Sikeres évkezdés

Sikeres évkezdés

Március végén látogattam el a Carplove Horgászpark BigPonty tavának 4-es állására. A zord szél és a hideg víz ellenére egész jól sikerült az év első horgászata…

Korábban már többször jártam a Carplove Park tavain - a BigPonty kivételével - és sosem panaszkodhattam a fogásokat illetően. Aztán a BigPonty tavon egy októberi horgászat során tettem először próbát, de akkor csak egy pár keszeget, két kisebb pontyot és egy 1 kilós kárászt sikerült fogni.

1,5 kg
2 kg
Eddigi legnagyobb kárászom, kb. 1kg
Akkor minden halam erre a csalira jött
Method szerelékkel, Total Fish etetőanyaggal

De térjünk vissza a jelenbe! Fél 8 körül érkeztem a tóra, és miután megváltottam a napijegyet, a parkolóban található kiskocsival behúztam a felszerelésem a 4-es álláshoz. Joggal merülhet fel a kérdés: miért pont a 4-es stég? Természetesen nem véletlenszerűen választottam. A horgászat előtt két héttel kimentem a tóhoz, és az egyébként nagyon kedves és segítőkész halőrtől kértem segítséget. Elmondása szerint a tó e széle kicsit mélyebb, és a hideg víz miatt még itt tanyáznak a pontyok.

Elővettem a botokat, majd átrostáltam az etetőanyagot, amit még előző este elkészítettem. A method kosaras horgászathoz egy zacskó Fluo Energy Ördögűző etetőanyagot kevertem.

Fluo Energy Ördögűző
Természetesen rostálva

A másik bothoz 1 kg Haldorádó Fagyos Ponty etetőanyagot kevertem, 100 ml azonos ízű Haldorádó CSL aromával

Fagyos Ponty etetőanyag…
… és aroma
A keverék rostálás után

A rövidebb, 360-as feederemmel kereső horgászatot végeztem, míg a hosszabb, 390-essel egy etetést szerettem volna csinálni. Tíz dobást terveztem etetés gyanánt, de három után ezzel felhagytam, mivel az erős szél miatt nem sikerült egy helyre dobnom, és úgy véltem, hogy ha az etetőanyag túl nagy helyen terül el, az több kárt csinál, mint hasznot. Mindent egybevetve körülbelül egy óra múlva (8:30) végül leülhettem a székembe és várhattam a kapást.

Botok beélesítve, jöhetnek a halak

De csak nem jött a kapás. 20 percenként újat dobtam mindkét bottal, hátha ez eredményre vezet. Éppen az „etetésre szánt” botomat csaliztam újra egy Fluo Ananász pellettel, amikor a másik bot spicce szép komótosan begörbült. Bevágás után rögtön éreztem, hogy ponty akadt a horogra, de kicsinek, legfeljebb kétkilósnak tippeltem. Ahogy közelebb ért a stéghez, felelevenedett, de kb. 10 perces fárasztás után már a pontymatracon feküdt. A csali SpéciCorn volt fokhagymás ízben, ami sajnos fárasztás közben elveszett (utólag kiderült, hogy az én hibámból, mert amikor a csalitüske csomóját meghúztam, a fogóval véletlenül lenyomtam a tüske szakállát).

Szép tőponty, 6,78kg

Az elveszett kukorica helyett egy 8 mm-es Quatro pop-up bojlit tettem a csalitüskére fokhagymás ízben. Innentől kezdve 4 óra alatt öt további ponty érkezett, de csakis a method szerelékre, fokhagymás etetőanyagra/csalira.

4,40 kg
1,83 kg

Ekkor gondoltam egyet, és a másik botra, amin eddig különböző csalikkal próbálkoztam, szintén fokhagymás pop-up bojlival csaliztam. 10 perc múlva meg is lett az eredménye egy kis tükrös személyében.

A csaliváltás eredménye
A nap utolsó szebb hala

Ezután több mint egy óra szünet következett, így volt idő képeket készíteni a felszerelésemről.

Carpzoom Tigerzoom 390
Carp Expert orsó 20-as Nevis Navy feeder zsinórral
35 g-os Pellet Feeder kosár, gyorskapocs, 12-es fonott előke és 12-es Guru LWG - itt még más csalival
Spro Team Feeder Carp Fighter 360H by Döme Gábor
Nevis Torrent Feeder szintén 20-as Navy feeder zsinórral
30 g-os Flat Feeder kosár, Korum gyorskapocs, 12-es fonott előke, 12-es Guru QM1, Haldorádó 7 mm-es csalitüske
A bevetésre váró végszerelék

Ezután még három tükörpontyot fogtam 1,8 és 2 kg között.

Pakolás közben, az utolsó pillanatban érkezett

Az egész napot összegezve úgy gondolom, hogy egy sikeres horgászaton vagyok túl, mivel 13 db pontyot sikerült fogni több mint 40 kiló összsúlyban. Biztos, hogy ellátogatok még erre a tóra, mivel biztos vagyok benne, hogy lehet itt többet, nagyobbat fogni. Mindenesetre elégedett vagyok a fogással. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket!

Írta: Regős András (regosandras)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.