Fagyos hajnalok, meleg  nappalok

Fagyos hajnalok, meleg nappalok

Egy friss horgászélményemet kívánom megosztani veletek, amely hasznos lehet mindazok számára, akik a közeljövőben tervezik idei első horgászatukat. Persze tudom jól, hogy „ahány ház, annyi szokás”, ami egyik vagy másik vízterületen „tuti” módszernek bizonyul, az nem biztos, hogy máshol is működik, de a ponty - első számú célhalunk - a legtöbb tavon hasonló módon táplálkozik, és előbb vagy utóbb horogra csalható!

Ez a rövid kis élménybeszámoló az elmúlt héten készült, amikor bizony nem volt ritka éjszakánként a mínusz 5, de akár a mínusz 10 Celsius-fok sem kis hazánkban, amely pont elég volt arra, hogy a már sok helyütt kiolvadt tavakat újfent hosszabb-rövidebb időre „becsukja”. Az Akasztói Horgászparkba terveztem horgászatomat és annak is nagyhalas, ún. Extra tavára. Reggel 7 órakor indultam volna, amikor a tógazda Szabó Róbert telefonhívása szakította félbe készülődésemet. „Van egy rossz hírem, az Extra tó 95%-a, míg a nagy tó 4/5 része az éjszaka folyamán befagyott. Szívesen látunk, de lehet, hogy hoznod kell jégcsákányt is :)!” Hát, nem voltam feldobódva a friss hírektől, de az idokep.hu előrejelzését áttekintve azt láttam, hogy akár +10 Celsius-fok sem kizárt a déli óráktól. Ez csak segít majd (egy kevéske széllel) letolni a jeget a tavakról, így nem volt kérdés számomra, hogy megyek!

Reggel 8 óra után ez a kép fogadott az Akasztói Horgászparkban: deres fű mindenfelé, a tavak jelentős része pedig befagyott…
Talán a tél utolsó erőpróbája, de arra pont elég volt, hogy keresztbe húzza számításomat

Reggel a tóparton mindent dér borított és valóban, majd minden tó szinte teljesen befagyott. Az Extra tavon annyira kicsi volt a meghorgászható terület, hogy értelmetlennek láttam a horgászatot, így az impozáns Akasztói Halászcsárda előtt elterülő nagy tavat választottam, ahol maradt egy nagyobb jégmentes folt.

A Halászcsárda előtti területen maradt egy nagyobb folt, amely jégmentes volt, itt kezdtem meg a horgászatot

9 óra után végre minden a helyére került, nagy lelkesedéssel vártam az első kapást. Úgy döntöttem, hogy addig nem nyúlok egyik botomhoz sem, amíg nem lesz kapás. 30 perc után már percenként néztem az órámat és komoly önuralom kellett, hogy ne vegyem ki valamelyik végszerelékemet. Pontosan 36 perc telt el, amikor kettő apró pöccintés volt látható a hosszabb (Spro Team Feeder Master Carp 390MH) botom spiccén. A bevágás ült, de komolyabb ellenállás nélkül tekertem partközelbe a halat. Amikor megemeltem, a szákolás előtti pillanatban távozott a kb. 50 dekás kárász. Nem kicsit bosszantott a dolog, de a horgászat már csak ilyen… Újabb 47 percet kellett várni a következő jelentkezőre, amely egy szép dévérkeszeg volt, és a Pellet Feeder Complete kosár mellől vette fel az Édes Ananász Oldódó Fluo Lebegő Pelletet.

Az első halacska, amely partra is került egy szép dévér volt, amely az Édes Ananász pelletre csábult el

Miközben a dévérkeszeget fotózgattam, arra lettem figyelmes, hogy a másik botom spicce is rángatózik. Hát, ezen meg egy ezüstkárász csimpaszkodott. Kezdtem örülni, hogy a fagyos reggel után nemcsak a tó, hanem a halak is kezdenek felengedni és egyre intenzívebben táplálkozni.

A másik végszerelék is gazdára talált. A SpéciCorn csalit egy ezüstkárász hozta partra

Ezután majd két óra semmittevés következett. Próbáltam gyakrabban dobálni és a nálam található etetőanyag és csali arzenált mielőbb végigzongorázni, hátha találok olyat, amellyel még előbb tudok kapást kicsikarni, azonban kettő óra kapástalanság után be kellett látnom, hogy nem ez lesz a célravezető! Mi is volt az a csali és etetőanyag, amely az első halakat adta? Nem más, mint a Haldorádó SpéciCorn - fokhagyma, valamint az Édes Ananász pellet, a kosárba pedig Haldorádó Micro Method Feed Pellet - Ördögűző (fokhagyma-mandula ízesítéssel) került mindkét halnál. Két különböző végszereléket használtam, egyik egy 30 grammos bordás kosár, míg a másik egy ugyanilyen súlyú, de Method Flat feeder volt. Eldöntöttem, hogy nem variálok tovább, addig nem nyúlok botjaimhoz, amíg nem lesz kapás!

Többfajta etetőanyaggal és csalival próbálkoztam, de hamarosan nagyon leszűkült az eredményes csalogatóanyagok sora!
A legtöbb kapás erre a csalira volt ezen a napon
Hatékony végszerelékem most is kiválóan vizsgázott!
A Method Flat Feeder kosarat elsőként a bordák pereméig töltöttem apró pellettel
Az ízben hozzá passzoló Fluo Essencia aroma jelentősen fokozza a csalogatóhatást
A sűrű, folyamatosan oldódó aromaágyra helyezett csali így még fogósabb
A bevetés előtt ezt egy újabb réteg pellettel kell befedni
A lebegő csali (amelyet a csalitüske súlya tart ideális pozícióban) a kosárból kioldódó pelletkupac tetején várja a halakat
Íme, a bizonyíték!
Ebédidőben, 12 óra után érkezett az első pontyom. Nem volt nagy, de annál jobban örültem neki, hiszen igazolta, hogy jól döntöttem!

Bizony már elmúlt dél is, gyomrom korgása jelezte, hogy ideje lenne a Halászcsárda finomságai közül választani valamit, amikor végre egy újabb, kifejezetten látványos spiccgörbítős kapásra emelhettem fel botomat. Azonnal tudtam, hogy ponty fickándozik a túloldalon. Rövid fárasztás után már egymást csodáltuk. Készítettünk néhány közös fotót, majd visszaengedtem éltető elemébe. A módszeren és taktikán semmit nem változtattam és tovább erősödött bennem az elhatározás, hogy addig nem nyúlok egyik botomhoz sem, amíg annak spicce kapást nem jelez. Leghamarabb 12 percen belül érkezett kapás, míg a legtöbbet 57 percig kellett várni, viszont utóbbi adta a legnagyobb halat!!!

Ismét az ízesített lebegő gumi kukorica volt a nyerő - a képen a kifogásához hozzásegítő feederbotommal
Ő már a második sziki ponty a kezemben
Ma a kapásokat türelmesen ki kellett várni!
Imádom, amikor így görbül a botom, mert bizony ez jó halat sejtet
A hideg víz ellenére még az utolsó pillanatban is keményen küzdött
A Fluo Ananász Pellet SOHA nem hagyott még cserben…
… ráadásul ezen a napon is a legnagyobb hal kifogásához segített hozzá!!!

Délutánra szinte teljesen eltűnt a reggeli masszív jégborítás, sőt a víz hőmérséklete is 1 Celsius-fokkal emelkedett. Reggel még csak 3,5, míg délután már 4,5 fokot mértem. Persze ez még nagyon hideg víz, de a tavasz közeledtét már a halak is érzik és nem hagyták, hogy unatkozzak!

Délutánra a víz hőmérséklete 1 fokot melegedve már elérte a 4,5 Celsius-fokot
A tőlem jobbra található vízterületet reggel még masszív jég borította, délutánra ez is eltűnt
Határozott kapást követően újabb pontyot fáraszthattam
Egyszerűen imádták a fokhagymás SpéciCorn csalit. Egész nagy 1 szemet használtam, amelyet a nap végén visszatettem a tégelybe. Vajon létezik ennél gazdaságosabb csali?
Egyedi jegyekkel (érdekes hátuszonnyal) rendelkező tőponty, ha majd nagyobb lesz, könnyű lesz beazonosítani
A mai utolsó pontyom 16:30-kor érkezett

A horgászatot 16:45-kor befejeztem. A nap ekkor már a látómező peremén volt, a hőmérséklet pedig jól érezhetően egyre csökkent. Mire összepakoltunk és végre a kocsi mellett voltunk, bizony már a lélegzetünk is meglátszódott. Mindez előrevetítette, hogy újabb kemény hideg éjszaka várt ránk. Mindezek ellenére jól szórakoztam, kellemes és tanulságos horgásznapon voltam túl. Összesen 7 db halat fogtam (egy lemaradt). Ezek között 5 db ponty, 1 db ezüstkárász és 1 db dévérkeszeg volt. A 7 db halból 5 db-ot a már fentebb említett Haldorádó SpéciCorn - fokhagyma csalival, 2 db-ot Édes Ananász pellettel fogtam, ez segített hozzá a mai napi legnagyobb pontyomhoz is! A kosarakba pedig minden kifogott halnál Haldorádó Micro Method Feed Pellet - Ördögűző (fokhagyma-mandula ízesítéssel) került. A különböző végszerelékek eredményessége is érdekesen alakult, ma 5:2-re nyert a Haldorádó Method Flat Feeder a Pellet Feeder Compelete kosárral szemben. Ez egy nap tapasztalata, egy konkrét helyszínen. A további hasznos tapasztalatok begyűjtése érdekében hamarosan újabb helyszíneket látogatok meg, és az ott szerzett tapasztalataimat elsőként veletek osztom majd meg! De addig is irány a vízpart, és írjátok meg ti is, hogy miként voltatok sikeresek az év első horgászatain!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.