Rendezés

Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 10. rész – Combi rig

Szoják Benedek 2022-10-22
Régóta terveztem már részletesen bemutatni az egyik kedvenc előkémet, a Combi riget. Egy rendkívül sokoldalú előkéről van szó, ennek köszönhetően szinte bármilyen szituációban megállja a helyét. Az évek alatt sok előketípust kipróbáltam már, de bátran állíthatom, hogy magasan ez vált be a legjobban!

Kővel kőkemény terepen

Haskó Tamás 2022-08-14
Az utóbbi időben egyre több vízen tiltják (teljesen jogosan) az ólommal történő elhagyós szerelékek használatát. Egyszerűen nem tehetjük meg mi, horgászok, hogy a végtelenségig töltsük ólmokkal a természetes vizeinket, ezzel is tovább terhelve azok élővilágát. A válogatott és előkészített kősúlyok remek alternatívát biztosítanak erre, ezenfelül további lehetőségeket is nyújtanak az ilyen nehezéket használóknak.

Rapid D-rig, ahogyan én használom

Haskó Tamás 2022-07-27
A klasszikus D-rig a bojlizás őshazájából, azaz Angliából származik, ahol a halak visszaengedése természetes, magától értetődő jelenség. Ennek következtében viszont a pontyok egyre rafináltabbak lettek és egyre nehezebb lehet őket horogra csalni. Ez a szerelék azt a célt szolgálja, hogy ha a ponty táplálkozása során ki is fújja a csalit, a horog a szájában maradjon, így lehetőséget teremtve a megakasztásra. Ezt a szereléket én egy kicsit átalakítottam úgy, hogy az előnyei megmaradtak, viszont az elkészítése és a felhasználása lényegesen egyszerűbb lett. Ezt szeretném most részletesen bemutatni.
Videóval

FOX Rapide PVA rendszer, ahogy én használom

Haskó Tamás 2022-03-24
A rapid nagyponty-horgászat nemcsak Európa-szerte, de kis hazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának. Számos hatékony módszer kötődik ehhez. Most egy olyat kívánok bemutatni, amely hatékonyságban messze felülmúlja az eddig használt és általam ismert bojlis módszereket!
Videóval

Hogyan készítem el a D-riget?

Erdélyi Tamás 2022-02-07
Már régóta nagy megelégedéssel használok egy előkefajtát, mely merevsége révén egyaránt jól használható dobós, illetve behúzós horgászatok során, emellett brutálisan jó akadással is bír. Mivel ez nem egy lágy előke, a kisebb halak sem gubancolják össze a mederfenéken, így biztosak lehetünk abban, hogy bevetés után minden esetben a jó pozícióban várja a leendő zsákmányunkat. Ez az előke nem más, mint a D-rig.

Praktikák lehűlő időszakra

Erdélyi Tamás 2022-01-23
Ahogy egyre jobban haladunk bele az őszbe (majd a télbe), vizeink ennek arányában hűlnek le napról napra. Ezt az időszakot szeretem a legjobban, hisz számomra nagy varázsa van az őszre leginkább jellemző reggeli ködnek, a sárguló levelek látványának és a semmihez sem fogható friss, őszi levegő illatának. Ilyenkor már a halak is kezdenek felkészülni a télre, pompás színeket öltenek magukra, és megfogásukért is talán kicsit többet kell dolgozzunk, mint a nyári, meleg időszakban.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 7. rész A Tigrismogyoró Rig

Haskó Tamás 2021-03-07
Szerintem nem túlzok azzal, hogy napjaink egyik legnépszerűbb csalija a tigrismogyoró, hiszen a pontyok és amurok nagyon szívesen fogyasztják szinte egész évben. Számtalan felkínálási módot használhatunk ehhez a csalihoz, én most egy olyat választottam, ami azokban a helyzetekben is segíthet, amikor nincsenek „csúcsformában” kedvenc pikkelyes barátaink.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 5. rész Rapid D Rig

Haskó Tamás 2020-07-01
A klasszikus D-rig a bojlizás őshazájából, azaz Angliából származik, ahol a halak visszaengedése természetes, magától értetődő jelenség. Ennek következtében viszont a pontyok egyre rafináltabbak lettek, így egyre nehezebb lehet őket horogra csalni. Ez a szerelék azt a célt szolgálja, hogy ha a ponty táplálkozása során ki is fújja a csalit, a horog a szájában maradjon, így lehetőséget teremtve a hal megakasztására. Ezt a szereléket én egy kicsit átalakítottam úgy, hogy az előnyei megmaradtak, viszont az elkészítése és a felhasználása lényegesen egyszerűbb lett. Ezt mutatom be most részletesen.
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 9. rész – German Rig a rapid pontyhorgászathoz hangolva

Haskó Tamás 2020-03-13
A German Riget mint előketípust, úgy gondolom, már sok pontyhorgász ismeri és szívesen használja. Mi ezt fejlesztettük tovább a rapid pontyhorgászathoz, ami egy nagyon egyszerű és hatékony megoldás, amely roppant mód le egyszerűsíti a csalizás folyamatát, emellett ha megfelelő csalival kombináljuk, nagyon hatékony „fegyver” a gyors horgászatok alkalmával.

A stick mix ereje

Rokolya Péter 2020-03-07
Napjainkban több mint népszerűek a gyors horgászatok: minimalizált felszerelés, kevés, de minőségi csali. A siker kulcsa a legapróbb részletekben rejlik, de mit sem ér a legjobb előke, csali, ha valami apróság hiányzik! Ehhez kínálnak tökéletes megoldást a stick mixek!
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 4. rész „Black” Butterfly

Erdélyi Tamás 2020-01-28
Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, sokszor az apró részletekben rejlik a siker nyitja. Most egy olyan, nem megszokott csalizást mutatok be nektek, mely már engem is többször kihúzott a csávából a kapástalan időszakokban – ennek neve „Butterfly”, azaz pillangó. Sikerrel alkalmazhatjuk e csalizási módot a nagy nyomásnak kitett vizeken is, ahol a hal már szinte kívülről ismeri a bojlit és szinte ránézésre megmondja a méretet és az ízvilágot.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 3. rész Hinged Stiff rig

Rokolya Péter 2019-11-25
A modern pontyhorgászatban hódítanak a különféle pop-up előkék, hiszen eredményességük a legtöbb vízen megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul néhány trükkel ezeket az elsőre bonyolultnak tűnő szerelékeket nemcsak barátságosabbá, de hatékonyabbá is lehet tenni. Szeretném bemutatni személyes favoritom úgy, ahogyan én alkalmazom.
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei – 2. rész Ronnie Rig

Haskó Tamás 2019-10-31
Tapasztalatból tudom, hogy a legjobb csali hatékonyságát sem lehet maximálisan kihasználni, ha nem a megfelelő módon kínálják azt fel. Fokozattan érvényes ez a pop-up csalikra, amiket ha nem megfelelően használunk, a kapások megritkulnak vagy teljes mértékben el is maradnak. A legtöbb horgász ilyen helyzetekben a csalit okolja az eredménytelenségért, pedig sokszor minimális változtatással bizony meg lehetne menteni a helyzetet és eredményesre fordítani a horgásznapot, csupán meg kell találni a megfelelő felkínálási módot hozzá. Ehhez mutatok egy tippet!
Videóval

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 1. rész – Tigrismogyoróval „könnyedén”

Haskó Tamás 2018-09-14
Horgásztúrák közben könnyen előfordulhat még akkor is, ha gyakran járok ugyanarra a vízre horgászni, hogy kifogok egy olyan időszakot, amikor az eddig bevált, jó működő séma egyáltalán nem hozza a kívánt eredményt, és borul a papírforma. Ilyen esetekre mindig tartogatok egy-egy alternatív megoldást, ami visszahozhatja a „meccset”, és az elbizonytalanodás és szenvedés helyett a pikkelyes barátaim fárasztásaira koncentrálhatok.

Merj változtatni!

Haskó Tamás 2018-08-20
A nyári horgásztúráknak szinte örök igazsága, hogy a kapások jelentős része az éjszakai órákra korlátozódik, viszont ha dobós technikával horgászunk, van egy nagyon ötletes megoldás, mely segítségével nappal is elcsíphetünk egy-egy pontyot, amikor jellemzően azt gondoljuk, hogy nem táplálkoznak, pedig igen, csak más mélységben, mint ahol a csalinkat általában felkínáljuk!

Tavaszváró pontyozás

Rokolya Péter 2018-04-23
Bár a tél enyhébb volt a megszokottnál, meglehetősen elhúzódott, így alig vártam, hogy megérkezzen a valódi tavasz, és kezdetét vegye egy igazi szezonkezdő horgászat. A tavaszi szezont rendszerint a kisebb és a könnyebben meghorgászható vizeken kezdem, idén sem volt másként.

Spéci praktika tavaszra

Rokolya Péter 2018-03-26
Nem titkolom, hogy számomra az angol stílusú, felfogású pontyhorgászat a követendő példa. Elsődlegesen a szigetországból bővítem tudásom számos angol cikk, videó és kinti barátok által, hiszen rengeteg hasznos módszer van, ami a magyar vizeken is kiválóan alkalmazható és eredményes. A közelmúltban egy érdekes gumikukoricás előkén az úgynevezett „Corn Aligner” – magyarra fordítva „kukorica befordítós” – előkén ragadt meg a szemem, és úgy gondoltam, ez a remek praktika itthon is kiválóan működne és sokaknak segíthet. Ez az egyszerűen és hatékonyan alkalmazható előke nem csak a céltudatos nagyponty-horgászok számára lehet célravezető.

Út Apollóhoz

Rokolya Péter 2017-11-24
A sikerhez rendszerint hosszú, rögös út vezet. Nincs ez másként a nagyponty-horgászatban sem. Ahhoz, hogy elérjük céljainkat, akarat, kitartás és minimális szerencse is kell, de mit sem ér az egész, ha nem a megfelelő helyet választjuk!
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 8. rész – German rig, azaz forgóval kombinált visszacsapódó előke

Farkas Szabolcs 2017-11-13
A German rig egy speciális előke, melyet nagyon kevesen használnak. Pop-up és süllyedő csalikhoz egyaránt használható. Különlegessége, hogy a csali 360 fokban természetes úton el tud forogni, a mechanikája nagyban hasonlít a Blowback rig elvéhez. Lássuk e remek előke elkészítésének lépéseit!
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 7. rész – Pop Up rig, azaz lebegő csalis előke egy kicsit másként

Kerekes Ernő 2017-09-18
Az egyre nagyobb nyomás alatt lévő vizeinken legtöbbször a horgászok egymást váltva foglalják el ugyanazon helyeket, így a halaknak sok esetben még be sem forradt az előző sporttárs által okozott seb, máris újra matracon vannak. Ilyenkor gyorsan tanulnak a halak és sokkal figyelmesebben táplálkoznak, így nekünk, horgászoknak kell kitalálni újabbnál újabb trükköket, hogy eljussunk a kapásig és a megakasztásig.
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 6. rész – Multi rig, azaz multifunkcionális pop-up előke

Haskó Tamás 2017-09-04
A sorozat e részében egy nagyon egyszerűen elkészíthető és rafinált pop-up szereléket szeretnék bemutatni és megkötni. A szerelék működési elve nagymértékben „hajaz” a Chod szerelékére, viszont lényegesen egyszerűbb elkészíteni. Fontos tudni, hogy kizárólag lebegő csalikkal működik megfelelően. Nézzük, hogyan is készül el a Multi rig!
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 5. rész – KD rig, a nagyhalas szelektáló előke

Rokolya Péter 2017-08-14
Ezt a nagyhalas, szelektáló, úgynevezett KD típusú horogelőkét használhatjuk fekvő, kikönnyített, de akár lebegő csalik felkínálásánál is, melynek megalkotása Kenny Dorsett angol pontyhorgászhoz köthető. Egy olyan sokféle módon alkalmazható előke ez, mely minden körülmények között és minden víztípuson nagyszerű eredményekhez segíthet hozzá minket, de véleményem szerint kimondottan wafters, vagyis kikönnyített csalikkal a leghatékonyabb. Rendszerint én is így alkalmazom, ezt fogom írásomban részletesen bemutatni.
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 4. rész – Blowback rig, azaz visszacsapódó előke

Farkas Szabolcs 2017-06-12
A pontyhorgászatban a különböző előkék tárháza szinte kimeríthetetlen. Az óvatosan táplálkozó pontyok becserkészésére újabb, kifinomultabb technikák felé kell vennünk az irányt. Az egyik ilyen hatékony szerelék a Blowback rig. Ennek az elkészítésében nyújtok hasznos segítséget.
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 3. rész – Line aligner rig, beforduló előke

Kerekes Ernő 2017-05-01
A rohamosan fejlődő horgászeszközök és az egyre furfangosabb, már többször megfogott halak megkövetelik az újításokat és a technikásabb, bonyolultabbnak tűnő módszerek alkalmazását egy-egy horgászat alkalmával. Elsősorban a végszerelékeket kell az adott vízhez, valamint az adott helyzethez igazítani. A szerelék lelke az a bizonyos utolsó 20 centiméter, ami nem más, mint az előke.

Tavaszi Stick Mixes kereső pontyhorgászat

Haskó Tamás 2017-04-09
Március derekát mutatott a naptár, végre az éjszakai fagyok sem riogattak már a nagyon kemény tél után, a vizek hőmérséklete is lassan, de biztosan emelkedett… Nem volt más hátra, mint végre pontyos botjaimat kézbe venni és a pontyok nyomába eredni!
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 2. rész – Snowman rig, azaz hóember előke

Rokolya Péter 2017-04-03
Ez az előke az egyik legnépszerűbb univerzális előke a pontyhorgászatban, mely napszaktól és évszaktól függetlenül alkalmas mindenféle víztípusra. Kiválóan alkalmazható, és célszerű is lebegő csalikkal, legyen az akár gumikukorica, gumi tigrismogyoró vagy pop-up bojli, melyek a csalink kikönnyítését szolgálják. A snowman, vagyis a „hóember” nevet is innen kapta, hogy a lebegő csali megemeli, kikönnyíti a süllyedőt ezáltal hóember-formát ad csalinknak. Főként behúzós horgászatokon alkalmazom ezt az előkét, de bevonatos előkével kombinálva dobós horgászatok során is remekül helytáll. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, mely sok szép fogáshoz segített hozzá az évek során. Sorozatunk ezen epizódjában ezt az előkét fogom részletesen bemutatni.
Videóval

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 1. rész – Not-A-Knot rig, a csomómentes hajszálelőkés horogkötés

Haskó Tamás 2017-03-20
A bojlis pontyhorgászat rohamos fejlődésének köszönhetően számtalan új vagy továbbfinomított csali-felkínálási módszer látott már napvilágot, melyek jellemzően e módszer bölcsőjéből, azaz Angliából származnak. Ezeket látva sokan csak legyintenek egyet, hogy egy újabb felesleges „karácsonyfa szerelék”, de ha kicsit is nyitottak vagyunk az új dolgok befogadására és megnézzük, hogy mi miért is történik, bizony sokat lendíthetünk saját horgászatunk eredményességén is. E most induló sorozatunkban a Haldorádó Carp Team tagjai ezeket a csali-felkínálási módszereket fogják részletesen bemutatni és megkötni, kezdve az alapoktól, módszeresen haladva a bonyolultabb rigek irányába.
Videóval

Professzionális PB Products bojlis végszerelékek VI. – Skinless – Curved KD Hook

Haldorádó Team 2017-03-03
A legutóbbi alkalommal a speciális horogelőke-variációk elkészítése felé fordítottuk figyelmünket, így megismerhettünk két mesteri összeállítást. Ezek közül a Jelly Wire-Jungle Hook-Ring Bait Screw előke részletes bemutatásra került, ezért elérkezett az ideje, hogy a Skinless – Curved KD Hook kombináció sajátosságait is górcső alá vegyük. Erről olvashattok sorozatunk legújabb részében!

Így készül a behúzós végszerelékem leadcore előkén blow back riggel

Kerekes Ernő 2017-02-16
Sokan keresnek meg azzal kapcsolatosan, hogy milyen végszerelékeket ajánlok egyes vizekre, valamint ezeket hogyan válogatom össze és készítem el. Most ezt szeretném bemutatni az első lépésektől az utolsóig, hogy én miként is állítok össze egy-egy szereléket,.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2023 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.