Feederezés kényelmesen

Feederezés kényelmesen

A versenyek miatt az év nagy részét horgászládán ülve töltöm. Akármilyen praktikus is egy jól felszerelt láda, és lehet akármennyire is ergonomikus az ülőfelülete, bizony néhány rajta töltött nap után már érzem, hogy fáj mindenem. Ezért is használtam a hétköznapi horgászatok során egy Carp Academy Elit Fotelt, amely rendkívül pihentető és komfortos ülést biztosít.

E fotel hátránya mindössze annyi volt, hogy a ládán megszokott praktikusság néha hiányzott, és amilyen jóleső érzést nyújtott a kartámasz, annyira zavaró is volt, mikor sűrűbben voltak kapások. Annak érdekében, hogy ne csak a nagyhalas pecák, hanem a pörgős horgászatok is komfortosan teljenek, olyan fotel után néznem, amely ötvözi a láda praktikusságát, stabilitását és egy bojlis fotel kényelmét. A megfelelő ülőalkalmatosság kiválasztása fontos dolog. Mindenképp olyan modellt érdemes választani, amely számunkra megfelel, és a mi horgászstílusunkat a legjobban tudja szolgálni. Választásom a Carp Academy Feeder Fotelre esett, ugyanis ez olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a horgászatomat, vízparti tartózkodásomat egyszerűbbé és kényelmesebbé tudják tenni. Először egy kiállításon ültem bele ebbe a fotelbe, és azonnal megtetszett, ám minden horgászeszköz jól néz ki zárt térben, de közel sem biztos, hogy terepen is megállja a helyét. Ezért aztán a Feeder Fotelt kivittem a Duna-partra, hogy használati helyén felállítva is kipróbálhassam (sajnos még horgászat nélkül) és persze bemutathassam minden olyan adapterével együtt, amelyek igazán sokrétűvé teszik ezt az ülőalkalmatosságot.

Mindössze ennyi felszerelés elég ahhoz, hogy egy igazán kényelmes, stabil és praktikus horgászállást tudjunk felállítani
Sajnos a tél szorítása nem engedte, hogy horgászat közben próbáljam ki a Feeder Fotelt, de a vízpartról azért se mondtam le!

Az első dolog, amivel szembesül a horgász, hogy mennyire egyszerű vagy épp nehézkes egy szék összerakása. A legegyszerűbb modelleknél mindössze ki kell hajtani a lábakat, és már kész is. Igen ám, de a gyorsaság nem biztos, hogy a stabilitást szolgálja! Ennél a fotelnél maga az ülőfelült egy erős vázra van rögzítve, hasonlóan, mint az a versenyládák esetében látható. A fotel hátsó két lába kihajtható, és egy rugós karral rögzíthető, míg az első lábakat külön-külön kell belebújtatni a vázon található lyukakba és egy szorító csavarral (a rögzítést nem a csavar, hanem a csavar által nyitható-zárható szorítópofák végzik) rögzíteni azokat. Azért ilyen ez a megoldás, mert a terhelés, a súlypont mindig a hátsó lábakon van, míg az első lábak a vízszintes ülőfelület megtalálását és megtartását szolgálják. Azért, hogy minden terepen vízszintesbe lehessen állítani a fotelt, mind a négy lába teleszkópos. A lábak széles, gömbcsuklós tappancsai az egyenetlen, puha talajon sem süppednek be, mozdulnak el vagy csuklanak össze!

A hátsó lábakat egy rugós karral lehet rögzíteni
Az első lábakat a fotel vázába kell dugni, majd egy szorítócsavarral rögzíteni. Mind a 4 láb teleszkóposan állítható
Ezek a tappancsok biztos nem süppednek bele még a laza talajba sem

Amint megvan a stabil, vízszintes beállítás, a háttámla kényelmes dőlésszögét is érdemes megválasztani. Ezt a háttámla és az ülőfelület találkozásánál, két oldalon található fogazott tárcsák segítségével lehet stabilizálni. A kényelmet nemcsak a stabilitás, hanem az ülőfelület és a háttámla párnázottsága is biztosítja.

A háttámla dőlésszögét ezzel a fogazott tárcsával lehet szabályozni

Feltűnő, hogy nincs karfa a széken. Ez a tulajdonság az aktív horgászatot szolgálja, hiszen így semmi nincs útban, szabadon tud a horgász a jobbra és balra is nyúlni. Ezenkívül, található a fotel két oldalán egy-egy csavaros menet, amibe két modultartó adaptert lehet beletekerni. Tulajdonképpen ez teszi a fotelt alkalmassá arra, hogy egy komplex horgászállást lehessen belőle alakítani. Mit sem ér ugyanis egy aktív feederezéshez készített fotel oldaltálca és bottartó nélkül!

A szék két oldalán található egy-egy menetes csatlakozás, ezekbe kell belecsavarni azokat az adaptereket, amelyekre rá lehet fogatni a csalizótálcát és a feeder kart
Az ülőfelület egy erős vázon nyugszik, amely a kiegészítőknek is stabil helyet biztosít
Kiegészítőkkel ilyen komplett horgászállást lehet építeni, amellyel bármilyen körülményekhez tudunk alkalmazkodni

A csalizótálca a versenyládák kiváltsága volt eddig, egyszerűen elképzelhetetlen nélküle a gyors, hatékony horgászat. A Carp Academy Feeder Fotelra szerelhető csalizótálca 38 X 41 centiméteres méretével elegendő arra, hogy a csalizni való elférjen rajta, de akár methodozáshoz elegendő, kisebb mennyiségű etetőanyag, és pelletek is ráférnek.

A tálcán kényelmesen elfér négy csalitartó doboz…
… és akár egy komplett methodos csaliarzenál, aromák és még etetőanyag is

Mivel már az egyik adapter foglalt, a másikra (esetemben a jobb oldalira) egy úgynevezett feeder kart lehet helyezni. Ennek az alkalmatosságnak a legnagyobb előnye a leszúró karóval vagy a tripoddal szemben, hogy rendkívül sokféleképpen lehet beállítani. Lehet állítani a dőlésszögét, így tulajdonképpen akármilyen magasra, vagy éppen mélyre lehet a spiccet állítani. Ez jól jön folyóvízen, ahol ugyebár felfelé kell állnia a botoknak, és olyan helyzetben is hasznos, amikor a nagy szél miatt a spiccet szinte a víz színéig kell leengedni a kapás maximális érzékelhetőségének érdekében. Azért, hogy a bot rendesen meg legyen támasztva, a feeder kar teleszkóposan nyitható, így akár a hosszabb botok is stabilan letehetőek rá.

A feeder kar helyzetének változtatására rengeteg lehetőség van…
… hiszen dönthető, így igazából bármilyen szögben le tudjuk tenni a horgászbotjainkat
A feeder kar teleszkóposan nyitható, így akár a hosszabb botok is stabilan letehetőek rá
A karfa hiánya miatt a kezünk ügyébe lehet tenni a botot, így sokkal gyorsabban tudjuk lereagálni a kapást

Míg a feeder kar a bot első megtámasztását szolgálja, addig a rövidebb kar (úgynevezett pipa), a hátsó bottartó szerepét tölti be. Erre és a hosszú adapterre is tulajdonképpen bármilyen bottartó fej rögzíthető, csupán annyi kikötés van, hogy a hosszú karra billenthető fejűt érdemes választani annak érdekében, hogy mindig az optimális szögben lehessenek a botok.

A feeder kar elejére mindenképp olyan bottartót érdemes választani, amelynek a feje billenthető, így botunkat mindig optimális helyzetben lévő tartóra lehet letenni

Számtalan bottartó fej van a piacon, így mindenki eldöntheti, melyik modellel barátkozik meg. A szivacsos, műanyag fejek népszerűek a horgászok körében, így én is azokkal egészítettem ki az összeállításomat. Az első bottartó egy fogazott változat azért, hogy a heves kapások esetén ne tudjon kirepülni a bot a tartóból, míg a hátsó egy teljesen átlagos kivitelezésű bottartó fej.

A széket össze lehet csukni, a lábak az ülőfelület alatti tartóba pattintva szállíthatóak

Ennek a széknek és az adaptereknek köszönhetően olyan stabil és praktikus horgászállást lehet készíteni, mint egy egyszerűsített versenyláda, és a legjobb, hogy a kényelmet sem kell nélkülözni! Ezt a fotelt különösen azoknak ajánlom, akik gyakran vesznek részt a manapság oly népszerű methodos horgászversenyeken, ahol a kényelem és a praktikusság egy cipőben jár az eredményességgel. Azok, akik szeretik a pörgős horgászatot vagy akár a feederbotos keszegezést, megtalálhatják számításukat ebben a remek fotelben.

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.