Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 17. rész - Csak a kék!

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 17. rész - Csak a kék!

A fagyos éjszakák, a hideg és rövid nappalok nem kímélik tavainkat, folyóinkat sem! A kritikus vízhőmérséklet 5-6 Celsius-fok, ha már ennyire (vagy még ennél is jobban) lehűlnek vizeink, nagyon nehézzé válik a halfogás. Legyen az bármilyen vízterület, MINDEN kapásért meg kell küzdeni. De ha tetszik, ha nem, új időszámítás kezdődött, mert tél van!

Mielőtt a téli horgászatok rejtelmeibe elmélyednénk, egy érdekes, talán szokatlan gondolatot hadd osszak meg az olvasókkal. Minden túlzás nélkül állítom, hogy Magyarországon „pellet-forradalom” zajlik. Ez az elmúlt 5 évben pörgött fel igazán, és a gyártók egymást túllicitálva hozzák létre különleges csalijaikat. Ha csak az első 5 hazai legnagyobb márka kínálatában található pelletek számat összeadjuk, meghaladja az ezret! Még a legtájékozottabb horgász is képtelen ezt nyomon követni, belekeveredik, mint macska a házi cérnába, majd feladja… Úgy gondolom, ha ma Magyarországon - ilyen gyorsan változó környezetben - egy csali 3 évet megél, és még igény is van rá, az kisebbfajta csoda! Büszke vagyok arra, hogy a Haldorádó kínálatban van egy prémiumkategóriás csali, amely kiállta az idők próbáját és az iránta mutatott igény nemhogy csökken, hanem folyamatosan nő! Ez az Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász ízesítéssel. Kevés olyan horgász van, aki erről nem halott, vagy nem próbálta még. Sikerének titka, hogy éppoly eredményes az intenzíven telepített tavakon, mint a természetes vizeken, és télen-nyáron bízhatunk benne. A leghidegebb vízben is kapásra serkenti a halakat, ritkán marad érintetlen.

Az Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász a legsikeresebb Haldorádó csali már évek óta!
Szinte lehetetlen e mellé olyan más csalit tenni, amely felveszi vele fogósságban a versenyt, vagy talán mégis?!

Nagyon nehéz e melle tenni olyat, amely felveheti fogósságban a versenyt, de talán sikerült, amely Putz Tamás munkáját dicséri. Hogy ezt bizonyítsa, közös horgászatra invitált egy számomra új vízterületre, amely Lajosmizse határában található.

Az igényesen kialakított Szászpa Horgásztó volt horgászatunk helyszíne
A tó egyik legjobb helye a Sziget, hiszen itt a legnagyobb a meghorgászható terület, így ezt választottuk
Putz Tamással közösen próbáltunk a tó szép halaiból néhányat partra segíteni

A Szászpa Horgásztó jó hírnevét a kulturált, igényesen kialakított környezetének, vendégszerető, kedves tulajdonosainak és persze nem hétköznapi halállományának köszönheti. A tó halbarát szabályrendszere pedig egyértelműen kiszűri a „húshorgászokat”, vagy a hallal nem megfelelő módon bánókat. Érdemes a legfőbb szabályokat külön is megemlíteni:

  • 1 boton csak 1 horog lehet.
  • Fonott főzsinórt használni NEM szabad. A dobóelőke sem lehet fonott, csak a horog-, illetve a hajszálelőke.
  • Csak szakáll nélküli horog használható!
  • „Elhagyó szereléket” kell kötni, tehát a kosár, illetve az ólom felett nem lehet forgókapocs vagy bármilyen ütköző, ami megakadályozza, hogy egy szakadást követően a súly lecsúszhasson a zsinórról.
  • Nagyméretű pontymatrac használata kötelező.
  • Sebfertőtlenítő használata kötelező.
  • Sűrű szövésű, nagyméretű merítő szák használata kötelező.

Bővebb információk a tóról: http://szaszpahorgaszto.hupont.hu/

Sok helyen jártam már az országban, de ilyet még nem tapasztaltam. A tó egyik tulajdonosa Forgó Kriszta, aki egy csinos, fiatal és aktívan horgászó hölgy! Ő mutatta be nekünk a tavat
Itt a vadkacsák olyan szelídek, hogy kézből etethetők. Imádják a gyerekek, de mi, felnőttek is jót szórakoztunk a kapásszünetekben :)

Ezek egyike sem betarthatatlan szabály, sőt minden halbarát sporthorgász és tógazda közös érdeke lenne, hogy hasonló szabályok mellett próbálják megőrizni a tavak halállományának egészségét és jó kondícióját! Természetesen e szabályokat maximálisan betartva készítettük el végszerelékeinket, amelyek a képeken jól nyomon követhetők.

Minden helyi szabálynak maximálisan megfelelő feeder végszerelékünk
A lenyomott hegyű horog sem engedélyezett, kizárólag a szakáll nélküli használható! A képen az általunk preferált típus látható

A csalogatóanyagok sorát sem bonyolítottuk túl, mindketten kizárólag a Haldorádó Fagyos Ponty termékcsaládot használtuk, amely a lehűlt vizekben talán az egyik leghatékonyabb. Most sem csalódtunk benne!

A Haldorádó Fagyos Ponty termékcsaládot a hideg vízi horgászatokhoz fejlesztettük. Ezekből használtunk 1-1 csomaggal a nap folyamán. A jóból nem kell sok! :)
A csalogatóhatás fokozása érdekében…
… a megtöltött kosarat Tamás egy spéci aromakádban forgatta meg
A CSL Tuning Hideg vízi aroma a leghidegebb vízben is oldódik és a mederfenéken terjed, pont ott, ahol a halak is tartózkodnak
Beélesítve!

A csalik sorát is megpróbáltuk leegyszerűsíteni. Nekem kettő olyan favorit csalizó pelletem van, amellyel 10-ből 9 pontyos horgászatot megoldok. Ha csupán egyetlen csalit vihetnék magammal, az nem lenne más, mint a Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet - Édes Ananász. Ha e mellé tehetek még egyet, akkor az pedig az Oldódó Lebegő Pellet - Fokhagymás Hal lenne.

Reggel olyan hideg volt, hogy rövid időn belül még az orsók is lederesedtek
Az első halat én fogtam…
… de ezen a napon csak egyetlen pontyot tudtam kedvenc csalimmal horogra csalni

Nos, annak ellenére, hogy én fogtam az első halat az Édes Ananász pellettel, a későbbiek folyamán egyetlen kapásom sem volt, de a fehér színű fokhagymás csalira sem… Persze ez lehetett volna véletlen is, de amikor Tomi a harmadik halát fogta az új Fluo Oldódó Lebegő Pellet - Kék Fúzió csalival, akkor elpattant nálam a cérna és kértem tőle.

A Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pellet család egy új taggal bővült, amelynek neve Kék Fúzió
A kisebb szemeket a 10 mm-es…
… a nagyobbakat a 15 mm-es csalitüskére tűzve lehet könnyedén, gyorsan felkínálni
Ha szükséges, kicsit faragjuk meg, hogy ideális legyen csali felkínálása

Nem hiszek csodacsalikban, de azt már sokszor megtapasztaltam, hogy vannak egyes vízterületeken csodálatosan működő csalik, amelyek mellett semmi más nem rúg labdába. Mint később kiderült, a Tamás által kifejlesztett új csali itt bizony ilyen volt!

A Kék Fúzió első áldozata
Egy szép tok!
A kamera forgott és minden izgalmas pillanatot megörökített
Végig felhős volt az ég, csak pillanatokra bukkant elő a Nap
Jogos a mosoly, nagyon szép halat fogott Tomi
Talán mondanom sem kell, hogy mi volt a csali az előző, majd a soron következő pontynál…
Tomi újabb szép tőpontyának kifogása után úgy döntöttem, hogy csalit váltok!

Nézzük, mi az Oldódó Fluo Lebegő Pellet család új, Kék Fúzió nevű változatának különlegessége! Ezt Putz Tamás a következőképpen foglalta össze:

„A Haldorádó termékek egyik legfontosabb ismérve, hogy hosszú tesztelési időszakon és kemény minőségbeli rostáláson mennek át, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülhetnének. Ez különösen igaz a prémiumkategóriás pelletcsaládunkra, az Oldódó Fluo Lebegő Pelletekre.

Csaliváltásom eredménye egy termetes tok lett!
Végigérte a pontymatracot
Le se tagadhatná, hogy mire csábult el
Mutatós, szép hal!
Mindketten a Spro Team Feeder Master Carp 390LC és 420LC botokat használtuk

E csali alapötlete három évvel ezelőtt született meg, s azóta több száz óra horgászat van benne. Rengeteg különböző vízterületen próbáltam, melyek során folyamatosan változott, csiszolódott az összetétele, mígnem elnyerte azt a végleges formáját, amivel mi is elégedettek voltunk. Három fő tulajdonság jellemzi ezt a pelletet:

  • Az első, és egyben leginkább szembetűnő a kék színe, amely ez idáig szokatlan volt a Haldorádó palettán. Miért pont kék? Mondhatnánk viccesen, csupán azért, hogy kitűnjön a kínálatunkból, de ennek van egy sokkal komolyabb oka is. A tesztelések egyértelműen megmutatták, hogy ez a kissé sötét, visszafogott, mégis jól látható színárnyalat előbb lel gazdára, mint a rikító színű csalik, melyek szinte „kiabálnak” a mederfenéken. Ez hatványozottan felértékelődik a késő őszi, téli horgászatok során, amikor minden apró részlet döntő fontossággal bírhat, így a csalink kontrasztja is.
  • A különleges szín mellé egyedi íz és aroma dukál. A pellet rendkívül finom, gyümölcsös, picit savanykás illattal rendelkezik. Ezt az aromát nem egyfajta gyümölcs felhasználásával sikerült elérnünk, hanem több, különböző érett trópusi gyümölcs keveréke, valamint egy karakteres fanyar aroma egyvelege adja a Kék Fúzió meghatározhatatlan, mégis csábító illatát.
  • Sok gyártó termékei közt találhatók olyan csalik, melyek íze és illata semmilyen összefüggésben nincs egymással, és például gyakorta érezni, hogy az epres csalikhoz sós íz párosul. Számunkra ez sohasem volt elfogadható, ezért mindig ügyeltünk rá, hogy csalijaink fogóssága ne merüljön ki egy intenzív illatban. Ha a szánkba vesszük, minden szem Kék Fúzió pelletben ugyanaz a finom, szétáradó gyümölcsös íz köszön vissza, mint amit a doboz felbontásakor kiáramló illatban érezhettünk.

Tomi botja szépen görbül, ez bizony termetesebb hal lesz!
Ezért kell a nagyméretű merítő fej, ebben biztosan nem sérül a hal
A szakáll nélküli horog nem ejt nagy sebet, de ezek fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg!
A nap legnagyobb hala, bőven 10 kg felett!

Mivel egy nagy energiatartalmú, oldódó, lebegő, hallisztmentes csaliról van szó, a vízbe érkezést követően azonnal elkezdi kifejteni a hatását, majd hosszasan, folyamatosan áramlanak ki belőle a finom ízek és az étvágyfokozó attraktánsok, amik kapásra ösztönzik a halakat. Tapasztalataink szerint minél hidegebb a víz, annál kiemelkedőbb eredményekkel teljesít, de meleg nyári horgászatok során is meggyőzően, stabilan működik. Az aktuális évszaknak megfelelően más édes, valamint halas vagy fűszeres etetőanyagokkal egyaránt kiválóan kombinálható. Meggyőződésem, hogy aki eredményesen használta eddig az Édes Ananász pelletet, ezzel is meg lesz elégedve!”

Ez a nap Tomié volt, én csak asszisztáltam, fele annyit fogtam, mint ő
Látványos és megkérdőjelezhetetlen volt a Kék Fúzió pellet fogóssága. Összesen 9 halat fogtunk, ebből 8 ezt a csalit választotta!
Ezzel a ponttyal búcsúztam a Szászpa Horgásztótól, ahová még biztosan visszatérek!

A tények és a számok makacs dolgok, amelyekkel lehet vitatkozni, lehet magyarázni, de kérdés, hogy érdemes-e? Közös horgászatunk 6:3-mal zárult. A 9 kifogott halból 8 a Kék Fúzió pelletet választotta. Persze lehetne ez véletlen is, no de ennyiszer?!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Farkas Szabolcs, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.