Szerző írásai - 1.oldal

Horgászkarácsony

Sipos Gábor 2022-12-24 06:00:00
A karácsony és az év vége nemcsak a jól megérdemelt pihenést hozza magával, de valahogy ilyenkor érzelmesebbé is válik az ember. Akaratlanul is elgondolkodik, hogy merre is tart az élete, és mi az, amit anno az év ugyanezen időszakában gyerekként gondolt, mit tervezgetett, mire számított, és ebből mi maradt meg? Mi az, ami még most is elkíséri, mikor már a nagybetűs élet által elé gördített akadályokon csetlik-botlik? Biztos vagyok benne, hogy akik e sorokat olvassák, nekik az egyik kapaszkodó, az egyik mankó a horgászat. Ez az a szenvedély, amely révén még meglett emberként is ugyanazt éljük át, mint kisgyermekként.
Videóval

Téli fogós receptek lehűlt vizekre 2022-2023

Sipos Gábor 2022-12-05 06:00:00
Az hiszem, már rég megdőlt az a teória, hogy a békéshalak horgászata ősz végével befejeződik. Megannyi intenzíven telepített víz van már, melyek télen is nyitva állnak a pecások előtt, és ezek lakói nem alszanak téli álmot. Hideg vízben ugyan lelassulnak, de akkor is táplálkoznak, hiszen olyan halsűrűségben, ami az intenzív vizeken tapasztalható, képtelenség annyi táplálékot szerezniük, amivel áttelelhetnének. Keresik a kaját, esznek, úgyhogy csak rajtunk múlik, akarunk-e télen is horgászni, vagy sem!
Videóval

Method suli 25. rész – november -december

Sipos Gábor 2022-12-03 06:00:00
A késő őszi, téli horgászatoknak a hangulata semmivel sem összehasonlítható. A hideg hajnalok, párás, ködös reggelek és a különleges, elmúlást idéző illatok varázsolják ezeket a vízparton töltött napokat széppé. Nyilván, ha horgászni megy az ember, akkor a halfogás sem elhanyagolható tényező, de kevésbé lepődünk meg azon, ha ilyenkor már csak ímmel-ámmal csipegetek a halak, ellentétben azzal, amit a meleg vízi pecáknál tapasztaltunk. Ebben a részben a hideg vízi horgászatokra szeretnék tippeket adni, úgyhogy ha nem vagy „fázós”, akkor érdemes velem tartanod!
Videóval

Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Pro és Carp Fighter LCS Pro orsókat

Sipos Gábor 2022-11-22 06:00:00
A folyamatos fejlesztőmunka és a modern, dinamikusan fejlődő gyártástechnológia újabb és újabb határokat nyit, mi pedig igyekszünk a lehető legjobban kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket, természetesen szem előtt tartva a vásárlói igényeket, illetve a korszerű trendeket. A folyamat eredményeként büszkén mutatjuk be a By Döme TEAM FEEDER orsócsalád legújabb tagjait, a Carp Fighter és a Power Fighter Pro kollekciót! E típusok a palettánk egyik legnépszerűbb, legnagyobb darabszámban értékesített orsóinak, a Carp Fighternek és a Power Fighternek a továbbfejlesztett utódjai. Lássuk, mit érdemes tudni róluk, miben változtak ezek a szerkezetek!

A szakértő válaszol! – 107. rész

Sipos Gábor 2022-11-02 06:00:00
Az őszi időszak sokak számára egyet jelent a munkába való visszaállással és a nyári szezon szomorkás lezárásával. Horgászati szempontból viszont közel sem ennyire tragikus a helyzet, ugyanis mind az állóvizeken, mind pedig a folyókon ilyenkor is jókat lehet pecázni. Az eredményesség – mint mindig – csak attól függ, hogy mennyire tudunk a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni. Ebben az írásban az ilyen jellegű kérdéseket válogattam össze.
Videóval

A classic feeder 4. rész – Open end kosarak

Sipos Gábor 2022-10-29 06:00:00
A hosszúelőkés feederezéshez használható etetőkosarak nagyban eltérnek a methodozásnál megszokottaktól. Közös tulajdonságuk, hogy open end kivitelezésűek, azaz két végükön nyitottak, általában hengerhez hasonló formájúak, valamint egy karabiner segítségével csatlakoztathatók a főzsinórhoz. A végszereléket az előző részben elkészítettük, lássuk hát, hogy milyen classic feederezéshez használatos kosarak léteznek!
Videóval

Új tagokkal bővült a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád

Sipos Gábor 2022-10-03 06:00:00
Alig egy éve annak, hogy bemutatkozott a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád, máris bővült e professzionális horgászatra alkotott botoknak kínálata. Nem is akármilyen tagok kaptak helyet ebben az „elit osztagban”, hanem olyan specializált változatok, amelyekkel a végletekig lehet a végszerelékünket az adott körülményekhez, és persze a halakhoz igazítani!

Method suli 24. rész – szeptember-október

Sipos Gábor 2022-10-01 06:00:00
Elérkezett az ősz, és még ha lassan is, de azért hűlnek a vizek. Tetszik, vagy sem, az időjárással átalakul a horgászat is, és változtatni kell a nyári, jól bevált stratégiáinkon, ha eredményesek szeretnénk lenni. De nemcsak a változó körülményekhez csiszolni a módszerünket, hanem ahhoz is, hogy ebben az időszakban már jóval kevesebb időt tudunk a vízparton tölteni, mint az elmúlt hónapokban. Gyorsítani kell a horgászatot, még ha ezzel a kapásra várás izgalmas perceit vesszük is el!
Videóval

Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Komplett szerelékes dobozt

Sipos Gábor 2022-09-28 06:00:00
A horgászfelszerelések vásárlásakor manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétika és a praktikum összhangja. Előbbi számomra csak formalitás, inkább az utóbbival foglalkozom. Ezzel a szemlélettel igyekszem bemutatni azokat a felszereléseket, amelyeket magam is előszeretettel viszek a vízpartra. Ezeknek a bemutatóknak az első részében a By Döme TEAM FEEDER Komplett szerelékes dobozt szeretném részletesebben is megmutatni.
Videóval

Busahorgászat ősszel, télen

Sipos Gábor 2022-09-26 06:00:00
Gyakori kérdés, hogy mely időszakokban lehet legeredményesebben busázni? Nos, talán nem meglepő, hogy elsősorban a nyári időszakokban lehet ezt a halat megfogni, sőt, ha jókor vagyunk jó helyen, akkor akár egy tucat planktonevőt is terítékre lehet hozni. No de mi van ősszel és télen, amikor hűl a víz? Ennek próbálok utánajárni és kideríteni, hová tűnnek a meleg vízben aktív busák? És ha ez még nem lenne elég, bemutatok egy olyan eszközt, amely segítségünkre lehet e halak becserkészésében.
Videóval

A classic feeder 3. rész – Végszerelék monofilra, fonottra

Sipos Gábor 2022-09-17 06:00:00
Ezzel az epizóddal az egyszerűen elkészíthető végszerelékek bemutatása a célom. Mondtam már, hogy a classic feeder is könnyen összeállítható, sallangmentes végszereléket igényel, a vízpartokat és a közösségi oldalakat járva azonban sokszor akad meg a szemem olyan „alkotásokon”, amelyek iszonyúan túl vannak bonyolítva és használhatóságuk megkérdőjelezhető. A következőkben monofil és fonott zsinórra is készítek egy-egy alap-végszereléket, melyek nélkülöznek mindenféle felesleges sallangot.
Videóval

Őszi fogós receptek hűlő vizekre 2022

Sipos Gábor 2022-09-05 06:00:00
A klímaváltozás, legyen akármennyire is elcsépelt dolog, bizony érezhető mindenen. Amíg régebben az őszi receptek egy részét már kifejezetten lehűlt vízre állítottuk össze, addig manapság már azon sem kell csodálkozni, ha novemberben még a hajnalok sem fagyosak. A tél is később kezdődik, és fehér karácsony bizony már csak az emlékeinkben létezik. No de ezen változtatni nem tudunk, viszont alkalmazkodni hozzá megpróbálhatunk!
Videóval

Method suli 23. rész – augusztus

Sipos Gábor 2022-08-27 06:00:00
Nemsokára véget ér a nyár, és beköszönt az ősz, a nagy pontyok horgászatának legjobb időszaka. Így aztán mi is lehetne a legújabb téma, mint a célzott nagyhal-horgászat? Ennek bemutatásához az ország egyik olyan tórendszerére látogattam el, amely híres a kapitális pontyairól és arról, hogy itt akár néhány órás pecák alatt is olyan halakat lehet fogni, amelyekre máshol akár hónapokat kell várni. Gondolom, a látványból már kitaláltátok, a Maconkai-víztározó gáti szakaszán vagyok.
Videóval

Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER versenyláda kiegészítők használat közben!

Sipos Gábor 2022-08-09 06:00:00
A Haldorádó és By Döme TEAM FEEDER termékek már így is nagyon széles szortimentben állnak a horgászok rendelkezésére, és most egy újabb szegmens is lefedésre került. Ez nem más, mint a versenyláda kiegészítők termékcsoportja. Ezekkel a hasznos adapterekkel bármilyen láda, szék, Rotary Box vagy más kerek lábú ülőalkalmatosság saját stílusunkra szabható! Ebben az írásban és filmben ezek alkalmazási lehetőségeit mutatom be.
Videóval

Úszós busahorgászat mély vízben

Sipos Gábor 2022-08-06 06:00:00
A horgászat örök tanulásról szól. Amikor már úgy tűnik, hogy sok mindent tud valaki, akkor érkezik az újabb lecke. Jó néhány éve már annak, hogy részletesebben is foglalkozom a busa horgászatával, de nemrégiben megint bebizonyosodott, hogy, ha 10-szer ennyit lennék vízparton, erre a halra horgászva, akkor is csak töredékét tudnám a planktonevők eredményes horgászatáról. Ezúttal a Hárosi-öbölbe mentem a leckéért!
Videóval

Bemutatom a Haldorádó felszíni busázó úszót

Sipos Gábor 2022-07-13 06:00:00
Már jó néhány éve foglalkozunk a busa sportszerű horgászatával, amelyről már látványos, izgalmas film is készült. Abban Döme Gábor és jómagam feeder technikával fogtunk szép planktonevőket. Vannak azonban olyan szituációk, amikor a busahad nem hajlandó lemenni a fenékre a legfinomabb „falatok” reményében sem, inkább közvetlenül a vízfelszín alatt, szabad szemmel jól láthatóan úsznak és szűrik a vizet. Ilyenkor fenekező technikával megfoghatatlanok! Az ilyen napokon jön el e különleges, úszós módszer ideje!
Videóval

Method suli 22. rész – június-július

Sipos Gábor 2022-07-09 06:00:00
A nyári horgászatok teljesen más stratégiát igényelnek, mint a tavaszi, felmelegedő vízben történő pecák. A halak ugyanis a 20 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletű vízben nagyon gyorsan emésztenek és az idejük nagy részét táplálkozással töltik. Ebben az időszakban nem kell „könyörögni” nekik, hogy felvegyék a csalit, mert ilyenkor kivételesen azt csináljuk, ami a halnak is jó, táplálékot juttatunk be számukra, olyat, amire szükségük van. Ebben a részben, vagyis inkább dupla részben, a nyári method stratégiákból kettőt is bemutatok! Becsöngettek, mindenki üljön a helyére!

A szakértő válaszol! – 102. rész

Sipos Gábor 2022-07-06 06:00:00
Tombol a nyár! A vizek melegek, a halak pedig úgy esznek, mint a sáskák! Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ebben az időszakban a legtöbben amurhorgászattal kapcsolatban teszik fel a kérdéseiket, hiszen ezek a torpedók ilyenkor foghatók meg a legkönnyebben. Az alábbiakban e hal horgászatára is találhattok néhány hasznos gondolatot.
Videóval

A classic feeder 2. rész – A főzsinór kiválasztása, csúszó kapcsok bemutatása

Sipos Gábor 2022-06-11 06:00:00
Akik követik a Method sulit, azok már tudják, hogy annál a technikánál elsősorban a monofil zsinóroké a főszerep, hiszen a legtöbb versenyszabályzatban és sok tavon is tiltják a fonott használatát. Nos, a hosszú előkés módszernél mind a fonott, mind a monofil zsinór szóba jöhet mint főzsinór (nyilván, ha az adott vízterület szabályzata engedi). De hogy mikor melyiket érdemes használni, és milyen kapoccsal rögzítsük a főzsinórra az etetőkosarat? Ebben az epizódban ezt szeretném megmutatni.
Videóval

Nyári fogós receptek felmelegedett vizekre 2022

Sipos Gábor 2022-06-01 06:00:00
A nyári fogós receptek összeállításakor a két legnépszerűbb meleg vízi módszerhez való egyvelegek kerültek előtérbe. Ezek egyértelműen a method horgászat és a célzott amurhorgászat. Persze, ha már meleg a víz, akkor érdemes akár nagyobb mennyiségű csalogatóanyagot is bejuttatni, így olyan összeállítások is kerültek az írásba, amelyek a hagyományos bordás kosárba töltve is eredményesek lehetnek!
Videóval

A classic feeder 1. rész – Bevezető

Sipos Gábor 2022-05-28 06:00:00
A method módszer népszerűsége egyre nő, és akik manapság feederbotot vesznek a kezükbe, szinte biztos, hogy „töltögetős” kosarat szerelnek fel. Azonban van élet a methodon túl is, ha rezgőspicces pecáról van szó, ez pedig a hagyományos, classic feeder. Ez a módszer mostanában erősen háttérbe szorult, pedig nagyon szórakoztató, és egész egyszerűen is űzhető ez a fajta horgászat. A classic feeder sorozatot a „hosszú előkés” feederezésnek szentelem, hasonló tematikával, mint anno a Method suli is indult.
Videóval

Haldorádó ernyők, avagy mindig légy felkészült!

Sipos Gábor 2022-05-23 06:00:00
A horgászatban sokszor nem is a halfogás okozza a legtöbb gondot, hanem az, hogyan tudunk alkalmazkodni az időjárás viszontagságaihoz. Aki biztosra akar menni, annál mindig van esőruha, legalább egy váltás meleg ruha, száraz bakancs, gumicsizma, és ami mindig jól jön, egy megbízható ernyő! Ebben az írásban a Haldorádó ernyőket veszem górcső alá. Melyiket, hogyan, mikor és milyen technikával horgászóknak érdemes használni? Az alábbiakban kiderül!
Videóval

Method Suli 21. rész – Május

Sipos Gábor 2022-05-21 06:00:00
Májusban végre minden kizöldül, és szinte pezseg az élet a vízparton. Melegednek a vizek, és éjjel sem hűl már le az idő, így minden adott ahhoz, hogy végre az amurok is aktivizálják magukat. E hal horgászata igazi nyári elfoglaltság, viszont nem annyira összeegyeztethető a method technikával. Ennek oka, hogy a torpedóhorgászat legfontosabb pontja, hogy sok kaja kell hozzá! Ez töltögetős módszerrel nem kivitelezhető, vagy mégis?
Videóval

Gamakatsu horgok method horgászathoz hangolva

Sipos Gábor 2022-05-17 06:00:00
Methodozás során a sikert legtöbbször az etetőanyagnak és a csalinak tulajdonítják, pedig a végszerelék legalább olyan fontos, mint a csalogatóanyagok. A körülményeknek megfelelő etetőkosár, előke vagy éppen horog kiválasztásán is sok múlik. Ebben a cikkben kifejezetten a method technikához ajánlott Gamakatsu horgokból mutatok be néhány olyan modellt, amelyek a legnépszerűbb csalikhoz mind méretben, mind formában illenek.
Videóval

Method suli 20. rész – Április

Sipos Gábor 2022-04-23 06:00:00
Több olyan kérdést kaptam az idei Method suli epizódok megjelenését követően, hogy ha ennyire jó és fogós a micro pellet, akkor miért van annyiféle etetőanyag, sőt, mi értelme olyan kaját gyártani, amelyben már gyárilag van micro pellet? Teljesen érthető, hogy a széles kínálatba könnyű belezavarodni, így megpróbálok ebben a részben egy-két tippet adni az etetőanyagos horgászatot kedvelő pecásoknak, valamint megmutatni, mely helyzetekben lehet előnyösebb a pellettel szemben az etetőanyag. Tartalmas rész lesz ez is!

A szakértő válaszol! – 97. rész

Sipos Gábor 2022-04-05 06:00:00
Végre megérkezett az igazi tavasz, ilyenkor minden természetszerető ember a szabadba vágyik. Így vannak ezzel a horgászok is, és míg télen, a fagyoskodásban szinte létkérdés volt, hogy legyen kapás, ha már kimerészkedik a pecás, addig tavasszal a spicc megrezdülése már csak amolyan hab a tortán. Nyilván mindenki a lehetőségekhez mérten a legtöbbet teszi azért, hogy eredményes legyen a peca, sőt, ha kell, akkor kérdeznek is, én pedig megpróbálok segíteni. Ezekből a kérdésekből állítottam össze az alábbi írást.
Videóval

Method suli 19. rész – Március

Sipos Gábor 2022-03-25 06:00:00
Sokszor esik szó arról, hogy miként lehet szelektálni method technikánál. Véleményem szerint nagyon nehéz ennél a módszernél azt meghatározni, hogy milyen méretű ponty vegye fel a horgunkat, hiszen az átlagos method csalik pont ugyanúgy beférnek egy 2 kilós ponty szájába, mint egy nagyobb példányéba. Szóval, ha szigorúak szeretnénk lenni, akkor kijelenthetjük, hogy methoddal nem lehet szelektálni a halméretet… vagy mégis!?
Videóval

Tavaszi fogós receptek felmelegedő vizekre 2022

Sipos Gábor 2022-03-01 06:00:00
Hálás dolog a tavaszi receptajánló készítése, mert egyrészt már mindenki várja a tavaszt, másrészt meg a 2022-es Haldorádó újdonságok ebben kerülnek először bemutatásra egy-egy fogós keverék tagjaként. Nem titok hát, hogy szinte mindegyik összeállításba került olyan újdonság, amely ebben az időszakban (is) eredményes lehet. Keress és találj a kedvenc horgászvizedre és a saját technikádhoz megfelelő receptet!
Videóval

„Open End” kosarak a Haldorádó kínálatában – 2. rész, folyóvízi kosarak

Sipos Gábor 2022-02-24 06:00:00
Az előző epizódban bemutattam azokat a kosarakat, amelyek állóvízi körülményekre valók, ebben a részben pedig a folyóvízi horgászatra alkalmas „open end” típusú kosarakat tekintjük át. Folyóvíz esetén nagy jelentősége van annak, hogy mekkora tömegű kosarat érdemes a karabinerbe akasztani annak érdekében, hogy az áramlási viszonyok mellett is stabilan horgászhassunk. Ebből az írásból és kisfilmből ez is kiderül.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2023 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.