Rapid randi

Rapid randi

Újdonság, gyorsaság és hatékonyság - ez jellemezte találkozónkat a résztvevőkkel. Kijelöltem a helyet: az RSD vadvizét. 3 órás időtartamra terveztem, az estére, 18 órától 21 óráig. E tervezés nagyon precíz megvalósítást eredményezett. Elkészítettem a minimálisra lekönnyített, folyóvízre szánt szerelékeket, de az igazi varázslat az etetőanyagban volt. Előző este bekevertem az adalékokat, ami mind természetes anyagokból állt. Több opcióban gondolkoztam, de a „titkos” összetevő mindenképp a tigrismogyoró.

A rövid idő tudatosságot kíván, fontos a terület és terep felmérése. A meghorgászandó területet pontyugrásokat keresve már előzőleg megfigyeltem. Bemértem a mélységet és üres kosárral elvégeztem pár dobást, hogy az akadókat megkeressem, a medret pedig megvizsgáljam. 4 szektorra osztottam a területet: Bal 1, Bal 2, Jobb 1, Jobb 2. Az 1-es területek 60 méterig, a 2-es területek a 60 méternél távolabbi részre értendők. A Bal 1 szektor nagyon akadós volt, sok hepehupával, a területen horgászók szerint süllőtartás lehet azon a részen. A Bal 2 vízinövényes, iszapos aljzata nem ígért gyors sikert, ezért jobbra próbálkoztam.

Szektorokra bontva határoztam meg a meghorgászandó területet

Az etetőanyag Haldorádó Bázis mix alapból indult. Ehhez CSL Tuning aromát kevertem a 16 foknál hidegebb víz miatt. Gránátalma-lé, vaníliaaroma, fahéj és egy csipetnyi fehérbors került egy kisebb tégelybe, a másik tárolóba a CSL után fokhagyma, rumaroma, fehérbors. Illetve egy konzerves csemegekukorica kettéosztva. Mindkét keveréket kipróbáltam, de itt most egyértelműen az édes-gyümölcsös íz vált be. Ez az első 10-15 percben kapást eredményezett, csodálatos dévéreket és vörösszárnyú keszegeket fogtam. Legalább félkilósak voltak, de én erre a randira nem értük jöttem, ezért bevetettem a nehéztüzérséget. Bekevertem a Haldorádó Nagy Pontyos tigrismogyoróját az etetőanyagba, és csaliként Haldorádó Mézes Pálinkás kukoricáját és tigrismogyorót tettem fel a hajszálelőkére.

Tigrismogyoró csaliként
Kukorica csaliként

A Jobb 1-es szakaszban, ahol dévérek jöttek eddig, elült a kapásroham, a Jobb 2-esben pedig, ahol eddig sem volt nagy tumultus, egyértelműen lecsendesedett az éhség. Egy óra telt el, mikor a médium feederboton kapást jelzett a spicc: az erőteljes rángatás füstölős kapásban ment át. Megjött az első meghívott!

Az első ponty gyönyörűen akadt
Milyen fotogén!
Útjára engedve

Forgolódva próbálkozott a stég előtt eltűnni a nyilvánosság elől, mégis befordult a szákba. Nem volt valami idős úriember, még alig lehetett 3-4éves, mivel 39 centi és 1,8 kilós volt. A rapid randinkon a heves megismerkedés után útnak is engedtem, majd élményekkel telve ültem vissza. Ekkor a Jobb 2-es részről újabb kapást érzékeltem: a spicc visszaállt egyenesre. Berántottam, hátha a második vendég is megérkezett. És valóban! Lomhán jött elő a méreteiben korábban érkezett társával megegyező hal.

A második 2 kiló körüli ponty

Bár közben elromlott, fülledt lett az idő - be is borult kicsit -, kitartóan maradtam. A Jobb 2-es szektorból egyre több kapás érkezett. Nagy meglepetésemre a dévéres ráncigálásra felkapott boton komolyabb súlyt éreztem. A hal már bent is rángatott, majd ellentartott, és mikor felbukkant, jobbra-balra húzva próbált menekülni, forgolódni és bebújni a stéglábak közé. Nem sikerült neki, a ma esti harmadik vendég is megérkezett, beköszönt és egy puszi után távozott. 45 centis volt és 3,2 kilós.

A harmadik ponty 3,2 kilós volt

Már fél kilencet mutatott az óra, kicsit szemerkélt is az eső, majd abbamaradt. Ekkor már az etetőanyag is elfogyott, az utolsó kosárnyit dobtam be a Döme Gábor és a Feeder Team extra heavy botjával 60 - 70 méter közé. 20 percnyi csobogás és bluggyogás nélküli hosszú csönd után hirtelen visszapattan a zöld spicc a boton, mire én is felpattantam és bevágtam a ma esti utolsó delikvensemnek. Nem mozdult. Talán beakadt a kosár? Téves riasztás volt? De nem mégsem, lomhán ellenkezve jött a stég felé egy nagy test. Igen, ez mégis hal! Óriásikat húzott és rángatott, majd mikor megérezte a partot, legalább 5 percet cibált és suhant fel-alá, közben el-eltűnt a sötétségben. Aztán csak engedte kiemelni kicsit a fejét, szívott egy kis friss levegőt és befordult a szákba. Megjött, akire vártam, egy 4,8 kilós, 55centis gyönyörűség!

Az este fénypontja volt ez a 4,8 kilós hal

Remélem, írásom méltó példája annak, hogy ha kevés is az időnk, jó tervezés és taktika mellett akkor is lehet egy szép esténk, tele csodálatos halakkal.

Köblő Ágnes (gizuss)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.