Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 21. rész – Viharos tavasz

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 21. rész – Viharos tavasz

Európa több országában volt már szerencsém horgászni, de ez ideáig a környező országok közül Románia valahogy kimaradt. Egy kora tavaszi horgászkiállításon ismerkedtem meg Erdei Norberttel, aki Erdélyben él és ide invitált meg egy közös horgászatra. Egyik kedvenc tava a Hegyközcsatár közelében található Csatári horgásztó, amely ránk várt.

Ez a tó különösen népszerű a horgászok körében, hiszen igazán változatos a halfaunája, de legnagyobb vonzerejét a kapitális pontyai jelentik. Azért is mondtam örömmel igent Norbert meghívásának, mert ő is a nagypontyos method feeder horgászat megszállottja, amelyhez ideálisnak ígérkezik ez a vízterület.

A Hegyközcsatár közelében (Erdélyben) található a Csatári horgásztó
A gyönyörű környezetben fekvő, impozáns méretekkel bíró tó a nagyponty-horgászok egyik kedvelt célállomása

A dolgunkat nehezítette, hogy érkezésünk előtt alig egy héttel ezt a tavat még jég borította. A horgászat napján is nagyon kellemetlen, hűvös időjárás volt. A víz egyáltalán nem volt meleg. Sejtettem, hogy ilyen időjárási körülmények közepette, a jéghideg vízben a halak aktivitása sem lesz túl nagy. De mivel ezt a telet is áthorgásztam, nagyon sok olyan értékes tapasztalatra tettem szert, amelyek a legreménytelenebb helyzetekben is hozzásegítettek végül a hőn áhított kapásokhoz. Én akkor is vízparton voltam, amikor mások a kutyájukat sem engednék ki a szabadba… de ezek a napok, ezek a nehéz helyzetek kellenek ahhoz, hogy legyen mindig mentő ötlet, legyen olyan megoldás, amely végül halat ad! Mert, mint később kiderült, bizony itt is szükség volt rá! 

A tó sekélyebb felén ültünk le. Nyugodtan indult a nap, a part is szépen megtelt, de egyetlen pontykapás nélkül megúszta mindenki
A kapástalanság egyik oka a folyamatosan csökkenő légnyomás volt

A nap nyugodtan indult, alig fújt a szél, hűvös volt, de ez egy cseppet sem zavart. A folyamatosan érkező optimista horgászok pedig tovább fokozták önbizalmam. „Lesz itt hal hamarosan!”, nyugtatgattam magam. Nagy reményekkel ékeztünk korán reggel, viszont elmúlt már dél is, amikor még egyetlen kapás nélkül ültünk a vízparton. De nem csak mi, hanem az összes többi horgász is megúszta pontykapás nélkül! Mi lehet a baj? Amikor reggel elindultunk, 1010 hPa volt a légnyomás. A horgászat kezdetekor ez már csak 1005 hPa volt és folyamatosan csökkent. 

Napközben a levegő egyre hűvösebb lett, és eleredt az eső, jó szolgálatot tett a félsátor
A nagy távolságú method feeder horgászat az egyik leghatékonyabb módszer, amikor keresni kell a halat

Érződött, hogy egy cseppet sem nőtt a hőmérséklet, sőt egyre hűvösebb lett, feltámadt az ÉK-i szél és 13 óra után eleredt az eső. Egy nagyon markáns időjárási front kellős közepébe csöppentünk. A szél és vele együtt az eső egyre erősebb lett. Van egy kis félsátram, amely szökőévente egyszer használok – hát, most bizony nagyon örültem neki, hogy magammal hoztam, mert e nélkül nehezen lehetett volna kibírni a vízparton. Időnként – nem túlzok – vízszintesen esett az eső, és egy percre sem kívánkoztam ki a félsátor alól. Ahogy egyre zordabb lett az időjárás, úgy lett egyre kisebb a konkurencia a parton. Rövid időn belül szinte mindenki elmenekült, és akik maradtak, azok továbbra sem tudtak pontykapást felmutatni. Mi is már a sokadik dobáson, etetőanyag és csali kombináción voltunk túl, de eredmény nélkül. A mentő ötletet egy olyan keverék adta, amelynek végül több pontyot is köszönhettünk. Íme, a pontos recept:

Csípős-májas nagyponty-csemege

  • 0,2 kg Haldorádó Top Method Feeder Brutal Liver
  • 0,2 kg Haldorádó Micro Method Feed Pellet Brutal Liver
  • 50 ml Haldorádó SpéciAdditive Folyékony máj
  • 25 ml Haldorádó SpéciAdditive Csípős paprika kivonat
 

Ezt a keveréket használtuk mindketten különféle csalikkal kombinálva, bízva abban, hogy ez a markáns ízű, igazán tartalmas keverék a kosarunk közelébe csalja a halakat.

A csípős-májas nagyponty-csemege mentette meg a napunkat!
A keverék lelke a csípős paprika kivonat és folyékony máj, e két adalékanyag a nagy pontyok kedvencei
Még egy apró trükk! Az 55 grammos Long Cast Method Feeder kosár középső bordáját kivágtam, hogy a csalit mélyebbre ültethessem
A töltőszerszámba is a kajakupac mélyére, nem pedig a külső peremére kell a csalit tenni
Nem kell, hogy a csali azonnal hozzáférhető legyen! Ez a később érkező, óvatos halak megfogása során vált be!
A csali a legjobb pozícióban várja majd így is az öreg pontyokat

Délután 4 óra volt, szűk 2,5-3 óra a teljes sötétedésig, és már a horgászat feladását fontolgattuk, amikor végre Norbert pontyot akasztott! A szép tőponty visszaadta a reményt, és nem volt kérdés, hogy maradunk! Miután segítettem barátomnak a szákolásban, fotózásban, majd ahogy visszatértem, azt vettem észre, hogy szól a nyeletőfékem. Nekem is megérkezett a várva várt pontyom! 10 percen belül 2 szép halnak örülhettünk. Eddig sem volt jó idő, de a „vihargépkezelő” magasabb fokozatra kapcsolt. A halak mintha ezt várták volna! 1 óra leforgása alatt még 3 gyönyörű pontyot fogtam, a legnagyobb súlya bőven meghaladta a 10 kg-ot!

Norbert késő délutáni fogása törte meg a csendet…
… amit 10 percen belül az én első pontyom követett
Felszerelésem most is hibátlanul tette a dolgát
Újabb gyönyörűség a parton
Amikor már csak két „őrült” maradt a vízparton, akkor jöttek a legnagyobbak!
Ezzel a csodás csatári harcossal búcsúztam Erdélytől

A part teljesen kiürült, mindenki elmenekült, elege lett a tavaszi viharból. Megvallom őszintén, hogy nekem is pont elég volt, hiszen szétázott mindenünk. Átfázva, csuromvizesen, mégis boldogan pakoltunk össze, mert újabb nagyon nehéz, de sikeres horgászatot tudhattunk magunk mögött. Gyönyörű halak értékelték a kitartásunkat, amiknek ígéretet tettem, hogy ide még biztosan visszatérek, és remélem, hogy akkor már az időjárás is kegyes lesz hozzánk!

Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.