Fagypont alatt II.

Fagypont alatt II.

A folyamatos horgászatok és kísérletek után egyre tisztább képet kaptam. Kirajzolódott, hogy melyek azok a csalogatóanyagok, amik mindennél jobban működnek ebben az időszakban a Szénás-Carp Horgásztavon. Egyre jobb eredményeket sikerült elérnem, ami mögött sokkal több volt, mint a puszta véletlen. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy télvíz idején is szákba terelhetők még a legnagyobb halak is, ha sikerül eltalálni az éppen aktuális ízlésüket.

Jó néhány horgászat kellett ahhoz, hogy egy tökéletesen összehangolt stratégiával és csalogatóanyagokkal vehessem üldözőbe a tó halait. Ezen a napon viszont biztos voltam benne, hogy végre minden a helyére került. Ha némi szerencse is szegődik mellém, akkor emlékezetes nap elé nézek…

A Szénás-Carp Horgásztó téli „arca”
A modern csalogatóanyagoknak köszönhetően a hóvirágok időszakában is eredményesen horgászhatunk pontyokra

A siker érdekében az etetőanyagot és csalit is leszűkítettem mindössze egyetlen változatra. A Fluo Micro Method Feed Pellet Brutális Máj pellet mix SpéciAdditive Folyékony máj kivonattal keverve verhetetlennek bizonyult. Első körben 50 ml vízzel és kevés SpéciAdditive adalékkal kevertem be a pellet mixet. Majd, ahogy újra és újra megszívták magukat a pelletszemek, a Folyékony máj kivonattal pótoltam a nedvességet. Ezt több lépésben, egyszerre kis mennyiségben végeztem el, hogy ne legyen egy ragacsos, összetapadt „gombóc” a kajából. Meglepően nagy mennyiségű Folyékony máj kivonatot képes felvenni ez a pellet mix, ami meggyőződésem, hogy a sikeres horgászat kulcsa volt. A SpéciAdditive adalékok nem mesterséges aromák, hanem olyan természetes, állati és növényi eredetű kivonatok, amik bizonyítottan nagy hatással vannak a pontyokra. Remekül oldódnak a hideg vízben is. Olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek és ez hatványozottan igaz lehet a téli időszakban. Ha ilyen módon használjátok ezt a keveréket, akkor mindenképpen érdemes már előző este bekeverni, hogy reggelre tökéletes legyen az állaga, és ne kelljen a horgászat közben vesződni az optimális állag beállításával. A penetráns „illatú” etetőanyag mellé, egy szintén nagyon ütős, kifejezetten büdös csalit választottam, a BlendeX Pop Up Method Tintahal & Polip fantázianevű bojlit. A csalihoz tartozó rendkívül erős aromakoncentrátummal tovább növeltem a csali vonzerejét, amelynek a nagytestű pontyok sem tudtak ellenállni. A legtöbb horgász a lehűlt vízben az édes-gyümölcsös keverékeknek és a hasonló ízvilágú csaliknak szavaz bizalmat. Érdekes lehet, hogy én ennek pont a szöges ellentétével próbálkoztam.

A keverék lelke a SpéciAdditive Folyékony máj, amit fokozatosan, de nagy mennyiségben kevertem a FMMFP-hez
A tökéletesre hangolt csalogatóanyagok és módszer

 

A nagyon hideg, mindössze 2-3 Celsius-fokos vízben a legjobb csalogatóanyagok használta mellett is ritka az igazán nagy haldömping. Persze vannak kivételek és helyzetek, amikor ez összejön. Ez a tó a legtöbb esetben nem erről híres, még akkor sem, amikor igazán aktívak a halak. Pont ezért szeretem nagyon, mert nem egy „műanyag” víz, amin bárhol, bármikor könnyedén lehet halat fogni.

Ezen a napon is ki kellett ülni a halat, de megérte!
Az idei esztendő első 10 kg feletti hala volt ez a gyönyörű színekben pompázó tőponty

Ezzel az egyetlen, gyönyörű hallal is elégedett lettem volna már, ám a java még hátra volt. Hatalmas, botgörbítős kapással érkezett az újabb „fagyos” ponty. Megdolgoztatott rendesen, mire a szákba sikerült kényszerítenem. Élmény volt a fárasztás minden pillanata…

Karikába görbült a feederbot a kezemben, óriási ellenállással küzdött
Szinte hihetetlen, de ez a tükrös is meghaladta a 10 kg-ot
Ez a kép mindent elárul, a csalogatóanyagok remekül működtek

Ez a nap már így is túlmutatott minden elvárásomon, ám a Jolly Joker hal, ami a sötétben „szokott” érkezni, még hátra volt. A jól bevált recept szerint szinte már teljesen sötétben dobtam a pontycsapat közé a végszerelékemet és vártam a nap búcsúhalát. Nem szoktam ilyenkor megvilágítani a spicceket vagy bármi más módon érzékelhetőbbé tenni a kapásokat. Csupán a botok mellé húzódom és fülelek. A pontykapások még ebben az időszakban is annyira vehemensek, hogy az orsó dobjáról elemi erővel lepergő zsinór és a lazára állított nyeletőfék együttes hangja mindennél jobban és élvezetesebben jelzi a kapást. Ezen az estén is „füstölős” kapással érkezett meg a nap utolsó harcosa.

Egy tökéletes nap tökéletes befejezése. Ez a szép ponty újfent megerősítette „a sötétben érkező hal” elméletét

Ezen a napon minden tökéletes összhangban volt, amit remekül tükröz a három megfogott nagytestű hal. Soha nem fordult még elő, hogy a téli hónapokban egy horgászat alatt kettő 10 kg feletti pontyot sikerüljön fognom. Legutoljára 2014-ben sikerült az a „bravúr”, hogy, már januárban 10 kg feletti pontyot tarthattam a fényképezőgép elé. Sőt mi több, abban az évben mind a tizenkét hónapban sikerült nagytestű pontyokat fognom. Idén talán ez újfent összejön?!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképek: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.