Brutal Liver négy évszakon át

Brutal Liver négy évszakon át

Legyen szó nagyhalazásról, több napos horgásztúráról vagy akár egy pár órás horgászatról, azon kaptam magam, hogy van egy etetőanyag, ami szó szerint sosem maradhat otthon, ha horgászni indulok. Ez a keverék a Haldorádó Top Method Feeder etetőanyag család „legbrutálisabb” tagja, a Brutal Liver. Írásomban összeszedtem a praktikákat, bevált keverési tanácsokat, valamint azokat az emlékezetes fárasztásokat, halakat is, amelyeket ennek az etetőanyagnak köszönhetek.

Modern csalogatóanyagok a gyors horgászatokhoz fejlesztve!
Hazánkban messzemenően a pontyhorgászat az az irányzat, amit a horgászok döntő többsége preferál. A rohanó hétköznapoknak köszönhetően egyre elterjedtebb a rövid időintervallumot átölelő vízparton töltött idő a horgászok körében. Magától értetődik, hogy ezt a pár, horgászattal töltött órát nem a botjai mellett ücsörögve szeretné eltölteni senki. Tartalommal, élményekkel, csodás halakkal is gazdagodhatunk, akár pár óra leforgása alatt, ha a megfelelő technikát a megfelelő csalogatóanyagokkal társítva, céltudatosan horgászunk, legyen szó a legnagyobb hőségről vagy alig fagypont feletti hőmérsékletről!

A spiccek mozdulatlanságán gyorsan változtathatunk, ha mindent a helyén, jókor, jó helyen csinálunk!

Brutal Liver négy évszakon át?
A fentebb leírt téziseket végigolvasva, joggal merülhet fel a kérdés, hogy a horgászpiacon kapható több száz etetőanyag közül mégis mikor melyiket használjuk? Cikkemben szeretném bemutatni az én szemszögemből a Haldorádó Top Method Feeder etetőanyagát, a Brutal Livert. Nem újdonság már ez a keverék, de számomra az abszolút favorit. Ez összetételét tekintve kellően darabos szemcséket tartalmazó, jellege szerint pedig egy karakteresen büdös etetőanyag keverék. Kiváló bármely kosárfajtához (method, bordás), ha a megfelelő állagot beállítjuk. Bármely évszakban kimagasló fogásokban lehet részünk a használatával.

Amennyiben nincs időnk több napot vízparton tölteni, akkor sem kell lemondanunk az eredményességről…
… legyen az egy kora tavaszi, „talp alatti” method horgászat…
… vagy a felmelegedő időszakban kint töltött pár óra. Kapitális halakat köszönhetek ennek a keveréknek, évszaktól függetlenül!
Rekkenő hőségtől…
… a késő őszi feederezésekig bátran szavazzunk bizalmat a Brutal Liver etetőanyagnak!
Fagyos, zord időjárásban is próbára tettem a „brutális májat”, az eredmény nem maradt el!

Önmagában használjuk vagy adalékokkal?
A zacskót felbontva azonnal szembetűnő lehet, az etetőanyag darabossága. Számtalan micro pellet árulkodik arról, hogy ez bizony nem egy apróhalas keverék. Az illatáról már nem is beszélve… A kiegészítő adalékok alkalmazását tekintve számtalan lehetőség közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül néhány olyan példát mindenképpen említek, ami horgászataim során már látványos eredményt produkált:
folyékony adalékok (pl. SpéciAdditive, Aroma Tuning, CSL Tuning stb.),
pelletek, száraz összetevők (Stick Mix, kisméretű halibut pellet vagy akár Fluo Micro Method Feed Pellet stb.),
élő anyaggal való dúsítás (ezek közül az egyik kedvencem a forrázott csonti, ami télen/kora tavasszal sokszor igen eredményes).

A zacskót felbontva egy igazi nagyhal-mágnest kapunk kézhez, ami a megfelelő használat mellett igazi aduász lehet. Használhatjuk önmagában…
… vagy adalékokkal is egyaránt. A Haldorádó Record Carp Stick Mixek kiváló alternatívát jelentenek, ha tovább fokoznánk a keverék tartalmát. A Zöld bors, illetve a Fűszeres Vörös Máj tökéletesen passzol a májas alaphoz

Mielőtt az etetőanyaghoz bármilyen adalékot adnánk, mindenképpen vizsgáljunk meg bizonyos aspektusokat! Íme, 3 általam kiválasztott, fontosnak vélt szempont:
1. Horgászvíz halfaunája
Amennyiben hemzseg a víz az apróhaltól, mindenképpen érdemes lehet tovább „durvítani” az etetőanyag tartalmát, szemcseméretét. Azonban, ha nincs „zavaró tényező”, akkor kiválóan fog teljesíteni a keverék adalékok nélkül is.
2. Meghorgászott vízterület mélysége
Sekély, bőséges halállományú vízen rendszerint elegendő a zacskó tartalmát szimplán megnedvesíteni, esetleg aromásítani. Azonban egy komoly mélységekkel rendelkező bányató esetén máris indokolttá válik tovább nehezíteni a keveréket, hogy az garantáltan a mederfenékre éréskor terüljön szét a csalink körül. (Mély víz esetén bevált módszer lehet a minimálisan nedvesebbre kevert etetőanyag is. De csak óvatosan…)
3. Etetőkosár típusa
A legjobb etetőanyag sem ér sokat, ha az nem megfelelő módon bont a mederfenéken. Egy darabos szemcsékkel „feltuningolt” etetőanyag egy viszonylag zárt kosárban semmiképpen sem vezet gyors eredményre. Mindig ellenőrizzük le, hogy a keverék megfelelően tudjon oldódni, ne a kitekerést követően kelljen a kosárból eltávolítani a beragadt szemcséket!

Jól látható, hogy itt minden megtalálható, ami a nagyhalazáshoz szükséges. Ez a párosítás nálam igazi négy évszakos megoldásnak számít
Bátran használjunk a májas ízvilágtól eltérő ízesítésű Stick Mixeket is! A májas-borsos keverék sok horgászatomon ajándékozott meg nem hétköznapi fogásokkal
Brutál májas keverék hideg vízi horgászatokhoz hangolva! A CSL aromák nagyszerűen fokozzák az íz- és illathatást, ami olykor elengedhetetlen!

Alkalmazkodjunk az adott vízterület igényeihez!
Fontos, hogy sose úgy vágjunk neki egy-egy ismeretlen vízterületnek, hogy márpedig én XY keveréket viszek csak, merthogy az úgyis működik. Egy nyilvánvaló terv, előkészület mindenképpen fontos lehet, de készüljünk fel arra az eshetőségre is, ha az elgondolásunk nem működik. Saját példámat említve, volt a tavalyi évben két olyan vízterület is, ahol az elgondolt kukoricás alapú, fermentált etetőanyagokban láttam az előzetes lehetőséget, ez azonban az adott horgászataimon egyszerűen nem adott halat. Akasztó, Vadkan-tó. Két csodálatos vízterület, ahol csodálatos halakat sikerült fognom az eredeti elgondolásom szöges ellentétével, ami az etetőanyagokat illeti. Kukoricás keverékekkel készültem, Brutal Liver lett a megoldás. A halakat megérteni nem könnyű, ezért is kell minden eshetőségre felkészülni…

Ki ne akarna ilyen kapásokra bevágni? Döbbenetes érdeklődés mutatkozik a csalink iránt, ha mindent a halak ízléséhez igazítunk!
Pazar, nagytestű pontyok…
… és amurok kerültek rövid időre a matracra…
… mindössze egy kosárnyi keverékkel! Pontosan erről szól a method technika: gyorsan sok halat fogni!

Emlékezetes halak, emlékezetes horgászatok Brutal Liverrel!
Fárasztás rekkenő hőségben, egy lassan, komótosan küzdő halfogás kemény mínuszok között. Két véglete a feederezésnek, az időjárásnak, de a siker, az élmény, az emlék közös. Tökéletes bizonyítéka a fentebb leírt, bemutatott keverék négy évszakos mivoltának. Ne feledjük, a nagyhalas hideg vízi időszak megkezdődött, a Brutal Liver etetőanyag megfelelő használata pedig életre szóló élményekkel kecsegtet bárki számára!

Felejthetetlen, hosszú, kőkemény fárasztások…
… bámulatos, erőtől duzzadó pontyok! Mindehhez már nem kell napokat, heteket vízparton töltenünk!
Az év utolsó napjain a hideggel megküzdve egyetlen kapás, egyetlen hal óriási örömet tud okozni!
Ezt a szép tőpontyot januárban sikerült megfognom úgy, hogy a hajnali órákban vékony jég borította a vízfelszínt

Fotók: Héjja Bernadett, Betkó Tamás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.