Nyárbúcsúztató nagy pontyok

Nyárbúcsúztató nagy pontyok

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak… azonban még koránt sincs vége a nagyhalas pecáknak. Sőt! Most kezdődik az igazi nagyhalas szezon. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a nyár végi, kora őszi és téli hónapok sok szép kapitális ponty emlékét őrzik. Több 20 kg feletti és kettő 25 kg-ot meghaladó ponty fogása is a hűvösebb évszakokhoz fűződik számomra.

Vége van a nyárnak…
… de még koránt sincs vége a nagyhalas pecáknak!

Búcsúzik a nyár, lassan ruhát cserélnek a fák, hamarosan meztelenre vetkőznek. Vonuló madaraink megkezdik a felkészülést a nagy útra, nemsokára melegebb éghajlatra vándorolnak. Vizeink napról napra fokozatosan lehűlnek. A meleg nappalokat hűvös éjszakák váltják fel. Új időszámítás kezdődik! De ha kellően felkészülünk az évszakváltásra, a folyamatosan változó körülményekre, akkor továbbra is sikeres pontyfogók lehetünk.

Elérkezett a Big Fish és a Black Squid golyók időszaka

Ezenfelül azzal is tisztában kell lennünk, hogy a hidegebb közegben barátaink emésztése fokozatosan lelassul, megszűnik a féktelen habzsolás. Ennek okán kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, de szükségük van a kalóriadús falatokra, mert közelít a tél, amelyet csak a legjobb kondícióban lévő halak tudnak gondtalanul átvészelni.

A tavak letisztulnak, majd lassul az élet, megszűnik a féktelen habzsolás
De szükségük van a kalóriadús falatokra, mert közelít a tél

Szeptembertől még nagyobb figyelmet szentelek a helyválasztásnak, valamint a minőségi, kalóriadús csalogatóanyagok felkínálásának. A napsütéses órákban gyakran kilátogatnak a sekély parti zónába a halak, ahol nem is olyan könnyű őket megfogni… míg az éjszakai órákban a mélyebb, táplálékban gazdag terültekre vándorolnak, itt van a legnagyobb esély a horogra kerítésükre, főleg akkor, ha már előkészített (etetett) terület várja ott őket.

Szeptembertől még nagyobb figyelmet szentelek a helyválasztásnak…
… valamint a minőségi, kalóriadús anyagok felkínálásának
A jó összhang eredménye a tökéletes akadás
A napsütéses órákban, gyakorta a partszéli sekély területeken lehet csak őket horogra keríteni

Egyik kedvelt csalim a Haldorádó bojlis palettájának lehűlő vízre kifejlesztett változata, a Big Fish, de kellemes meglepetéseket tartogat a Black Squid is! Bátran merem velük vállalni az évszakváltást.

Mindig van nálam Haldorádó Black Squid is, amely az év bármely időszakában tartogathat meglepetéseket
A dip tovább fokozza a csalogató hatását

Választásom nem véletlenül esett az édes-halas és halas ízekre, hiszen az elmúlt évek tesztjei során, valamint előző ősszel szintén szép eredményekkel szolgáltak. Több horgásztársam visszajelzése - akik szintén számos kapitális pontyot fogtak segítségükkel - ezt tovább erősíti bennem. Az sem a véletlen műve, hogy hazánkban - de meg merem kockáztatni, hogy a környező országokban is - csak kevés olyan tavat találunk, amelynek kukájában ne lehetne fellelni Haldorádó bojlis termék dobozát, illetve a cég bármely termékének csomagolóanyagát. A tudás hatalom, profi anyagok nem csak profiknak!

A Black Squid szelektáló hatása megkérdőjelezhetetlen. Ritkábban van rá jelentkező, de az mindig termetesebb!

Írta: Nagy Csaba
Fotók: Kovács Tamás, Nagy Csaba

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.