Rapid methodozás ősszel

Rapid methodozás ősszel

Az ősz köztudottan a nagy pontyok és a kivárós pecák hónapja, de úgy gondolom, hogy a megfelelő technikával még ilyenkor is lehet igazán élménydús, sokhalas horgászatban részünk. Habár a hőmérséklet már nem haladta meg a 12 fokot, és a víz is csak 7 fokos volt, a halak kapókedvüknél voltak, és szerencsére sikerült párat matracra fektetni. Ha a közeljövőben egy aktív, gyors pecát tervezel, ajánlom figyelmedbe a következő sorokat.

A Benta Horgászparkba látogattam el
A kettes tóra ültem le

Azért a kettes tavat választottam a mai peca helyszínéül, mert ez egy kisméretű, de nagy halsűrűségű víz. Itt még ebben a hűvös időszakban is jó eséllyel számíthatunk egy aktív, pörgős pecára. A pakolás során több halfordulást is láttam, ami igazán reménykeltően hatott rám.

Ma ezzel a két keverékkel próbálkoztam

Nem bonyolítottam túl a dolgot: kétféle etetőanyagot hoztam ma magammal. A Spicy Krill Top Method kaja hideg vízben is jól szokott működni, így az egyik dobozkába az került. A másik dobozba pedig természetesen pelletet kevertem, méghozzá a 4S Method Pellet Mix Ősz változatát – ez az egyik kedvencem.

Az őszi method pellet mix tartalmaz sárga, piros morzsát, illetve pár nagyobb pelletet is

Mint a legtöbb esetben, most is a csalogatóanyagok bekeverésével kezdtem a felkészülést. A pelletet egy perc alatt felvizeztem, majd állni hagytam, következhetett az etetőanyag. Szokás szerint vizezés után összetömörítettem, majd állni hagytam. Összekészítettem a ládámat, illetve a használni tervezett botot, amikor szembesültem a ténnyel, hogy nincs nálam a rostám. Persze ez nem egy nagy probléma, ettől még lehet horgászni, de nem akartam egy hatalmas darabokból álló etetőanyaggal methodozni, így egy apró trükkel orvosoltam a helyzetet.

A kaja összeállt egy nagy tömbbé, de nincs nálam rosta
Ilyenkor a tenyerünk segítségével morzsolgassuk szét a kaját
Addig ismételjük a folyamatot, amíg egy jobbára homogén keveréket kapunk
E technikával – habár kicsit hosszabb idő alatt, de – rosta nélkül is egy viszonylag egységes keveréket kaphatunk

Végre kezdődhetett a horgászat. Alapozásként most nem etettem semmit, az volt a tervem, hogy folyamatosan, ütemesen egy helyre horgászva próbálom a halakat odacsalogatni. Dobtam egyet a tó közepe fele, majd kiakasztottam a zsinórt a klipszbe. Nem volt más hátra, mint felcsalizni és bedobni. Már az első dobás kapást eredményezett. Az apró csalit egy termetes kárász vette fel.

Az első hal a nap folyamán
Megtetszett neki a fehér Tornado Method

Gyorsan újradobtam. Nem kellett 10 percet se várnom, és ismét kapásom volt. Ez a hal már vitte rendesen!

Ez, úgy tűnik, ponty lesz
És igen! Megvan ez első ponty

Ahogy elkezdődött ez a peca, úgy folytatódott. Az első dobástól kezdve folyamatosan jöttek a halak. Szeretem az ilyen horgászatokat, mert ilyenkor nagyon jól meg lehet figyelni, hogy mire reagálnak jobban a halak. Ebből kifolyólag az első pár ponty után kísérletezésbe kezdtem.

Próbálkoztam különböző csalikkal és aromákkal

Etetőanyag terén úgy tűnt, mindegy volt. A pelletre és az etetőanyagra is egyaránt jól reagáltak a halak.

Ez a kombináció nagyon jól működött

Csalik terén viszont már nem volt ennyire mindegy a dolog. Csak 3 fajta csalival tudtam halat fogni, azok közül is kettő működött igazán jól, a fokhagymás és a puncs-mentás Tornado Method.

Ez a potyó is a puncs-mentás csalira jött

A halak egyébként a hideg víz ellenére nagyon virgoncak voltak. Szépen megdolgoztatták a finom feederbotot.

Kisméretű tavakon, átlagos méretű pontyokra ez a kedvenc botom

Próbálkoztam többféle aromával is, de azok most nem működtek annyira. A fokhagymás Tornado Activator Géllel turbózott csalikkal tudtam fogni pár halat, de az aroma nélküli dobások eredményesebbek voltak.

Ma valamiért ez a kombináció nem jött be annyira a halaknak

Már bőven több mint 10 halnál jártam, amikor beleakadtam egy nagyobb pontyba.

Éreztem, hogy ez nagyobb hal lesz
Ez a ponty már meghaladta az 5 kilót
Szép, egészséges példány

A nap végére igazán jó peca kerekedett. Közel 20 halat sikerült fogni, pedig a víz hőmérséklete csak 7 fok volt. Lám, még ebben a hűvös időben is lehet sok halat fogni rövid időn belül. Tudom, hogy ez az időszak már sokak számára nem kellemes, én se szívesen nyúlkálok ilyenkor a hideg vízbe, de egy meleg teával és megfelelő öltözködéssel még ilyenkor is nagyon jó pecákban lehet részünk.

Írta: Bank Bálint
Fotók: Bank Bálint, Kiss Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.