A szeszélyes tavasz nagy halai

A szeszélyes tavasz nagy halai

Egy-egy horgászat kimenetelét az időjárás, illetve annak változása befolyásolja talán a legjobban. Egy hirtelen jött front, egy erős lehűlés vagy éppen egy „özönvízszerű” eső okozhat akár haldömpinget is, de sokkal inkább valószínű, hogy mozdulatlan spiccekhez vezet. Természetesen ennek az ellenkezője is könnyen igaz lehet. Könnyen megeshet, hogy egy látszólag tökéletesnek ígérkező horgásznap, ahol száz ágra süt a nap és igazán kellemes az idő, csak unalmas és „üres” órákat tartogat. Az időjárás az a legfőbb tényező a horgászatban, amit képtelenek vagyunk befolyásolni, mégis mindent átírhat. Ám alkalmazkodni lehet és kell is hozzá, ha minden helyzetből a maximumot akarjuk kihozni!

A rendkívül hideg és hosszú telet szerencsére gyors felmelegedés követte, már-már nyárias idő volt márciusban is. Április közepe felé azonban nagyot fordult a „világ” hisz ha csak pár napra is, de visszatért a tél. Országszerte havazott és nagyon lehűlt a levegő, majd viszonylag gyorsan újra felmelegedett az idő. Az ilyen drasztikus időjárás-változást bizony a halak is megérzik. Esős, borongós, majd újfent napos, szeles idők váltották egymást. Nehéz az ilyen horgászatokra jól felkészülni, ám pont ezért kiválóan alkalmasak a folyamatos kísérletezéshez…

Minden szabad pillanatomat igyekszem a feederbotjaim mellett tölteni, legyen szó bármilyen időjárásról. Így volt ez a tavaszi időszakban is
A kitartás és az állandó kísérletezés jutalma ez a gyönyörű tőponty, ami a szeszélyes tavasz egyik felejthetetlen ajándéka számomra. Értékét nagyban növeli, hogy egy egyesületi bányatóból sikerült horogra csalnom

A „nehéz” pályák, az egyesületi tavak és a nagy természetes vízterületek mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetek, sok időt fordítok az intenzíven telepített tavak horgászatára is. Nem tagadom, nagyon szeretem az ilyen típusú vizeket, ahol egy jó stratégiával akár több nagytestű pontyot is fényképező elé tarthatok egy rövidebb horgászat alkalmával is. Egy „régi” kedves, ismerős tavat látogattam meg április végén, ahol – ha időm engedi – gyakran megfordulok. Ez a tó a Nagyszénáson található Szénás Carp Horgásztó.

Közepes kiterjedésű, mély homokbányató, ahol gyönyörű pontyok és amurok élnek
Talán a legszebb évszak a tavasz, igaz, ezeket a virágokat is hó borította nemrég
Kedvenc horgászhelyem ezen a tavon, a tó „sarki” része, az 1-es állás. Ezt választottam most is

Nincs az a horgásznap, ami elég hosszú lenne számomra, így már jó korán a vízparton voltam. Főként napos, szeles időt jósoltak erre a napra, szórványosan esővel. Tökéletesen illett ez az idő a „bolond” áprilisi napok közé.

Változékony idő és alacsony légnyomás jellemezte a napot. A légnyomás változását érdemes figyelemmel kísérni. Ezen sok minden múlhat
Már kora reggel munkára fogtam a felszerelésemet, kezdésnek mindjárt egy darabosabb ponty küzdött a horgomon
Az első jelentkező egy szép tőponty
Nem sokkal később egy igazán nagy töves is horogra akadt

Jól ismerem ezt a tavat és az itteni viszonyokat, így pontosan tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, hisz nagyon rapszodikus ez a tó. Gyakran megesik, hogy a legnagyobb igyekezetem ellenére sem alakulnak úgy a dolgok, ahogyan azt szeretném, keményen meg kell dolgoznom minden egyes kapásért és halért. Egy magas beltartalmú, fűszeres-halas keverékkel készültem, ami tele van darabos falatokkal, pelletekkel. Ezek garantáltan felkeltik a nagytestű halak érdeklődését is. Ehhez 800 g Top Method Feeder Brutal Liver etetőanyagot és 400 g Fluo Micro Method Feed Pellet Chilis Tintahal keverékét használtam.

Egy igazán ütős, nagyhalas keverék, ami bármelyik nagyhalas vízterületen eredményes lehet
Előbb a Top Method Feeder Brutal Liver etetőanyagot készítettem el…
Majd külön a Fluo Micro Method Feed Pelletet a szokásos módon, 100 ml vízzel keverve…
Ezután a kész kajákat összekevertem
A végeredmény magáért beszél. Ez a keverék „mágnesként” vonzza a kapitális halakat

Ehhez a kiváló keverékhez kisméretű, lebegő csalikat használtam, amivel az óvatosan táplálkozó, „öreg” pontyokat is sikerült becsapnom. Soha nem hittem a „nagy csali = nagy hal” elvben. Mindig előnyben részesítem a kisebb csalikat, ezeket szívesen fogyasztják a nagytestű halak is. A kisméretű csalik mellett óriási szerepe volt a sikerben az aromák használatának. A Method Spray-ket most nem a csalikra fújtam, hanem a megtöltött kosárra. A fogóssága döbbenetes volt. Fontos megemlíteni, hogy nem minden bedobásnál használtam ezeket, mert így a halak hamar „eltelhetnek” az ízükkel, illatukkal. Elegendő csupán minden második-harmadik bedobásnál alkalmazni. A kevesebb néha több…

A Hybrid Method Pellet család tökéletes a nagyhalas horgászatokhoz
A nagyhalas method pecákon ezeket a kiegészítőket használom évek óta
Keverékem fogósságát többféle Method Spray-vel turbóztam…
… bedobás előtt egy-két fújás a megtöltött kosárra csodákra képes
Erről a helyről horgászva nem kell távolra dobni, 50-60 méter a legtöbb esetben elegendő

A reggeli két szép pontyot újabbak követték, úgy tűnt, most minden összeállt. Hatalmas csatákat vívhattam a tó gyönyörű halaival, régen volt már ennyire mozgalmas horgászatom. Ezért szeretem nagyon az ilyen intenzíven telepített tavakat.

A délelőtti órákban a harc egyre csak fokozódott! Alig fért a merítőbe az újabb jelentkező…
Ezekért a gyönyörű halakért szeretem ezt a tavat
Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy újabb óriást tarthassak a kezemben

A délelőtti órákban megfogott halmennyiség egyáltalán nem szokványos itt. A haldömping végig kitartott, sőt a délután folyamán a nap legnagyobb halát is sikerült megfognom. Tudom, hogy sokaknak hihetetlen ez, de alapozó etetést most sem végeztem. A fentebb említett keverékkel horgásztam végig a napot, és a method kosarakkal sokszor csak „vaktában” vetettem be. A „titkot” és a siker kulcsát újfent az apró részletekben kell keresni, ami ezúttal a Method Spray volt Ördögűző változatban. Ez az apró trükk volt az, aminek ezeket a gyönyörű halakat köszönhettem.

A délutáni órákra is maradt izgalom…
Hatalmas ponty a horgon… csak a method!
A nap legnagyobb hala volt ez a hatalmas tükrös
Természetesen ma is a tóban él, öröm volt egészségesnek látni és visszaadni a szabadságát

Talán az eddigi legeredményesebb horgászatomat jelentette ez a nap, ezen a tavon. Mindig szívesen térek ide vissza, nagyon közel áll ez a tó a szívemhez, hisz eddigi legnagyobb pontyomat is itt fogtam, még 2015 késő őszén. Ezzel a nappal egyetlen probléma volt csupán: hogy véget ért!

A horgászat az utolsó pillanatig izgalmas volt. Ha így görbül egy feederbot, nagy baj már nem lehet!
Egy fantasztikus nap zárása volt ez az újfent gyönyörű hal

A nap folyamán megfogott halaim összesen közel 100 kg-ot nyomtak, amihez 1 kg etetőanyagot sem használtam el. A nagyhalas feederezés ma már nem ismer határokat, hihetetlen nagy élménnyel lettem gazdagabb ismét. A jól összeállított csalogatóanyagok, a remek stratégia és az első látásra rossznak tűnő időjárás (értem ezen az alacsony légnyomást) tökéletes egyveleget alkotott, melynek eredménye kézzelfogható volt. Ismét bebizonyosodott, hogy a horgászatra csak alkalmas idő létezik, hisz soha nem lehet tudni, mit tartogat egy-egy alkalom!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika 

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.