Anyák napi pontyok

Anyák napi pontyok

Május első vasárnapja, diplomamunka leadva, szép idő. E három dolog mást nem is eredményezhetett, csak egy szép délutáni horgászatot. A délelőtti anyák napi program miatt csak dél körül tudtam lejutni kedvenc horgászhelyemre, a Deszki-tóra. Úgy döntöttem, hogy az I. tavon próbálok szerencsét feederbottal.

2010-ben kezdték el az egykori Holt-Maros szakasz partrendezését, kotrását. 4 tó található a területen: az I. tó, a II. „nagyhalas” tó, illetve két halnevelő, ahol tilos a horgászat. A kiválasztott horgászhelyre kicsivel dél után érkeztem meg. A szép idő és a hétvége miatt sokan voltak, ezért már csak a tó legelején maradt hely, amit a tó tulajdonosa, Barna Csaba tartott fent számomra.

A „tórendszer” (forrás:deszki-to.hu)

Miután kipakoltam a partra, először az etetőkosárba valót kevertem be, ami 1 kg Lantos Mix banános és 1 kg Lantos Mix tigrismogyorós etetőanyagból állt. A bekeverés után 6 db etetőgombócot csúzliztam be a kiválasztott helyre, a szemben lévő fűzfák előtt húzódó nádfal elé. Sokan azt mondhatják, hogy ez a pár gombóc semmire nem elég, de ezen az intenzíven telepített tavon elegendőnek bizonyult a csupán 6 lövés.

A kellemes, édeskés illatú kaja
A távolság nem volt nagy, kb. 30-40 méter, így a csúzlival is tökéletesen be lehetett juttatni az etetőanyagot
A fűzfák belógó ágai és a nádas előtti rész tökéletes hely a pontyok számára

Miután megvoltam az előkészületekkel és az alapozó etetéssel, gyorsan összeszereltem a botokat, felcsaliztam és be is juttattam a horgokat egészen közel a túlsó parthoz.

Az egyik botom egy Nevis Kevlar Feeder 360H volt, a másik pedig egy Spro Team Feeder Carp Fighter 360H. A Nevis boton használt végszerelék horgára 1 szem 12 mm-es Haldorádó oldódó-lebegő fluo édes ananászos pellet és 1 szem 10 mm-es Keen Carp Full Soaked áfonyás minibojli került. A másik boton pedig a már sokak számára jól ismert édes ananászos SpéciCornnal próbálkoztam.

A Nevis és végszereléke…
… valamint a Spro és végszereléke
Kezdődjön a horgászat!

Az első halra nem is kellett sokat várni, mindössze 20 percet. Finom kapás volt, először nem is hittem el, hogy meglesz, de végül megérkezett az első potyka. Rövid fárasztás után szákba is tereltem. Ha nem is volt kapitális példány, de az enyém volt.

Az első vendég az ananászos-áfonyás szendvicsre éhezett meg

A kis ponty után folytattam a horgászatot. Ahogy telt az idő, kapás kapást követett, szépen húzták mindkét botot. Úgy láttam, hogy az első csaliválasztás tökéletesnek bizonyult, így nem is volt szükség taktikaváltásra. Szinte észre sem vettem, hogy hat óra elmúlt és már csak néhányan vagyunk a parton. A halak is lelassultak, szóval úgy döntöttem, hogy mára elég volt. Ahogy elkezdtem volna pakolni, még egy szép kapást produkáló hal kapott a horgomra. A lelkes kis tőponty nagyon erősen húzott, de őt is sikerült partra segíteni.

Az utolsó és egyben legnagyobb halam a mai napon (2,20 kg)

Összepakoltam, majd a fogások összesítése következett. Összesen 23,40 kg lett a halak összsúlya, amiket nagyjából 6 óra leforgása alatt sikerült összefogni. A mai napon nekem csak az apraja jött, de így is nagyszerű időtöltés volt ezen a szép helyen.

A fotózást és a mérlegelést követően természetesen visszaengedtem élőhelyükre a pikkelyes barátainkat

A mai napon számomra bebizonyosodott, hogy nem csak akkor lehet egy élvezeteset horgászni, ha csak a kapitális példányok esznek, hanem a „sok kicsi sokra megy” elve alapján is egy nagyon élvezetes peca kerekedhet.

Varga Dávid (vargadave)