Praktikus megoldások a Cralusso wagglerekben

Praktikus megoldások a Cralusso wagglerekben

A tavaszi horgászkiállítások remek alkalmak arra, hogy közvetlenül megismerjük a horgásztársak észrevételeit, igényeit. A Cralusso wagglerúszók használatával kapcsolatban szeretnék körbejárni néhány olyan témát, melyek mind a versenyhorgászok, mind a hobbi horgászok részére segítség lehet. Tekintsetek bele a Cralusso waglerek világába…

Amikor elkezdtem e cikk megírását, elgondolkodtam mikor is készítettem első horgászúszómat. Emlékszem 6 éves lehettem, mikor bátyámmal a Dunára készültünk horgászni és beavatott az úszókészítés „mesterségébe”. Édesanyám libatoll seprűjéből tépett tollakból készítettük első úszóinkat, melyeket fűzfa, majd később nád botjainkra szereltünk. Ezekkel az egyszerű eszközökkel is egy életre szóló horgászemlékekkel lettünk gazdagabbak.

A horgászversenyzéssel 15 évvel ezelőtt ismerkedtem meg és az idők folyamán rengeteg waggler úszót használtam, kipróbáltam, de egyikkel sem voltam tökéletesen megelégedve. Megfogalmaztam azokat az elvárásokat, milyen legyen egy ideálisnak tartott úszó. A listára az alábbi szempontok kerültek, melyek most már tudom, nagyon sok horgász listáján szerepelnek.

Milyen legyen wagglerúszónk?
Sokoldalúan használható
Egyszerűen beállítható
Jól repülő
Antennája cserélhető, jól látható, érzékeny, ha kell terhelhető is egyben
Ne legyen sérülékeny
Könnyen szállítható

Ha a fenti felsorolásból legalább 5 feltételnek megfelel az úszónk, úgy gondolom, elégedettek lehetünk. Ha ennél kevesebb előnyös tulajdonsággal rendelkezik az úszónk, kompromisszumokat kell kötnünk. Ha új úszó vásárlását tervezzük, érdemes a fenti szempontokat szem előtt tartani.

A kifejlesztett wagglerúszókban megjelentek azok az újítások, melyek megoldást kínálnak a horgászok elvárásainak. Átütő sikert arattak a nemzetközi piacon, valamint a horgászvizeken elért eredmények is magukért beszélnek.

A fent említett elvárásokat a hagyományos technológiával és anyagokkal nem tudtuk megvalósítani, ezért modern anyagokra és új megoldásokra volt szükség, melyekkel sikerült a kitűzött céljainkat elérni

A Cralusso wagglerúszók testének anyaga a már jól bevált poliuretánhab, melynek fajsúlya ideális és a külső felületi sérülésekkel szemben érzéketlen! A képen látható a testbe öntött (fekete kör) 2 db gumigyűrű, mely a testben mozgatható úszószár tömítését és rögzítését biztosítja.

A test üregében helyeztük el az úszó durva beállítását szolgáló súlyokat, a nagyobb henger 2 gr, a közepes súly 1 gr, a sörét 0,5 gr terhelést biztosít. Az antenna finom beállítását a Cralusso kalibrációs úszó szárának a segítségével végezzük.

Az úszó szárban található kalibrációs skála 0,05 gr osztású, mely segít az állítás mértékének a meghatározásában. Ha az úszó szárát a testbe csúsztatjuk, csökkentjük az úszónk térfogatát, ez által megnő a fajsúlya, és lejjebb merül. Ha az úszó szárát kijjebb húzzuk, kiemelkedik a vízből.

Ha a kalibrációs szárat beljebb tolom az úszó testébe lemerül, ha kifelé húzom kiemelkedik a vízből, ilyen egyszerű! A kalibrációs rendszer legnagyobb előnye az egyszerűség és a gyorsaság. Az úszón történő állítás mérhető és megismételhető!

Ha horgászat közben megváltoznak a körülmények, fúj a szél és elnyomja az úszónkat, vagy antennát kell cserélni, akkor nincs más dolgunk, mint például.0,2 grammal kijjebb húzzuk a szárat, és meg is oldottuk a problémát. Ha eláll a szél, és túlságosan kiemelkedik az antennánk, egy mozdulattal visszaállíthatjuk az úszót az eredeti beállításhoz.

A Cralusso wagglerek és a poliuretán cseppúszó egy antennarendszert képeznek, színtől, mérettől, formától függetlenül, egymás közt szabadon cserélgethetők. Az antennát a benne található 1,0 mm-es kúpos lyukba illesztett rövidebb vagy hosszabb üvegszárral csatlakoztatjuk a hasonló lyukkal rendelkező úszószárba. Az úszószár színezett végét használhatjuk nagy teherbírású levegős antennának, kukorica, giliszta és egyéb más csalihoz.

Ha finomítani akarjuk szerelékünket nincs más dolgunk csak a megfelelő antennát behelyezni, kalibrációval beállítani és már horgászhatunk is.

Több mint 20 féle antenna közül választhatunk az érzékeny karbon szálastól a rendkívül jól látható dart antennáig. Figyelem, egy úszó érzékenységét mindig az határozza meg, milyen vízkiszorítású és fajsúlyú antenna érintkezik a víz felszínével!
A Cralusso új Dart antennája, egy rendkívül jól látható, a repülést is segítő antenna, mely mindezek előnyös tulajdonságok mellet még érzékeny is, az üreges kialakításának köszönhetően.

Antennánk érzékenységét a Cralusso kalibrációs megoldásával könnyedén meg tudjuk mérni a következőképpen. Állítsuk be az úszónkat úgy, hogy az antenna az üvegszárral kiemelkedjen a vízből. (szerencsés, ha a kalibrációs skála ilyenkor kis értéket 0-0,3gr mutat)

Jegyezzük meg a kalibráció milyen értéknél áll, például 0,15 gr. Toljuk az úszó szárát addig a testbe, míg az antennánk majdnem elmerül, ekkor olvassuk le a kalibráción látható értéket pl. ha 3x30 mm-es antennánál 0,6 gr. A két érték különbözete 0,45 gr, ennyi antennánk érzékenysége, vagy teherbírása.

A táblázatban megtalálhatók a különféle antenna típusok adatai, otthon vagy a vízparton próbáljuk ki milyen egyszerű!

Antenna adatok
átmérő x hosszszínantenna súlya grteherbírása- érzékenysége
fekete üveg szár 1x70fekete0,10,1 gr
2 x 30piros, sárga, fekete0,080,1 gr
3 x 30piros, sárga, fekete0,200,25 gr
4,5 x 30piros, sárga, fekete0,450,55 gr
3 x 50piros, sárga, fekete0,450,55 gr
4 x 50piros, sárga, fekete0,650,7 gr
Furulya ant. 5 x 50piros, sárga, fekete0,350,4 gr
Dart ant. 12 x 50piros, sárga, fekete0,650,7 gr

Az antennák cseréjénél csak a két antenna értékének a különbségét kell állítani a kalibráción.

Piros antenna 3x30 mm-es 0,25 gr
Fekete furulya 5x50 mm-es 0,40 gr
­­­­­----------------------------------------------
Különbség 0,15 gr

Tehát a táblázat alapján, a két antenna közötti különbség 0,15 gr, 0,55-0,15=0,40 gr ennyire szükséges kijjebb húznunk és horgászhatunk is tovább! A gyakorlatban ez azt jelenti, ha ismerjük a rendszert, horgászat közben az antenna csere, és az úszó beállítása kb. 10 másodpercet vesz igénybe! Elmondani hosszabb, mint beállítani!

Régóta ismert probléma az úszók szárának az elgörbülése, legyen az páva, vagy műanyag szár. Ezzel a gonddal sokszor már a horgászboltban szembesültünk. A Cralusso nem sajnálta rá az időt és pénzt, hogy megtalálja a TÖKÉLETES MEGOLDÁST az EGYENES SZÁRAT!

Egy speciális műanyagnak és a precízióst technológiának köszönhetően a Cralusso úszó szárai még magasabb hőmérsékleten sem görbülnek, mely tényt a tesztek és az élet igazolt.

TÖKÉLETESEN EGYENES SZÁRAK, 1.000-ből 1.000 egyenes, nem kell a boltokban válogatni, melyik a kevésbé görbe!

A Cralusso egyik legsikeresebb fejlesztése a Rocket megoldás, mellyel a találmányi kiállításon Géniusz díjat nyert. Használatát egy kis odafigyeléssel gyorsan elsajátíthatjuk, egyedülálló működéséből adódó előnyeit hosszú távon élvezhetjük.

A Rocket megoldás lényege, a testel párhuzamosan futó fém oldalszár, mely lehetőséget nyújt arra, hogy dobáskor az úszórögzítő az úszó súlypontja mögé csússzon, ez- által nem tolja, hanem húzza maga mögött a szereléket. Ennek az egyedülálló megoldásnak köszönhetően, az úszó rendkívül jó repülési tulajdonságokkal rendelkezik és nyílegyenesen dobható.

Dobás előtt az úszórögzítő a súly felőli oldalon helyezkedik el, repülés közben a fémszáron az úszó súlypontja mögé csúszik, vízbe érve a rögzítő ismét az alsó pozícióba kerül.

A Rocket úszó rögzítéséhez a Cralusso által kifejlesztett gubanc gátlós waggler kapocs használatát javasoljuk.

Dobási technikája annyiban tér el a hagyományos úszókétól, hogy vízbe érkezés előtt nagyobb figyelmet kell fordítani a szerelék kiterülésére, a vízbe érkezést követően pedig várjunk egy pillanatot, míg az úszórögzítő az alsó pozícióba tud csúszni, és ezt követően süllyesszük el a zsinórt. Ha betartjuk ezeket az apró, de fontos szabályokat, sok örömöt lelünk ebben a zseniális úszóban.

A hagyományos úszókhoz képest, a Rocket waggler laposabb röppályán, akár 10 - 20%-kal távolabb dobható anélkül, hogy úszónk kitérne vagy billegne a levegőben.

Sok sikert a Cralusso wagglerek használatához!

Várjuk az érdeklődőket a tavaszi horgászkiállításokon, ahol bemutatókkal és egy különleges akcióval lepjük meg vásárlóinkat!

Megajándékozzuk egy üvegszál száras balsafa úszóval, amennyiben egy Cralusso testes waggler úszót vásárol nálunk a tavaszi horgászkiállításokon!

Vissza nem térő alkalom! Használja ki Ön is!

(X)
Králik Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.