A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 1. rész – Not-A-Knot rig, a csomómentes hajszálelőkés horogkötés

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 1. rész – Not-A-Knot rig, a csomómentes hajszálelőkés horogkötés

A bojlis pontyhorgászat rohamos fejlődésének köszönhetően számtalan új vagy továbbfinomított csali-felkínálási módszer látott már napvilágot, melyek jellemzően e módszer bölcsőjéből, azaz Angliából származnak. Ezeket látva sokan csak legyintenek egyet, hogy egy újabb felesleges „karácsonyfa szerelék”, de ha kicsit is nyitottak vagyunk az új dolgok befogadására és megnézzük, hogy mi miért is történik, bizony sokat lendíthetünk saját horgászatunk eredményességén is. E most induló sorozatunkban a Haldorádó Carp Team tagjai ezeket a csali-felkínálási módszereket fogják részletesen bemutatni és megkötni, kezdve az alapoktól, módszeresen haladva a bonyolultabb rigek irányába.

Gondolom, sok horgász úgy van vele, ahogyan azt az országot járva oly sokszor hallottam már, hogy „ha eszik, úgyis eszik, ha nem, akkor meg tökmindegy”. Na, ez az, ami nagyon nem így működik!
Az olvasók közül bizonyára sokan találkozhattak a Korda Underwater Carpfishing című filmekkel, amelyekben a pontyokat táplálkozás közben sikerült Danny Fairbrass angol pontyhorgásznak lencsevégre kapni. Ebben is jól látszódik, hogy milyen apró finomságokon múlik, hogy megfelelően befordul-e a horog a ponty szájába, vagy könnyedén ki tudja fújni a csalit. Persze mondhatnánk, hogy ez csak a nagy nyomás alatt lévő angol vizekre jellemző, és a pontyok tanulékonysága okozza, hiszen ott minden halat köteles visszaengedni a horgász, de akkor mi a helyzet a hazai természetes vizeken, ahol nem igazán jellemző a visszaengedés? A közelmúltban sikerült egyik kedvenc öntöző főcsatornámon kamera elé csalni a pontyokat táplálkozás közben, ahol a végeredményen jómagam is megdöbbentem! A pontyok könnyedén szívták fel és fújták ki a csalit egymást követően többször is anélkül, hogy a horog megakadt volna. Azóta teljesen másképp nézek egy-egy túrára, mert tudom, ha nincs kapás, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pontyok nincsenek ott, vagy nem táplálkoznak, hanem előfordulhat, hogy csak a felkínálási módon kell egy kicsit javítani, és az addig „süket” víz egyszer csak csodák csodájára megéled, és kapásom lesz!

Érdemes erről egy kisfilmet megnézni!

Az elkészítéshez szükséges kellékek
Első lépésként kiválasztom a használni kívánt előkezsinórt, mely jelen esetben egy lágy, jól süllyedő típus
Kötök egy végfület, ami elég, ha egy menetes, mert csupán a csali súlyát kell elbírnia, és így a csomó is kisebb lesz
A felesleges zsinórrészt levágom
Kiválasztom a használni kívánt csalit
Majd felfűzöm a zsinórra
Itt egy stoperrel megütköztetem
Ezt követően a helyére igazítom
A kiválasztott előkehossz fölött nagyjából öt centiméterre elvágom a zsinórt
A szabad végét átvezetem a horog fülén annak hátoldala felől
Kimérem a végleges hajszálelőke hosszát
Itt szorosan összefogom a zsinórt a horoggal, hogy ne változzon a távolság
Rátekerek a horog szárára 6-8 menetet
Visszavezetem az előke szabad végét a horog fülén, szigorúan annak hátoldala felől
Íme, a végeredmény
A szabad végét szintén füllel zárom, viszont itt már legalább két menetest kötök
Fonott zsinórnál fontos a csomók megfelelő meghúzása
A legegyszerűbb hajszálelőkés kötésformával készített, bevetésre kész szerelék

A következő epizódban e szerelék egy népszerű, továbbfejlesztett változatát fogja elkészíteni Rokolya Péter, a Haldorádó Carp Team legfiatalabb tagja, aki azon kevés szerencsés horgászok közé tartozik, aki kipróbálhatta előkéit az angol vizeken is. Mindenképpen érdemes lesz akkor is velünk tartani!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.