A sokrétű csalitüske

A sokrétű csalitüske

A hajszálelőkés csali-felkínálás eredményessége már régen bebizonyosodott. Mostanra a céltudatos pontyhorgászok szinte kizárólag a horog mellett kínálják fel a halak „bajszára valót”. A metódus nagyon egyszerű: a fűzőtűvel felnyársaljuk a kívánt csalit, majd ezt áthúzzuk a hajszálelőkére, végül stopperrel lezárjuk azt. Egyszerűen hangzik, mégis előfordulhatnak nehézségek a csalizás során, főleg azoknál, akik kevésbé ügyes kezűek, vagy éppen nem rendelkeznek kellően vékony fűzőtűvel. Egyszerű megoldás számukra a csalitüske, amely megreformálja a hajszálelőkés csalizást!

A Haldorádó csalitüske valójában nem más, mint egy aprócska, vékony fémtüske, aminek egyik végén van egy fül, míg a másik vége hegyes és apró szakállak vannak rajta, amik megtartják azt, amibe beledöfjük. Felkötését már bemutatta a Döme praktikák 12. rész - Hogyan készül a csalitüskés method végszerelék? című film:

További részletek a csalitüske felkötéséről

A Haldorádó csalitüske 7, 10 és 15 mm-es változatokban kapható
A Döme praktikák 12. rész - Hogyan készül a csalitüskés method végszerelék? című film részletesen is bemutatja a tüske felkötését

Milyen előnyei vannak a tüskének a fűzéssel szemben?

  • gyors
  • egyszerű
  • nem repeszti szét a legkisebb pelletet sem
  • lesúlyozza a pop-up csalikat annyira, hogy nem emelik el a horgot a fenékről
  • sokféle csalikombinációt lehet így felkínálni

A csalitüskére sok mindent fel lehet tűzni

Gondolom, sokaknak megtetszett a csalitüske, hiszen egyszerűsége lenyűgöző, ennek ellenére a legtöbbször a SpéciCorn-al együtt szerepel. Éppen ezért most szeretnék bemutatni néhány olyan csalivariációt, amelyek tüskén felkínálva is kiválóan működnek. Íme, néhány olyan kombináció, melyek tüske segítségével sokkal könnyebben kivitelezhetőek, mint fűzőtűvel.

1. SpéciCorn

Amint azt már említettem, néhányszor már bemutattuk a SpéciCorn és a 7mm-es tüske tökéletes összhangját. Fogósságát számtalan felhasználó igazolta már vissza. Főleg method módszernél tanácsos alkalmazni.

A SpéciCorn népszerűsége egyre nagyobb
A 7 mm-es tüske és egy szem kukoricaimitáció tökéletes összhangja
Ha a hal a kosárra szippant, az akadás garantált!

2. Kikönnyített kukoricafüzér

A nagy halak csemegéje a pácolt kukorica. A 15 mm-es tüskén két szem kukorica és egy szem nagyméretű technopufi kényelmesen elfér. Az ehhez hasonló csalikat is inkább methodozáshoz ajánlom, mivel úgy a csali el van rejtve, nem viseli meg különösebben a dobás. Ellenkező esetben nagy lendítésnél előfordulhatna, hogy az egész fűzér lecsúszik a tüskéről, mert a kukorica belseje nem olyan tömör és rugalmas, hogy a tüske bele tudjon szorulni.

A pácolt kukoricák egyszerű, ám hatékony csalik
Két szem kukorica és egy szem technopufi a 15 mm-es csalitüskén tökéletesen balanszírozott csalit eredményez
Eredményesen használtam már ezt a kombinációt…
… főleg amurhorgászat során!

3. Carp Bonbon

A Haldorádó Carp Bonbon egy kifejezetten nagyhal-horgászatra fejlesztett oldódó pellet. Masszív anyagból készült, ám a 15 mm-es tüskét kényelmesen bele tudjuk döfni. Mivel tömör, a csalitüske szakállai eléggé bele tudnak kapaszkodni ahhoz, hogy nagyobb dobások esetén se csúszhasson le a csali a tűről.

A Carp Bonbon kifejezetten nagy halak horgászatánál vált be
A bonbon 15 mm-es csalitüskén kitűnően bírja a nagy dobásokat is

4. Olódó-lebegő pellet

Az oldódó-lebegő pelletekkel sokan nem vergődtek zöldágra, amikor annak felfűzéséről volt szó. Porózus anyaga miatt a vastagabb vagy a nem megfelelő kialakítású fűzőtűk könnyen szétrepesztették és emiatt sok bosszúságot okoztak. Nem kell többé szuper vékony fűzőszerszámot keresni, hiszen a 10 és 15 mm-es csalitüskék pont jó méretűek a 12 és 16 mm-es Fluo csalik felkínálására. Kitűnően tartanak a tüskén, és a kis fémtüskének hála nem emelik el az egész előkét a fenéktől.

Az Oldódó Fluo Lebegő Pellet a feederbotos pontyhorgászok egyik legkedveltebb csalija
Rövid előkés, Pellet kosaras szerelékkel igazán hatékony ez a csalifajta
Megfelelő méretű csalitüskével balanszírozott csalit kapunk, amely nem emeli el a horgot a fenékről, mégis könnyen felszippantható a potykák számára

5. Fúrt pelletet tűzni?

Igen, lehet! Persze önmagában leesne a tüskéről, hiszen a gyári lyuk sokkal nagyobb, mint amiben a tüske meg tudna szorulni, ezért segítséget kell alkalmazni. A SpéciCorn anyagának köszönhetően kitűnően megtámasztja felülről is a kemény pelletet, és ami még jobb, ki is könnyíti azt! A horog felőli részen a csalitüske füle szolgál ütközőként, így a fúrt pellet nem tud rácsúszni a horogra. Remek csalikombinációkat készíthetünk a 15 mm-es tüske segítségével!

A 2014-ben debütált, széleskörű kínálatban mindenki talál kedvére való csalit
Ízletes, kikönnyített pontycsemege, melynek elkészítése mindössze pár másodpercet vesz igénybe

6. Bojlit a tüskére!

A feederezőkön kívül a bojlis horgászok is hasznosíthatják a csalitüskét. A 15 mm-es csalitű elég hosszú és erős ahhoz, hogy megálljon rajta egy szem 18 mm-es bevonatos bojli. A nagyobb dobásokat is bírni fogja, és ennél egyszerűbb csalizást a nagyponty-horgászok sem tudnak, az biztos!

A bojlis horgászok számára is praktikus segítség a csalitüske
A Haldorádó bevonatos bojlik intenzív csalik, amelyeket most már nem csak fűzni, hanem tűzni is lehet

7. Pop-up

Mint azt már említettem, az oldódó-lebegő pelletet a megfelelő méretű tüske és a horog súlya képes lent tartani a fenéken. 16 mm-es Pop Up bojlinál ez már egyáltalán nem biztos. Az viszont igen, hogy a 15 mm-es csalitüske segítségével a lebegő bojlikat is fel lehet kínálni. Ha nem elég a tű és a horog, hogy lent tartsa a csalit a fenéken, akkor a PB horogra akasztható apró ólma (PB PRODUCTS Downforce Shot on the hook Beads) segít lesúlyozni azt.

A pop-up bojlik önmagukban is fogósak
Íme, egy precízen felkínált csali!

8. Mini bojlis tűzet

A Quatro Fluo Pop Up bojlik átmeneti csalit képeznek a könnyű feederezés és a nagyhalas bojlizás között. Sokan használják ezeket a pillekönnyű csalikat, hiszen mind méretük, mind pedig felhajtóerejük pont megfelelő. A 8 mm-es golyók a 7-es tüskén, míg a 11 mm-es minibojlik a 10-es tüskén állnak meg biztonságosan.

4 féle ízű golyócska található a Haldorádó Quatro Fluo Pop Up bojlik dobozában
Csak a horog tartja lent a fenéken a pillekönnyű golyóbisokat
A halak nem tudnak ellenállni a színes falatoknak!

A fentebb bemutatott variációk csupán töredékei annak, amelyeket csalitüskén felkínálhatunk. Valószínűleg még számtalan ötlet lát majd napvilágot, hiszen ilyen sokan még soha nem használták ezt az apróságot, mint ahányan 2015-ben fogják! Ezért zbe tenném a kezem!

Írta: Sipos Gábor
Fényképezte: Nagy Gábor, Csapi Károly, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.