Világbajnoki horgok

Világbajnoki horgok

Látszólag minden horog egyforma… Pedig a lényeg a részletekben rejlik! Jól tudja ezt világbajnokunk, Walter Tamás is, aki megmutatja a ládájában megbúvó, leggyakrabban használt horgokat, és rávilágít a közöttük rejlő apró, de mégis lényeges különbségekre.

Mire ügyeljünk a megfelelő horog kiválasztása során?

  1. Jó, ha tudjuk milyen halra horgászunk, ugyanis a különféle halaknak más méretű, állású és vastagságú a szájuk, amelybe a különböző horogtípusok másként hatolnak be.

  2. Alapvetően három különböző szájú békés halat különböztetünk meg, amely döntő módon befolyásolaja horogválasztást!

    • vékonyszájú halak - ezek az érzékeny, sérülékeny, „puhaszájú” halak, mint például a dévérkeszeg, bodorka, vörösszárnyú keszeg és a sneci

    • vaskos, húsos szájú halak - ilyen a ponty, amur, compó, márna

    • keményszájú (folyóvízi) halak - paduc, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg, karikakeszeg, kárász

  3. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy milyen csalit használunk. A különböző élő csalik (szúnyoglárva, csontkukac, pinki, giliszta) használata során a vékonyhúsú, mikro-szakállas horgok jöhetnek csak számításba. E csalik csakis akkor maradnak fogósak, ha a feltűzés pillanatában nem fakadnak szét, és fürgén mozognak a horgon is.

  4. Nem elhanyagolható szempont a horog színe sem, amelynek jelentősége különösen felértékelődik a tiszta, áttetsző vizekben. A horog akkor válik „láthatatlanná”, ha színe közel azonos a csali színével.

A siker titka az apró dolgokban rejlik!

Gamakatsu 1010

Jellemzői: három különböző színváltozatban, bronz (B), ezüst (N) és vörös (R) színben kerül forgalomba. Vékony húsú, hosszú szárú, lapkás horog, enyhén szögletesített horogöböllel.

Javasolt csalik: szinte minden csalihoz van megfelelő színű, „láthatatlan” változata. A piros színű a legkedveltebb, amely első számú horog a szúnyoglárvával történő horgászatok során. Nem fakasztja szét a feltűzött csalit, amely állandó mozgásával kapásra ingerli az etetésen kíváncsiskodó keszegeket. Sokkal több kapást tudunk így elérni, mint a vastagabb horgokra „ráerőltetett” lárvával, amely a feltűzés pillanatában már szétpukkan. A horgász hiába várja a kapást. A „csoda csali” önmagában kevés, jó horog nélkül mit sem ér!

Kiszemelt halak: dévérkeszeg, bodorka, karikakeszeg.

A Gamakatsu 1010R különösen ajánlott, ha szúnyoglárvával csalizunk

Gamakatsu 1050

Jellemzői: kettő különböző színváltozatban, bronz (B) és ezüst (N) színben kerül forgalomba. Vékony húsú, hosszú szárú, lapkás horog. A horoggyártás csúcsát jelentő gyártástechnológiával készül, melynek köszönhetően speciálisan élezett, különösen hosszú hegykiképzésű, mikro-szakállal ellátott, igazi kincs kerül a kezünkbe. Szinte ellenállás nélkül hatol a hal szájába és nagyon jól tart. Kifejezetten ajánlott a puhaszájú dévérkeszeg és bodorka horgászata során. A kisebb, 18-20-22-es méreteket nagyon sokan használják snecizéshez is. Acélos, masszív kiképzésének köszönhetően a strapás horgászatok során is helytáll. Egyetlen finomszerelékes horgász ládájából sem hiányozhat! Magyarországon talán a legnépszerűbb horog a versenyhorgászok között! Számtalan hazai és külföldi siker parányi, de nélkülözhetetlen kelléke.

Javasolt csalik: Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően szinte minden puha csali számításba jöhet. Legjobban azonban a csontkukac, pinki és szúnyoglárva használata során vált be.

Kiszemelt halak: dévérkeszeg, sneci, bodorka, vörösszárnyú keszeg.

A Gamakatsu 1050N a legnépszerűbb univerzális horogtípus a versenyhorgászok körében. Velencei-tavi versenyeken ez az egyik legjobban bevált horog!

Gamakatsu 1100

Jellemzői: bronz (B) színű vékony húsú, hosszú szárú, lapkás horog, amely, első ránézésre nagyon sok hasonlóságot mutat a 1010R típussal, de annál kicsit vaskosabb, erősebb és keményebb. Ezekből a paraméterekből máris kikövetkeztethető, hogy még erőteljesebb igénybevételhez tervezték. Hol lehet erre szükség? Főként a folyóvizek vad, keményszájú harcosai „kívánják” ezt az acélos, nagyon jó hegytartó képességű horgot. A kavicsos, szórt kövekkel tarkított mederben való horgászat során sem kell attól félni, hogy kicsorbul a hegye. 1-2 leakadás meg sem árt neki. Hihetetlen, hogy mit kibír, de igazán jó tulajdonságait egy izmosabb folyóvízi hal fárasztása során csillantja meg. Erről a megakasztott hal nem menekül!

Javasolt csalik: csontkukac, pinki, giliszta.

Kiszemelt halak: paduc, jászkeszeg, karikakeszeg, kárász

A Gamakatsu 1100B a keményszájú folyóvízi halak elleni biztos fegyver

Gamakatsu 1310

Jellemzői: ezüst (N), bronz (B) és vörös (R) színű, hosszú szárú, tökéletesen ívelt, gömbölyű öblű, lapkás horog. A matchbotos horgászok körében alkalmazott legkedveltebb horog. Hosszú szárának köszönhetően bármilyen halból könnyen, gyorsan ki lehet akasztani, talán ezért lett a vizeink legmohóbb hala, a törpeharcsa horgászatának is egyik hatékony fegyvere.

Javasolt csalik: Az egészen kicsi méretek a pinki és szúnyoglárva használata során jöhetnek számításba. A nagyobb, 10-12-es méretek a csemegekukoricához és gilisztához ajánlottak. A horog méretének megfelelően 1-2-3 szem kukorica jól eltakarja a veszélyes fegyvert, a bevágás pillanatában, azonban gond nélkül hatol át a puha csalin, és a hal szájáig meg sem áll.

Kiszemelt halak: kárászok, keszegek, átlagos méretű pontyok és törpeharcsa.

A Gamakatsu 1310 három különböző színben készül, és a matchbotos horgászatok során vált különösen népszerűvé

Gamakatsu 2210

Jellemzői: bronz (B) színű, lapkás, kifejezetten öblös formájú, rövid szárú, speciális pontyozó horogtípus. Vékony húsú, nagyon könnyű horog, de hihetetlenül erős és acélos, amely szinte minden finomszerelékes pontyozó horgászmódszernél eredményesen használható. A meghosszabbított, vékony, síkjából enyhén kihajlított, többszörösen edzett horoghegynek köszönhetően különösen jó akadást biztosít. A ponty húsos, vastag szájába behatolva a horog méretéhez képest igen nagy darabot fog át, ezért még hosszabb fárasztási idő alatt is szinte képtelenség, hogy kiakadjon. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb horgok között tartják számon kezdő és profi horgászok egyaránt!

Javasolt csalik: 2-3-4 szem kukorica vagy 6-10 szem csontkukac (mérettől függően). A széles méretskálának köszönhetően, e horog a hagyományos módszerekkel horgászók figyelmét sem kerülheti el, hiszen (az egészen kicsi, 18-as mérettől az) 1-es méretig gyártják.

Kiszemelt halak: ponty, amur, compó, márna és nagytestű dévérek.

A Gamakatsu 2210B ultrakönnyű, vékony húsú, de mégis nagyon erős pontyos horog

Gamakatsu V-Head 1050N és V-Head 1310N

Gamakatsu új V-Head típusú horgai alakjukat tekintve szinte teljesen megegyeznek a normál 1050N és 1310N típusokkal. Az eltérést a még vékonyabb és acélosabb horogtestben, valamint a speciális fejrészben kell keresni. A horog szárának legfelső része finoman bordázott, amely azt a célt szolgálja, hogy miután a többmenetes kötéssel végeztünk és a zsinórt meghúztuk, az garantáltan ne tudjon a későbbiek folyamán megcsúszni. A még tökéletesebb zsinórvezetés érdekében a lapka belső (öböl felé néző) része egy határozott bemetszést kapott. Ha horgunkat jól kötöttük meg, zsinórunk ebben a vájatban helyezkedik el. Erről soha nem fog lecsúszni a zsinór, extrém megterhelés során sem!

A Gamakatsu V-Head széria különleges fejkiképzésével hívja fel magára a figyelmet

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.