Rendezés

Napnyugtától napkeltéig – Éjjeli márnák

Bottyán Marián 2021-10-26
Ősz elején, jellemzően szeptemberben, a víz hőmérséklete lassan csökkenni kezd. A vad folyóvizeket kedvelő finomszerelékes horgászok nagy örömére a márnák is beindulnak. Ilyenkor még javarészt a fényváltás adja a legtöbb halat, ám ebben az időszakban meglehetősen jó eredménnyel kecsegtet az egész éjszaka. Míg a nappali órák gyakran kapás nélkül telnek, addig jó esélyekkel indulhatunk bajszosok nyomába az éj leple alatt.

Dunai horgászat a Maroson? – Szeptemberi márnák

Kiss Gábor 2021-10-14
Szeptember közepén, végén, amikor folyóvizeink hőmérséklete csökkenésnek indul, egyszer csak innen is, onnan is – legtöbbször véletlen – márnafogásokról szóló hírek érkeznek. Amikor aztán már az általam vezetett gumicsalit is márna veszi fel, eldöntetett, irány márnázni, irány a Maros!

Pesti mesék… II. rész – Belvárosi paducok nyomában

Holler Imre 2021-10-07
Hosszú ideje terveztem már egy belvárosi paduchorgászatot, ám eddig rendre keresztülhúzta a számításom valamilyen nem várt körülmény. Legtöbbször a Duna magas vízállása vagy éppen az időpont nem volt számomra megfelelő. Végül augusztus legvégéig kellett várnom, mire sikerült eljutnom arra helyre, ahol idestova több mint két évtizeddel ezelőtt jártam utoljára horgászbottal…

Pesti mesék… – Márnahorgászat a fővárosi Dunán

Holler Imre 2021-09-28
A Duna fővárosi szakasza már gyermekhorgász koromban felkeltette az érdeklődésemet, hosszú éveken át itt szereztem a legszebb horgászélményeimet. Az igencsak változatos mederviszonyok, az évtizedek alatt összegyűlt töménytelen beszakadt horgászzsinór, drótkötél és az azok közé beékelődött hordalékfák, illetve a hatalmas kövek, víz alatti tárgyak rendkívüli módon megnehezítik az itteni horgászatot. A szüntelenül mozgó város zajában viszont van egy igazán különleges varázsa a dunai horgászatnak, mely semmihez sem fogható…

A Puszta kincsei

Horváth Ádám 2021-09-27
Szinte biztosra veszem, hogy sok horgász kedvenc időszaka a nyár. Halaink anyagcsere-folyamatai a melegebb vízben felgyorsulnak, így sokkal több időt töltenek a napi kalóriaigény kielégítésével. Mi jut eszébe az embernek a nyári horgászatokról? Kilószámra előkerülő erjesztett magvak, sörözgető baráti társaságok, rákvörös bőrű horgászok és a hidegebb időszakhoz képest hatványozottan több horgászsátor a partokon. Amikor csak időm engedi, jómagam is szívesen látogatom többször a vízpartot a kánikulai forróság ellenére is. Szerencsére számos lehetőség adott már ahhoz, hogy ezek a melegek elviselhetőbbé váljanak, és ami talán fontosabb, a nagy meleg okozta rosszullétek, leégések esélye is minimálisra csökkenthető. Egy igazi, többnapos élménypecára vágytam és egy olyan vízre, ahol nagy eséllyel lehet számolni kapitális méretű halakkal. Nem is kellett sokat keresgélnem, hamar rátaláltam a lakóhelyemtől mindösszesen félórányi autóútra lévő Pusztató Horgászparadicsomra. A közösségi oldalon napi szinten jelentek meg újabb és újabb fotók kapitális méretű, gyönyörű pontyokról, amurokról. Utólag visszagondolva elmondhatom, hogy ez a túra életem élményekben egyik legdúsabb pecájára sikeredett.

Őszi feederes keszegezés

Horváth Viktor 2021-09-22
A szombati görbe este után a reggeli kelés nagyon nehezen ment, pedig reggelre be volt tervezve a korán kelés és a hajnali indulás szeretett csatornámra. A hajnal helyett délután lett, de a keszegek kapókedve legnagyobb örömömre délután is megmaradt, ugyanis egy hosszú előkés, pörgős pecára készültem egy kis methodozással fűszerezve.

Kis-Dunai nyári kalandok, avagy túra a vadregényben

Erdélyi Róbert 2021-09-16
Nyár van! Hosszabbak a nappalok, rövidebbek az éjszakák. Heves zivatarok enyhítik a pusztában a forróság parazsát. Felfrissül a vad a viharfelhők esővizétől. A csiga nyalja-falja a zöldellő nádlevélről az esőcsepp hűsítő varázsát. Felfrissül a természet, a folyó vize is oxigéndúsabb és kedvenceink is mutatkoznak a felszínen. A vihar elvonult!
Videóval

Nyár végi dévérhorgászat a Dunán

Holler Imre 2021-09-13
A nyár utolsó napján, még az igazi márnaszezon kezdete előtt látogatást tettünk a Duna folyóra egy pörgős dévérhorgászat reményében. Augusztus utolsó napja gyakorlatilag tökéletes időjárás tartogatott, mérsékelten meleg, csapadékmentes idővel. A horgászatot igyekeztem minél jobban leegyszerűsíteni, ennek ellenére egy igazán mozgalmas horgásznapot tudhattam magam mögött.

Nyári kalandok a Zalán 3. rész – Búcsú a legmelegebb évszaktól

Járfás Dávid 2021-08-30
Mi, horgászok, nagyon szeretjük a nyarat! Legyen szó rezdülő spiccekről, csipogó kapásjelzőkről vagy mozduló úszókról, minden nyári pecának megvan a maga varázsa. A legmelegebb évszakkal igazából csak az a baj, hogy nem tart örökké. Ha van rá lehetőségem, mindig szakítok időt egy nyár végi horgászatra. Kedvenc vadvizem, a Zala, igen szép dévérekkel ajándékozott meg a meleg napokon, ezért nem lehetett kérdés, hogy teszek még egy próbát ezen a csodálatos folyón, mielőtt beköszönt az ősz. Vajon ezúttal mit tartogatott számomra ez a vadregényes, de kiszámíthatatlan víz?

Pesti mesék – III. rész – Egy napom a Dunán

Holler Imre 2021-08-12
Amióta ismét a fővárosban lakom, azon szerencsések közé tartozom, akiknek nem szükséges több tíz vagy akár több száz kilométert utazni azért, hogy igazán különleges horgászélményekben részesüljenek. A Duna folyó fővárosi szakasza számomra jól ismert, hiszen gyermek- és ifjúsági horgászként a legemlékezetesebb, legszebb élményeimet itt szereztem. De hogyan is zajlik nálam egy átlagos dunai horgászat itt, a város közepén? Erről szeretnék most nektek írásomban és rövid kis filmemben beszámolni.

Nagy dévérek a nagy melegben

Járfás Dávid 2021-07-09
A Zala folyó sok meglepetést tartogat a nyári időszakban. Könnyen előfordulhat, hogy egy sikeres horgászat után egy hét sem telik el, és alig lehet fogni valamit. Az év legmelegebb időszakában azonban termetesebb dévérek is úszkálnak a folyóban. Egy forró nyári napon újra ellátogattam kedvenc vadvizemre. Vajon sikerült szép halakat fognom, vagy száraz maradt a merítő? A következőkből kiderül!

A Fekete-víz rejtett kincsei

Erdélyi Róbert 2021-06-15
Megérkezett a várva várt tavasz! Április közepét járjuk, de az időjárás még mindig bolondos, záporos, zivataros. Sőt, egyes helyeken akár havas. Felvidéken barangolunk, és egy vadvízi kanális a következő kihívás. Amit a vízterületről érdemes tudni, hogy nagyon komótosan, lassan folyik, nádfal húzódik a partszélben, a víz alatt pedig megtalálható a frissen nyíló töklevél. A nádfal és a tökleveles részek tökéletes búvóhelyek a halak számára. Itt próbáltam ma szerencsét.

Májusi eső halakat ér

Járfás Dávid 2021-05-05
A május kétségkívül a legszebb hónap. Nyílnak a szebbnél szebb és illatos virágok, madarak énekétől hangos a táj, és még a hőmérséklet is kellemes. Ha időm engedi, ilyenkor is szívesen látogatok el kedvenc vadvizemre, a Zalára. A gyönyörű természetet és a folyót látván egyből felpezsdül a vérem, és mindig azon jár az eszem, hogy mikor lehetne összehozni egy jó kis vadvízi pecát! Le sem tudnám tagadni, hogy mindig türelmetlenül várom az itteni horgászatokat, fogjak bármekkora vagy bármennyi halat. Az időjárás persze közbeszólhat, de sebaj! Ha Zala folyó, akkor horgászat!
Videóval

Tavaszi keszegezés az RSD-n

Sipos Gábor 2021-04-27
A feederbotos keszeghorgászatnak – ahogy a methodnak is – számos válfaja van, a gubancgátló csöves legegyszerűbb módszertől egészen a profi, versenyszerű, villámgyors pecáig. Ebben az írásban és a hozzá tartozó videóban az általam legegyszerűbbnek ítélt, eredményesen űzhető tavaszi módszert szeretném bemutatni. Gyorsan elkészíthető keverék, könnyen beszerezhető csalik, sok kapás és aktív horgászat az, amely ezt a technikát jellemzi. Remélem, a cikk és a film végére érve kedvet kaptok egy kis keszeghorgászathoz Ti is!

Dévérkeszegezés a vadregényes Vág folyón

Erdélyi Róbert 2021-04-21
Ezúttal Szlovákia leghosszabb folyóján vettem üldözőbe a dévér komákat. A Vág folyó mintegy 403 km-en vonul át Szlovákián. Erős sodrású folyó, így nehezebb a meghorgászása is. Vadregényes környezet, nádfalak, nádszigetek is színesítik ezt a gyönyörű vízterületet. A medret többnyire kavicsok és sziklák borítják. A gyors áramlás általában nagy mennyiségű, nagyméretű uszadék fákat hoz magával, így a horgászat is elég nehézkessé válhat. A folyó ugyanakkor sok természetes táplálékot is biztosít a halak számára. Termetes kagylókat és a tiszta víznek köszönhetően apró rákokat is szemügyre vehetünk a víz feltérképezése során.

Horgászat egy kerékpárnyi felszereléssel

Járfás Dávid 2021-03-31
Egy horgászathoz nem feltétlenül szükséges sok felszerelés. Ha a Zala folyóra látogatok és csak egy botot viszek magammal, minden cuccot el tudok vinni egy kerékpáron. Egy tavaszi reggelen is felpakoltam a biciklimre és útnak indultam, hogy megfogjak néhány vadvízi keszeget. Nem a kapitális méretű halakra pályáztam, az volt a célom, hogy jól érezzem magam és a téli pihenő után végre eltölthessek egy kellemes napot a kedvenc vizemen. Irány a Zala folyó!

Téli merengő 2. rész – Élménypeca a csatornán

Bottyán Marián 2021-01-03
A hideg és zord januárban sikerült néhány keszeget és pontyot kivarázsolnom az egyesületi tóból. Embert próbáló időjárás ide vagy oda, csak nem nyughattam, nagy késztetést éreztem, hogy valamirevaló eredményt érjek el egy vadabb jellegű vízterületen is, nagy kedvencemen, a Zsitván.
Videóval

Vadvízi kalandok 43. rész – Amurok a Felső-Tiszáról

Döme Gábor 2020-12-25
A Duna után a Tisza a második „otthonom”, sok barátra leltem itt az utóbbi években, rendszeresen horgászom itt is. 2020 szeptemberében öt egymást követő napon horgásztam a Felső-Tiszán, Tiszatelek környékén Baglyos Dáviddal. Remek napokat éltünk meg, fantasztikus halakat fogtunk. E túra képes beszámolóját és a végén az erről készült – nem hétköznapi – filmet láthatjátok!
Videóval

BIG RIVER, a komplett folyóvízi rendszer 2. rész

Sipos Gábor 2020-11-11
Ahogy ígértem, már bemutattam azt, hogy „mit, mivel és hogyan” érdemes használni a Big River családból ahhoz, hogy eredményesek lehessünk folyóvízen. Azonban ezek az eszközök csak akkor válnak egy eredményes horgászat zálogaivá, ha a megfelelő módon használni is tudjuk őket. Így aztán visszatértem a Duna-partra, hogy bemutassam a horgászat technikáját, ami legalább annyira fontos, mint az, hogy mit is tartunk a kezünkben.

Nyári kalandok a Zalán 2. rész – Amikor igazán szeszélyes a folyó

Járfás Dávid 2020-09-22
Jó ideje horgászom már kedvenc vadvizemen, de szinte mindig tartogat számomra meglepetéseket! Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, az év bármely napján szívesen látogatok el a Zala folyóra. Gyönyörű, természetes környezet, csend, nyugalom és a sikeresebb napokon szép fogások. Kívánhat ezeknél többet egy horgász, ha vadvízi pecára készül? Egy meleg nyári napon ismét bevetettem feederbotjaimat a számomra oly kedves folyón. Egy kiszámíthatatlan vadvíz azonban közel sem olyan, mint a halakban gazdag, telepített tavak. Itt semmi sincs kőbe vésve, és bizony előfordul, hogy egy árva kapást is nehéz kicsikarni. Kétségkívül igazi kihívás minden horgászat a Zalán! Talán ezért is szeretem annyira.

Nyári kalandok a Zalán 1. rész – Ki korán kel, halakat lel

Járfás Dávid 2020-09-19
Nyár, Zala folyó és horgászat. Lehet valami ennél jobb? Egy biztos, ha szép fogásokkal ér véget a peca, elégedetten és persze boldogan köszönök el kedvenc vizemtől. A Zala azonban rendkívül szeszélyes, főleg nyáron. Nem ritka, hogy nem fogok semmit, és előfordul, hogy fantasztikus horgászatban van részem. Mostani írásomban két, egymást követő horgászatomról lesz szó. Nem is szaporítom tovább a szót, ha szeretitek a vadvízi horgászatot és a nagy lapát dévéreket, olvassatok tovább bátran!

Pontykapások idején 3. rész – Etetés nélkül

Bottyán Marián 2020-09-03
A fák lehullajtják lombjukat, a víz letisztul, az esték hosszabbak, kedvenceink pedig szorgosan gyűjtik a télirevalót. Csakugyan novembert írunk. A nyáron jól muzsikáló helyek sorra csődöt mondanak, ám az ember mindenre elszánt, folyamatosan megy a halak után. Nincs megállás, szenvedély ez, sőt, talán több is annál.

Pontykapások idején 2. rész – A szokás hatalom

Bottyán Marián 2020-08-29
Szeptember végét írunk, ismét itt az ősz, hihetetlen, hogy repül az idő. Színesedik a táj, s vele együtt a lehetőségeink is, ami a horgászatot illeti. Jómagam már kivettem a részem a jóból, ugyanis az elmúlt két hétben elkényeztetett a vén Duna, ám most valami újat szeretnék, valami egészen máson töröm a fejem…

Egyéjszakás kaland a Zsitván 3. rész – Ember tervez

Bottyán Marián 2020-08-05
… augusztus 3. késő délután, borongós időben indulok útnak: irány a Zsitva! A vízhez érve igyekszem gyorsan kipakolni holmimat az autóból, majd rövid szerelgetés után a végszerelékek is a helyükre kerülnek. A főtt takarmányt nem sajnálva bőségesen etetek, nem titok, szeretnék egy mutatós amurt kivarázsolni a csatornából.

Csatornai feederezés

Horváth Viktor 2020-06-17
A szombat délelőtti fűnyírás közben már az járt a fejemben, hogy rakóssal vagy feederrel kergessem a halakat délután. Az erős északi szél miatt a rezgőspicces peca mellett döntöttem. A horgászatra cimborám is elkísért, aki pár képpel örökítette meg a horgászatot.

Tavaszi zsongás 2. rész

Bottyán Marián 2020-04-18
Roppant melegnek ígérkezett az április. A fák csakhamar kirügyeztek, üde színfoltként mutogatták magukat a virágok, s eközben a víz alatt is megindult az élet. A vízhőmérséklet emelkedésével a halak is egyre több táplálékot vettek magukhoz, erőt gyűjtve ezzel a közelgő nászra.

Tavaszi zsongás 1. rész

Bottyán Marián 2020-03-22
Február végén kemény fagyok tették próbára az elszánt horgászok kitartását. A napok múlásával enyhülni kezdett az idő, és a borús napokat felváltotta a folyamatos napsütés. Március első napjaiban pedig robbanásszerűen megindult az élet a parton és a vízben egyaránt.

Nagyvárosi legendák – Éjszaka a szegedi Tiszán

Döme Gábor 2019-12-18
A fiam minden szombaton Szegeden tanul egy programozó suliban. Ide a feleségem vagy én viszem át. Amíg ő okosodik, addig én a Tisza-parton töltöm az időt. Szeretek a horgászokkal beszélgetni…

Amikor egy régi álom valóra válik

Járfás Dávid 2019-10-05
A legmelegebb nyári napokon bizony nem könnyű horogra csalni a halakat. Különösen igaz ez a vadvizekre. A rekkenő hőség és a zavaros víz ellenére elhatároztam, hogy teszek egy próbát a szeszélyes Zala folyón. Egy ilyen természetes vízből néha komoly feladat szép halakat fogni. Ez az írás most nem több tucat halról fog szólni, azt viszont sosem fogom elfelejteni, hogy mit tartogatott számomra kedvenc vadvizem. Nem gondoltam volna, hogy egy forró, halban szegény napon válik valóra egy régi álmom! A Zala egy igen titokzatos folyó, ahol sosem lehet tudni, mire számíthat a horgász…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2021 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.