Tavaszi Stick Mixes kereső pontyhorgászat

Tavaszi Stick Mixes kereső pontyhorgászat

Március derekát mutatott a naptár, végre az éjszakai fagyok sem riogattak már a nagyon kemény tél után, a vizek hőmérséklete is lassan, de biztosan emelkedett… Nem volt más hátra, mint végre pontyos botjaimat kézbe venni és a pontyok nyomába eredni!

A kereső pontyhorgászatot gyakran és szívesen alkalmazom, főleg ha nincs sok időm. Amikor csupán néhány órára jutok ki a vízpartra, ezzel a módszerrel is reális esélyem nyílik egy-egy termetesebb ponty megfogására, mert ilyenkor nem egy fix, nagymennyiségű etetésen várakozom, hanem én próbálom megkeresni és megfogni őket. Ahhoz, hogy jobban megismerjük a módszert, alapvetően három kérdést kell megválaszolnunk: hol, hogyan és mivel?

A kereső horgászathoz nem kell sok felszerelés

 

Hol?
Megérkezésemkor minden esetben az első és legfontosabb teendőm, hogy körbejárjam a tavat és figyeljem a víztükör minden egyes rezdülését. Érdemes korán kelni, mert a reggeli órákban még legtöbbször feszített víztükör fogad minket, ami lényegesen megkönnyíti a dolgunkat. Hosszú percekig kémlelem a vizet, hátha valahol árulkodó jelekre bukkanok, mert a pontyok bizony elég gyakran elárulják, hogy éppen merre is tartózkodnak. Főként ugrásaikkal, melynek hangja jellegzetes, nem igazán lehet mással összetéveszteni, így sokszor nem is kell, hogy lássuk, elég, ha halljuk! De kereshetjük a kora reggel táplálkozó pontyokat túrásait is. Fontos, hogy ez a jelenség nem összekeverendő az iszapgázzal vagy a megriasztott hal által hátrahagyott buborékcsíkkal. A pontytúrás kisebb buborékokból áll és nem egyetlenegy ponton tör a felszínre, hanem általában 2-3 tenyérnyi foltokat érdemes figyelemmel követni és meghorgászni. Tavasszal nagyon jó kiindulási alapot nyújtanak a sekélyebb területek, akár a nádszélek vagy homokpadok. A sekélyebb víz hamarabb melegszik, így a víz alatti élet is itt indul be először, a pontyok is ilyen helyeken találnak leghamarabb természetes táplálékot. Ha ilyenre lelünk, próbáljuk meg!

A hideg vízi horgászatok során a Zöld Bors ízesítésű Stick Mix a leghatásosabb
Több másik ízzel is próbálkoztam, de a Zöld Bors mindent vitt! PVA hálóba töltöttem a finom falatokat, így kerültek a horog mellé

 

Hogyan?
Nincs szükség nagy etetésre, mert azzal csak jóllakatnánk a halakat, csökkentve a rövid idejű horgászat sikerét. PVA hálóba töltött, finom Stick Mix rudacskákkal teszem vonzóbbá a csalimat, amely bőven elegendő ahhoz, hogy a közelben lévő pikkelyesek érdeklődését felkeltsem és figyelmüket csalimra irányítsam.
Legtöbbször két különböző szerelékkel keresem a pontyokat, az egyik egy Chod szerelék 6-7-es méretű horoggal és nem túl nagy, maximum 80 g-os ólommal. A kereső horgászatok során túl messzire úgysem kell dobnom a szereléket, és ha még hozzászámolom a PVA hurkát is, bizony így sem lesz túl könnyű a „csomag”.
A másik botomon egy hasonló méretű in-line ólmot használok. A szerelékekre egy 7-8 kg szakítószilárdságú fluorocarbon előkét kötök. Ezen legtöbbször egy szem súlytalan csalit kínálok fel. Adódhat a kérdés, hogy miért használok mindkét szerelékemen fluorocarbon előkét? Sokan azért választják ezt, mert ezen anyag fénytörése áll a legközelebb a vízéhez, így nedves közegben egyszerűen láthatatlan. Én viszont nem(csak) ezért szeretem, hanem merevsége miatt is, e tulajdonságának köszönhetően szinte soha nem gubancolódik, nyugodtan várhatom a kapást, nem kell azon aggódnom, hogy a szerelékem az ólomra tekeredve, előnytelen pozícióban lapul a fenéken.

Az egyik kedvenc csalim a Quatro Fluo Pop Up Boilies: csupán egy doboz, mégis sok lehetőség jellemzi!
Ebben az irányban több, halra utaló jelet is láttam
Szólaljatok már meg!

 

Mivel?
A módszer lelke az a kis PVA rudacska, amellyel felhívom a figyelmet a csalimra. Régóta kísérleteztünk egy szinte tökéletes Stick Mix család összeállításán, amit végre sikerült úgy elkészítenünk, hogy az összes általunk támasztott szigorú elvárásnak megfeleljen.
A Haldorádó Record Carp Stick Mixek legfontosabb tulajdonságai, hogy szárazon – víz hozzáadása nélkül is – jól süllyednek, szemcseméretük optimális a nagyponty-horgászathoz, de ami még fontosabb, az a vízben kifejtett rendkívüli attraktív hatás, amellyel ellenállhatatlanná válnak a pontyok számára. Ha szeretnénk felturbózni a gyári keverékeket, amelyek önmagukban is tökéletesen használhatók, akkor bátran keverhetjük Carp Syruppal. Ez a sűrű aroma PVA barát, így nem fogja idő előtt feloldani a hálót.

Na, végre, az első kapás!
Erre a pillanatra vártam egész télen!
Ízlett neki a csalim

 

Csaliként szinte mindig lebegő vagy kikönnyített típusokat használok ehhez a horgászathoz. Előnyösebb az oldódó bojlikat/pelleteket használni, főleg rövid idejű horgászatok során, mert a főzött csaliknak egyszerűen nincs idejük kibontakozni. Ezzel szemben az oldódó változatok vízbe érve nyomban elkezdik kifejteni hatásukat, még a relatív alacsony vízhőmérséklet mellett is, ami tovább növeli a csalogatóhatást.

Nem sokkal később többen is követték a matracon
A másik szerelékem sem hagyott cserben
A legfontosabb: C&R!

Röviden összegezve, a Stick Mixes kereső horgászat kifejezetten ajánlott a tavaszi pontyos pecák során. Nem kell sok csalogatóanyag és csali sem hozzá, így rendkívül költséghatékony is, miközben rendkívül mozgalmas és eredményes. Nemi szerencsével akár 2-3 óra alatt is olyan pontyokat foghatunk, amelyekről sokan csak álmodnak.

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Barna Lajos

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.