Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 20. rész – Rapid nagyponty-horgászat

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 20. rész – Rapid nagyponty-horgászat

Manapság a nagyhalas feederezés, a bojlis horgászat, a hagyományos fenekező technika, de időnként az úszós pontyhorgászat is sok hasonlóságot mutat. Gyakorta a fejemhez vágják, hogy már nem is feederezés az, amit csinálok. De ugyanezt megkapja Haskó Tamás kollégám is, akit az általa kedvelt nagyponty-horgászattal állítanak falhoz, hogy annak meg már semmi köze a bojlizáshoz! Hol az igazság?

Ideje volt egy közös horgászat során tisztázni a manapság igencsak aktuális és népszerű pontyos kérdéseket!

Mindössze ennyi cuccal vágtunk neki Haskó Tamás kollégámmal a közös horgászatnak

Döme Gábor: Szerinted miért keverednek a különféle módszerek, miért változik ilyen dinamikusan a bojlis pontyhorgászat vagy a nagyhalas feederezés?
Haskó Tamás: Szerintem azért, mert az elsőszámú célhala az általad említett mind a 4 módszernek a ponty. Mindenki pontyot akar fogni, ráadásul minél többet, minél nagyobbat és minél rövidebb idő alatt!

A legtöbb tavon nem lehet autóval a horgászhely mögé állni, ilyenkor át kell gondolni, hogy mit visz magával az ember

DG: Nekem meggyőződésem, hogy az általam preferált nagyhalas feeder módszer sikerének egyik titka, hogy kevés cuccal, beleértve a csalogatóanyagokat és csalikat is, akár egy kosárnyi etetőanyaggal is, rövid időn belül sikeresek lehetünk.
HT: A bojlis pontyhorgászatot előnyben részesítők eszköztára is folyamatosan változik és finomodik. Egyre többen használnak kisebb csalikat, stick mixet, és egyre kevesebben vackolnak le több napra egy helyre. Mert egyszerűen nincs rá idejük!

Ízes, színes falatokkal vártam a halakat
Elsőként a BlendeX Pop Up Method - Ananász - Banán csali került a csalitüskére
Színültig raktam a töltőszerszámot Brutal Liver Micro Method Feed Pellettel
Ebbe nyomtam bele a 45 grammos Long Cast Method Feeder kosarat
A kosarat kivéve, a töltőszerszámba csalit…
… és kevéske Maximum Green etetőanyagot helyeztem…
… majd újra belenyomtam a kosarat
Ezt néhány csepp BlendeX aromával ízesítettem

DG: Csináltunk egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a horgászok több mint fele évente maximum 20 napot tölt a vízparton. Az is gyakorta a hétvégi napokra esik vagy 3-4 óra a munka után. Esélyük sincs arra, hogy napokat, heteket eltöltsenek egy-egy helyen. Ők nagyon szívesen látogatják az intenzíven telepített, nagy halsűrűségű tavakat, ahol könnyebb a halfogás, mint egy nagy, természetes vízen.

Kapásra várva 1
Kapásra várva 2

HT: Nincs is ezzel gond! Sőt, szerintem az is teljesen mindegy, hogy az elektromos kapásjelzőt vagy a feeder spiccét figyeli a horgász. Az a lényeg, hogy bármennyit is van a vízparton, örömét lelje abban, és legyen sikerélménye! Megvallom őszintén, hogy 2017-ben én is kevesebb többnapos túrán voltam, a többi pecám rapid horgászat volt. Azaz olyan gyors peca, amit te is művelsz, de az én pontyos módszeremmel.

Elsőként Tamás lendült akcióba
Csapatmunka
Tamás első két dobása 2 db 10+-os pontyot adott! Be kellett ebben is segítenem… :)

DG: A közös horgászat helyszínéül a mindkettőnk által kedvelt Akasztói Horgászparkot választottuk. Minimális, kizárólag a legszükségesebb cuccal vágtunk neki, hiszen kereső horgászatot terveztünk. A késő őszi, téli, sőt még a kora tavaszi időszakokban a legtöbb tavon alig van horgász, ekkor lehet akár a helyeket váltogatni, a halakat keresni.

Sokig én sem tétlenkedtem, görbül már feederbot!
Egy ilyen szépségnek örülhettem
A kíméletes bánásmód miden módszernél KÖTELEZŐ!!!
Horgászatunk helyszíne az Akasztó Horgászpark volt
Ennél egyszerűebben már nehéz lenne ezt megoldani
Itt az újabb gyönyörű pikkelyes
Szikiponty a javából!
Elképesztően hatékony volt Tamás módszere is!
Mindenki ilyen óvatosan bánjon veled!

HT: Hát, igen, megtapasztaltuk már jó néhány alkalommal, hogy a mennyei manna is kevésnek bizonyult, és nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudtunk halat fogni. Ennek oka, hogy a legjobbnak vélt helyeken nem volt hal. A jó helyválasztás a hideg vízi horgászatok során már fél siker. Még a legkisebb tavakon is képes a hal elbújni. Gyakran előfordul, hogy a leghidegebb napokon a tó legmélyebb, míg napsütéses napokon a legsekélyebb részére úsznak a halak csapatostól. A tó többi része ilyenkor üres, ott a legjobb csali és módszer sem ér semmit!

A közösen kifejlesztett BlendeX Pop Up csalik
Összesen 8 különböző csalit számlál a BlendeX család, ebből 4 fajta a Method, amelyben 8 és 10 mm-es golyók találhatók, a további 4 pedig a „Big Carp”-oknak készült, ezek 12 és 14 mm-es lebegő csalik
Minden csali két különböző színezetet és dupla (egymáshoz jól passzoló) aromát kapott. Az igényes dobozkában helyet kapott még egy kis aroma fiola, amellyel az extra aromázás elvégezhető

DG: Ez a horgászat remek apropó arra is, hogy bemutassuk a Haldorádó 2018-as újdonságai közül BlendeX Pop Up csalikat, amelyeket Tamással közösen fejlesztettük ki. Ezekbe mindenki beleadta a pontyos tudását. A BlendeX márkanév a Blend, azaz a keverék szóból ered, amely tökéletesen illik a csalijainkra. Az évek, évtizedek alatt legjobban bevált ízeket és színeket ötvöztük, amelyet a kis aroma fiolával (az abban rejlő tömény aromával) még tovább fokozhatunk. Van ennek nagy pontyos (Big Carp) és feederes (Method) változata. A pontyozóknak a nagyobb, 12 és 14 mm-es csalik készültek, míg a feederezőknek a 8 és 10 mm-es méretűek. Gyors pecákhoz nehezen tudunk most ezeknél jobbat elképzelni!

Így a legfogósabbak a Method csalik. A sárga + lila színű golyócska ananász és banán, a fekete + rózsaszín tintahal és polip ízesítésű
A 8 mm-es csalihoz a 12-es Gamakatsu Specialist RX BL + 7 mm-es csalitüske, míg a 10 mm-es golyócskához a 10-es horog + 10 mm-es csalitüske passzol
Így a legfogósabbak a Big Carp csalik German Rig csalitüskére tűzve. A piros + sárga színű golyócska eper és méz, a fehér + zöld fokhagyma és mandula ízesítésű
A 12 mm-es csalihoz Tamás a 8-as Garder Mugga horgot + 10 mm-es German Rig csalitüskét, míg a 14 mm-es golyóhoz 6-os horgot + 15 mm-es csalitüskét használt

HT: A sokadik hal kifogása után rá kellett jönnünk, hogy a betervezett keresőhorgászatra nincs szükség. Már a legelső helyünk mindkettőnk számára kapások sokaságát adta. Több kapitális pontyot fogtunk, és amíg újra és újra kapást tudunk elérni, miért is hagynánk el az „aranybányát”?!

Most én lendültem bele
A nyerő csali
Egy gyönyörű nyurgaponty

DG: Persze az is egyértelműen látszódik, hogy azokat a csalogatóanyagokat, amelyeket ebben az időszakban használunk, nem kerülik el a pontyok, sőt…! Érdekes számomra, hogy neked a nagyobb csalikat is megeszik a halak, a legnagyobb pontyokat is te fogtad eddig. Szerinted mi ennek az oka?

A legtöbb halat a sárga + lila színű, ananász és banán ízesítésű csalival fogtam
A pontyok választása egyértelmű
Sokat látott öreg harcos, de lám még ő is becsapható az újdonságokkal

HT: Nem hiszem, hogy lehet szelektálni egy 12 vagy 14 mm átmérőjű lebegő csalival a pontyokat. A Stick Mix keverékkel viszont igen! Lehet, hogy erre a markáns ízű, darabos Fűszeres Vörös Máj Stick Mixre a hozzá kevert SpéciAdditive Folyékony Májjal csak a nagyobbak fordulnak rá még a rövid idejű horgászatok során is. Megkérdőjelezhetetlenül ízlik nekik! Továbbá ezzel a „durva” végszerelékkel a kicsik nehezebben tudnak megbirkózni. Lehet, hogy próbálták a csalit kisebb pontyok is felvenni, de nem akadt be a horog a szájukba. Tehát a rövid idejű horgászatok során is lehet ügyesen szelektálni!

Haldorádó SpéciAdditive család a Haldorádó 2018-as meghatározó újdonságainak egyike. Ezek nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok
Ezek közül Tamás a Folyékony Májat használta, ezt keverte a Fűszeres Vörös Máj Stick Mixhez
Tamás végszereléke bevetésre vár
Mindössze ennyi is elég a nagy pontyok horogra csábításához
A csali itt is (kikerülhetetlenül) az etetőanyag kupac közepén várja a halakat
Sok-sok megfogott ponty bizonyította a rapid nagyponty-horgászat hatékonyságát
Tamásnak a fehér + zöld fokhagyma és mandula ízesítésű BlendeX Pop Up csali bizonyult a legfogósabbnak

DG: Ha már szóba kerül a Haldorádó SpéciAdditive, mutassuk be ezt is!
HT: A Haldorádó SpéciAdditive a Haldorádó 2018-as meghatározó újdonságainak egyike, pontosabban új családja. Ezek nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati eredetű kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok, amelyek egyértelmű jó hatással vannak táplálkozásukra. Ezek közül ma kizárólag a Folyékony Májat használtam, nem akartam túlbonyolítani a dolgot, de látszódik, hogy nagyon hatásos a hideg vízben. A lehűlt vízben is jól oldódik és olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ez a zamat számukra kívánatos falatok ígéretét jelzi. Ha nem így lenne, messze elkerülnének a pontyok, ehelyett jönnek rá, mint mézre a darazsak!

Ennyi cucc bőven elegendő egy gyors horgászathoz bármelyik tavon!
A csalogatóanyagok közül nekem is a májas, a Brutal Liver Micro Method Feed Pellet adta a legtöbb kapást
Így várta az óvatos pontyokat a végszerelékem

DG: Döbbenetes, hogy nekem is az új Brutal Liver Micro Method Feed Pellettel töltött végszereléken volt a legtöbb kapásom. Tehát ezek a májas dolgok nemcsak a meleg vízben működnek jól.
HT: Meggyőződésem, hogy lehűlt, letisztult vízben igazán hatékonyak, de ez olyan adalékanyag, amely az év minden időszakában hozzásegíthet minket csodás fogásokhoz.

Volt, hogy egyszerre mindkét feederbotom spicce kapást jelzett, ekkor elkélt a segítség
Ilyen úszókkal lehet lapátolni!
A tökéletes method végszerelék nagy halak horgászatához
Ilyen halakhoz segített hozzá
Tamás dupla pontyfogásával kezdtük, végül az én két szép pontyommal fejeztük be ezt az emlékezetes horgásznapot

DG: A többi SpéciAdditive termékről mikor osztunk meg hasznos infókat?
HT: A következő közös horgászatok során! Benne vagy?
DG: Boldogan állok elébe!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter, Nagy Gábor
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.