Compóvadászat a Látóképi-víztározón

Compóvadászat a Látóképi-víztározón

Kemény fába vágtam a fejszémet, de szeretem a kihívásokat! Egyik kedvenc őshonos magyar halam a compó. Gyerekkoromban szinte minden vízterületen fogható volt, míg manapság nagyon kevés helyen számíthatunk rájuk.

Úgy gondolom, hogy azzal tudom a vízkezelők és horgászok figyelmét erre a csodálatos, de nagyon óvatos és titokzatos halra ráirányítani, ha egy olyan filmsorozatot szentelek neki, amelyben több különböző helyszínen mutatom be a horgászatát. 
2019-ben horgásztam itt először a Hajdúsági Feeder Kupa nyári fordulóján és sikerült egyből megnyerni. Már akkor nagyon szimpatikus volt ez a vízterült. Kristálytiszta vize, akadókkal, kagylótelepekkel tarkított medre és változatos halfaunája azonnal a kedvenc vizeim listájának előkelő helyére emelte. Igazi vadvízi kaland minden itteni horgászat, mert SOHA semmiben sem lehetsz biztos, számos kellemes vagy éppen kellemetlen meglepetést okozhat. 

Látóképpel 2019-ben ismerkedtem meg a Hajdúsági Feeder Kupán
Nem könnyű víz, de sikerült a versenyt megnyerni!

2020. június végén került itt megrendezésre a X. Feeder Országos Bajnokság elődöntője, ahol a 128 versenyző közül az 5. helyen jutottam be a döntőbe. Nagyon büszke és elégedett voltam az eredményemmel, de talán a legnagyobb elismerést most nem az élen végző versenyzők kapták, hanem Bodnár Sándor horgásztársunk, akit új „COMPÓ KIRÁLY” becenévvel is illettek. Sándor a harmadik fordulóban 6 db compót fogott, míg a negyedik fordulóban is zsákmányolt egyet. Ezek a meseszép halak juttatták őt is a döntőbe. 

2020-ban is egy versenyen vettem itt részt, amikor Bodnár Sándor horgásztársunk ezzel a nem hétköznapi terítékkel sokkolta a társait
Ezután határoztam el, hogy ide még visszatérek céltudatosan compóra horgászva

A verseny alatt többen is fogtak elvétve 1-1 db-ot, de Sándor tudatos compóhorgászta volt az, amely számomra is nagyon izgalmasnak tűnt, mert addig biztosra vettem, hogy kizárólag járulékos halként, néha beeső „egyéb” halként tekinthetünk csupán rá. Sándor nagyon készséges és segítőkész ember, önzetlenül osztotta meg velem is sikeres horgászatának titkát. „Ezt ki kell nekem is próbálni, compót akarok fogni!”, határoztam el.

A Master Fish etetőanyag sötét színe és édes-halas összetevői miatt a compó horgászatára is alkalmas
A jó etetőanyag mellett szükség van főtt kendermagra, csemegekukoricára és sok gilisztára

2020 júliusában tértem vissza Látóképre és az ígéretes helyek körül egy sűrű nádfallal szegélyezett területet választottam. A nádnyiladék mindkét oldalát megetettem és folyamatosan horgásztam.

A kukoricát nem egészben, hanem darabolva tettem az etetőanyagba
Tartalmas anyag került a kosárba, talán minden benne van, amit a compó is szeret
A nádnyiladék mindkét oldalát megetettem, a nádfal elé dobtam és horgásztam 2-3 méterre, a víz mélysége már itt is meghaladta az 1,5 métert

Sándor módszere baromi egyszerűnek tűnt, de a hétköznapokon rá kellett jönnöm, hogy nem működik. Miért? A tónak kiemelkedően gazdag és bőséges a fehérhal állománya, rengeteg dévérkeszeg, bodorka, vörösszárnyú keszeg él benne. Emellett sok naphal, sügér és persze ponty is lakik itt. Ezek a halak mind-mind táplálékkonkurensei a compónak is. Ez annyit tesz, hogy a beetetés után ezernyi hal ugrik rá a finomságokra és egyszerűen beelőzik a kisebb létszámban lévő, óvatos compót.

Kapása várva… bár ritka volt az a pillanat, amikor mindkét bot egyszerre a tartóban volt, mert valami mindig húzta a csalit
Rengeteg keszeggel kellett megküzdeni
… de nem hagytak békén a naphalak…
… és a sügérek sem
És persze előbb- utóbb a pontyok is megjelentek
Szép-szép, de nem ő volt most a célhalam

Folyamatosan fárasztottam, fogtam valamit, de nem azt, amit szerettem volna. Már feladni készültem, amikor megszánt Látókép Istene és megajándékozott életem eddigi legnagyobb compójával, amely 2,22 kg-ot nyomott. Szóval, egyet azért csak sikerült fogni! Biztosra veszem, hogy ahol van egy, ott van több is, de a többi éhes szájjal már nem tudtam konkurálni. 

Talán compó?

A tapasztalatokat összegezve összeállt bennem Sándor sikerének titka. A versenyen a sok ezernyi éhes szájat, további 127 versenyző etette. Így Sándorra nem ömlött olyan sok nemkívánatos hal, mint rám. A compó territóriumot tartó hal, nem szívesen mászkál el a védelmet és táplálékot nyújtó területéről, ezzel szemben a konkurensei gyorsan odébb úsznak, ha több és jobb finomságot találnak. Sándornak így volt ideje kivárni és horogra csalni a horgászhelye közelében megbúvó compókat. Nyilván ehhez ideális hely is kell, amelyet ügyesen meg is kell tudni horgászni, nála ez ott és akkor 100%-ban sikerült!

Igen, COMPÓ!!!
Eddigi legnagyobb compóm, 45 cm hosszú és 2,22 kg volt!

Talán úgy tűnik, hogy elégedetlen vagyok, de ez egyáltalán nincs így, hiszen ezért ez egyetlen halért is megérte ide elutazni, az időt rászánni. Ebből a horgászatból is nagyon sokat tanultam, tapasztaltam, ami a későbbiek során nagyon nagy hasznomra volt!

Folytatása következik…

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.