Pontyhorgászat szűz tavon! - nyári teszthorgászat

Pontyhorgászat szűz tavon! - nyári teszthorgászat

Láthattatok már tőlem olyan, videót tartalmazó írást, mely olyan szűz tavi tesztelésről szólt, ahol a halak még nem találkoztak bojlival vagy ilyen komplex összetevőket tartalmazó csalikkal. Ismét egy ilyen jellegű írást szeretnék bemutatni, melyhez szintén tartozik egy kisfilm. Ezzel nem ismételni szeretném önmagam, de nagyon sok olyan megkeresés kapok még mindig, hogy ezek a csalik olyan vizeken, ahol a halak nem találkoztak még soha ilyen csalikkal, eredményesek lehetnek-e…

… ilyenkor csípőből mondom, hogy a kemecsei V.I.P. tavi tesztelés arról tanúskodik, hogy igen!!! Majd jön a válasz: Jó-jó, de az egyszeri alkalom, biztos szerencsém volt, és lehet, hogy azok a halak nem is ott „születtek”, lehet, hogy találkoztak már ilyen csalikkal! Ezzel a kisfilmmel szeretném mindenkiben a még esetlegesen megmaradt kétségeket véglegesen eloszlatni és bátran kijelenteni, hogy igen, azokon a vizeken is eredményesek ezek a csalik, ahol a halak soha életükben nem találkoztak még ilyen jellegű csalival! Egy biztos, a film megtekintése után senkiben sem marad majd kétség!!!

A tesztelés helyszíne a Nyíregyházához közel található Székely Őzetanya Halastó. Azért ezt a helyszínt választottuk, mert a kisebb testű halak kb. 7 kg-ig garantáltan itt születtek vagy még ivadék korukban telepítették őket a tóba! Ezzel garantálható, hogy életük során kukoricán, tritikálén és élőhelyükön is megtalálható természetes táplálékokon (szúnyoglárva, apró rákok stb.) kívül még semmilyen más táplálékkal, különösen bojlis horogcsalikkal nem találkoztak!

Erre bizonyíték a horgászni tilos tábla! Tehát jelenleg ezen a vízen még szigorúan tilos a horgászat!

Ezzel nem az a célom, hogy most valaki idegességében a billentyűzettel beverje a képernyőjét, hogy mi miért horgászhatunk ilyen helyen:-), hanem az, hogy bizonyítsuk állításunkat. Itt szeretnék köszönetet mondani a tógazdának, Bukovinszky Istvánnak, hogy a szabályok ellenére segítséget nyújtott ehhez a teszteléshez és megengedte nekünk a horgászatot!

Ez is egy bizonyíték, hogy a halak száját horog még soha nem érintette!!!

A horgászati stratégiánk a következőképpen épült fel:

Három bottal a dobótávra található sziget sarkát horgásztuk meg

Itt apró pelletekkel, method mixszel, bojlival csemegekukoricával etettünk.

Csaliként egy 14 mm-es wafter bojlit pasztáztam fel a Bomb Paste segítségével, és ugyanebből gyúrtam a paszta ólomba is
… másik három bot végszerelékét a sziget mellett húztuk be kb. 170 méterre, ahol találtunk egy gödröt…
… ennek a gödörnek a szélét (oldalát) horgásztuk meg a lehető legpontosabban. Kizárólag néhány szem bojlit és halas pelletet szórtunk közvetlenül a horog mellé, néhány szemet pedig egy nagyobb körön belül egyenetlenül dobáltunk el
A hajszálelőkén egy vagy két szem kikönnyített bojlival csaliztunk, melyet további kis szivaccsal vagy Corn Poppers-szel könnyítettünk
Az első két óra szinte ugyan úgy telt, mint a V.I.P tavon! Nagy csend volt, valószínűleg „ismerkedtek” a halak az etetésen található csalikkal, majd a közelebbi, method mixes etetésről megérkezett az első kisebb testű, de a legbátrabb jelentkező! :-)
Rövidesen érkezett a következő, amely már nagyobb volt az előző bátor jelentkezőnél, és ez így folytatódott, miközben elkezdtek lerövidülni a kapások közötti időszakok
Majd végre megtört a csend a behordott végszerelékeknél is! Kapásból egy 10 kg körüli példánnyal…
… amit újabb 10 kg felettiek követtek…
Úgy tűnt, ez a kapásintenzitás soha nem fog megállni, mely hír hallatán még sógorom…
… a tógazda fia, István…
… és még maga a tógazda is ki akarta venni a részét a rendkívüli horgászatból, annak ellenére, hogy őt inkább hozza lázba a tó és a körülötte lévő természetben való csendes gyönyörködés, mint ez az aktív horgászat

A tesztelés két napja szinte ugyanezzel az intenzitással telt, melynek az eredménye több mint 20 db 10 kg feletti ponty lett, és az összes kifogott halunk súlya elérte az 500 kg-ot!

Összegezve, biztos voltam abban, hogy a halaknak tetszeni fognak a csalik, de, hogy ilyen rövid idő alatt és ennyire hatékonynak bizonyuljon, azt még én sem gondoltam. Pláne annak tudatában, hogy a halak kapókedvét negatívan befolyásolta a nyári kánikula és a folyamatos etetés (tritikálé, kukorica), melynek még a horgászatunk alkalmával is szemtanúi lehettünk!

Remélem, ezzel a cikkel és a hozzátartozó filmmel végleg megszüntettem ezt a sokak számára fennálló dilemmát. Mielőtt lezárnám e cikket, tudom, hogy még maradt egyetlen, a horgászokat igencsak érdeklő kérdés a témával kapcsolatban:

Mi ennek az oka?

Nem szeretnék belemenni a kémiába, mert azt a horgászok többségének számára nem lesz érthető és azzal nem válaszolom meg jól a kérdést, ezért más irányból közelítem meg és teszem érthetővé a dolgot.

Biztosan ismeri mindenki azt a szituációt, amikor megkérdezik tőle, hogy szereti-e a tökfőzeléket? (A tökfőzelék helyére mindenki gondolja azt az ételt, amelyet ki nem állhat!) Majd jön a következő kérdés:

  • Kóstoltad már?
  • Nem! - hangzik a válasz.
  • Akkor honnan tudod, hogy nem szereted?
  • Elég ránéznem vagy beleszagolnom!

Pontosan ennek a szituációnak a fordítottja zajlik le a halaknál egy fogós csali esetében. A jól megalkotott bojli olyan összetevőket tartalmaz, melynek révén a halak érzékszerveire olyan hatást gyakorol, amin nem tudnak uralkodni, és akaratuk ellenére (ösztönösen) olyan dolgot tesznek, mely nem biztos, hogy jó dolog, és bár bizalmatlanok a felkínált csalit illetően, mégis bekapják azt! Tipikus olyan eset, amikor valaki olyat eszik (vagy iszik (borra sör)), amitől sejthető, hogy másnap hasi vagy más fájdalmai lesznek, mégis akkor, abban a helyzetben olyan jólesik, hogy nem a megfelelő döntést hozza és ő is „bekapja a csalit”.

Összefoglalva, akkor nevezhetünk egy csalit fogós csalinak, ha az a hal minél több érzékszervére hat, és minél nagyobb hatást gyakorol rá!

Melyek lehetnek ezek az aranyat érő adalékok vagy formák, esetleg színek?

Na, ezt majd jövőre…

Addig is dőljetek hátra, lazítsatok és nézzétek meg a filmet!

Az SBS Tactical Baits csapata ezzel a nyári pillanatokkal és akciókkal megfűszerezett kisfilmmel szeretné még kellemesebbé tenni az ünnepek alatti hideg napokat, és Békés, Szeretetteljes Karácsonyt és fogásokban gazdag Boldog Új Évet kívánni minden kedves horgásznak!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Szigetfalvi András, Kovács Zoltán, Rácz László