Gamakatsu horgok feeder- és pickerbotra I. rész

Gamakatsu horgok feeder- és pickerbotra I. rész

Talán kevesen tudják, hogy a 100%-ban japán tulajdonú Gamakatsu, a Spro anyavállalata, csaknem 200 különböző típusú horgot gyárt világszerte. Egy horgásznak igen nehéz eligazodnia a rengeteg betű és szám alkotta kombinációk között, hogy milyen módszerhez, csalihoz, melyik az ideális horogtípus. Ez az írás abban segít, hogy bemutat pár olyan konkrét fajtát, amiket kifejezetten a feeder-, illetve pickerbotos horgászok számára fejlesztettek. Bízunk benne, hogy ez segítségül fog szolgálni a Gamakatsu horogrengetegből való választáskor.

A hagyományos Gamakatsu horgokkal már bizonyára mindenki találkozott a horgászboltok polcain. A csomagoláson az alábbi információkat találjuk meg: G-Code, Size, Qty. Nézzük ezeket sorban!

Jellegzetes színe miatt könnyű rájuk találni a horgászboltok polcain… de eligazodni közöttük… ebben szeretnénk segíteni!
A Gamakatsu címke LS-1810B

G-Code - ez tartalmazza a horog típusára vonatkozó információkat. Pl. LS-1810B.

LS - a horog csomagolásának módja (Loose hooks). A világon leggyakoribb, amikor az adott típust egy tasak tartalmazza ömlesztve. Másik típus, pl. BK - füzetlapszerűen külön darabonként csomagolt.

Előkötött horgok is vannak a Gamakatsu kínálatában

1810 - az adott horog típusszáma.

B - az adott horogtípus színe. Ez most így nevetségesnek tűnhet, hiszen, aki kézbe veszi a horgot, látja a színét, de ha egy tanács alapján keresünk, és csak egy kódot kapunk, pl.: LS-2260B, könnyebb eligazodni, ha tudjuk, hogy „B” esetén bronzot keressünk és ne ezüstszínűt.

A Gamakatsu által használt színkódok:

N - Nickel (ezüst)
B - Bronz (bronz)
R - Red (vörös)
T - Tinned (ónozott, szürkés)
G - Gold (arany)
F - Black (fekete)
M - Green (zöld)
S - Blue (kék)
D - Dark Blue (sötét kék)
Y - Yellow (sárga)

A másik két adat, amit még a csomagon találunk, a Size - a kiválasztott horog mérete, valamint a Qty. (quantity) - a csomagban található mennyiség. Számos típusnál 25 darab horog kerül 1-1 csomagba, így ezek ára jelentősen kedvezőbb, mint a tízdarabos kiszerelésűeknek. Érdemes tehát megnézni, amikor más termékekkel hasonlítjuk össze az árát, a megvásárolt mennyiséget is.

Az írás ajánlásokat tartalmaz a csalihoz, vagy épp a megcélzott halfajnak megfelelő méretű horog kiválasztásához. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kisebb vagy nagyobb méret esetén nem foghatjuk meg a vágyott halat, de a javasolt méretek nagyban elősegítik, hogy biztonsággal meg tudjuk szákolni a célhalunkat.

Ennyi bevezető után lássuk a feederbotos horgászoknak szánt leggyakoribb, leginkább közkedvelt horogtípusokat!

LS-1810B

Jellemzői: bronz (B) színű, rövid szárú, visszagörbített hegyű, vékonyhúsú, széles öblű, lapkás horog. Az igazán finom pontyhorgászatok során vált különösen hatékony fegyverré. A kisebb méretek kifejezetten ajánlottak picker- vagy lágy feederbothoz, vékony 0,10-0,16 mm átmérőjű horogelőkékhez, míg a nagyobbakat már az erősebb feederbotokra is nyugodtan felrakhatjuk.

Gamakatsu LS-1810B
A kis méretekre apró csalik is kerülhetnek

Fogósságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy elég, ha csak „ránéz” a hal, vagy egy pillanatra felszippantja a horogra tűzött csalit… szabadulni már nem tud tőle, mert a horog különleges formájának köszönhetően magát akasztja meg. Az ilyen speciális kiképzésű horgokat nevezik „önakasztó” horognak.

Vékony szára miatt a bábot is bírja…
… vagy a - manapság egyre népszerűbb - puha horgos pelletet

Mérettartománya: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18
Szín: B (bronz), G (gold)
Javasolt csalik: szúnyoglárva (18-12-es méretig), pinki, csontkukac, báb, kukorica, puha pelletek (14, 12, 10-es méretben), pop-up szendvicsek (6-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (8-10-12-es méretben)
Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (18-10-es méret), márna (6-8-as méret)

A nagyobb méretekre a csonticsokor is simán felfér…
… vagy kukorica…

LS-2210B

Jellemzői: bronz (B) színű, lapkás, kifejezetten öblös formájú, rövid szárú, speciális pontyozó horogtípus. Vékonyhúsú, nagyon könnyű horog, de hihetetlenül erős és acélos, amely szinte minden finomszerelékes pontyozó horgászmódszernél eredményesen használható.

Gamakatsu LS-2210B
A pontyoknak ellenállhatatlan csonticsokor sem akadály

A meghosszabbított, vékony, a horog síkjából enyhén kihajlított és többszörösen edzett hegynek köszönhetően különösen jó akadást biztosít. A ponty húsos, vastag szájába behatolva, a horog méretéhez képest igen nagy darabot fog át, ezért - még hosszabb fárasztási idő alatt is - szinte képtelenség, hogy kiakadjon. Nem véletlen, hogy a legkedveltebb horgok között tartják számon kezdő és profi horgászok egyaránt!

Puha pellett pár
Szilikon előkén felkínált csalival is használhatjuk

Mérettartománya: 1, 2, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 (színenként eltérő)
Szín: B (bronz), G (gold), R (red), S (blue)
Javasolt csalik: 2-3-4 szem kukorica (1-10-es méretben) pinki (14-22-es méretben), csontkukac - akár 10-12 darab is! (6-22-es méretig), szúnyoglárva (14-22-es méretig), puha pelletek (10-14-es méret) pop-up szendvicsek (2-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (6-12-es méretben), egyéb fűzött nagy csalik (1-10-es méretig)
Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (22-10-es méret), márna (1-8-as méret), amur (1-10-es méret)

A lebegtetett csalikkal is optimális párost alkot

LS-2260B

Jellemzői: bronz (B) színű, vékonyhúsú, lapkás horog, kemény és húsos szájú halak számára. Az egyik olyan alap horogtípus, amely szinte egyetlen feederbotos horgász ládájából sem hiányozhat. Azon horgászoknak ajánlott, akik nem szeretik „túlvariálni” a dolgot, és egy olyan megbízható horgot keresnek, amelyet ha felkötnek a feederbotos végszerelékük zsinórjára, azzal szinte bármit megfoghatnak. Nos, ez a típus ilyen!

Gamakatsu LS-2260B
Horgon a pontycsalogató csali

Népszerűségének másik fő oka, hogy kis mérete ellenére is rendkívül acélos, remek hegytartó képességű és nagyon masszív. Mindezek ellenére meglepően vékony és könnyű, szinte észrevétlenül tűnik el a csaliban. A speciális, kissé szögletesített, széles öböl és az enyhén visszagörbülő horoghegy révén biztosan akad és hosszú fárasztás során is nagyon jól tart. Igazi univerzális finomszerelékes horog, amit nyugodtan felköthetünk a tavi halakkal szemben, de akkor sem kell másik típushoz nyúlnunk, ha a kemény szájú folyóvízi halakat - márnákat, paducokat - szeretnénk üldözőbe venni vele.

A vékony gilisztákat sem szakítja szét
A kis méretek a pinkiket is jól tartják

Mérettartománya: 6, 8, 9, 10, 12, 14, 16
Szín: B (bronz)
Javasolt csalik: 2-3 szem kukorica (6-10-es méretben) pinki (14-16-os méretben), csontkukac, giliszta, puha pelletek (10-14-es méretben) pop-up szendvicsek (6-8-as méretnél), szilikonon kínált pellet (6-8-10-12-es méretben), egyéb fűzött nagy csalik (6-8-as méret)
Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (10-16-os méret), márna (6-8-as méret), amur (6-10-es méret), paduc (8-14-es méret)

5 mm-es pellettel

LS-2270N

Jellemzői: ezüstszínű (N), vékonyhúsú, lapkás horog, kemény és húsos szájú halak számára. Ez a horogtípus alakjában teljesen megegyezik az előző (2260-as) szériával, amiben eltér viszont, hogy ez a horog a 2260 finomított változata. A mérettartománya is jóval kisebb, csak a finomabb horgászathoz alakították ki. Vékonyabb a horog kiképzése, amivel még könnyebb és érzékenyebb lett, ugyanakkor egyáltalán nem vált hajlékonnyá.

Gamakatsu LS-2270N
Vékonyabb, mint az LS-2260B típus

A speciális, kissé szögletesített, széles öbölnek és az enyhén visszagörbülő horoghegynek köszönhetően biztosan akad és hosszú fárasztás során is nagyon jól tart. A legfinomabb feeder vagy picker horgászat elengedhetetlen horogtípusa. A kisebb méretek kiválóan alkalmasak az olyan érzékeny csalikkal való horgászatra is, mint a szúnyoglárva, pinki, vékony giliszta, míg a nagyobbakra kényelmesen tehetünk csontkukacot, gilisztát, vagy épp kukoricát, puha pelletet is.

Minimális lyukat üt az 5 mm-es puha pelleten…
… így akár kettőt is felrakhatunk a nagyobb méretekre
Gilisztacsokor

Mérettartománya: 10, 12, 14, 16, 16
Szín: N (ezüst)
Javasolt csalik: szúnyoglárva (12-18-es méretig), pinki, csontkukac, 1-2 szem kukorica (10-12-es méret), puha pelletek (10-14-es méret)
Kiszemelt halak: ponty (valamennyi horogméret esetén), keszegfélék (10-16-os méret), amur (10-12-es méret), paduc (10-14-es méret)

Hatalmas csonticsokor
Sokan kedvelik az előkén felkínált csalikat

A G-Method horogszériák olyan speciálisan kialakított horgokat tartalmaznak, melyek kimondottan egy-egy horgászati módszerhez készültek. A Feeder családból most 3 típus kerül bemutatásra, az Extra, a Special, valamint a Strong.

Feeder Extra

Jellemzői: fekete színű, vékonyhúsú, hosszú szárú, lapkás, különleges öbölkiképzésű horog, főként keszegfélék horgászatához. A Gamakatsu G-Method Feeder horogcsalád legfinomabb tagja. A nagyon könnyű horgot kifejezetten a picker- és a lágy feederbotos horgászathoz fejlesztették.

Gamakatsu G-Method Feeder Extra
A horog rendkívül vékony, érzékeny

A meghosszabbított, vékony hegy és a mikroszakáll segíti elő a villámgyors és biztosabb akadást. Különösen ajánlott az élő csalikhoz és a finom, érzékeny kapások időszakában. Abszolút finomszerelékes horgászatot biztosít.

Hatalmas csonticsokor fér el a pici horgon
A keszegek gyakran részesítik előnyben a lebegtetett csalikat

Mérettartománya: 8, 10, 12, 14
Szín: F (fekete)
Javasolt csalik: szúnyoglárva, pinki, csontkukac, vékony giliszta
Kiszemelt halak: keszegfélék, kárászok

A puha pelletet a kárászok is kedvelik

Feeder Special

Jellemzői: bronzszínű, vékonyhúsú, nagyon könnyű, hosszú szárú, lapkás, klasszikus alakú horog. A Gamakatsu G-Method Feeder horogcsalád univerzális tagja. Kézbe véve különleges hegykiképzése vonzza magára tekintetünket.

Gamakatsu G-Method Feeder Special

A gömbölyű ívből befelé törő horogcsúcs még könnyebben fordítja be a horgot a hal szájába, de eközben a mikroszakáll a lehető legkisebb sebet ejti, csökkentve ezzel a hal elvesztésének esélyét. A visszahajló horoghegy és a masszív, széles öböl szemernyi esélyt sem ad az óvatosan táplálkozó pontyoknak sem! Amelyik hal felvette, nem tud tőle szabadulni többet.

Mérettartománya: 8, 10, 12, 14, 16
Szín: B (bronz)
Javasolt csalik: különböző kukorica szendvicsek, csontkukac, giliszta
Kiszemelt halak: keszegfélék, kárászok, pontyok

Közkedvelt pontycsali a giliszta. Nem mindegy, hogyan tűzzük fel!
Szilikon karikában a pellet

Feeder Strong

Jellemzői: bronzszínű, vékonyhúsú, közepes szárhosszúságú, lapkás horog. A Gamakatsu Feeder horogcsalád legacélosabb, legerősebb tagja. Különleges szögletesített öbölkiképzése és nyílegyenes lándzsahegye teszi a horgot alkalmassá a legkeményebb terepen való horgászatra is.

Gamakatsu G-Method Feeder Strong
Lebegő tigrismogyoró csalikombináció

Kíméletlen ellenfele a keményszájú folyóvízi halaknak, míg állóvízen az érzékeny amurhorgászat hatékony eszköze. Könnyen készíthetünk vele lebegtetett csalival kombinált végszereléket is.

Mérettartománya: 4, 6, 8, 10, 12
Szín: B (bronz)
Javasolt csalik: különböző kukorica szendvicsek, csontkukac, giliszta, előkére kötött pelletek, magok (pl. tigrismogyoró)
Kiszemelt halak: paduc, márna, amur, ponty

Két nagyméretű kukoricaszem is kényelmesen elfér a horgon

Már lassan a nagyhalas horgászat határát súrolja a most bemutatásra kerülő utolsó horogtípus, mégis ha célzottan nagytestű halakra szeretnénk feederbottal horgászni, akkor el kell felejteni az apró vékonyhúsú horgokat, hiszen egy 10 kg feletti pontynál már maga a súly is komoly terhelést jelent, ezért kell az erős horog.

Carp Special

Jellemzői: bronzszínű, közepes szárhosszúságú, vastaghúsú, erős, lapkás horog. A horogra ránézve rögtön látszik, hogy igazi nagyhalas feederhorogról van szó.

Gamakatsu G-Special Carp Special

A rövidített horogszár és a megnövelt öbölméret még hatékonyabb halmegtartást eredményez, amely különös jelentőséggel bír, ha céltudatosan nagytestű pontyokra horgászunk. Ez a horog egy 10 kg feletti pontyot is megtart, nem kell aggódni, hogy kihajlik.

Mérettartománya: 4, 6, 8, 10, 12
Szín: B (bronz)
Javasolt csalik: különböző kukorica szendvicsek, lebegtetett csalik, előkére kötött pelletek, magok (pl. tigrismogyoró)
Kiszemelt halak: nagyméretű pontyok, amurok.

Nagyhalas feederhorog a Carp Special

(X)
Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.