Feederbotos pontyhorgászat a Dunán!

Feederbotos pontyhorgászat a Dunán!

Sok feltételnek kell teljesülnie, hogy olyan nem hétköznapi fogásokkal „dicsekedhessünk”, mint amelyek ebben az írásban láthatók. Az ok egyszerű, ezeket a halakat nem egy állóvízből, hanem hazánk legnagyobb folyóvízéből sikerült kifogni, s ez bizony még a Dunát jól ismerőknek sem egyszerű feladat… Az öreg folyó és haljárása kiszámíthatatlan, de a szerencsés és kitartó horgász néhány alkalommal nem hétköznapi élmény részese lehet. Most egy késő őszi, dunai pontyportyára csábítom az érdeklődőket.

Minden évben elhatározom, hogy ősszel több hetet szentelek kizárólag a folyóvízi pontyok felkutatására és becserkészésére. Ebbe persze mindig beleszól valamilyen váratlan esemény. Vagy nem érek rá, vagy a legjobb időszakban árad a víz, amely lehetetlenné teszi a jó helyek horgászatát. Az elmúlt év őszén egyetlen olyan hetem volt, amikor tényleg minden összeállt, és nem volt más dolgom, csak a pontyokat kellett várnom. Megvolt a megfelelő horgászhely, amelyet Feri barátunk már több napja etetett, ideális volt a vízállás, és kora hajnalban mindig lehetett pontyugrást vagy fordulást látni, amely arról árulkodott, hogy jó helyen vagyunk!

A késő őszi pontyhorgászat helyszíne

Az eredményes pontyhorgászat titka egyértelműen a megfelelő hely kiválasztásával kezdődik. A dunai pontyok felbukkanására sajnos nagyon kevés helyen számíthatunk. Elvétve keszegezés, márnázás közben is horogra akadhat 1-1 darab, de az olyan, mint a fehér holló, ráadásul az alulkalibrált felszereléssekkel ezek többsége még így is a vízben marad.

Meg kell vallanom, hogy én sem ismerek túl sok, garantáltan jól működő pontyos helyet. Sőt ezek is évről évre változnak, mindig újat kell keresni. Azonban az eredményes parti helyek sok hasonlóságot mutatnak. Kizárólag a mély, minimum 4-6 méter mélységű, erőteljes medertöréssel határolt, lassan áramló vízrészeken számíthatunk felbukkanásukra. Remek haltartó lehet egy víz alatti kőszórás, bedőlt fa vagy tuskó. De ezekből nagyon nehéz az őserővel rendelkező halakat kifordítani… Ráadásul, itt is csak akkor van esélyünk pontyot fogni, ha néhány nap előetetés után megízlelték a később horogra is kerülő csemegénket.

Az etetésre szánt kukorica vakondtúrással keverve került a vízbe
A rostált agyaghoz főtt takarmánykukoricát és aprómag mixet kevertünk
A jól tapadó nedves agyag sok magot felvesz
Így néz ki begombócolva. Ez garantáltan a mederfenékre süllyed, és kis területen koncentrálja a halakat

A pontyok folyóvízi horgászatában (is) mind a mai napig az egyik legjobban bevált csali a kukorica. Mi főtt, „öreg” kukoricát használtunk erre a célra. Ennek bejuttatása az ártéri erdőkben található agyaggal történt. De ennek is a „feldolgozott” változatát, a vakondtúrást használtuk. Az agyaghoz olyan mennyiségű kukoricát és főtt aprómag mixet kevertünk, amennyit az csak fel tudott venni. Ebből formáltunk etetőgombócokat, és ezt dobtuk be a meghorgászandó helyre. Így viszonylag koncentráltan kerültek be a csalogató falatok.

Néhány szem kukorica mindig került PVA hálóba csomagolva a horog mellé is
Csak akkor tudjuk a nedves kukoricát (oldódó PVA hálóban) így felkínálni, ha előtte szárazra töröljük
A feederkosárba kevés etetőanyag és kukorica került
A szögletes kosár alját először a finom kajával be kell „fenekelni”…
… azután néhány szem kukorica kerül ide is…
… majd ezt újabb falat kajával zárjuk le

A kapás az alapozó etetés után legjobb esetben is 1 óra múlva érkezett. Az első jelentkezők minden esetben dévérkeszegek voltak. A 2 szem kukoricát nem ritkán kapitális egyedek vették fel. Öröm volt ezeket a nem hétköznapi keszegeket is szákba terelni, de a csalit nem nekik szántuk.

Az első vendégek mindig termetes keszegek voltak
Nem ritkán kapitális dévérek is felvették a pontyoknak szánt kukoricát

A pontyok - ha jöttek - általában az alapozó etetés után 2-3 órával, a déli órákban érkeztek. Szerencsés esetben 1, maximum 2 pontykapást lehetett kicsikarni. De még ezek kifogása is kérdéses volt az akadókkal tarkított mederfenék miatt.

A víz alatti akadók miatt, a szokottnál némiképp vastagabb, 0,25 mm átmérőjű Spro Carp Maxx damil került a nyeletőfékes orsók dobjára
Nem árt résen lenni, mert a pontykapás határozott és erős. A dunai nyurga mindent visz!

Egy biztos, a folyóvízi pontyhorgászat nem könnyű műfaj, hiszen nagy türelmet, kitartást és remek helyismeretet igényel, de aki első dunai pontyát partra segítette, az mindig erről álmodik! Én már csak tudom…

Ilyen egy gyönyörű dunai nyurgaponty!
Hibátlan, egészséges, csodálatos folyóvízi hal
Ez egy nagyon jó nap volt, mert Karesz barátom is fogott egy szép pontyot

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.