Vadvízi kalandok 27/2. rész - A pontyok nyertek!

Vadvízi kalandok 27/2. rész - A pontyok nyertek!

A visszatérésre szerencsére nem kellett sokat várni, és mindössze kettő hét elteltével újra a Kis-Duna partján voltam. Nagy izgalommal szemléltem, hogy mennyit változott a víz, vajon ott vannak-e még a halak, mi vár ránk ezen a napon? Ráadásul velünk együtt utazott ekkor már Takács Péter operatőr kollégám is. Vajon mit tud megörökíteni? Aki rendszeresen horgászik vadvizeken, tudja jól, hogy egy dolog biztos csupán: az, ami már elmúlt!

A nyárfa maghullatásának kellős közepébe csöppentem, ahogy kisütött a nap, megkezdődött a „nyári havazás” és vastagon borította a vízfelszínt a nyárfaszösz, ami szinte meghorgászhatatlanná tette a folyót, de nem adtam fel, derekasan küzdöttem! Szerencsére fáradozásaimat a halak nagyra értékelték, mert most is ott voltak!

A visszatérésre, az újabb találkozóra a Kis-Dunával mindössze 2 hetet kellett várni
Látszólag minden változatlan, de tudom jól, hogy egy folyón nincs két egyforma nap!
A nyárfaszöszös időszak közepébe csöppentem. „Épeszű” ember ilyenkor elkerüli a folyót…! De miért?
Hát ezért! A rengeteg szösz rátapad a zsinórra, kosárra, horogra és a csalira is
A vízbe dőlt fa kiálló ágai némiképp eltolták előlem a pihét a vízfelszínről
Ennél távolabb nem volt célszerű dobni
Érdekes módon ezen a napon is az első hal egy szép jászkeszeg volt
Takács Péter operatőr kollégám igyekezett minden érdekes és izgalmas pillanatot megörökíteni

Az első hal ezen a napon is egy szép jászkeszeg volt, amely egyben új egyéni rekordomat jelentette, még akkor is, ha „csak” 2 dekával múlta felül a régit. A pontos súlya 1,88 kg volt. A lendületes kezdet azonban gyorsan alábbhagyott. A csaliként felkínált csontit és gilisztát rendre lecsipegették az apró keszegek és kárászok.

Az élő csalikat nagyon gyorsan lecsipegették az apróhalak, ezért valami keményebb, tartósabb, de ízes falatra volt szükség, így kerültek képbe a SpéciCorn csalik
Elsőként kettő szem került a 10 mm hosszú csalitüskére
Az első SpéciCorn-kóstoló máris egy 2,34 kg-os jászkeszeg lett!
Ez nem véletlenszerű akadás, ő bizony meg akarta ezt enni!

Azon törtem a fejem, hogyan tudnám kikerülni őket? Olyan csalira volt szükségem, amelyet hiába csipegetnek, nem tudják szétszedni, emellett lehetőleg természetes módon viselkedő - látszólag könnyed (el)sodródó - ízes tápláléknak tűnő és kellően nagy legyen, hogy a kicsik szájába se férjen be. Melyik felel meg minden kritériumnak? A találós kérdés megfejtése a SpéciCorn. Kettő szemet tűztem fel a 10 mm hosszú csalitüskére (egy szem mézest és egy szem eprest). Számomra is hihetetlennek tűnt, hogy már az első bedobást követően, alig 10 perc várakozási idő után majdnem leborította valami a botomat, olyan hevesen kapott. Ez egy újabb jászkeszeg volt, de súlya már bőven verte a 2 kg-ot, pontosan 2,34 kg-ot nyomott! Nevezhetnénk ezt véletlennek is, de szerettem volna ezt a kérdést rövidre zárni, ezért lecseréltem a másik végszerelékem horogelőkéjét is, és arra is kizárólag SpéciCorn csali került, de nem a normál, hanem a Mega méretben.

A Mega méretű SpéciCorn csalit elsőre egy termetes balin próbálta meg elcsenni
Ezért is szeretek a vadvizeken horgászni, mert soha nem lehet tudni, hogy mi lesz a következő hal, ami bekapja a csalit

Ha lehet a kapás gyorsaságát és agresszivitását fokozni, akkor a következő halnak ezt sikerült. Egy villámgyors ragadozóhal, egy termetes, majd 3 kilós balin próbálta meg elcsenni a feltűnő csalit. A SpéciCorn Mega új rajongóra talált! Ezután kizárólag gumikukoricákkal csaliztam és azt is viszonylag gyorsan ki lehetett tapasztalni, hogy melyek azok az ízek, színek, amelyekre kapnak a halak. A nagyméretű kukoricák közül kizárólag az epres kókusz ízesítésű adott halat, abból is csak a sárga színű. Ezzel akasztottam a nap legnagyobb halát, egy vélhetőleg 10+-os nyurgapontyot, amely komoly küzdelem után, még az erős felszerelés mellett is meglépett… nem kis bosszúságomra.

A bevált csalikat egyszerű, de annál hatékonyabb folyóvízi végszereléken kínáltam fel
A Team Feeder Master River botokra Master Carp 5500 LCS orsók, azok dobjára pedig 19-es fonott zsinór került
Nem árt résen lenni, mert még ilyen élőlény is horogra akadhat. Itt a nutria (hódpatkány), szabadon él és garázdálkodik
Neki azért jobban örültem!

Délután a kapások száma jelentősen lecsökkent, de a keszegek mérete egyre nagyobb lett. Ekkor akadt horgomra két igazán kapitális egyed. Az első egy 3 kg feletti jászkeszeg volt, amelyet a bedőlt fa mellől sikerült igazán kalandos fárasztás után szákba terelni.

Két elképesztő méretű folyóvízi hallal tudtam megkoronázni a napot. Az egyik egy 50 cm közeli jászkeszeg volt
Ezen a képen jól látszódik, hogy mennyire vaskos, öreg hal
3,06 kg-ot nyomott ez a pompás jászkeszeg. Soha nem láttam és fogtam még ekkorát!

A nap végén az egyik végszerelékem helyére egy 50 grammos Haldorádó Method Flat Feeder kosarat tettem. Hogy miért? Mert egyszerűen kíváncsi voltam, hogy vajon mit lehet ezzel itt fogni? A bedobás után nem telt el talán 5 perc sem, amikor egyértelmű kapásra vágtam be, majd megállt a bot a kezemben. Nem tudtam eldönteni, hogy milyen hal!

Állandóan kísérletezek, most sem bírtam magammal és bedobtam a method szereléket kicsi csalival…
… ez lett az eredménye! A megfogott dévérkeszeg hossza és kerülete is 54 cm volt
A kapás olyan gyorsan jött, hogy a kaja még ki sem tudott oldódni a kosárból
4,3 kg-ot nyomott a dévérek öreganyja!

Rövid fárasztás után a lábam előtt forgolódott a dévérek öreganyja. Amikor megszákoltam, nem akartam hinni a szememnek! Létezik ennyire vaskos, megtermett, kövér dévér? A válasz: IGEN, hiszen a kezemben tarthattam. De hátra volt még az igazi meglepetés, a dévérkeszeg pontos súlya: a mérleg 4,3 kg-ot mutatott. Utoljára sok-sok évvel ezelőtt Németországban adatott meg, hogy 4 kg feletti dévérkeszegeket foghassak (a legnagyobb akkor 4,7 kg volt). Magyarországon, a Dunából „csak” 3,5 kg volt eddig a legnagyobb dévérem. Ez a csodaszép hal bearanyozta a napom és olyan élménnyel ajándékozott meg, amely sokáig emlékezetes marad. Ráadásul mindezt egy nagyon szép és látványos filmben is meg tudtuk örökíteni.

Íme, a halfajok listája (zárójelben a legnagyobb súlyú egyedek) a második horgászatról:

  1. Ponty (meglépett)
  2. Dévérkeszeg (4,3 kg)
  3. Jászkeszeg (3,06 kg)
  4. Balin (2,76 kg)
  5. Ezüstkárász (0,5 kg)
  6. Karikakeszeg (0,2 kg)

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Csapi Károly, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.