Világrekord fogás, avagy az SBS csapat titkai - 2. rész

Világrekord fogás, avagy az SBS csapat titkai - 2. rész

A cikksorozat első részében már bemutattam nektek a jövő évben forgalomba kerülő SBS Flumino termékcsaládot, amelynek a II. Móri Nemzetközi Bojlis Kupán elért világrekord eredményünket köszönhetjük. A most következő írásban betekintést nyerhettek a móri verseny hajrájába és megismerkedhettek a Flumino termékek hideg vízi változataival is.

A móri versenyről készült felvételeket nézegetve mindig eszembe jut, hogy a nyári kánikulában az új csalinak köszönhetően milyen hihetetlen intenzitással táplálkoztak a halak az etetésen. Amint azt a cikk végén található videóban is láthatjátok, a nyári sikerek után a hűvös időszakban is eredményesen használtuk az újdonságokat.

A hideg vízben óvatosabban táplálkozó pontyok sem tudtak ellenállni az új csalinak

Kimeríthetetlen lehetőségek…

Az élénk színű, 16 mm-es oldódó-lebegő csalit gyakran PVA hálóba rejtett diónyi méretű etetőanyaggal egészítjük ki, így a csali körül egy kis mennyiségű koncentrált etetést hozunk létre. Az etetőanyag tartalmazza már azt a festékanyagot, amely a vízbe kerülve sárgás-zöldes színű felhőt képez a csali körül, és tovább fokozhatjuk a hatást, ha a vertikálisan terjedő Flumino Liquid Concentrate folyadékból néhány cseppet rakunk a megtöltött PVA hálóra.

A Flumino Liquid Concentrate használatával tovább fokozhatjuk a hatást

A másik típusú koncentrátum olyan anyagot tartalmaz, amely az előzővel ellentétben horizontálisan terjed a vízben, így ezt elsősorban az alapozó etetésre vagy a pasztaólomba szánt Groundbait mixerhez ajánljuk keverni minimális mennyiségben.

A siker sokszor a részletekben rejlik

Talán vannak néhányan, akik nem ismerik azt az egyszerű trükköt, hogy hogyan lehet a PVA csomagot a leghatékonyabban rögzíteni az előkén úgy, hogy ne kelljen levenni az előkét a forgóról és egy hosszú fűzőtűvel ügyetlenkedni. Apróság, de a sok éves versenyzés alatt megtanultuk, hogy minden perc számít. Első lépésként a felcsalizott horgot beakasztjuk az elkészített kis PVA csomagba, majd az előke közepén egy akkora hurkot csinálunk, hogy a PVA anyagból kötött csomó átférjen rajta. A hurkot meghúzzuk, így a biztosan fog tartani a dobás közben.

Mivel az All in Flumino Boxban lebegő csalik találhatóak, fontosnak tartom megemlíteni, hogy olyan előkét kössünk, amely alkalmas a pop-up csali felkínálására, és helyesen helyezkedik el a kissé megemelt horog közelében. A legegyszerűbb megoldás, ha egy egyszerű „hair rig”-et kötünk és a horog szárára egy pici szilikon csövet húzunk, amely biztosítja a csali tökéletes helyzetét.

Jól látható a horog szárára húzott szilikon csövecske, így tökéletes lesz a horog helyzete a víz alatt

A csali és a horog duója akkor viselkedik tökéletesen, ha a horog hegye éppen a meder felületét éri, és a csali a horog felett lebeg. Mivel a használt horgok súlya eltérő lehet, ezért mindig tegyünk egy próbát, és ha kell, faragjuk meg egy kicsit a csalit addig, amíg el nem érjük a kívánt eredményt.

A kívánt pozíció jól látható a fenti képen

Elérhető közelségben az egy tonna

A móri verseny első napjaiban tapasztalt kezdeti lendület megmaradt, óráról órára közelebb kerültünk ahhoz, hogy végre elérjük a mesébe illő egytonnás fogást. Egy 14,46 kg-os tükörponttyal néhány napon át a legnagyobb halért járó díjért is versenyben voltunk, de az igazi öröm a verseny 71. órájában érte utol a csapatot, amikor végre átléptük az 1000 kg-os álomhatárt!

Folyamatos munkát adtunk a mérlegelőknek, ezúton is köszönjük nekik az áldozatos munkát
Egy szép töves a túlparti akadók mellől
Ezzel az amurral megvan az 1 tonna!
Csapatöröm

Flumino télen-nyáron

A cikk végén látható kisfilmet már késő ősszel készítettük, ahol a lehűlő vizekre fejlesztett csaliknak köszönhetően a néhány órás horgászat is remek eredménnyel zárult. A tél kezdetén, vagy a kora tavaszi időszakban, amikor a vizek hőmérséklete nem éri el a 10˚C-ot, az édes ízekkel készült All in Flumino Box használatát javasoljuk. A dobozban található Cranberry (áfonya) vagy Match Sepcial (ez ananász ízű) Flumino Groundbait Mixer folyadékok használatával egy hideg vízben is jól működő etetőanyagot keverhetünk.

Az All in Flumino Boxban található 500 ml-es folyadék ízesítése határozza meg, hogy mikor melyik terméket használjuk. A boxok két hideg és két meleg vízre való ízben kerülnek majd boltok polcaira
A horgászat kezdetén az alapozó etetéshez használhatunk spombot, rakétát, parittyát vagy akár egy ilyen óriás csúzlit is
Ez a gyönyörű ponty sem tudott a Flumino csábításának ellenállni

Móri végeredmény

Az 1 tonnás eredményt követően még 25 óra volt hátra a verseny végéig, és már akkor megfogadtuk, hogy minden energiánkkal azon leszünk, hogy a lehető legjobb végeredményt érjük el. Szerencsére a nappali és az éjszakai órákban is folyamatosan fogtuk a halakat, így sokkal könnyebben le tudtuk győzni a fáradtság érzését. A 96 óra alatt csak percekben kifejezhető rövid időszakok adódtak, amikor szemhunyásnyi idő jutott a pihenésre. Az utolsó percig küzdve az SBS SziKo Team a II. Móri Nemzetközi Bojlis Kupán a dobogó legfelső fokára állhatott, és a 96 óra leforgása alatt végül 1415,05 kg-os fogással világrekordot állított fel.

A versenyen elért eredmény örök élmény marad a csapat minden tagjának

Tartsatok velem a videó 2. részében is, ahol a móri versenyről készült eseményeket és a cikkben leírt technikákat a gyakorlatban is megnézhetitek!

Írta: Kovács Zoltán
Videó: Takács Péter
Fotók: Takács Péter, PV TV, Honyák Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.