Rendezés

Kora tavaszi összefoglaló 4. rész – Csali-felkínálási praktikák és végszerelékek

Járfás Dávid 2021-04-12
A legjobb csali is csak akkor működik igazán, ha a megfelelő módon kínáljuk fel. A megfelelő azonban nem minden esetben jelenti ugyanazt! A halak sokszor kiszámíthatatlanok, ezért mindent meg kell tenni a siker érdekében. Ebben az írásban különböző csali-felkínálási praktikákról lesz szó, és bemutatom a kedvenc pontyozó végszerelékeimet is. Ha téged, kedves olvasó, érdekelnek az apró részletek, görgess csak tovább bátran! Bízom benne, hogy e cikksorozat mostani részében hasznos információkat találsz!

Kora tavaszi összefoglaló 3. rész – Horgok keszegezéshez és pontyozáshoz

Járfás Dávid 2020-03-31
Egy horgászat sikeressége sokszor az apró részletekben rejlik. A megfelelő etetőkosár, a horogelőke típusa, hossza és vastagsága vagy éppen a horog mérete is meghatározó lehet. Az utóbbi időben kaptam néhány kérdést az általam használt horgokkal kapcsolatban. Mindig is szívesen segítettem horgásztársaimnak, úgy gondolom, hogy érdemes megosztani másokkal a jól bevált ötleteket, praktikákat és a tapasztalatokat, ezért a mostani írásomban elsősorban olyan horgokat fogok nektek bemutatni, amiket szívesen használok a finomszerelékes horgászatokhoz.

Kora tavaszi összefoglaló 2. rész – Horgászfelszereléseim

Járfás Dávid 2020-03-21
Az előző részben a számomra legkedvesebb etetőanyagokat, aromákat és csalikat mutattam be a kedves olvasóknak. Egy fogós keverék és egy kiváló csali azonban mit sem ér, ha nem az ideális helyen kínáljuk fel. A megfelelő bot és a hozzá illő orsó is a sikeres horgászat feltétele. Számomra a feederbotos horgászat az igazi, de néha spiccbotot is viszek magammal. Részletesen azonban még nem mutattam be a felszereléseimet, ezért a mostani írásomban az általam használt eszközökről lesz szó. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen botokkal és orsókkal szoktam üldözőbe venni a halakat, olvassatok tovább bátran!

Kora tavaszi összefoglaló 1. rész – Jól bevált csalogatóanyagok

Járfás Dávid 2020-03-17
A téli és a kora tavaszi időszakban a halak kapókedve sajnos még nem az igazi. Ha túl sokáig tart a hideg idő, horgászatra alkalmas vizet sem könnyű találni. Mindig türelmetlenül várom, hogy kiolvadjanak kedvenc tavaim, és a számomra oly kedves Zala folyó vízállása is megfelelő legyen a hóolvadást követő áradás után. Télen mindig átnézem a felszereléseimet, illetve pótolom azokat a csalogatóanyagokat, amelyekre biztosan szükségem lesz a következő szezonban. Mostani írásomban a számomra legjobban bevált etetőanyagokat, aromákat és csalikat mutatom be néhány olyan fogással együtt, amiket e termékeknek köszönhetek.

Szeszélyes évszakok

Holler Imre 2018-12-29
Az idei év kezdete horgászati szempontból is rendkívüli dolgokat tartogatott. Noha a horgászszezon számomra tulajdonképpen már sok-sok évvel ezelőtt elkezdődött, és az óta is non-stop tart, arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy a szeszélyes időjárás fenekestül felforgatja az évszakokat…

A Visegrádi-hegység gyöngyszeme

Pilling Dávid 2017-03-08
A Visegrádi-hegység a Dunakanyarban fekvő hegyvonulat, ami az ország talán legvadregényesebb, legváltozatosabb hegysége. A Duna vonzáskörzetében számos tó található, melyek közül most a Búbánat-völgyben található Kerek-tavat és egy ott eltöltött napomat szeretném bemutatni. Tartsatok velem és ismerjétek meg Magyarország egyik rejtve őrzőt gyöngyszemét!

Váltani nem szégyen

Szili Dániel 2016-05-03
Megesik, hogy az ember nagy lendülettel és készülődéssel, célzott technikával vagy halfajra indul horgászni. Előző nap már gondosan mindent megtervezett, összepakolt, a horgászat napján a legfinomabb falatokat veti be a halaknak, majd vár. Ám amikor már az órát figyeljük csüggedten, hogy „Na, jó, de mikor lesz ebből valami?”, akkor váltani nem szégyen.
Videóval

Vadvízi kalandok 26. rész - Őszi kereső pontyhorgászat a Balatonon

Döme Gábor 2015-11-16
A hatalmas Balaton az év bármely időszakában tartogat meglepetéseket, mindig tud újat mutatni az őt ismerő horgászoknak is. Többször próbálkoztam már késő ősszel is Európa egyik legnagyobb állóvízén, de látványos fogásokkal eddig nem büszkélkedhettem. Nemrég azonban olyan élményekben volt részem Szári Zsolt társaságában, amelyeket sokáig fogunk még emlegetni!

Feeder vs. match, avagy a „finomszerelékes csata”

Tóth Szabolcs 2015-04-21
Végre itt a jó idő, és elérkezett az ideje egy nem hétköznapi "csatának"! Ne is tétlenkedjünk, térjünk rá a HORGÁSZATRA! Hogy miért csupa nagybetűvel írtam? A horgászat több mint egy hobbi! Egy életérzés, vagy talán maga az élet? Sokak nem tudják elképzelni a munkával teleszőtt életüket horgászat nélkül, hiszen ez a tevékenység okozza azt az örömöt, ami kizökkenti az embert a szürke hétköznapokból.
Videóval

A finomszerelékes horgászat fejlődésének történelme

Döme Gábor 2014-12-22
17 éve forgattam az első horgászfilmemet… Az eltelt majd két évtizedben 200-nál is több tanulságos, oktató vagy nem hétköznapi horgászélményt bemutató filmet és majdnem 400 írást készítettem. Nem tanultam (újság)írást, nem vagyok (film)színész, mindent ösztönösen csinálok. Persze minden nap törekszem arra, hogy műveim egyre érdekesebbek, egyre hasznosabbak legyenek, de SOHA nem volt bennem görcsös igyekezet. Egyszerűen szeretem azt, amit csinálok. Mind a mai napig nagy örömmel tölt el akár egy tenyeres keszeg kifogása is, mert minden egyes horgászatot élményként élek meg. A horgászat és természet minden élőlénye felé érzett szeretetemet kívánom elsősorban átadni annak a generációnak - az évtizedek alatt megszerzett rendkívüli tudásanyaggal együtt -, akik lassan felnőtté válnak és „Döme praktikákon” nőttek fel…

Nyár-értékelés 2014.

Bugyinszki Gábor 2014-11-08
Ősz van, az idei nyár is nagyon gyorsan eltelt. Nagyon sok élménnyel, tapasztalattal lettem gazdagabb a legmelegebb hónapok alatt. Mostantól viszont egy teljesen új fejezet kezdődik az ősz beköszöntével, amely időszakot különösen kedvelek a pontyhorgászatban. Szeretném megosztani a kedves olvasókkal, milyen csalogatóanyagokkal, milyen módszerekkel sikerült felejthetetlen élményekre szert tennem az idei nyáron…

Egyhetes horgásztúra a Ráckevei -Dunán

Haincz Krisztián 2013-03-24
Néhány szót magamról: Krisztiánnak hívnak, 14 éves vagyok. Bács-Kiskun megyében lakom egy kis városban, Baján, a Duna mellett. Legkedvesebb hobbim a horgászat. Tavasszal letettem az államilag elismert horgászvizsgát, így lehetővé vált, hogy egy hetet Dömsödön tölthessek, az RSD-n. Itt kipróbálhattam különféle horgászmódszereket, megismerhettem különféle felszereléseket. A „Haldorádó” fórumon sok hozzászólást olvastam azzal kapcsolatban, hogy szinte semmilyen érdemi halat nem lehet fogni ezen a vízen. Én szerettem volna bebizonyítani, hogy mégis. Tartsatok velem és olvassátok el, hogy milyen élményekben volt részem az egy hét alatt! :)

Léki keszegezés meglepetésekkel

Balogh Róbert 2013-01-06
A mormiskázós cikkeimből valószínűleg kiderült olvasóim számára, hogy nagy megszállottja vagyok a léki horgászatoknak, legyen szó úszós-finomszerelékes vagy mormiskázó módszerről. Nagyon vártam most is, hogy jégpáncél borítsa kedvenc tavamat és hódolhassak a téli szenvedélyemnek. A kis tó nem is volt hálátlan hozzám a látogatásért, ahogy majd ez a cikkből kiderül.

„Pontyoztunk” a Velencei-tavon

Ördögh Máté 2012-09-04
A cím nyilvánvalóan jelzi, sem én, sem András barátom nem remekeltünk a pontyfogás terén ama bizonyos két alkalommal, amikor is végre sikerült összehoznunk a közös horgászatot. Távollétemben egyre-másra érkeztek az aranyhasúakról szóló hírek; a cimbora nem egyszer részesült az amúgy egyeduralkodó dévérkeszegek helyett is sorra jelentkező retúrok rohamában, alkalomadtán méretesek is tiszteletüket tették nála. Az előző évi telepítések hatása még júniusban-július elején is éreztette jótékony (?) hatását, a többi már csak a horgászok lelkiismeretén, no meg az időjárás, valamint a halak kénye-kedvén múlott.

„Menjünk tutira” - avagy hogyan bízzuk el magunkat

Liszicsán Zoltán 2011-12-03
Bizonyára sok horgásztársamnak ismerős a munka, család, hobbi háromszögben való pattogás, ami általában azt eredményezi, hogy a hobbira jut a legkevesebb idő. Ha már ritkábban tudunk horgászni, mint szeretnénk, akkor próbáljunk - ahogy a címben említetem - „tutira menni”, ne csak nézzük a vizet!

Kora tavaszi keszegezés a Kis-Dunán

Kun Balázs 2011-04-21
Eljött a tavasz és vele az, amire oly sokan vártunk: hogy vizeink kiolvadjanak, lehetővé téve a horgászatot. Az év első pecáját rendszerint a Kis-Dunán tartom. Ez idén sem volt máshogy, azt az eltérést leszámítva, hogy most nem egyedül, hanem jó barátommal vettük üldözőbe a Kis-Duna keszegállományát. Eben az írásban meglepetésekben bővelkedő horgászatunk történetét kísérhetitek figyelemmel.

Eltűnt pontyok nyomában

Kiss Gábor 2010-08-21
Nyár van, nyár… végre. Az év első időszakában nem kényeztetett el bennünket az időjárás, de nyár közepére csak összeszedte magát. Frontmentes meleg nappalok és langyos éjszakák váltják egymást, így a horgászati lehetőségeinket semmi sem korlátozza. Persze ez nem jelenti azt, hogy halat is fogunk. A változékony időjárásra rá lehet fogni a sikertelenséget, de ha frontok nem hibásak, akkor miért nem fogunk? Elfogyott a hal? Nem telepít az egyesület? Betegek a halak? Kereshetjük másban a hibát, de van más út is, mégpedig az, hogy elkezdünk gondolkozni és változtatunk horgászati szokásainkon.

Csepeli dévérek így is, úgy is…!

Szabó-Petró Henriett 2010-07-18
Horgászni mindenhogy jó, de az külön öröm, ha az ember kedvenc szabadidős tevékenységét megoszthatja valakivel. A páros horgászatok a szórakozáson kívül lehetőséget nyújtanak különböző tesztekre is. Úgy döntöttünk, górcső alá vesszük a manapság legelterjedtebb finomszerelékes technikák nyújtotta lehetőségeket. Matchbottal, illetve feederbottal próbáltunk szerencsét a csőhídi pálya halai ellen.

Match vagy rakós?

Sipos Gábor 2010-06-24
A versenyhorgászok két fő fegyveréről van szó. Majdnem minden verseny előtt felmerül a címben lévő kérdés az indulók fejében. Természetesen mindkét módszernek megvannak az előnyei, hátrányai. A rakós botnak ugyebár hátrány az, hogy maximum 13 méteres távot tudunk vele meghorgászni, míg a waggleres horgászatnál ez a távolság extrém helyzetben az 50 métert is meghaladhatja. A rakós botos technikát viszont a pontosság és a gyorsaság teszi utánozhatatlanná. Azt, hogy mikor melyik előnye nagyobb vagy melyik hátránya okoz nagyobb gondot, érdemes verseny előtt mérlegelni. Bár ahogy az lenni szokott, versenyen minden borul!

Úszó vagy feeder?

Sipos Gábor 2010-06-19
Nagyon sokszor hangzik el ez a kérdés a vízpartokon. Melyik technikát válasszam, melyik lesz az eredményesebb, melyikkel lehet több halat fogni aznap? Sokszor előfordul, hogy pár napon belül is teljes változás megy végbe a víz alatt. Egyik nap szinte a lábunk alatt lehet fogni a halat, míg másnap már csak a tökéletesen megállított, fenéken felkínált csalit hajlandók megenni, azt is csak jóval bentebb a parttól. Kérdésünkre a választ legtöbbször csak a nap végén tudjuk megadni, de a sok gyakorlat eredménye, hogy az esetek többségében már horgászat előtt jó döntést tudunk hozni. Persze néhányszor azért beleszaladhatunk egy-egy zakóba így is, de egyre gyakrabban fogjuk a megfelelő botokat kézbe venni, nem pedig a két technika közt őrlődve a földre esni.

Szeszélyes napok

Ördögh Máté 2010-04-12
Április. Azon rendhagyó hónapjaink egyike, amikor még eshet hó (meg a hőmérséklet is mínuszos tartományba), vagy akár (mondjuk, másnap) szikrázó napsütésben, húsz fok fölött kaphatunk ízelítőt a nyárból. „Biztosak” csak a bizonytalanságban, az egyik napról a másikra hirtelen megváltozó idő-, hal- és vízjárási viszonyokban lehetünk. Legyen azonban bármilyen szeszélyes e hónap, tavasz derekán azért mégiscsak le kell már menni a vízpartra…

Mišel Zadravec Carp Baits 2010 4. rész - Termékeink finomszerelékes horgászoknak

Zadravec Team 2010-04-05
Elérkeztünk cikksorozatunk utolsó epizódjához, amelyet az előzőktől eltérően nem a bojlis, hanem a finomszerelékes módszerekkel horgászók számára készítettünk. Ebben az írásban minden terméket feltüntettünk, ami egy finomszerelékes horgászatnál szóba jöhet, legyen az aroma vagy etetőanyag. Lássuk, mely portékák jöhetnek szóba a feeder-, picker-, match-, spicc-, és rakós botos horgászok körében a Zadravec Baits széles palettájáról…

Lehűlt vizek halai...

Rózsa Arnold 2010-03-01
Tavasszal vizeink felmelegedése előtt - ősszel pedig mielőtt tavaink befagynak - fehérhalak reményében érdemes néhány horgászat erejéig felkeresni a kisebb csatornákat. Még a legjelentéktelenebbnek tűnő kis csatornák is sokszor rengeteg halat rejtenek. Ezekben a pecákban az a legizgalmasabb, hogy soha nem lehet előre tudni, mi akad a horogra.

Pontyhorgászat lékről

Nagy Csaba 2010-02-13
A pontyhorgászok többsége a hideg téli időszak beálltával befejezi a pontyhorgászatot, és örömmel nézegeti a nyári fogásokról készült fotókat, videókat. Fel-felelevenítik horgászélményeiket, elemezgetve, mit kéne másként tenni a jövőben. Készülnek nagy reményekkel a következő tavaszra, amikor kezdődik a szezon és folytatódik kedvenc hobbijuk. Akadnak horgászok - velem együtt - akik télen, a jég fogságában vermelő pontyok nyomát keresik kisebb-nagyobb sikerrel. E műfajról sok horgásznak csukázás, süllőzés jut eszébe, nem gondol arra, hogy lékről pontyozni is lehet. Ha elég ügyesek vagyunk és a szerencse is mellénk szegődik, nem hétköznapi élményekkel térhetünk haza!

Lékhorgászat kicsit másképp

Kiss Gábor 2009-01-19
A léki horgászatról általában a ragadozó halak horgászata jut eszünkbe, elsősorban csukára, süllőre, talán sügérre gondolunk, amikor szóba kerül. Természetes is, hiszen a csikorgó mínuszokat csak komoly halért érdemes felvállalni. Sajnos egyre kevesebb olyan vizünk van, ahol lékről komolyabb mennyiségű csukára számíthatunk, ám nem kell feladnunk a lékhorgászat szépségeit csak azért, mert lakhelyünk közelében nincs jó csukás víz.

Balatoni próbálkozásaim 2.rész

Ördögh Máté 2008-09-03
Balatonszéplak-felső. Hogy miért „felső”? Talán Siófokhoz közelebb esik? Vagy nem tudtak más nevet találni Széplak keleti felének? Horgászati szempontból ennek a toldalékszónak csak annyi szerepe volt vagy tíz esztendőn át gyerekéveimben, hogy ott „lent”, Széplak alsó fertályán egyrészt kiábrándítóan siváran terült el a lángos -, főtt kukorica és napolaj szagú strand egészen Zamárdi általam azóta sem felderített világáig, másrészt itt „fent” két szemrevaló öböl kínálta magát akkori zsebpecás mivoltomnak, az öböl teljhatalmú urainak számító tenyeres (értsd: gyerektenyérnyi :-)) naphalak bánatára. Nem mellesleg az is jó „felsőben”, hogy csak egyetlen megállót kell Siófoktól továbbvonatozni.

Balatoni próbálkozásaim 1.rész

Ördögh Máté 2008-07-18
Géb. Ezzel a rövid (szitok)szóval minden megmagyarázható. Legalábbis a Dunán. Az még hagyján, hogy ott is jött, ahol azelőtt nem, olyan csalira is harapott, amire eddig nem… de a Vén Folyam vízállása sem alakult megfelelően; felment-lement se nem túl magas, se nem eléggé alacsony szintre, ahol még és/vagy már nem lehetett elérni a halakat. Szóval mielőtt igazán kínlódássá fajult volna az „önfeledt” dunai peca, és nem mellékesen a beinduló turistahajózási „szezon” az őrületbe kergetett volna, hirtelen felindulásból megvettem a Balatonra a legolcsóbb, part menti I-es területi engedélyt. Bár nem hallottam túl jó híreket e sekély, körülbetonozott, túlságosan is lelkesen halászott, de ettől függetlenül lenyűgöző tóval kapcsolatban, a Duna megtanított arra, hogy sohase adjam fel. Csak néha.

A zsinórok útvesztőjében

Döme Gábor
Sokan vélik úgy, hogy a különféle zsinórok között csupán színben és a feltüntetett szakítószilárdságban van eltérés. Ja, és ami még feltűnő, hogy lehet venni damilt 200 forintért, de nem ritkán 2000-ért is. Vajon a drágább valóban megér tízszer többet? Gyakorló horgászként és egy ismert horgászcikk kereskedés vezetőjeként gyakorta szembesülők én is ezzel a kérdéssel, hiszen egyetlen vevőnek sem mindegy, hogy végül mennyit költ, és mit kap mindezért!

Világbajnoki horgok

Döme Gábor
Látszólag minden horog egyforma… Pedig a lényeg a részletekben rejlik! Jól tudja ezt világbajnokunk, Walter Tamás is, aki megmutatja a ládájában megbúvó, leggyakrabban használt horgokat, és rávilágít a közöttük rejlő apró, de mégis lényeges különbségekre.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.