Világrekorder termékek az SBS-től!

Világrekorder termékek az SBS-től!

Az előző cikkemben megígértem, hogy beszámolok annak a csalinak az elkészítési praktikáiról, melynek a világrekord fogást köszönhetjük. Ennek most eleget teszek, de előtte engedjétek meg, hogy bemutassak néhány új terméket a várva várt, nagy titkolózással körülvett speciális folyadék használatának ismertetése előtt…

Az első ilyen termék, melyet a magyar bojlis horgászok számára az SBS cég tulajdonosa az én kérésemre tette elérhetővé, az Eurostar Ready Made boilie + free 50 ml Turbo bait dip. Vagyis: Eurostar készbojli, amely egy 50 ml-es ajándék dipet tartalmaz, ami a csomag tartalmával azonos ízesítésű. Az Eurostar bojlik fogósságáról már sok horgásznak van tudomása, de akik még nem halottak róla, azok figyelmét röviden csak arra hívnám fel, hogy Lengyelországban a regisztrált legnagyobb pontyot ezzel a csalival fogták. Akiknek ez nem lenne elég bizonyíték, azok győződjenek meg saját maguk e bojlik fogósságáról - öt különböző ízesítésben áll rendelkezésükre. Ezek a következők: Frankfurti Sausage (frankfurti kolbász, „fűszeres”), Squid and Octopus (polip és tintahal, „halas jellegű”), Fish and Liver (hal és máj, „halas-májas jellegű”), Shellfish (kagylós, „büdös”) és Strawberry jam (eperkrém, „édes”).

1 kg-os kiszerelésben és 20 mm-es átmérőben kerültek kereskedelmi forgalomba

A csomagban lévő dip hatékonyságát szinte már mindenki ismeri, hiszen kevés olyan bojlis horgász van Magyarországon, aki valamilyen formában ne találkozott volna a Turbo bait dippel. Az ajándék dip tartalma teljesen azonos az eddig is forgalomban lévő 3 in 1 Turbo bait dippel. Az egyetlen különbség, hogy a 250 ml helyett 50 ml a flakon tartalma. És mi a fogósság mellett a legnagyszerűbb az egészben? Az ár! Mert ez a bojli önmagában, 1 kg-os kiszerelésben 4990 Ft-ba került. A dip ára 250 ml-es kiszerelésben 2850 Ft. Ennek az 1/5-része, mely azonos az ajándék dip mennyiségével, 570 Ft. Vagyis a csomag tartalma 5560 Ft értékű. Ezt most mindössze 3490 Ft-os akciós áron kínáljuk! Fontosnak tartom elmondani, hogy ez nem egy elfekvő áru, hanem augusztus utolsó hetében, szándékosan a magyar horgászoknak készült. Úgy gondolom, ezen az áron, szinte minden bojlizás felé kacsingató vagy már próbálkozó horgásznak elérhetővé válik annak a lehetősége, hogy megbizonyosodhasson az SBS termékek fogósságáról.

Ehhez néhány jó tanács:

A tasak sarkát levágva…
… vegyük ki a dipet tartalmazó dobozt…
… majd bontsuk fel
Öntsük a doboz tartalmát a bojlikat tartalmazó tasakba…
… majd szorítsuk el a tasak száját, és rázzuk jól össze
Légmentesen tárolva hagyjuk ázni a dipben a bojlinkat, és ezzel csalizzunk
Minél tovább ázik a bojli a dipben, annál keményebbé válik. Ez fontos lehet egy törpeharcsáktól ellehetetlenített vízben való horgászatnál
A végeredmény magáért beszél!

Minél tovább ázik a bojli a dipben, annál keményebbé válik. Ez a tulajdonság kihasználható, ha olyan vízen próbálunk pontyozni, ahol a kevésbé ellenálló csalikat a törpeharcsák miatt sikerrel nem alkalmazhatunk. Fontos, hogy az etetésre szánt bojlit ne áztassuk be a dipbe. Csak a horogra szánt szemeket ízesítsük így, mert ezzel tudjuk csalinkat kiemelni az etetésből, ezzel hívhatjuk fel rá az óvatos pontyok figyelmét. Ajánlott ugyanilyen ízesítésű pop up használata, melyet azonos módon beáztathatunk az ajándék dipbe.

A másik újdonság azok számára nyújt segítséget, akik szeretnék kipróbálni az olvadó bojli hatásosságát, de nincs idejük vagy lehetőségük a bojli gyúrásra. Számukra itt a Soluble Eurostar boilie (oldódó Eurostar bojli) és a Soluble Monument Boilie (oldódó monumentális bojli)!

A kiszerelés 1 kg-os és 20 mm átmérőjű bojlikat tartalmaz az angolokra jellemző, konzervatív csomagolásban - a bevezető ár: 3990 Ft

Ez a termék különleges eljárással, főzés nélkül készül. A vízben azonnal oldódni kezd és rögtön, folyamatosan áramoltatja ki magából az értékes összetevőket, melyek kapásra ingerlik a halakat. Háromféle ízesítésben kapható: Frankfurti Sausage (frankfurti kolbász, „fűszeres”), Squid and Octopus (polip és tintahal, „halas jellegű”) és Corn (kukoricás, „édes”).

Az oldódási idejük 5-6 óra, vízhőmérséklettől függően. Nézzük meg, hogyan is működik ez az oldódás akváriumi körülmények között:

Itt egy Frankfurti Sausage (fűszeres) ízesítésű Soluble (oldódó) bojli látható, ami a két szélén kicsit meg van faragva
Ez egy, a stopper felőli végén megfaragott Corn (kukoricás) ízesítésű bojli
1,5 óra eltelte után a frankfurti kolbászos bojlin jól látszik, hogyan puhult fel a külső réteg. Mintha paszta lenne körülötte
A Corn bojli megmozdítása után látszik, hogyan válnak le róla az apró szemcsék. Ha egy arra úszó ponty az uszonyaival felkavarva a vizet, ugyanilyen szemcsékbe ütközik. Nem csoda, hogy felkelti az érdeklődését!
3,5 óra elteltével a frankfurti kolbászos bojlin már jól látható, hogy mennyivel kisebb lett…
… és kukoricás bojli is újabb rétegtől szabadult meg
5 óra múlva olyan kicsivé válnak a bojlik, hogy a legóvatosabb pontyoknak is gyanakvás nélkül felvehető csemegét jelent. (Hátránya, hogy néha a dévéreknek is!) De minél kisebb a bojli, annál nagyobb felhőt képez az arra úszó hal!

A negyedik ízesítés a monumentális oldódó bojli, ami jelenleg az M1-es ízesítésben került forgalomba. Szándékosan emeltem ki ezt az oldódó bojlit, hiszen ez a termékcsalád az, amelynek a világrekord eredményünket nagy részben köszönhetjük. Alap ízesítése Frankfurti Sausage (frankfurti kolbász, „fűszeres”), de ez sokkal több annál. Igazán gazdag aminosavakban (és fehérjékben), esszenciális (illó-) olajban, étvágyfokozóban, omega zsírsavakban és még sorolhatnám… Szintén 1 kg-os kiszerelésben és 20 mm-es átmérőben kapható. A gazdag összetevők miatt - magától értetődően - az ára is valamivel magasabb: 5800 Ft-os áron kerül a boltok polcaira.

E terméket a klasszikus M1 bojli csomagolásától csak a Soluble (oldódó) felirat különbözteti meg!

Megemlítenék néhány hasznos praktikát, mellyel e terméknek köszönhetően még gyorsabb eredményt érhettek el: A hajszálelőkére vagy „szilikon csőre” fűzött bojli két oldalát vagy a végét kapargassuk meg valamilyen éles eszközzel. Így sokkal hamarabb tud nagyobb mennyiségű értékes összetevőt kibocsátani magából, ami jelentősen lerövidíti a bedobás és a kapás közt eltelt időt. 2-3 kifogott hal után beazonosíthatjuk, hogy mekkora az a méret, ami a pontyoknak az adott horgászatunk alkalmával optimális. Ha ez éppen a 16-os átmérő, akkor faragjuk le a 20 mm-es bojlinkat 16-os átmérőre, ezzel megtakarítjuk az értékes időt, amely annak a várakozásával telne, amíg a bojlink a 20 mm-ről eléri a 16 mm-t. Ennek különösen az „egynapos” bojlis horgászaton van nagy jelentősége.

A képen látható módon faraghatjuk le a bojlit a megfelelő átmérőjűre

Természetesen az ilyen „egynapos” bojlizás eredményes megvalósításához intenzíven telepített vízre is szükség van. Mert olyan vízen, ahol még soha nem bojliztak, ahol a halak nem ismerik a bojlit, kevés esély van kimagasló fogási eredmények elérésére. Az „egynapos” bojlizás intenzíven telepített vízen megtapasztalható eredményességéről meggyőződhetsz Döme Gábor hamarosan megjelenő, „Finomszerelékes Mesterfogások” című DVD filmjéből, ahol személyesen mutatom be, milyen eredményes is lehet egy alacsony költségvetésű, 8 órás, partról végzett bojlis horgászat! És, hogy miként kerül egy finomszerelékes filmbe a bojlis horgász(at)? Ez legyen meglepetés!

Egy biztos, nem hétköznapi teszthorgászatnak lehetnek majd szemtanúi mindazok, akik „élőben” kísérik figyelemmel a történéseket.

Végre eljutottunk a nagy port kavaró, a bojlizást alapjaiban megrengető, speciális SBS adalékanyag bemutatásához, melynek segítségével, mindenki elkészítheti a saját oldódós bojliját. Ez nem más, mint a The Gold Treasure vagyis „Az aranykincs”. Ez a kincs az, amire a kalózok is vadásznak - most az a kincs lett, amire a nagy babérokra törő horgászok pályáznak.

Ez az aranyszínű, áttetsző folyadék, mint egy folyékony arany, úgy tündököl az átlátszó flakonban

Felbontás után kellemesen erőteljes kukoricaillat csapja meg a horgász orrát. Szinte azonnal beleharapna vagy szívesen megkóstolná az, aki beleszagol a termékbe. Szinte minden horgász számára egyértelmű, hogy ez az átütő kukoricaillat milyen fontos szerepet tölt be a pontyok életében. Eleve sikerre van ítélve! Tény, hogy ez az anyag katalizátorként működve felerősíti a bojliban lévő attractánsok, aromák, étvágyfokozók hatását, és segít azok egyenletes kiáramlásában. Emellett kellemesen édes ízű, amely szintén hatalmas előnyt jelent a halak horogra csalogatásában. Sokakban most biztosan felmerül a kérdés, hogy ha kellemesen édes ízű, akkor milyen hatással lesz ez az én halas- büdös alapú mixemre?! Máris megadom a választ: pozitív hatással! Mi ezt már kitapasztaltuk! De több olyan neves horgász is van, aki szerint a tökéletes csali büdös-halas jellegű mix alapú, és édes háttér-íz beütéssel rendelkezik. Egy konkrét példa: a Squid and Octopus Catcher base mixbe 6 ml Squid and Octopus aromát tesznek, majd megbolondítják 2 ml Strawberry jam aromával. Vagyis az édes háttér-íz csakis pozitív hatással lesz, még a halas alapú mixekre is. De hogyan is használjuk helyesen ezt az adalékot? A tökéletes alkalmazáshoz 1 kg base (alap) mixhez, használjunk 300 ml Gold Tresure-t, és keverjük össze ugyanennyi szénsavmentes ásványvízzel. Ez azért fontos, mert egyes helyeken nagyon klóros a csapvíz, és annak használata negatív irányba befolyásolhatja a csalink hatásosságát. Tehát 600 ml folyadékunk van, amely kb. 12 tojás tartalmával egyezik meg. Ebbe a folyadékba öntsük bele a liquideket (folyadékokat, pl.: aromák, fehérjék, étvágyfokozók) és a por alakú extraktokat (kivonatokat). Majd keverjük össze, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az alapmixünket (bojlimixet). A megszokott eljárással megegyező módon készítsük el bojlinkat a kívánt átmérőre. (A „Tévhitek a bojlizásban 2. rész - Folytatódik a tapasztalatgyűjtés…” című írás 16 lépésben mutatja be a bojlikészítés folyamatát.) Fontos azonban, hogy itt semmilyen körülmények között ne főzzük, hanem csak szobahőmérsékleten 7-10 napig szárítsuk a formázott csaligolyókat. Az így kapott, M1 mixből készített 18 mm-es átmérőjű oldódó bojli 20 fokos vízhőmérséklet mellet 3-4 óra alatt oldódik fel teljesen, miközben hatalmas felhőt hagy maga után. Ezt az oldódási időt azért hangsúlyozom ki, mert nem mindenki SBS termékekből fogja elkészíteni a Gold Tresure segítségével bojliját, és az eltérő alapmixek befolyásolhatják az oldódási időt.

Lássuk, hogyan viselkedik az általam Gold Treasure-rel készített oldódó bojli az akváriumban:

Az M1-es recept alapján elkészített oldódó bojli, melyet egy kicsit megfaragtam
Jól látható, hogy egyes összetevők hogyan lebegnek a vízben az oldódásnak és az M1-es alapmix speciális összetevőinek köszönhetően. Ennek akkor van nagy szerepe, amikor a halak a kedvezőtlen (alacsony) légnyomás miatt a vízközt tartózkodnak
1 óra elteltével is látványos felhőt képez egy kis külső segítségnek köszönhetően!
2 óra elteltével szemmel látható a bojli átmérőjének csökkenése. Itt a kezdeti 18 mm-ből már csak 16 mm átmérőjű
3 órával később…
Az idő múlásával a felhő is sűrűbbé és nagyobbá válik!
4 óra elteltével szinte borsónyi méretűvé válik a bojlink. Érdemes megfigyelni, hogy a kellően homogén masszából készített bojli egyenletesen oldódik, mérete eredeti alakját megtartva csökken!

Mindezt könnyen kitapasztalhatja mindenki otthon maga is, miután egy szem bojlit belehelyez egy pohár vízbe. Az oldódási időt kicsivel ki lehet tolni, ha a bojlinkat a megadott időnél tovább szárítjuk. Pl. 1 hónapnyi szárítás után az oldódási idő elérheti a 6 órát is. De egy „behúzós” horgászaton számos esetben még ez az időintervallum is rövid lehet. Természetesen erre is van megoldás. A recept a következő: 150 ml Gold Treasure, 150 ml ásványvíz és 6 db tojás. Az előzőekben leírtak alapján hozzáadjuk az értékes összetevőket por és folyadék formájában, majd elkészítjük a kívánt méretet. És most következik a csavar! Az így készített bojlit viszont már meg kell főzni! Főzés után rövid ideig szárítsuk. Hátránya, hogy ez a bojli - a csak Gold Treasure-rel készített bojlival ellentétben - megromolhat. Vagyis 6 órás szárítás után, ha nem használjuk fel nyomban, fagyasszuk le. Ez a bojli akár 8 órát is képes kibírni a horgon, de közben mégis oldódik. Az ezzel az eljárással készített csali tehát méltó marad a bojli névhez, ami - ahogy arra néhányan már felhívták a figyelmet - a főzni szóból származik. Vagyis a „The Gold Treasure” egy főzött, mégis oldódó bojli elkészítését is lehetővé teszi!!!

Szeretném néhány fontos dologra felhívni a figyelmeteket, hogy ne essetek olyan tévedésbe, melyet már saját bőrömön tapasztaltam.

  1. Első és legfontosabb, hogy a főzés nélkül készített bojlival ne etessetek úgy, hogy csak főzöttel horgásztok, mert a halak csak az olvadós bojlit fogják keresni, ha már ettek belőle, és ügyet sem vetnek a főzött, átlagos bojlira. Tehát etessetek főzöttel és használjátok horogra a főzés nélküli, oldódós bojlit. Az előbb említettek a főzött olvadósra nem igazak.
  2. Jelentősen növelhetjük kapásaink számát, ha megkapargatjuk vagy megfaragjuk a bojlinkat.
  3. Az optimális méret eltalálása, mely a horgászatunk alkalmával aktuális, jelentősen csökkentheti a kapások között eltelt időt.
  4. Érdemes az olvadós bojlit is bedipelni, mert a dip tartalma a bojli körül fog lebegni.
  5. Még egy fontos dolog! Először én is azt gondoltam (biztosan lesznek így mások is), hogy mivel nem kell főzni a bojlit, kisebb adagokban kell az összetevőket bele tenni, hiszen tudjuk, hogy a főzésnél, adalékok hatóanyagainak egy része eltávozik. De ez nem így van. Ugyanazt az adagot használjuk, amit a főzéssel készített bojlinknál alkalmaztunk!

A Gold Treasure-nek van más felhasználási lehetősége is, ami a finomszerelékes horgászoknak nyújt hatalmas lehetőségeket. Ráadásul, kétféle termék közül választhatnak. A Gold Treasure klasszikus aranyszínű változata mellett elérhető a Gold Treasure Spicy is, ami vörös színű és fűszeres attractánsban (fehérjékben) gazdag.

Jobbra a klasszikus Gold Treasure, balra a fűszeres attractánssal megbolondított Gold Treasure Spicy

A Gold Treasure adalékot kipróbáltuk method mix használatánál úgy, hogy a bojlinkkal azonos aromával és folyadékokkal turbóztuk fel. A parittyázásnál - félelmetes módon - szinte azonnal az etetésre húzta a halat, és néhány perc elteltével már jelentkezett az első kapás. A termék segít a folyadékok egyenletes kiáramoltatásában és a method mix kicsit lassított, fokozatos szétbomlásában. Összegezve: a Gold Treasure segítségével megnövelhetjük etetésünk, agresszív, halcsalogató hatását.

Fontos elmondanom, hogy a Gold Treasure koncentrátum alacsony hőfokon megdermed, ami teljesen természetes. Semmit nem veszít értékéből és hatásosságából. Ilyen esetben mindössze annyit kell tenni, hogy a lezárt flakonnal együtt meleg vízbe helyezzük. Néhány perc után visszanyeri eredeti állagát, és felrázás után a fent leírtak alapján felhasználható.

Az elfektetett flakonban jól látható, hogy mennyire megdermedt a hidegben tartott Gold Treasure!
1 percig forró vizet folyatva a flakonra látszik, hogyan nyeri vissza eredeti állagát!

Noha ez a termék csak rövid ideje áll rendelkezésünkre, láthatjátok, hogy ez alatt a rövid idő alatt is milyen széles skálán tudtuk hasznosítani. Ebből kiindulva (szerintem) e termék potenciálja, összes felhasználási lehetősége még koránt sincs kiaknázva. Ennélfogva tán éppen Te lehetsz az egyik, kedves olvasó, aki ennek a terméknek a segítségével olyan csalihoz jutsz, mellyel ideig-óráig mindenki előtt állhatsz a csalikészítés terén! Mert ennek a sportnak ez a szépsége, hogy legjobb csalinkat is előbb-utóbb valaki másé felülmúlja!

Jó tesztelést és eredményes horgászatokat kívánok!

(X)
Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.