A zsinórok útvesztőjében

A zsinórok útvesztőjében

Sokan vélik úgy, hogy a különféle zsinórok között csupán színben és a feltüntetett szakítószilárdságban van eltérés. Ja, és ami még feltűnő, hogy lehet venni damilt 200 forintért, de nem ritkán 2000-ért is. Vajon a drágább valóban megér tízszer többet? Gyakorló horgászként és egy ismert horgászcikk kereskedés vezetőjeként gyakorta szembesülők én is ezzel a kérdéssel, hiszen egyetlen vevőnek sem mindegy, hogy végül mennyit költ, és mit kap mindezért!

Nehéz feladatra vállalkoztam, amikor - sokak kérésének eleget téve - végül elhatároztam, hogy az általam ismert és használt zsinórok egy részét csokorba gyűjtöm, és megosztom velük kapcsolatos tapasztalataimat. A bemutatott damilok között megtalálhatók az általános és a speciális igényeket kielégítő típusok is. Nyilvánvaló, hogy minél tartósabb, erősebb egy damil, illetve minél jobb felületkezelést kapott az anyag, annál drágább, és ez bizony nem ritkán akár többszörösére is növelheti az átlagárat. Azoknak, akik évente maximum 10 alkalommal, akadóktól mentes mederben horgásznak, és a legnagyobb haluk is ritkán haladja meg a 2 kilót, nem biztos, hogy csúcsminőségű damilt kell használniuk. Ahogy nő a vízparton eltöltött napok száma és fokozódik az igénybevétel, már érdemes több zsinórt is átnézni, és gondosan kiválasztani, hogy végül melyiket is tekerjük fel orsónk dobjára. Soha ne felejtsük: „nem minden esetben a legdrágább a legjobb és a legolcsóbb a legrosszabb!”

A megfelelő zsinór kiválasztása során jó, ha tudjuk, alapvetően két fajta damil típust különböztetünk meg:

  1. Az első csoportba a lágy, nagy nyúlással rendelkező damilok tartoznak, amelyek ideálisak horogelőke zsinórnak. Jól csomózhatók, nem veszítenek jelentősen szakítószilárdságukból még egy rosszul megkötött csomó miatt sem. A lágyságukért kisebb szakítószilárdságukkal „fizetnek”.

  2. A másik csoportba a keményebb, sprődebb, kisebb nyúlással rendelkező damilok tartoznak. Szakítószilárdságuk lényegesen nagyobb, mint a lágy zsinóroké, ám ez egy rosszul kivitelezett kötéssel drasztikusan csökken. Erre nagyon oda kell figyelni! Ezeket a damilokat többnyire főzsinórként használjuk.

1. Spro Carp Maxx

A zsinór speciális „Anti-Floating” bevonata miatt merülő képessége a többszörösére növekedett. Ez a bevonat 100%-ig UV ellenálló is, amely meggátolja, hogy a napsugárzás hamar tönkretegye zsinórunkat. A Carp Maxx damilt bojlis teszthorgászok fejlesztették hosszú évekig, amely minden tekintetben egyedülállónak tekinthető. Igen jó tulajdonságai miatt különösen népszerű a hazai pontyhorgászok körében (is)! Magas szakítószilárdság, jó csomótűrő képesség, és mindemellett meglepő lágyság jellemzi. Magas kopásállósága garantálja a hosszú élettartamot. A bedobás után gyorsan merül. A profi pontyhorgászok legmagasabb elvárásainak is megfelel. Sötétbarna színű.

A Spro Carp Maxx különösen népszerű pontyos főzsinór

2. Tubertini Euro Carp

Univerzális pontyozó monofil zsinór, amely minden technikában megállja helyét. Ez a zsinór egyértelműen főzsinórként ajánlott, hiszen minimális nyúlással rendelkező, nagyon erős damil. Ráadásul - más zsinórokkal ellentétben - a hosszú ideig tartó fárasztások során sem melegszik fel, s így nem romlik a minősége. Hogyan érték ezt el? Háromszoros mechanikus nyújtással kapja meg a zsinór a végső méretét úgy, hogy közben a makromolekulák a zsinór tengelyében maradnak. A hagyományos fenekezést folytató vagy a bojlis horgászattal is kacérkodók ideális partnere lehet. Sötétbarna színű.

A Tubertini Euro carp minimális nyúlással rendelkező, nagyon erős damil

3. Tubertini Power Carbon

Különleges, terepmintás, többféle zöld szín kombinációjával létrehozott, speciális monofil pontyozó zsinór. Rendkívül erős, amely biztosítja, hogy a legnehezebb terepen is megállja helyét. Használata kifejezetten vízi növényzettel - hínárral, sással, náddal - sűrűn benőtt területen ajánlott. Különösen sima, kopásálló felülete lényegesen nehezebben sérül, mint a hagyományos damilok bármelyike, illetve a többféle zöld színárnyalatnak köszönhetően észrevétlenné válik a környezetében.

A Tubertini Power Carbon terepmintás, többféle zöld szín kombinációjával létrehozott, speciális monofil pontyozó zsinór

4. Gamakatsu Super G-Line

A Super G-Line egy különleges, az eddigiektől eltérő gyártástechnológia bevezetése során kifejlesztett damil, ami hosszú tesztek és próbák után került forgalomba. A végeredmény lenyűgöző. 14-féle méretben készül és ezredmilliméter pontosságú. A lágy zsinór nagyon jól tűri a csomót és minimum kétszer annyi ideig állja a megpróbáltatásokat, mint egy átlagos damil, köszönhetően a speciális UV védelemnek, amely megvédi a zsinórt a nap káros (öregítő) hatásaitól. A vékonyabb méreteket a finomszerelékes horgászat és versenyhorgászat szerelmeseinek, a vastagabbakat a hagyományos úszós pontyhorgászok figyelmébe ajánlom. Színe világoszöld.

A Gamakatsu Super G-Line lágy zsinór, amely nagyon jól tűri a csomót

5. Spro Vision

Kivételes adottságokkal rendelkező új, a vízben láthatatlan flourocarbon előkezsinór. A mai versenyhorgászat és a kifinomult finomszerelékes horgászok igényeihez tervezték. Meglepően lágy, szakítószilárdsága csomózott állapotban mégis magas. Volt szerencsém még hazai forgalomba kerülése előtt letesztelni. Csak annyit mondanék róla, hogy igazán ígéretes portéka! Megtiszteltetés számomra, hogy a fotómmal kerül forgalomba az új damil Európában. Színe áttetsző.

A Spro Vision Line kivételes adottságokkal rendelkező új, a vízben láthatatlan, fluorocarbon előkezsinór

6. Tubertini Dragon

A TUBERTINI zsinórjai közül az egyik legsikeresebb termék, talán hazánkban (is) az egyik legkedveltebb horogelőke damil. A legnagyobb szakítószilárdsági értékek mellett mégis egy remekül csomózható damil. Teljesen áttetsző színű, a vízben láthatatlan. Tökéletes mérettartás, precíz és minden igényt kielégítő választék. Ha finomítani kell, ezzel zsinórral bátran megteheti! Kiválóan alkalmazható horogelőkék kötéséhez, úszós és feederbotos szerelékeknél egyaránt.

A Tubertini Dragon az egyik legkedveltebb horogelőke damil

7. Spro Carp Feeder

A Carp Feeder damilt elsősorban a fenekező horgászat igényeinek figyelembevételével alkották meg. A vékonyabb méreteket a feeder- és pickerbotos horgászatot, a vastagabbakat a hagyományos fenekező módszert kedvelők figyelmébe ajánlom. Csekély nyúlás (késedelem nélküli bevágás), különösen jó kopásállóság és garantált gyors merülés jellemzi, amelyek elengedhetetlenek a fent említett horgászmódszereknél. Kedvező paramétereinek köszönhetően még pontosabb és távolabbi dobásokat tud vele végrehajtani. Színe sötétbarna.

A Spro Carp Feeder damilt elsősorban a fenekező horgászat igényeinek figyelembevételével alkották meg

8. Tubertini Euro Feeder

Kifejezetten a finomszerelékes (feeder) horgászok számára készült új monofil damil. Tökéletes főzsinór, mert minimális mértékben nyúlik. Különösen ajánlott olyan horgászmódszereknél, amikor nagyot kell dobni, és a sikeres bevágást a zsinór jelentős nyúlása nem gátolhatja! Ideális damil a feeder technikához, és hagyományos finom fenekező horgászathoz. Színe áttetsző, ezért a tiszta vízben is szinte láthatatlan marad.

A Tubertini Euro Feeder tökéletes főzsinór, mert minimális mértékben nyúlik

9. Tubertini Feeder Line

Talán az egyik legrégebbi, kifejezetten feeder technikához ajánlott főzsinór, amely kiállta az elmúlt évek próbáját, hiszen évről évre mind többen választják. A feederbotos horgászatok során (is) különösen fontos, hogy a damil gyorsan elmerüljön. Főleg kisebb súlyú kosarak alkalmazása során fontos ez, mert a hullámzás a tartalmától megszabadult kosarat néhány méterrel arrébb görgeti, ha nincs a damil elmerítve. Ekkor már hiába várjuk a kapást. A FEEDER LINE olyan minimális nyúlású, nagy szakítószilárdságú süllyedő damil, amely nélkülözhetetlen részét képezi a feederbotos kelléktárnak. Színe világosbarna.

A Tubertini Feeder Line nagy szakítószilárdságú, gyorsan süllyedő damil

10. Tubertini Special English Line

Ez a zsinór még ma is, több mint 10 éve változatlan formában kapható! Az elmúlt egy évtized a bizonyíték rá, hogy ez bizony nem divattermék. Mi sikerének titka? A Special English Line a matchbotos horgászathoz lett kifejlesztve. Magas szakítószilárdság, minimális nyúlás és garantált merülés jellemzi. Mindemellett rendkívül tartós. Még intenzív, rendszeres napi horgászat mellett is simán kibír egy szezont. Színe vörösesbarna.

A Tubertini Special English Line matchzsinór több mint 10 éve változatlan formában ma is kapható!

11. Spro Waggler Line

Speciálisan matchbotos horgászatra kifejlesztett új merülő főzsinór. A zsinór tesztelésében Walter Tamás is részt vállalt, és elismerően nyilatkozott róla. Így nem véletlen, hogy világbajnok horgászunk fotója köszön vissza a dobozról. A zsinór különleges szerkezetének köszönhetően pontosabb dobásokat, valamint a bevágáskor késedelem nélküli gyors kapcsolatot tesz lehetővé a bot és a horog között. Rendkívül magas nedves csomótűréssel rendelkezik. Még a profi versenyhorgászok elvárásainak is megfelel! Színe fekete.

A Spro Waggler Line speciálisan matchbotos horgászatra kifejlesztett, új merülő főzsinór

12. Spro Premier Line

Különösen kedvező árú, mindennapos horgászatra ajánlott damil. Széles méretválasztékának köszönhetően akár az úszós, akár a fenekező pontyhorgászat során megállja helyét. Egy speciális bevonattal sikerült a kopásállóságot szinte a maximumra fejleszteni. Ugyanez a bevonat szinte minimálisra csökkenti dobáskor a súrlódást. Szóval, annak ellenére, hogy olcsó, lehet, mégsem a legrosszabb… Színe világoskék.

A Spro Premier Line különösen kedvező árú, mindennapos horgászatra ajánlott damil

13. Spro Bionic Line

A Bionic Line egy olyan új, közép árkategóriás zsinór, amely remek tulajdonságainak köszönhetően felveszi nagyobb nevű (és drágább) társaival is a versenyt. Meglepően strapabíró és remekül dobható zsinór. Mindezt kiváló felületkezelésének köszönheti. Helytáll a nehéz terepeken is, legyen szó úszós, fenekező vagy akár pergető horgászatról. Világoszöld színével szinte láthatatlanná válik a vízi növényzettel sűrűn benőtt, de veszélyes csukatanyák környékén is.

A Spro Bionic Line meglepően strapabíró és remekül dobható zsinór

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.