Rapid randi

Rapid randi

Újdonság, gyorsaság és hatékonyság - ez jellemezte találkozónkat a résztvevőkkel. Kijelöltem a helyet: az RSD vadvizét. 3 órás időtartamra terveztem, az estére, 18 órától 21 óráig. E tervezés nagyon precíz megvalósítást eredményezett. Elkészítettem a minimálisra lekönnyített, folyóvízre szánt szerelékeket, de az igazi varázslat az etetőanyagban volt. Előző este bekevertem az adalékokat, ami mind természetes anyagokból állt. Több opcióban gondolkoztam, de a „titkos” összetevő mindenképp a tigrismogyoró.

A rövid idő tudatosságot kíván, fontos a terület és terep felmérése. A meghorgászandó területet pontyugrásokat keresve már előzőleg megfigyeltem. Bemértem a mélységet és üres kosárral elvégeztem pár dobást, hogy az akadókat megkeressem, a medret pedig megvizsgáljam. 4 szektorra osztottam a területet: Bal 1, Bal 2, Jobb 1, Jobb 2. Az 1-es területek 60 méterig, a 2-es területek a 60 méternél távolabbi részre értendők. A Bal 1 szektor nagyon akadós volt, sok hepehupával, a területen horgászók szerint süllőtartás lehet azon a részen. A Bal 2 vízinövényes, iszapos aljzata nem ígért gyors sikert, ezért jobbra próbálkoztam.

Szektorokra bontva határoztam meg a meghorgászandó területet

Az etetőanyag Haldorádó Bázis mix alapból indult. Ehhez CSL Tuning aromát kevertem a 16 foknál hidegebb víz miatt. Gránátalma-lé, vaníliaaroma, fahéj és egy csipetnyi fehérbors került egy kisebb tégelybe, a másik tárolóba a CSL után fokhagyma, rumaroma, fehérbors. Illetve egy konzerves csemegekukorica kettéosztva. Mindkét keveréket kipróbáltam, de itt most egyértelműen az édes-gyümölcsös íz vált be. Ez az első 10-15 percben kapást eredményezett, csodálatos dévéreket és vörösszárnyú keszegeket fogtam. Legalább félkilósak voltak, de én erre a randira nem értük jöttem, ezért bevetettem a nehéztüzérséget. Bekevertem a Haldorádó Nagy Pontyos tigrismogyoróját az etetőanyagba, és csaliként Haldorádó Mézes Pálinkás kukoricáját és tigrismogyorót tettem fel a hajszálelőkére.

Tigrismogyoró csaliként
Kukorica csaliként

A Jobb 1-es szakaszban, ahol dévérek jöttek eddig, elült a kapásroham, a Jobb 2-esben pedig, ahol eddig sem volt nagy tumultus, egyértelműen lecsendesedett az éhség. Egy óra telt el, mikor a médium feederboton kapást jelzett a spicc: az erőteljes rángatás füstölős kapásban ment át. Megjött az első meghívott!

Az első ponty gyönyörűen akadt
Milyen fotogén!
Útjára engedve

Forgolódva próbálkozott a stég előtt eltűnni a nyilvánosság elől, mégis befordult a szákba. Nem volt valami idős úriember, még alig lehetett 3-4éves, mivel 39 centi és 1,8 kilós volt. A rapid randinkon a heves megismerkedés után útnak is engedtem, majd élményekkel telve ültem vissza. Ekkor a Jobb 2-es részről újabb kapást érzékeltem: a spicc visszaállt egyenesre. Berántottam, hátha a második vendég is megérkezett. És valóban! Lomhán jött elő a méreteiben korábban érkezett társával megegyező hal.

A második 2 kiló körüli ponty

Bár közben elromlott, fülledt lett az idő - be is borult kicsit -, kitartóan maradtam. A Jobb 2-es szektorból egyre több kapás érkezett. Nagy meglepetésemre a dévéres ráncigálásra felkapott boton komolyabb súlyt éreztem. A hal már bent is rángatott, majd ellentartott, és mikor felbukkant, jobbra-balra húzva próbált menekülni, forgolódni és bebújni a stéglábak közé. Nem sikerült neki, a ma esti harmadik vendég is megérkezett, beköszönt és egy puszi után távozott. 45 centis volt és 3,2 kilós.

A harmadik ponty 3,2 kilós volt

Már fél kilencet mutatott az óra, kicsit szemerkélt is az eső, majd abbamaradt. Ekkor már az etetőanyag is elfogyott, az utolsó kosárnyit dobtam be a Döme Gábor és a Feeder Team extra heavy botjával 60 - 70 méter közé. 20 percnyi csobogás és bluggyogás nélküli hosszú csönd után hirtelen visszapattan a zöld spicc a boton, mire én is felpattantam és bevágtam a ma esti utolsó delikvensemnek. Nem mozdult. Talán beakadt a kosár? Téves riasztás volt? De nem mégsem, lomhán ellenkezve jött a stég felé egy nagy test. Igen, ez mégis hal! Óriásikat húzott és rángatott, majd mikor megérezte a partot, legalább 5 percet cibált és suhant fel-alá, közben el-eltűnt a sötétségben. Aztán csak engedte kiemelni kicsit a fejét, szívott egy kis friss levegőt és befordult a szákba. Megjött, akire vártam, egy 4,8 kilós, 55centis gyönyörűség!

Az este fénypontja volt ez a 4,8 kilós hal

Remélem, írásom méltó példája annak, hogy ha kevés is az időnk, jó tervezés és taktika mellett akkor is lehet egy szép esténk, tele csodálatos halakkal.

Köblő Ágnes (gizuss)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.