Alias : nagycs
Név : Nagy Csaba
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1967-10-02
Lakhely : Székesfehérvár
Kedvenc horgászmódszerei : bojlizás, pergetés
Kedvenc vízterületei : Merenyei-víztározó, Ezerjó Major horgásztó
Legnagyobb halai : ponty 21 kg, 20,50 kg, 20,30 kg, csuka 6,5 kg
Mióta horgászik : 1974 óta (Első alkalommal 1974-ben "horgásztam", azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal gyakorlom e nemes sportot. Az elmúlt 5 évben évente kb. 60-100 napot.)

Szerző írásai - 1.oldal

Ha nyár, akkor HOFESZ gyermek horgásztábor!

Nagy Csaba 2016-05-14 06:00:00
2015-ben már 12. alkalommal szervezte meg és bonyolította sikeresen a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) nyári gyermektáborát. Tavaly minden korábbi rekordot megdöntve, összesen több mint 160 gyermek vett részt a táborban. 4 x 1 hetes turnusokban váltották egymást. A felemelő hírt Nagy Attila, a szövetség elnöke közölte. 2016-ra 200 gyermek táboroztatása a cél, ami az eddigi tendencia alapján reálisnak tűnik. 2015-ben fontos mérföldkőhöz érkezett a tábor. Összefogással és támogatásokkal elkészült egy részben zárt közösségi helyiség, amely a gyermekek állandó védelmét szolgálja és egyben a bázisukká is vált. Itt zajlanak a különféle előadások és vetélkedők. Itt találnak menedéket a táborozók a szikrázó napfény elől, emellett alkalmas a napi háromszori étkezés helyszínének.

A Pátkai-víztározó

Nagy Csaba 2016-02-14 06:00:00
Fejér megye természeti adottságait tekintve az ország egyik kiemelkedő részén helyezkedik el. Bővelkedik hegyekben, völgyekben, tavakban. Ez utóbbiak érintenek főként bennünket, horgászokat. Korábban bemutattam és próbáltam szíves figyelmüket felhívni a Fehérvárcsurgói-tározó rendkívüli adottságaira és Magyarországon egyedülálló kapitális halaira. Elérkezett az idő, hogy ismertessem Önökkel a megye egy másik, hatalmas kiterjedésű, csodálatos környezetű vizét, melynek neve Pátkai-víztározó.

Szezonzáró fehérvárcsurgói bojlis túra

Nagy Csaba 2016-01-17 06:00:00
Az eredményes horgászat, az őszi és téli pontyozás számomra egy matematikai egyenlethez hasonlítható folyamat. A megfelelő felszerelésen kívül hatalmas előny, ha horgásztapasztalatokkal is rendelkezünk. Fortuna kegyességére mindig szükségünk van, azonban csak erre hagyatkozni nagy hiba lenne. Ha a terv nem működik, akkor a tervet változtasd meg, ne a célt! A sikerért tenni kell, kulcsa a kezünkben van.

Fehérvárcsurgó nagy pontyai és nagy amurjai nyomában

Nagy Csaba 2015-12-20 06:00:00
Horgász pályafutásom során nagyon sok szép, kapitális fogást köszönhetek az őszi és téli hónapoknak. Eljött hát az én időm, hogy újabb trófeákkal gyarapítsam fotóalbumom. Kalandra fel!

Fehérvárcsurgó csodálatos nagy pontyai

Nagy Csaba 2015-10-25 06:00:00
Sok szép horgászvíz található hazánkban. Ezek között van kisebb, van nagyobb, léteznek olyanok, amelyeket intenzíven telepítenek stb. Végtelenségig sorolhatnám a különféle horgászathoz fontos tényezőket. Aki az érintetlen természet ölelésében, vadregényes tájában szeretne kikapcsolódni és egy hatalmasat horgászni, pihenni, a víz nagy pontyainak nyomába eredni, annak mindenképpen ajánlom Fehérvárcsurgót, a Fehérvárcsurgói-víztározót. A tó messze földön méltán híres kapitális ponty-, harcsa- és süllőállományáról.

Késő őszi, tél eleji nagy pontyok

Nagy Csaba 2014-12-12 07:00:00
A 2014-es év időjárása kiszámíthatatlanságával megnehezítette a sikeres horgászatokat. Front hátán front - így jellemezném az évet. Emiatt többször nehéz döntésre kényszerültem. Az egyik legnehezebb választás, hogy feladom-e az aktuális horgászatot, vagy még keményebben próbálkozom! Még soha nem adtam fel, így nem maradt más, mint a „keményítés”.

Nyárbúcsúztató nagy pontyok

Nagy Csaba 2014-09-01 07:00:00
Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak… azonban még koránt sincs vége a nagyhalas pecáknak. Sőt! Most kezdődik az igazi nagyhalas szezon. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a nyár végi, kora őszi és téli hónapok sok szép kapitális ponty emlékét őrzik. Több 20 kg feletti és kettő 25 kg-ot meghaladó ponty fogása is a hűvösebb évszakokhoz fűződik számomra.

Gyere velünk horgászni!

Nagy Csaba 2014-08-22 07:00:00
Székesfehérváron és környékén a gyermekek között nagy népszerűségnek örvend a 11 éve futó gyermek napközis horgásztábor. Az 1 hetes turnusokban a résztvevők gyakorlati oktatások mellett szakmai előadásokat, bemutatókat hallhatnak. Megismerkedhetnek különféle horgászmódszerekkel, praktikákkal. Megtanulják a tilalmi időszakok rendjét, a méretkorlátozásokat, a szerelék- és horogkötést. Bemutatják nekik Magyarország halait, köztük a védett halfajokat. Találkozhatnak tapasztalt verseny- és hobbi horgászokkal, teszthorgászokkal.

„Amurvadászat”

Nagy Csaba 2014-07-21 12:00:00
Hosszú évtizedekkel ezelőtt, amikor apám megismertette velem a vizet, annak titokzatos, írott és íratlan szabályait, akkoriban mit sem sejtettem arról, hogy a mai modern világban a halfogás mennyire céltudatossá válhat. Akkor még gondolni sem mertem volna, hogy évek múltán a Haldorádó termékek lehetővé teszik számomra, hogy amikor elindulok a vízpartra horgászni, előre eldönthetem, pontyot vagy amurt szeretnék fogni. 2014-ben ez már teljesen természetes!

Bevált recept a nyári pontyhorgászatokhoz

Nagy Csaba 2014-07-07 07:00:00
Az idei csodálatos, hosszúra nyúlt tavaszt egyik napról a másikra leváltotta a nyár. Beköszöntött az első nyári hónap és vele együtt a kánikula. Vizeink hőmérséklete napok alatt meghaladta a 20 Celsius-fokot. Ezzel együtt új időszámítás kezdődött, megkezdődött a meleg vízi horgászatok ideje.

Változatos bojli - változatlan siker

Nagy Csaba 2014-04-29 07:00:00
A nap még nem kelt fel, csak a közel-távolt egymásba oldó derengés jelezte a hajnalt. A Fejér megyei víztározó tükröző vizén párapamatok cikáztak: az északi oldalon az erdő még egyszínű sötét tömeg, a délin a bokros nád már elvált az égtől, és árnyékukkal játékosan csipkézték a parti vizeket. A korán kelő vízimadarak hangoskodtak egy kicsit - figyelték a motoszkáló embert. Lassan megszokták a horgászt, miként korai keléstől álmos fejjel nekilát reggeli teendőinek. Körös-körül folyt a nyüzsgés, mikor lassan elült, kezdődött a vadászat. Alábukó kacsák, mereven figyelő gémek riogatták a halakat.

Nagy halak a felmelegedő vizekben

Nagy Csaba 2014-04-18 07:00:00
A nagy pontyok átmeneti rabul ejtése naptár szerint később indul meg, mint a kisebb társaiké, persze ez nem törvényszerű, foghatunk belőlük hideg vízben is, de mégsem ez a jellemző. Az év hideg időszakában, amikor a körülöttük elterülő közeg is hideg, főként kistestű egyedek kerülnek hamarabb horogvégre. Ha bojlink (a felkínált eleség) megfelelő módon szelektál és ellenállhatatlan a nagy pontyok számára, akkor áprilisban és májusban már nagy eséllyel „fotóvégre” csalhatunk közülük jó néhányat. Én most is ezen dolgoztam!

Green Pepper, avagy a „zöld csoda” hideg vízi ereje

Nagy Csaba 2014-03-17 07:00:00
2014 első két hava annak ellenére, hogy a január és a február az év téli része, nem ennek megfelelő időjárással és hőmérséklettel szolgált. A megszokottnál jóval melegebb volt, csak néha fordultak elő fagyosabb éjszakák. Amint a napsugarak hatására eltűntek a néhány centiméteres jégtáblák, a bátrabb horgászok azonnal megindultak a vízpartok felé. Nekivágtak szerencsét próbálni. Közéjük tartozom én is, így hát a pontyok nyomába eredtem, minimális esélyt adva a nagy fogásnak…
Videóval

Nagy pontyok nyomában 5. rész - Harsány óriásai

Nagy Csaba 2014-01-20 06:55:00
Harsány az utóbbi évek egyik legkedveltebb, legnépszerűbb nagyhalas vízterületévé vált. Az évek alatt itt felnőtt és egyre súlyosabb törzsállomány mágnesként vonzza a nagyhal-horgászokat. Az elmúlt évben hétről hétre egyre nagyobb, egyre súlyosabb példányok kifogásának híre jutott el hozzánk, ekkor döntöttük el, hogy itt is próbára kell tenni magunkat. Biztosra vehető, hogy a tó hamarosan kineveli első 30 kg feletti pontymatuzsálemeit is! Ki ne szeretne ilyen halakkal megküzdeni, ki ne szeretné saját személyes rekordját túlszárnyalni és álompontyát a kezében tartani?!
Videóval

Nagy pontyok nyomában 3. rész - A viharos Fehérvárcsurgó

Nagy Csaba 2014-01-03 06:30:00
A nagy kiterjedésű víztározókon, vadvizeken nem könnyű feladat a nagy pontyok becserkészése, nem egyszerű kapitális halat zsákmányolni. Megfelelő helyismeret nélkül ezt egy rövid idejű túrán különösen nehéz kivitelezni. A vízterület méretének növekedésével - vagy ahogy nő annak tagoltsága, változatossága - nő a megfelelő felkészüléshez szükséges idő is. Ennek híján a legelszántabb horgász a legjobb felszereléssel és csalival is olyan, mint aki egy sivatagban próbál vizet találni…!
Videóval

Nagy pontyok nyomában 1. rész - A móri tűzijáték

Nagy Csaba 2013-12-09 06:30:00
Látszólag minden bojli egyforma… azonos az alakjuk, szinte mindegyik golyó formájú, hasonló méretekben készülnek. Léteznek belőlük egyező színűek, és még sorolhatnám a tulajdonságokat, amelyektől látszólag egyformák. Egy dologban azonban biztosan különböznek egymástól, ami miatt mégsem lehet őket egy kalapba alá venni. Ez a tulajdonság a fogósságuk! Ránézésre, megszaglászva ezt nehéz megítélni, ám a halak pontosan tudják, melyik a finom csemege! Bízhatunk az ízlésükben, hiszen ők kizárólag ösztöneikre hallgatnak, nem érdeklik őket a hangzatos marketingszövegek.

XV. Pontyfogó Világbajnokság 2013. 09. 25-28. Portugália, Montargil

Nagy Csaba 2013-10-14 17:00:00
Magyar pontyfogók a világ elitjében! Portugália megnyerte a világbajnokságot, de nyertesei vagyunk mi is. Magyarország a 7. helyen végzett. Ezzel a kitűnő eredménnyel nemzetközi szinten kis hazánk válogatottja minden idők legjobb, hivatalosan elismert pontyfogó bajnoki helyezését érte el. A végeredményen felül büszkék lehetünk arra is, hogy volt olyan etap, amikor a 3. helyen álltunk. A mezőny eleje nagyon szoros volt. Végelszámolásban csupán néhány hallal maradtunk le a dobogó legfelső fokáról. Hatalmas siker!

Hatékony bojlis végszerelékeim 3. részCsúszó pasztázható ólmos és mini Zig Rig végszerelékek

Nagy Csaba 2013-09-13 07:00:00
Az új Haldorádó bojlis ólom kollekció számomra legkedvesebb ólmával készítettem el a kora tavaszi felmelegedő és az őszi lehűlő vizekben használt szerelékem. A többféle méretben kapható súly lehetővé teszi, hogy közeli dobásoknál kisebb méretűt alkalmazzak. A rágyúrt etetőanyag vagy paszta még nehezebbé teszi, ezért hideg vízben a könnyebb sem csobban hatalmasat.

Hatékony bojlis végszerelékeim 2. részIn-line ólmos Heli Chod Leader és Withy Pool Rig végszerelék

Nagy Csaba 2013-08-22 07:00:00
Többnyire nagyot szeretnénk dobni, ám ezt hátráltatja, pl. a PVA-ba csomagolt pellet. Erre a célra egy nagyobb dobósúlyú Hexagonal Lead Inline ólmot választok, mert segítségével távolabbra be tudom juttatni az egyébként nagy légellenállást tanúsító csalit. Ez a szerelék hatásos behordásnál is, mert az aljzatra érkezést követően a csali ott marad közvetlenül a felkínált etetőanyagon vagy a mellett.

Hajszálelőkés horogkötés egyszerűen

Nagy Csaba 2013-07-26 07:00:00
Az emberek nagy többsége nehezen fogadja be az új dolgokat, eszközöket. Ragaszkodunk régi, bevált módszereinkhez. Korábban már láttam írást a felmerült termékről, akkor csak átszaladtam rajta. Üzleti fogásnak véltem, mellyel szeretnének hirtelen sok árut eladni. A cikk olvasása után is kattogott fejemben, hogy a bojlizás őshazájából, Angliából származik. Ezért is elevenítettem fel újra. Ha valami megkönnyíti a horogelőke készítését, az hasznos lehet nekem is. A neve: Hair Rig Tying Tool.

Hatékony bojlis végszerelékeim 1. részSnowman Rig és hagyományos távdobó végszerelék

Nagy Csaba 2013-07-23 07:00:00
Azon szerencsések közé tartozom, akik elsőként vehették kezükbe a Haldorádón megjelent és bemutatott új bojlis ólomcsaládot. Nagy részük sokkal praktikusabb számomra, mint a korábban használtak. Sokuk azonnal kedvencemmé vált. Ezek sokat segítenek az általam összeállított, különböző körülmények között is jól működő végszerelékek elkészítése során, amelyeket a következő írásokban fogok bemutatni.

FermentX a nagyhalas horgászatokhoz

Nagy Csaba 2013-07-17 05:45:00
A pontyhorgászat rohamos fejlődésében nem csak a külföldi cégek haladnak óriáslépésekkel előre. Hazánk felszerelés-, etetőanyag- és csaligyártói is folyamatos kutatómunkát végeznek. Fejlesztéseik az egyre könnyebb, korszerűbb és minél gyorsabb halfogást elősegítő eszközök és csalik gyártását szolgálják, ráadásul (főként) magyar horgászoknak! Ebben meghatározó szerepet képvisel a Haldorádó. A sokéves kutatómunkának, megannyi szakember közreműködésének és neves horgászok rengeteg vízparton eltöltött óráinak gyümölcse a FermentX termékcsalád.

Amurok havában

Nagy Csaba 2013-07-13 07:00:00
Bebizonyosodott már, hogy amurral az év bármely időszakában találkozhatunk, de amikor a víz hőmérséklete 20 Celsius-fok fölé emelkedik, újabb fokozatra kapcsol, és ekkor akár a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű táplálékot is képes elfogyasztani naponta! Ez a legjobb horgászidőszak, ekkor csalható (megfelelő csalogatóanyaggal) a legkönnyebben horogra. Eljött hát végre a mi időnk!

Pontyozzunk kicsit másként!

Nagy Csaba 2013-07-06 07:00:00
Az eredményes pontyozás a horgászok számára izgalmas kérdés. Amennyiben nem jön hozzánk a hal, akkor menjünk és keressük meg mi! Legnépszerűbb sporthalunk étvágya - étkezési szokásaival együtt - roppant változékony és látszólag kiszámíthatatlan. Ha jól eszik, könnyen foghatunk belőlük tucatnyit is.

V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - Döntő

Nagy Csaba 2013-06-26 07:00:00
A bajnokság második, egyben befejező fordulójával véget ért egy újabb fejezet a hivatalos magyar versenyszerű pontyfogás nagykönyvében. Ezt lezárva, az eredményt kihirdetve azonnal indul egy újabb, aminek még nagyobb a tétje. Az országos bajnoki cím a legjobb kluboknak kvalifikációt nyújt a szeptemberben megrendezésre kerülő világbajnokságra. Ennek helyszíne és ideje Portugália, Montargil 2013. szeptember 26-30. Lássuk a második forduló történéseit, majd nézzük a két forduló összegzését, érdekességeket és az izgalmas folytatást!
Videóval

Újítások a Zig Rig technikában

Nagy Csaba 2013-06-21 07:00:00
Amikor pontyaink a hagyományos módszerekkel könnyen becsaphatóak, egy jól kidolgozott taktikával - ha azt rendeltetésszerűen alkalmazzuk, jókor jó helyen vagyunk és a csalink is kifogástalan - foghatunk belőlük százával. Vannak azonban olyan év- és napszakok, időjárási körülmények, amikor mindent megteszünk, mégsem működnek a dolgok. Jó példa a végtelen variációk közül az, amikor bajuszos barátaink vízközt vagy a víz legfelső rétegeiben tartózkodnak. Ekkor kerül előtérbe a Zig Rig módszer! Ez gyakorlatilag vízközti pontyhorgászatot jelent, mely segítségével ezt a problémát át lehet hidalni és újra heves pontykapásokban lehet részünk!

V. Országos Pontyfogó Bajnokság 2013 - 1. forduló

Nagy Csaba 2013-05-23 07:00:00
Véget ért az Országos Pontyfogó Bajnokság első fordulója, amely mindvégig sportszerűen, baráti hangulatban zajlott. Várjuk a következő, egyben záró etapot, előtte azonban nézzük, mi történt az elsőn május 13-16. között!

Kapás pontyszerelem idején

Nagy Csaba 2013-05-14 07:00:00
Vizeinkben kedvező ívóhelyek meglétekor a pontyok 18-20 fokos vízhőmérsékletnél rendszerint májusban és júniusban ívnak. Ezen a hőmérsékleten felgyorsul az emésztésük, erőteljesen táplálkoznak, majd ívás és szaporodás után folytatják ezt. Nem ritka, hogy hidegfront betörésekor az ívás folyamata megszakad, az ikrásokban képződött ikra visszafejlődik és a hal szervezetében károsodás nélkül felszívódik. Régebben május elsejétől tilos volt a pontyhorgászat. A rendeletalkotó úgy gondolta, hogy ilyenkor nem szabad zavarni az ívó egyedeket - a nagyobb szaporulat reményében. Néhány egyesület mai napig is ehhez tartja magát, de nem ez a jellemző.

Carp Academy előkezsinór újdonságok a pontyhorgászatban

Nagy Csaba 2013-04-28 07:00:00
Lehetünk jókor jó helyen, alkalmazhatjuk a „legjobb” csalikat és még sorolhatnám a sikeres pontyfogás fontos összetevőit. Úgy gondoljuk, hogy mi mindent megteszünk, és ennek ellenére nem akar megérkezni álmaink pontya. Vajon mi ennek az oka? A kérdés jogos. A horgászok egy része figyelmen kívül hagyja a végszerelék összeállításához alkalmazott előkék anyagát, színét. Higgyék el, ez a siker egyik legfontosabb tényezője!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.