Áprilisi feederezés Nagyatádon

Áprilisi feederezés Nagyatádon

Két egymást követő napon látogattam ki kedvenc horgászvizem partjára, a Nagyatádon található Jóléti-tóra. A szeszélyes áprilisi időjárásban sikerült egy olyan időszakot elkapnom, amikor a körülmények ideálisak lehetnek akár egy élménydús horgászathoz. Nem tagadom, erre a két napra olyan stratégiával készültem, amivel ki szerettem volna küszöbölni a tó jelentős dévérkeszeg és karika keszeg állományát. Lássuk, sikerrel jártam-e!

A horgászhelyemet már hajnali 6 felé sikerült elérnem, hiszen a házunktól kerékpárral is mindössze 5-8 percre található a vízterület. Helyválasztásom a tó középső részére esett ahol a partoldalban egy kanyarulat található. Középtájban egy sziget helyezkedik el, ami csaknem merőlegesen húzódik a partoldallal. A sziget eleje mindössze 40-50 méterre található, míg a vége 140-150 méterre a gátoldaltól. A kiválasztott helyem nemcsak a tó közepe, hanem a sziget közepe is egyben. A sziget oldala velem szemben durván 100-110 méterre található.

A kiválasztott horgászhely

Felszerelésem egy Spro Team Feeder 390H bot, rajta egy hozzá illő Spro Team Feeder Special 550M orsó, illetve egy Special Pellet Feeder 420H bot, rajta egy Browning Extreme Force Feeder 850F orsó volt. Mindkettő orsó 18-as Haldorado Pellet Line zsinórral feltöltve várta a bevetést. A rövidebbik bottal a sziget oldalán található bokor mellé dobáltam (1-es jelölés), míg a hosszabb pálcával a 90-95 méterre található törés szélét vallattam (2-es jelölés).

Beélesített „fegyverek”

Végszerelékem egy 14 es Cormoran CoraStrong dobóelőkéből áll, amire egy Haldorádó Method Flat Feeder kosarat tettem 30 g-os változatban. A kosár egy Haldorádó (L-es) gumiütközőig szabadon csúszik, a szerelékemet továbbá egy Carp Academy gyorskapocs gyöngy teszi teljessé Az előkéim kivétel nélkül 0,08 mm-es fonott zsinórból álltak. Az e napon használt horgokat két típusra szűkítettem. Az első delikvens a Carp Academy XS2 6-os méretben, míg a másik egy Gamakatsu Feeder Extra 8-as méretben. A csalikat 7 és 10 mm-es Haldorádó csalitüskén kínáltam fel.

A végszerelék elemei

Etetőanyag-választásom a halas alapú kajákra volt kiélezve. A víz hemzseg a keszegféléktől, valamint testes ezüstkárászok is vannak itt szép számmal. Én azonban a pontyokra próbáltam fókuszálni a pecát. A választásom ezért esett 2 kajára. Az első, amit alapozásnak is használtam (csak a távolabbi bokor melletti részen) a Pelletes Fekete etetőanyag, ami már számos alkalommal bizonyított nekem ezen a tavon is. A másik ínyencség a Fluo Energy családból a Vörös Gyümölcs fantázianevű etetőanyag volt. Csalikkal is szép számmal készültem. Ezeket nem fogom sorolgatni, a képen jól kivehetők, a legjobban teljesítő csalikat azonban kiemelem: egyik a SpéciCorn volt fokhagymás ízesítéssel, a másik pedig a Haldorádó Oldódó Lebegő pellet Tenger Kincse ízben és 16 mm-es méretben. Ez a két csali adta legjobb ütemben a halakat.

A halaknak szánt ínyencségek

Az alapozáshoz átszitáltam a Pelletes Fekete etetőanyagot, és az összes pelletet, amit tartalmazott az alapozó dobásokkal bejuttattam a vízbe. A felcsalizott szerelékeim még nem sok időt tölthettek a vízben, máris határozott, botgörbítős kapással jelentkezett az első érdeklődő a kisebb távolságra bevetett szereléken. Az első 2 kilogramm körüli nyurgaponty fokhagymás SpéciCorn-ra csábult el.

Még igencsak csípős idő volt az első potykánál

Közben a másik végszereléken is óvatosan kóstolgatott, majd a bevágás előtti pillanatban erőteljes spiccgörbülést produkált a következő szereplő.

Teljesen eltűnt a 16 mm-es pellet, annyira falánk volt

Szép sorban érkeztek a kapások - mondhatni, a tervem bevált, hiszen zömmel csak pontyokat segítettem ideiglenesen partra. Az etetésen a Pelletes Fekete etetőanyaggal horgásztam végig a két napot, míg a másik bot kosarába végig a Fluo Energy kaját tömtem, hiszen a fluoreszkáló felhő miatt koncentrált etetés nélkül is felhívta magára a figyelmet. A Haldorádó csalizó tálcás vödör a legkisebb kivitelben kiváló szolgálatot tett, mivel a kétféle etetőanyagot külön-külön tudtam bekeverni, majd tárolni.

Jöhet a záró réteg, majd a bedobás

9 óra után felgyorsult a halfogás üteme. Kis túlzással nem tudtam két bottal horgászni. Az első nap egyedül voltam a vízparton, így volt, hogy egyszerre két halat kellett szákolnom.

Egyszerre jöttek, egyszerre engedtem útnak őket

A nagy, 16 mm-es Tenger Kincse pelletre vehemensen vetették rá magukat még a kisebb, 1-1,5 kilós potykák is. Nem bántam, hiszen ebben a vízben a szériaméret (1-3 kg közöttiek) halak is úgy húznak, mint máshol a jóval nagyobb társaik.

Kis szépség nagy csalira
SpéciCorn a szájban!

A második napon melegebb, de jóval szelesebb volt az idő. A halak sokkal később reagálták le az etetést. Az első 1 órában pár kárászt és egy dévérkeszeget fogtam.

A kétnapos peca egyetlen keszege
Kiló körüli ezüstkárász

Az „egyéb” halak varázsütésre eltűntek a színről, ekkor jelentkezett az etetésről nagyon agresszív, húzós kapással egy hal, azonban akadást nem érzékeltem. Ez már jó előjel volt, egyből nagyobb csalira váltottam, most a Fluo Ananász lebegő pelletre. A végszerelék nem töltött sok időt a vízben, lazítós kapással válaszoltak a halak. A bevágással sikerült utolérnem a tettest, egy hármas forma nyurgaponty volt az elkövető.

Szép hosszú bajszos
Volt benne erő a távozáskor is

A második nap egyik nyerő csalija a Top Method Soft pelletek közül a zöld borsos ízű volt. Általában kombinálni szoktam 1 szem csontival, hogy gyorsabban „kirúgja”’ magát a kosárból, de az egyéb halak miatt ezt most teljesen mellőztem. Amikor feltettem a zöld borsos csalit, mondhatom, hogy a két nap leggyorsabb kapása jelentkezett. A botot éppen csak letettem és leültem a fotelbe, máris egy hatalmas görbület jelezte a következő vendégemet.

A borsos csali ízlett neki
Egy újabb egészséges bajszos

A két nap legnagyobb hala a második nap végére érkezett meg. A csillapodó kapáshullám következtében ismét a Fluo Ananász pelletre került a sor, azonban most egy fúrt halibut pellet társaságában kínáltam fel. 15 perccel a bedobást követően a botspiccet szakaszosan görbítve jelentkezett a halacska. A bevágás után egyből húzni kezdte a féket és komótosan elindult a tó mélyebb része felé. 5-8 perces fárasztás után sikerült egy 4,48 kilós gyönyörű, hibátlan tőpontyot megszákolni. Ez volt az idei legnagyobb halam, de a kapitális 10-15 kiló feletti halak becserkészésére is kísérletet fogok tenni!

Mintha rajzolták volna, olyan szép!

Összegezve:

A két nap során összesen 28 darab pontyot, 9 kárászt és mindösszesen 1 darab dévérkeszeget fogtam. Tervem bevált, hiszen a fehérhalakat szinte teljesen szelektálni tudtam. A kapitális példányok még nem nagyon hagyják el a sziget akadóit, de remélem, az ívási időszak végeztével sikerül 1-2 matuzsálemet is egy fotó erejéig kézben tartani.

Írta: Domonkos Ármin (Skirthunter)
Fotók: Domonkos Ármin, Domonkos Tivadar, Kozári Martin

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.