Kombi előkével az akadós terepen

Kombi előkével az akadós terepen

Az idei év első hosszabb horgászatára a kedvenceim közzé tartozó egyik francia tavon került sor. Horgászatunk nagyon jól indult. Komplikációmentes utazás, szikrázó napsütés, jó társaság. Kell ennél több? Érkezésünkkor a víz nem hazudtolta meg önmagát, egyszerűen lenyűgözött, mint mindig.

Csakhogy ne érezzük magunkat olyan jól, a tó körüli sétánk alatt egy aggodalomra utaló jelenséget véltünk felfedezni. A megszokott vízszint nagymértékben megemelkedett. Olyannyira, hogy a tavon több helyen át kellett vágni az utat a nem kívánatos víz mennyiség levezetése érdekében. Egy ilyen kis vízelvezető volt pont a mi állásunk mellett is.

A helykeresés nem bizonyult zökkenőmentesnek, hiába a helyismeret, ha a természeti változások sorra beleszólnak az életünkbe. A mintegy 80 méterre húzódó, törésekben, akadókban bővelkedő meghorgászandó terület eddig sem volt könnyű pálya, ezt még fokozta a magas vízállás. Emlékeinkből táplálkozva elhelyeztük a szerelékeket, amit a halak szerint jól végeztünk, ezt a viszonylag hamar jelentkező első pontyunk bizonyította.

Gyönyörű tükrös a 25 kg felettiekből

Az első halat szebbnél szebb társai követték. A sors kegyes volt hozzánk, ha Berci fogott egy halat, utána én is fáraszthattam egyet.

Éjszakai 20,5 kilós…
…reggeli 21-es…
… esti 22,5 kilós!

Mivel nem horgásztunk messzire és halak táplálkozó helye gyakorlatilag a vízbe dőlt fák lombkoronái között volt fellelhető, nagyon résen kellett lennünk, a horgon lévő ellenfelet a lehető leghamarabb ki kellett fordítanunk az akadók nyújtotta biztonságból, így az esély a sikerre megsokszorozódott. Ha nem akkor, általában halunk nyert és bottal üthettük nyomát. A horgászat során nagyon sikeresnek bizonyult egy kombinált előke, amit a következő elemekből állítottam össze:

A végszerelék összeállításához szükséges eszközök, alapelemek
Kb. 20 cm hosszú leadcore
Rövidsége miatt megcsomóztam a két végét…
… hogy a benne található ólombetét ne csúszkáljon
Ezután az egyik végére egy fület hurkoltam…
… a másikra pedig…
… egy forgó került
Ezzel ez előkém egyik fele elkészült
Ezután elkészítettem az előke másik részét…
… ami egy egyszerű „karom” szerelék
A kettőt „összeházasítottam”…
… és kész!

Erre a kombi előkére azért volt szükség, mert a bedőlt fák nagy része fenyő, és azt tapasztaltam, hogy nagyon könnyen belevág a vékony előkezsinór az ágakba, ami a halak elvesztését eredményezte. Ezzel az előkével ezt a problémát nagy sikerrel kiküszöböltük, amit jól igazol ez a 30 kilót meghaladó tőponty:

A 30 kg feletti tőponty is kijött a kombi előkével!

Nagyon jól sikerült idénynyitó horgászatot tudhatunk magunk mögött, de már most azon töröm a fejem, hogy milyen bojlit gyúrjak a következő pecára, pedig még csak most tartok haza a mostaniról. Na, mindegy, majd lesz valahogy, addig is görbüljön mindenkinek!

A pontyok mellett egyéb más halat is foghattunk, ilyen például ez a feketesügér!
Ha nem halat fogtuk, akkor a tó élővilága „boldogított” bennünket
Viszlát!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.