Az LK Baits egyik top újdonsága, a Crash Ball/Crash Ball CX etetőrakéta

Az LK Baits egyik top újdonsága, a Crash Ball/Crash Ball CX etetőrakéta

Horgászkarrierem nagy részében olyan vizeken horgászom, ahol nem szükséges nagy távolságra behúzni a csalit. Ezért is szerettem bele a parti horgászatba, és nincs szükségem sem csónakra, sem etetőhajóra. Bevetem magam a nádasba, megjelöltem markerrel az etetés helyét és rakétával juttatom a szükséges etetőanyag-mennyiséget a kiszemelt helyre. Számomra ez a legsportszerűbb módszer. Munkám miatt sajnos kénytelen vagyok a horgászatokat lerövidíteni, és így minimális felszerelést magammal vinni…

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a megfelelő csalimennyiséget minél pontosabban tudjam bejuttatni oda, ahova szeretném, akár nagyobb távolságokra is. A horgászvilágban rendszeresen figyelemmel kísérem az újdonságokat, így amikor a Fox kiadta az új etetőrakétáit, szinte mindet beszereztem. Később piacra kerültek a Spomb termékei, majd az ahhoz hasonló rakéták. A hamisítványokat a levédetett Spomb elv miatt kivonták a forgalomból, és úgy tűnt, az eredeti Spombnak konkurenciája sem lesz.

Mikor 2013-ban megtudtam, hogy az LK Baits egy olasz céggel karöltve új etetőrakéta fejlesztésébe kezdett, nem nagyon foglalkoztatott a dolog. Tudtam, hogy hasonlót, mint a Spomb, nagyon nehéz, már-már lehetetlen lesz kialakítani, de nagyon kíváncsiáan vártam az újítást. Fél év elteltével Lukás Krása behozta Csehországba az első darabokat rakétáiból. Az elsők között szerettem volna lenni, aki a rakétát kipróbálja.

Magamhoz vettem kedvenc etető botomat, és a rakétával együtt a vízhez siettem. A rakéta első ránézésre csak egy gyerekjátéknak tűnt, azonban az első dobás azonnal meggyőzött, hogy ez a darab műanyagos mágnes valóban működik. Fél napot töltöttem dobálással és összehasonlítgatással, ennek alapján - egy egyszerű horgász szemszögéből - osztom meg az LK Baits Crash Ball CX és Crash Bal használata során szerzett tapasztalataimat.

Fél napot töltöttem dobálással és összehasonlítgatással…

CRASH Ball CX LK Baits

A rakéta leírása:

Nagy örömmel fogadtam, hogy az aerodinamikus Crash Ball CX rakéta sokkal jobb minőségű műanyagból készült, mint a többi rakéta, ezáltal az élettartama is hosszabb lesz. Első ránézésre feltűnik, hogy a megszokottól eltérő a kinyitása, hiszen a többi rakéta egy elöl nyitható zárral van ellátva. A Crash Ball CX négy, a rakéta testének belsejébe süllyesztett mágnest tartalmaz, amelyek a dobás közben zárják az eszközt, ám a vízbe érés pillanatában bekövetkező ütéstől szét is nyílik a rakéta (az ütődés hatására rövid időre az állandó mágnesek elvesztik mágneses tulajdonságukat). Ez kitűnő megoldás!

A Crash Ball CX rakétát dobás közben 4 mágnes tartja zárva…
… így a vízbe ütközés pillanatában megbízhatóan nyílik az eszköz

Kíváncsi voltam, hogy a Crash Ball CX - a többi rakétával ellentétben - úszik-e a felszínen. Mikor a rakéta a bedobást követően szétnyílása után bezárul, akkor úszik, ellenkező esetben elsüllyed. Egy habdarabot helyeztem a rakéta fölé, így ha netán elszakadna, akkor sem süllyed a fenékre.

A rakéta töltése:

A Crash Ball CX térfogata megegyezik a legnagyobb Spomb rakéta térfogatával. A mágneses zárrendszernek köszönhetően a rakétába könnyen és gyorsan tölthető szinte bármi, míg más rakéták esetében vigyáznunk kell arra, hogy ne maradjon semmi a zárrendszerben. Itt semmi gondunk nem lesz a rugókkal, mivel nincsenek.

A mágneses zárrendszernek köszönhetően a rakétába könnyen és gyorsan tölthető szinte bármi

Versenyzők számára is nagy segítséget jelenthet ez, mivel így jelentősen gyorsulhat a rakétázás menete. Meglepetésemre a Crash Ball CX rakétát kásás állagú, illetve folyékony anyaggal is feltölthetjük. A pelleteket leönthetjük folyékony adalékokkal is, és nem kell attól tartani, hogy a folyékony töltet kiszivárog belőle! Ez egy hatalmas előny a többi rakétával szemben.

A Crash Ball CX rakétát kásás állagú, illetve folyékony anyaggal is feltölthetjük - nem fog kiszivárogni belőle!

Tettem egy érdekes próbát is. A rakétát megtöltöttem vízzel, és így is minden egyes alkalommal kinyílott. Ajánlom, hogy használjanak bátran boostereket vagy folyékony adalékokat is! Folyékony adalékokból a Crash Ball CX rakéta 2,5 dl-t tud befogadni.

Bedobás

A Crash Ball CX LK Baits rakétát 60-70 és méteres és ennél is nagyobb távolságok etetésére fejlesztették. Kisebb távolságokban pár alkalommal előfordult, hogy nem volt elég a vízbe éréskor kapott ütés, ezáltal nem nyílt ki a rakéta, ezért a kisebb távolságokra történő etetéshez használjuk a Crash Ball gömb alakú „rakétáját”! A Crash Ball CX más rakétákkal ellentétben jóval messzebbre repül. Egyik pozitív tapasztalatom az, hogy mikor ezt a rakétát használtam, nem volt szükséges akkora erőt kifejtenem, pl. egy 65 méteres dobáshoz, mint más rakéták esetében. Értelemszerűen ennek az is oka, hogy a rakéta elejében nincs zár, ezért azt a részt is a jellemzően kisebb sűrűségű etetőanyag tölti ki. Ami számomra igen meglepő volt, hogy a Crash Ball CX használatával végzett etetéshez nem kellett speciális etető botot használnom. Kipróbáltam egy 3 lb és egy 3,5 lb dobósúlyú boton is, és nagy biztonsággal tudtam akár 130 métert is dobni vele. A leghosszabb dobást egy Harrison, ill. egy Sonik SK4 3,5 librás bottal sikerült elérni, mely 180 méter hosszúra sikeredett. Nagy segítségem volt a dobásban a Super Contact zsinór is.

A Crash Ball CX rakéta csak a vízbe csapódva fog kinyílni, véletlenül sem nyílik ki dobás előtt, ha a talajhoz érintjük!

A Crash Ball CX rakéta a bedobás során egyenesen a célba repül, nem kóvályog, és a vízbe éréskor azonnal nyílik, majd húzhatjuk is kifelé. Kitekeréskor hasonlóan viselkedik, mint a többi rakéta. Még egy nagy előnye van: hányszor fordult már elő Önökkel, hogy bedobás előtt érintették a földet a rakétájukkal, és kiszóródott annak tartalma? A Crash Ballal ez nem fordulhat elő!

Crash Ball

Ahogy már említettem, a CX jelzésű rakéta 70 méteresnél nagyobb távolságokra ideális. Kisebb távolságokra használják bátran a gömb alakú Crash Ball változatot! A speciális nyitási rendszernek köszönhetően a megszokottól eltérő formájú „rakéták” gyártására is lehetőség nyílott. A Crash Ball zseniális eszköz lehet úszós, feederes és pontyhorgászok számára egyaránt. Milyen segédeszközzel etethetnek pontosan, e módszereknél nagynak számító távolságra bármilyen állagú etetőanyaggal? Method mix, csontkukac, magvak, földes szúnyoglárva vagy folyékony adalék? Semmi gond! A Crash Ballal gyorsan, pontosan, problémamentesen etethetnek. Készítsék el az etetőanyag gombócokat, és pár perc múlva már készek is lesznek az etetéssel. Egyetlen egy sem fog a levegőben szétesni. Próbálják ki Önök is!

A Crash Ball segítségével akár élő anyag is bejuttatható az etetésre
A szintén mágneses záródású Crash Ball is a vízbe ütközve nyílik…
… és engedi ki a csábító falatokat - pontosan oda, ahová szántuk!

Írta: Almási József

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.