Horgok a feederes horgászathoz 2.rész

Horgok a feederes horgászathoz 2.rész

Olyan speciális horgokat válogattam össze és tettem nagytó alá, amelyek kifejezetten az érzékeny fenekező horgászatok során bizonyították fogósságukat. A picker és feeder technikához ajánlott horgok között felfedezhetünk néhány klasszikusnak számító darabot és néhány igazi újdonságot is. A választást megkönnyíti, ha tisztában vannak azzal, hogy a különböző csalikkal milyen halakra számíthatnak. De ha ez mégsem olyan egyértelmű, akkor se csüggedjenek! Ha csupán egy univerzális, mindenre jó horgot keresnek, akkor sem reménytelen a helyzet…

Melyiket is válasszam?

Gamakatsu 1810B

Jellemzői: bronz (B) és aranyszínű (G), rövid szárú, visszagörbített hegyű, vékony húsú, széles öblű lapkás horog.

Az igazán finom horgászatok során vált különösen hatékony fegyverré. Kifejezetten ajánlott picker- vagy lágy feederbothoz és vékony, 0,10-0,16 mm átmérőjű horogelőkékhez. Fogósságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy elég, ha csak „ránéz” a hal, vagy egy pillanatra felszippantja a horogra tűzött csalit… szabadulni már nem tud tőle, mert a horog különleges formájának köszönhetően a hal magát akasztja meg. Az ilyen speciális kiképzésű horgokat nevezik „önbevágó” horognak.

Javasolt csalik: szúnyoglárva, pinki, csontkukac

Kiszemelt halak: óvatos pontyok és a keszegfélék

1810B - a finom horgászatok nélkülözhetetlen kelléke

Gamakatsu 2260B

Jellemzői: bronzszínű, vékony húsú lapkás horog, kemény és húsos szájú halak számára.

Az egyik olyan alap horogtípus, amely szinte egyetlen feeederbotos horgász ládájából sem hiányozhat. Azon horgászoknak ajánlott, akik nem szeretik „túlvariálni” a dolgot, és egy olyan megbízható horgot keresnek, amelyet ha felkötnek a feederbotos végszerelékük zsinórjára, azzal szinte bármit megfoghatnak. Nos, ez a típus ilyen! Népszerűségének másik fő oka, hogy kis mérete ellenére is rendkívül acélos, remek hegytartó képességű és nagyon masszív. Mindezek ellenére meglepően vékony és könnyű, szinte észrevétlenül tűnik el a csaliban. A speciális, kissé szögletesített, széles öböl, valamint az enyhén visszagörbülő horoghegy miatt biztosan akad és hosszú fárasztás során is nagyon jól tart.

Javasolt csalik: csontkukac, giliszta, csemegekukorica

Kiszemelt halak: ponty, paduc, márna és keszegfélék

2260B - univerzális feederhorog azoknak, akik nem szeretik „túlvariálni” a dolgokat

Gamakatsu G-Carp Method Hook

Jellemzői: fekete színű, visszahajlított hegyű füles horog. A kedvelt „önbevágó” horogtípusok között a létező legerősebb. A biztos akadás érdekében ne a horogra tűzzük a csalit, hanem az öblébe kössük. A kisebb méretek a nagytestű dévérkeszegek, kárászok és compók, míg a nagyobbak az amurok és pontyok megfogását célzó horgászat biztos fegyverei. Segítségével nagyobb méretű csalik is nagy biztonsággal felkínálhatók, ezáltal biztosított a szelektív horgászat lehetősége, miközben az akadás garantált!

Javasolt csalik: füzér, amely a horog méretétől függően 1-2-3 szem kukorica, tigrismogyoró vagy pellet legyen

Kiszemelt halak: nagytestű dévérkeszegek, kárászok, compók, amurok és pontyok

G-Carp Method Hook - a legmegbízhatóbb nagyhalas horgok egyike

Gamakatsu Feeder Extra

Jellemzői: fekete színű, vékony húsú, hosszú szárú, lapkás, különleges öbölkiképzésű horog keszegfélék horgászatához. A Gamakatsu Feeder horogcsalád legfinomabb tagja. A nagyon könnyű, „finom” horgot kifejezetten a picker- és a lágy feederbotos horgászatokhoz fejlesztették ki. A meghosszabbított vékony hegy és a mikro szakáll elősegíti a villámgyors és még biztosabb akadást. Különösen ajánlott az élő csalikhoz és a finom, érzékeny kapások időszakában. Abszolút finomszerelékes horgászatot biztosít.

Javasolt csalik: szúnyoglárva, pinki, csonti, vékony giliszta

Kiszemelt halak: keszegek és kárászok minden méretben

Feeder Extra: egy nagyon könnyű, „finom” horog, kifejezetten a picker- és a lágy feederbotos horgászatokhoz

Gamakatsu Feeder Special

Jellemzői: bronzszínű, vékony húsú, nagyon könnyű, hosszú szárú, lapkás, klasszikus alakú horog. A Gamakatsu Feeder horogcsalád univerzális tagja. Kézbe véve a horgot a különleges hegykiképzés vonzza magára a tekintetünket. A gömbölyű ívből befelé törő horogcsúcs még könnyebben fordítja be a horgot a hal szájába, de eközben a mikro szakáll a lehető legkisebb sebet ejti, csökkentve ezzel a hal elvesztésének esélyét. A visszahajló horoghegy és a masszív, széles öböl még az óvatosan táplálkozva horogra akadt pontyoknak sem ad szemernyi esélyt sem! Amelyik hal felvette, nem tud tőle szabadulni.

Javasolt csalik: különböző kukorica szendvicsek, csonti, vékony giliszta

Kiszemelt halak: keszegfélék és pontyok

Feeder Special - különleges hegykiképzése garantál akadást biztosít

Gamakatsu Feeder Strong

Jellemzői: bronzszínű, vékony húsú, közepes szárhosszúságú lapkás horog. A Gamakatsu Feeder horogcsalád legacélosabb tagja. Különleges szögletesített öbölkiképzése és nyílegyenes lándzsahegye teszi a horgot alkalmassá a legkeményebb terepen való horgászatra is. Kíméletlen ellenfele a keményszájú folyóvízi halaknak, míg állóvízen az érzékeny amurhorgászat hatékony eszköze.

Javasolt csalik: csonti, giliszta, csemegekukorica, de a horog öblébe kötött pelletekkel is sikeresen próbálkozhatunk

Kiszemelt halak: a folyóvízi halak közül elsősorban a paduc és a márna, de eredményesen vehetjük célba vele az izmos amurokat is

Feeder Strong - a legkeményebb terepeken való horgászatra tervezték

Gamakatsu Feeder Round

Jellemzői: fekete színű, húsos, rövid szárú, lapkás, feltűnően öblös horog termetes halaknak. A rendkívül széles, nagy öböl különösen jól ül a vastag ajkú, húsos szájú halaknál. Ilyen a ponty, a márna, az amur, a nagytestű kárászok és dévérek. Kifejezetten a fenekező, feederbotos horgászmódszerhez kifejlesztett speciális horog, amely a Gamakatsu Feeder horogcsalád legerősebb tagja.

Szerencsére vannak olyan időszakok is, amikor nem azon kell törni a fejünket, hogy milyen kicsi és mennyire vékony húsú horgot kell felkötni. Sőt olyan is előfordul, hogy a sok apróság támadásától és folyamatos kapásától egy igazán nagy csali (ez állhat több szemből is) véd meg, amit csak egy valóban termetes hal képes felvenni. Ha ilyen horgászatra van kilátásunk, bátran kössük fel a Feeder Round horgot.

Javasolt csalik: csonticsokor, giliszta, kukorica, sajtkocka és horog öblébe kötött fűzött csalik

Kiszemelt halak: ponty, márna, amur, öreg dévérek és kárászok

Feeder Round - feltűnően öblös, erős horog termetes halaknak

Gamakatsu G-Special Carp Extra

Jellemzői: aranyszínű, klasszikus alakú, hosszú szárú lapkás horog. A Gamakatsu G-Special horogcsalád új Carp (ponty) horgait különösen ajánljuk azon feederbotos specialistáknak (is!), akik céltudatosan pontyra horgásznak. Megalkotása során egyértelműen az a cél dominált, hogy a ponty vaskos, húsos szájába minél könnyebben behatolva, ott biztosan tartson akár egy hosszan tartó fárasztás során is. Színe miatt főleg a kukoricák különböző változataihoz (legyen az aromásított üveges horgászkukorica vagy előkére kötött száraz kukorica) javasolt horogtípus.

Javasolt csalik: üveges horgászkukorica, csemegekukorica vagy hajszálelőkén, a szabadon hagyott horog öblébe kötött egy-két szem száraz kukorica

Kiszemelt halak: ponty, amur

Carp Extra - a céltudatos pontyhorgászoknak készül

Gamakatsu G-Special Carp Strong

Jellemzői: aranyszínű, közepes szárhosszúságú, vastag húsú lapkás horog. A Carp Extra típus erősített, továbbfejlesztett változata. A rövidített horogszár és a megnövelt öbölméret még hatékonyabb halmegtartást eredményez, amely különös jelentőséggel bír, ha céltudatosan nagytestű pontyokra horgászunk. Ez a horog egy 10 kg feletti pontyot is megtart, nem kell aggódni, hogy kihajlik. Ennek ellenére mégsem nevezhető „húskampónak”.

Javasolt csalik: néhány szem kukorica hajszálelőkén vagy nagyobb pelletek

Kiszemelt halak: termetes pontyok és amurok

Carp Strong - kicsi, de erős: akár egy 10 kg feletti pontyot is megtart!