Pontyszemle Sombereken

Pontyszemle Sombereken

Ezúttal a Sombereki Horgásztóra látogattam el. Nagyon szeretem ezt a tavat, mert mindig szívélyes a fogadtatás, és még soha nem maradtam pozitív élmények és hal nélkül. Mint az esetek többségében, most is feederezésre készültem, de a matchbotozást sem vetem meg, mindkét finomszerelékes módszert nagyon kedvelem, mégis a feeder a favorit. A mai feederezéshez a rendkívül eredményes method technikát választottam mindkét botomra, viszont eltérő csalikkal és előkékkel alkalmaztam.

A vízterületről

A tó nem tekint vissza nagy múltra, hiszen 2010-ben nyitotta meg kapuit a horgászok előtt. A vízfelület nem túl nagy, 2,5 hektár, az átlagmélység pedig 1,5 méter. Ezt a nem túl nagy vizet egy bedőlt fa és egy víz alatti bokorsor tarkítja, melyek remek haltartó helyként szolgálnak. A folyamatos telepítésnek köszönhetően sok hal található a tóban, viszont a kapitális példányok nem jellemzőek.

A horgászhely elfoglalása és a horgászat előkészítése

A horgászhelyemet az említett víz alatti bokorsor elé választottam, mert itt a víz kb. 1,5 méter mély és a melegedő időben, illetve vízben itt több halra számíthattam, mint a tó mélyebb részein. A ládám felállítása és a botok összeszerelése után gyorsan nekiláttam az etetőanyag bekeverésének, átrostálásának. Mindig át szoktam törni az etetőanyagot egy apró lyukú rostán, még a finomszemcsés method etetőanyagokat is, hogy homogénebb legyen, és hogy jobban bontson a fenéken.

A felszerelésem
Az etetőanyag rostálása

A végszerelékek ismertetése és azok bevetése, a horgászat

A végszerelékeimet a már megszokottak szerint, a method módszernek megfelelően állítom össze. A főzsinórra felfűzök egy 20 g-os method kosarat, ezt követi egy gumigyöngy vagy gumigolyó - ami ütközőként arra szolgál, hogy megvédje az azt követő forgó kötését -, és végül következik az előke. Az előke nem ugyanolyan a két szereléken, amit az indokol, hogy az egyiken élő csali lesz, a másikon pedig pellet. A rövidebbik és finomabb botomon 0,16 mm-es főzsinór van, erre egy 10 cm hosszú 0,14 mm-es monofil előkét tettem végén egy 14-es méretű horoggal. Itt nincs szükség hajszálelőkére, mert erre a végszerelékre élő csali fog kerülni, csonti vagy giliszta. A másik botomon - ami hosszabb és erősebb karakterisztikájú -, 0,22 mm-es főzsinór van és 8 m hosszan 0,14 mm-es fonott dobóelőke, amire szintén egy 20 g-os method kosár, egy gumigyöngy és egy forgó került. E botnál az előke is fonott, 0,12 mm-es zsinór 7 cm hosszan, és a végén egy 12-es méretű horog van hajszálelőkével, mert ezen pellet csalikat fogok alkalmazni. A szerelékeket a következőképp használom: a monofil előkés szereléket az élő csalival a víz alatti bokorsor elé juttatom be, ami tőlem kb. 25 m távolságban van, a másikat pedig - amin pellet csali lesz - hosszabban eldobva a víz alatti bokorsor mellé fogom dobni, kb. 30-33 méterre a parttól.

A cölöpök között van a meghorgászni kívánt víz alatti bokorsor
A botok beélesítve, jöhetnek a halak

A végszerelékek bevetése után nem sokkal megjelentek az első érdeklődők, a kárászok és a kisebb pontyok. Ők többnyire az édes ízvilágú pelletekre és csontira jelentkeztek, kapásaik és fárasztásuk nagy élményt okozott számomra.

Az első kapás
Az első hal, egy kárász
Az első ponty

Az idei első nagyobb halam megfogásának reményében a hosszabbik és keményebb felszereltségű botom horgát egy fűszeres ízvilágú, fekete szívű pellettel csaliztam fel és kb. 5 méterrel az etetésem mellé dobtam. Nem kellett sokat várnom a kapásra - ami igencsak óvatos volt -, a bevágást követően azonnal tudtam, hogy ez a hal nagyobb, mint az összes eddigi, hiszen lassan, komótosan mozgott és nem rázta a fejét. A fárasztás végén egy gyönyörű, 5 kg körüli, hibátlan tőpontyot sikerült a szákba terelni, ami egy gyors fotót követően azonnal visszanyerte szabadságát.

Komoly ellenállás a felszerelésem végén
A fárasztást követően kezemben a nap hala

Dél körül a kapások elégé megritkultak, ekkor úgy döntöttem, hogy rövidebbik botomon a jól bevált csonti csalimat gilisztára cserélem, amihez a nap elején szintén nagy reményeket fűztem. A gilisztát jó lógósan kínáltam fel a halaknak, hátha a fenéken kapálózó férgek jobban felkeltik a halak érdeklődését. Ez az ötletem is nyerőnek bizonyult, hiszen visszatértek a kapások, fogtam még pár kisebb pontyot és kárászokat is.

A giliszta is nyerőnek bizonyult

Az órám fél kettőt mutatott, amikor megfogtam a búcsúhalat, majd összepakoltam a felszerelésemet. E szerintem igen eredményes, négyórás horgászat alatt 9 darab pontyot és 12 darab kárászt sikerült fognom. Természetesen mindegyik ponty visszanyerte a szabadságát, egyiküknek sem esett baja.

Az utolsó halam, a búcsúhal

Muzsik Christopher (Snecihunter)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.