Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 3. rész - Ködös Harsány

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 3. rész - Ködös Harsány

Unatkoztok? Elegetek van a karácsonyi semmittevésből? Mennétek már horgászni? Belegondolni is rossz, milyen messze van még a tavasz…?! Sebaj! Tartsatok velem most is, és garantálom, hogy minimum fél óráig feledhetetlen horgászélményekben lesz részetek. Úgy fogjátok érezni magatokat, mintha együtt ülnénk a vízparton, együtt fárasztanánk a szebbnél szebb halakat. Mire vársz? Kattints az írásra!

Információ a vízterületről:

Neve: Harsányi horgásztó

Harsány gyönyörű kis falu, amelynek határában, a Bükk lábainál található a tó (forrás: www.harsany-park.hu)

Hogyan kerültem Harsányra?

A tó bemutatása előtt egy rövid történetet szeretnék elmesélni. 2009-ben szinte nem volt olyan hét, hogy horgászbarátaimtól, ismerőseimtől ne hallottam volna a Harsányi horgásztavon fogott csodálatos halaikról. Mi is beszámoltunk egy itt megrendezett horgászversenyről, a Király Bojlis Kupáról. De ami igazán megfogott, hogy nemcsak a bojlis, hanem a feederhorgászok is legendákat meséltek róla. Gyakorta a nagyhal-specialistákat is túlszárnyalva - átlagos tavakon elképzelhetetlen - 15-20 kilós halakat is fogtak. Van olyan tó, ahol feederrel ekkora halakat lehet fogni? Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de VAN! Ja, és ne egy kicsi, 1-2 hektáros tóra gondoljatok, ahol a hal nem tud elbújni! Évközben is sokat tervezgettem, hogy ellátogatok Harsányra, de mindig úgy alakult, hogy nem lett belőle semmi. Amikor már kezdtek a harsányi hírek elcsendesülni, jött 2009. november 14-15-én Budapesten a PontyShow. Már az első nap volt több olyan vevőnk, aki termékeinket dicsérve, csillogó szemekkel mesélte, hogy milyen sok halat fogott ezekkel Harsányban. Majd jött a kérdés: „Te voltál már ott?” Kényszeredett mosollyal mondtam, hogy „sajnos még nem…”. Nos, ez volt az a pillanat, amikor végleg eldöntöttem, hogy amíg be nem fagy a tó, mindenképpen ellátogatok a Bükk lábainál elterülő csodálatos vízi világba!

Íme, a 3 tóból álló tórendszer madártávlatból
(forrás: www.harsany-park.hu)

Az első benyomások

Kis csapatunk egy több napig tartó, nagyon heves esőzés után érkeztet a tópartra november végén. A tartós hidegek miatt már alig volt levél a fákon. Minden kopár és szürke, az utak pedig sarasak, csúszósak voltak. Kellemetlen hűvös, ködös, párás idő fogadott minket, amely nem éppen ideális horgászidő. Nehezen szabadultunk a halőrház melegétől. Mégis, ahogy kivilágosodott és elénk tárult a tó, azonnal elkápráztatott impozáns méreteivel és környezetével. A sejtelmes köd tovább fokozta mindezt. Nehéz megfogalmazni azt az érzést, amely ekkor hatalmába kerített. Ritkán szoktam erről beszélni, de éreztem, hogy itt ma nagyon szép halakat fogok! Mire alapoztam mindezt? Nem tudom, egyszerűen éreztem…!

November végén már kicsit kopár volt a táj, de még így is ámulatba ejtő
Nyáron mennyivel szebb…! (forrás: www.carpmind.hu)

A Harsányi horgásztó rövid bemutatása

Íme, a tó honlapján olvasható lényegre törő és precíz bemutató „A horgásztó rendszer a Bükk déli lejtőinek ölelésében helyezkedik el Harsány községben. A festői környezetben elterülő horgászparadicsom Miskolctól alig 10 km-re található. A horgászati tevékenység 2006 áprilisában indult meg az egykoron szövetkezeti tulajdonban levő tavakon. A tavak a 2000-s esztendők elején egy tórekonstrukciós munkálaton estek át, így nyervén el végleges formájukat. A 3 tóból álló, egymáshoz képest láncszerűen elhelyezkedő völgyzárógátas tavak közül jelenleg 2 tó áll a horgászok rendelkezésére, míg a völgy legfelső tava a folyamatos halutánpótlást hivatott ellátni a jövőben.”

A Harsányi tó Miskolctól mindössze 10 kilométerre található

Jó látni országjáró körutunk során, hogy egyre több olyan magán- és egyesületi kézben lévő tó(rendszer) van, ahol komolyan gondolják, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a horgászoknak feledhetetlen élményekben legyen részük. Harsány is ilyen! A tógazda, Tóth Péter úr hihetetlen dinamizmusa, elszántsága, tenni akarása és hozzáértése megkérdőjelezhetetlen. A fiatal, nagyon tehetséges szakember rövid időn belül az ország egyik híres és ismert vízterületévé tette tavát. Mi sikerének titka? Az a nem hétköznapi halállomány, amelyért érdemes Harsányba ellátogatni. Ha a képeket és a videót végignézitek, megértitek, hogy miről beszélek!

Amikor zöldek a fák, szinte lélegzik, lüktet a táj
(forrás: www.carpmind.hu)

Miért a nagy tóra esett a választásom?

A 20 hektáron elterülő, átlag 2,5 méter mély, 300 méter széles tó komoly kihívásnak tűnt. Itt fogták ismerőseim, barátaim is kapitális méretű pontyaikat, amurjaikat. Ezen a tavon a feeder és bojlis technika egyaránt kiemelkedő eredményekkel kecsegtet. A tóra alapvetően jellemző, hogy nagy távolságba dobva lehet jó eredményeket elérni. Ez nem jelenti azt, hogy partközelben nem lehet halat fogni! Termetes pontyokat viszont többnyire távol, minimum 100 méterre bevetett végszerelékkel lehet fogni. Miért? Évközben, amikor „nagyüzem” van a tavon, a horgászok egymást túllicitálva próbálnak egyre nagyobbat dobni a tóparton. A nyugalmat kereső halak csak a tó közepén érezhetik magukat biztonságban, hiszen ide már nagyon kevesen tudnak bedobni. Aki ehhez a nyugalmi zónához minél közelebb dob, annak előbb lesz kapása (megfelelő csali használatával, természetesen!). Ott tartózkodásunk napján is többször lehetett hatalmas pontyok ugrásában és fordulásában gyönyörködni, amelyek mindegyike a tó középső részén volt látható.

A 20 hektáros nagy tavon jól megférnek egymás mellett a finomszerelékesek és a nagyhal-specialisták
(forrás: www.carpmind.hu)

Helyválasztás

Abszolút ismeretlenként, de nem felkészületlenül érkeztem Harsányra. November végére már a bojlis csapatok is „elkoptak”, csupán egyetlen lelkes páros próbálkozott, mérsékelt sikerekkel. Megérkezésem előtt egy héttel még az ügyesebbek napi 4-8 db pontyot tudtak fogni a tavon, amellyel én is nagyon elégedett lettem volna…! A tógazda javaslatára a bojlis oldalon a III. sz. helyen ültem le, ahol még néhány napja is tudtak halat fogni. Aki eddig elolvasta soraimat, abban ekkor felmerülhet, hogy „Ja, persze, miért pont ott? Azért, mert ott egy hete etettek, hogy a Döme is tudjon halat fogni, nehogy beégjen!”. Gyakorta „vágják” ezt az arcomba… Aki így gondolja, megkérem, hogy ne olvassa tovább soraimat, ugyanis neki bármit mondok, úgysem fogja elhinni, hogy itt (is!) első látogatásom során „kopasz” létemre tudtam halat fogni. Amikor Péter megmutatta a helyet, a következőket mondta: „Ez egy jó hely, itt nemrég még fogtak halat. Dobj amekkorát tudsz, a többi pedig rajtad múlik! Én nagyon drukkolok, hogy sikerüljön még néhány szép halat szákba terelned!!! Ha valami kell, hívj!”. A képlet látszólag egyszerű, a megvalósítás azonban nem is olyan könnyű, no de ismertek már, soha nem adom fel!

További információ a tóról: http://www.harsanyhorgasz.hu/bemutat.htm

A III. sz. bojlis helyen horgásztam

Időjárási és vízhőmérsékleti adatok:

November végét mutatott a naptár. Kellemetlenül hűvös, csípős, ködös, párás idő volt. Az éjszaka fagyott, napközben pedig maximum 5 Celsius-fok volt a levegő hőmérséklete. A Napot egyetlen percre sem láttuk. A köd szinte egész nap kitartott, a légmozgás gyenge volt. A légnyomás kezdetben stagnáló, majd lassan csökkenő tendenciát mutatott és 1007 hPa-nál állt meg a mutató. A víz hőmérséklete 6-7 Celsius-fok volt.

A hűvös, ködös idő egész nap kitartott

A felszerelés kiválasztásának szempontjai

A tavon az eredményes horgászat (egyik) záloga a távoli, pontos dobás. 100 méter a belépő, hogy esélyünk legyen termetes halat is fogni, tehát elsőként ennek az elvárásnak kellett megfelelnem. Nagyon sok horgászbotot és orsót próbáltam már az évek folyamán. Az egyik legjobb, nekem nagyon kézre álló bot a SPRO Passion 420H, amelyet a feeder-versenyeken is előszeretettel használok, amikor átlagon felüli dobótávolságot kell elérni. Sokszor leírtam már, hogy távolra dobni nagyon sok feederrel lehet. Akár 150 méteres dobótávolság elérése sem lehetetlen, de e nem hétköznapi „feederbotok” döntő többségével éppen csak horgászni nem lehet… annyira merevek, kemények, hogy élvezhetetlen a hal fárasztása, rugalmatlanságuk miatt gyakori a halvesztés is.

A nap egyik főszereplője, a SPRO Passion 420H feederbot

Nagyon sokféle botot kipróbálva a SPRO Passion 420H lett számomra az ideális feeder, amellyel majdnem akkorát tudok dobni, mint a nevemmel fémjelzett Pellet Feeder 420H távdobó nagyágyúval, de annál mégis lényegesen rugalmasabb. A Passion érzékenysége pedig megközelíti a szintén nevemhez fűződő Sensitive Carp feedereket. Tehát akciója a két jól ismert botcsalád között helyezkedik el. Egyetlen hibája van, hogy a Passion széria a kifuttatásra váró modellek listájára került 2009-ben. De talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy gőzerővel dolgozunk egy hasonló karakterisztikájú bot megalkotásán, hogy mielőbb pótolhassuk a hiányt.

Fárasztás közben, nagy hal alatt mutatja meg, hogy mire is képes

Harsányban 2 azonos hosszúságú SPRO Passion 420H botot használtam, az egyik végébe a legerősebb (piros), míg a másikba a közepesen erős (zöld) rezgőspiccet illesztettem. A két azonos hosszúságú bot használata nem a legszerencsésebb, de szükség esetén megoldható. Ebben az esetben az egyiket (amely vízhez közelebb helyezkedett el) egészen hátrahúztam a tartóban, míg a másikat - amennyire csak tudtam - előretoltam. Így a két spicc nem ért egymásba.

A lendületes dobásokat is jól bírja

Az ideális bottípus kiválasztása után egy-egy nem hétköznapi orsót kaptak a Passion feederek. Köztudott, hogy a Spro teszthorgásza és a nemzetközi tanácsadó testület tagja vagyok. A felszerelés elemezgetése közben joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként horgászhatok Shimano, Daiwa vagy bármilyen egyéb cég termékével, amelyeket ráadásul még nyilvánosság előtt fel is vállalok?! A válasz egyszerű: én nem vagyok strucc, soha nem dugom a fejem a homokba, soha nem mondom azt, hogy kizárólag a Spro termékek a legjobbak, csak ezt vegyétek és semmi mást!!! A hitelességem alapköve a tájékozottságom és az őszinteségem. Tájékozott csak úgy lehetek, ha kipróbálom más cégek termékeit is. Az sem titok, ha ezek között találok olyan megoldást, amelyet szívesen látnék anyacégem termékei között, akkor erről tájékoztatom a Spro mérnökeit.

Nem hétköznapi orsók kerültek a feederbotokra

Régóta szemezgettem a Daiwa csúcskategóriás távdobó orsóival is, de ezeket főként átlagos (nagy) súlyúk miatt semmivel sem gondoltam jobbnak, mint a meglévő orsóimat. De amikor forgalomba hozták a világ (eddigi) legkönnyebb, mindössze 445 gramm össztömegű DAIWA Tournament Basiair 45QD távdobó orsóját, nem tudtam ellenállni a kísértésnek és feltettem egyet a Passion feederemre. Már az első dobás után leesett az állam... Meghökkentő és egyértelműen mérhető volt a különbség. Hihetetlen könnyedén, minden erőlködés nélkül dobtam vele elsőre 90, majd másodikra 100 métert. A legnagyobb, általam elért dobás 120 méter volt ezzel a felszereléssel. A Spro Pellet Feeder 420H botra feltéve azonban ez a távolság elérte a 130 métert! Ezek a dobótávolságok átlagosan 15-20 méterrel nagyobbak, mint amit egy átlagos távdobó orsóval el lehet érni. Megér 15-20 méter ilyen nagy árat? A válasz egyértelműen: NEM! Ez nem azt jelenti, hogy nem javaslom a megvételét, hiszen SOHA nem volt még ilyen jó orsóm, de az nem vitás, hogy nem ér 10-szer többet, mint egy hagyományos orsó.

Az eddigi legjobb orsó, amelyet valaha használtam!

Ennek ellenére nem csak én tekergetek ilyen szerkezetet…. Ha szétnézünk kis hazánkban, meglepően sok igazán drága, 20-30-40 millió forintos luxusautó szaladgál útjainkon. Azok megérnek annyit? A válasz: NEM! De mindig van, aki ezt megteheti. Az „igazi sznobok” azért veszik meg, mert ki akarnak tűnni a tömegből, soha nem fogják kihasználni a termékben (orsóban, autóban stb.) rejlő lehetőségeket, de büszkén mondhatják, hogy „nekem van ilyen!”. Ha már autót hoztam fel példának, ezzel is folytatnám. Boldogan meséltem a gyöngyösi Nissan autókereskedőnek, akitől a NAVARA terepjárómat vettem, hogy „képzeld, Norbi, soha nem akadtam el vele, és ahol eddig csak traktorral tudtam átverekedni magamat, ott is elment ez az autó!” A válasza igazán meglepett: „jé, Te lementél vele az aszfaltról? Ugyanis vevőink 95%-a csak azért veszi, hogy mutassa, milyen szép nagy autója van… eszébe sem jutna összesározni!” Egy biztos, én soha nem voltam olyan, hogy csak azért vegyek valamit, hogy mutogassam! Ha annak nem voltam meggyőződve plusz előnyeiről, akkor nekem nem ért meg egy forinttal se többet! Így vagyok a Daiwa orsóval is. Versenyen, kiélezett helyzetben gyakorta nem plusz 15-20 méter, hanem 1-2 méter is megfizethetetlen! Ráadásul annyira könnyen és gyorsan tekerhető, mint egy matchorsó. Egyetlen olyan nagy „mákdarálóval” sem találkoztam, amelynek ennyire finom és precíz lenne a fékrendszere. Ráadásul ez is gyorsreagálású (QD = Quick Drag), nagyon könnyen nyitható, zárható. Nem akarom hosszasan ragozni további előnyeit, mert még azt hiszitek, hogy rátok akarom beszélni… :) Egy biztos, nekem ezek az előnyök, plusz szolgáltatások megérik az extra felárat, mert eddig még nem találtam más (olcsóbb) orsót, amely mindezt tudta volna!

A 45 mm hosszú dobról hihetetlenül könnyedén pereg le a zsinór dobás közben

Horgászat során alkalmazott felszerelés:

1. felszerelés

Bot: Spro Passion Feeder 420H piros rezgőspiccel

Orsó: DAIWA Tournament Basiair 45QD

Főzsinór: Spro Carp Maxx 0,20 mm

Végszerelék: A bot kétszeres hosszának megfelelő fonott dobóelőke zsinór, amely 0,15 mm vastag Power Pro fonott zsinór. Ezen csúszott a 35 grammos, szinterezett (megrövidített) gubancgátló csővel ellátott bordás etetőkosár. A zsinór végét egy 10-es méretű FOX bojlis forgóba kötöttem. A forgó végére egy FOX Flexibilis gumigolyó ütközőt húztam. A horogelőke Sufix Feeder Braid 0,14 mm, hossza 12 cm. A horog: Gamakatsu 2260B 6-os méretű. A kosár maximum 40-50 centit csúszott, amelyet egy FOX BB lebegő csali nehezékkel ütköztettem meg.

Az egyik orsó dobjára 0,18 mm átmérőjű Spro Carp Maxx főzsinórt csévéltem, a 18-as szám az orsó oldalán ezt jelenti

2. felszerelés

Bot: Spro Passion Feeder 420H zöld rezgőspiccel

Orsó: DAIWA Tournament Basiair 45QD

Főzsinór: Spro Carp Maxx 0,18 mm

Végszerelék: Az 1. felszerelés végszerelékével teljesen megegyező.

Kezdődhet a horgászat!

Mi történt a nap folyamán?

6:30-7:30 Megérkezés a tópartra, jegyváltás, terepszemle, helyfoglalás, felkészülés, majd az etetőanyag bekeverése.

7:30-8:00 Kiakasztott zsinórklipsszel 25 alapozó dobás következett, kereken 100 méterre, amelyet a horgászat megkezdése előtt pontosan kimértem.

8:00-8:43 Ezután a forgatási feladatok vártak rám, magyarázatok, vágóképek felvétele volt soron, amelyet egy kárász „zavart meg”. Ezt az ezüstkárászt mérés nélkül 60 dekának írtuk be, de mint később kiderült kiló alatti még véletlenül sem akadt horgomra… :) Hát ezt bizony alulbecsültük!

9:37 Ismét egy kárász a szákban. No, ez mekkora lesz? Talán 1 kiló? Nem! 1,56 kg!

Itt nem ritkák a kapitális méretű ezüstkárászok

9:41 Miközben csaliztam, a másik botom spicce is meggörbült. 1,1 kg-os dévér kívánta meg a pellet csalim.

10:20 1,52 kilós gyönyörű ezüstkárász a parton.

10:26 0,9 kilós dévérkeszeg a változatosság kedvéért. Úgy tűnt, hogy teljesen mindegy, hová dobok. Az etetés közepén és attól távolabb is egyelőre csak keszegféléket tudtam fogni…

10:32 Ismét egy dévérkeszeg, amelynek súlya 0,96 kg. Nagyon szeretem a dévérkeszegeket, főleg ha ilyen szépek, ezüstkárászból pedig már Isten tudja mikor fogtam utoljára ekkorákat, de én pontyokat akartam fogni! Eddig kisméretű, 8 mm-es „fűszeres hal” ízesítésű oldódó és lebegő Hybrid pellettel csaliztam. Ezt a mohó, létszámfölényben lévő keszegfélék nagyon gyorsan felszedték. Valamit mindenképpen változtatnom kellett, hogy legyen esélyem pontyot fogni! Szerencsére az oldódó pelletek legyártása során arra is gondoltunk, hogy ne csupán egyetlen méret álljon a rendelkezésre. A dobozka 3 különböző méretű: 8, 12, 16 mm átmérőjű csalit tartalmaz. A legnagyobb méretű „magyar betyár” fantázianevű pelletet fűztem fel a hajszálelőkére, amely fölé egy lebegő Hybrid pellet került. Nagy csali - nagy hal! Igaz lehet ez a mondás még hideg vízben is?

Szeretem a dévérkeszegeket, de már pontyot akartam fogni!

10:58 Igen!!! A botspicc határozott meggörbülése után, a bevágást követően megállt a bot a kezemben, majd lassan elkezdett ciripelni a fék. Végre… rád vártunk! Közel 10 perces fárasztás után egy hibátlan, nagyon jó erőben lévő 11,42 kilós tőpontyot szákoltam. Csodaszép hal! Örömöm leírhatatlan volt!

A csaliváltás eredménye ez a csodálatos 11,42 kilós tőponty!

11:42 Még alig tértem magamhoz az előző csodálatos hal kifárasztása után, máris egy újabb termetes ellenféllel küzdöttem. Vajon mekkora lesz? 9,72 kilós duci tükörpontyot segítettem partra egy fotó erejéig. A csali ugyanaz volt, mint az előző halnál.

Ez a ponty is szerette volna, ha lefotózzuk és megérjük, kívánsága teljesült! Súlya 9,72 kg
Érdekesen akadt a horog, de így is meglett a hal. Még a csali is látszódik a hajszálelőkén

11:58 Kereken 5 kilós tükröst szákoltam ismét. 1 órán belül 3 szép pontyot fogtam, köszönhetően a nagyobb méretű és más ízesítésű csalinak. A váltás nagyon bejött!!!

A harmadik ponty 1 órán belül!

13:05 100%-os védelmet az új csalikombináció sem nyújtott a dévérkeszeg ellen. Főleg, ha hosszabb ideig volt a vízben, mert így annyira kicsire oldódott, hogy befért az aprónép szájába. Az újabb „áldozat” egy 1,05 kilós dévér.

12:48 Ha ponty került a csali közelébe, akkor nem volt menekülés. Ismét egy 3,98 kilós pontyot szákolhattam.

13:06 Mi lesz ez, kisponty vagy talán kárász? Az utóbbi! 6 deka híján 2 kilós ezüstkárászt fogtam. Te jó ég, itt ekkorák is élnek?! Neki megbocsátom, hogy felvette a pontyoknak szánt csalit. Ritka szép a tó fehérhal állománya, majd szétcsattannak az egészségtől.

6 deka híján 2 kiló ez a pocakos ezüstkárász

13:32 Egy újabb ponty, amely súlya 3,88 kg.

13:42 Ismét egy dévérkeszeg szemtelenkedik, súlya 1,12 kg.

14:11 Már éppen csaliváltáson gondolkodtam, amikor újra ponty akadt a horgomra. A szép hal súlya 4,48 kg.

Ismét egy termetes ponty a matracon

14:32 1,6 kilós ezüstkárász veszi fel a bedobott csalit 2 percen belül…

14:46 1,38 kilós ezüstkárásszal fejeződik be halfogás ezen a napon.

15:00 Letelt a mai napra szánt horgászidő, ideje elbúcsúzni és összepakolni, amíg be nem sötétedik.

Üresen ritkán sikerült kivenni a horgot… :)

16:00 Búcsú a Harsányi tótól.

A horgászat során bevált legfogósabb etetőanyag keverék

Összesen 4 kg Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyagot kevertem be. 2 kilót csak vízzel, ebből 25 alapozó gombócot dobtam be (kiakasztott zsinórklipsszel) reggel. 1 kilót CSL Tuning tenger kincse hideg vízi aromával, 1 kilót pedig CSL Tuning mézes pálinka hideg vízi aromával. Továbbá 1 kiló (új) Haldorádó Fűszeres Hal etetőanyagot is bekevertem. Mind a 4 keverékkel fogtam halat, de azt tapasztaltam, hogy minél erősebb volt az etetőanyag aromája, annál előbb „ráugrottak” a keszegek. Így itt egyértelműen a natúr, vízzel bekevert Pelletes Fekete etetőanyag (a megfelelő csalival) bizonyult a pontyok horgászata során a legfogósabbnak. Ez a 6 pontyból 5 megfogásához segített hozzá, míg egyet a Fűszeres Hal etetőanyagnak köszönhettem.

Az ízesítés nélküli Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyag bizonyult a legfogósabbnak ezen a napon

A horgászat során legjobban bevált csali(k)

Ha valahol látványos és eredményes volt a csaliváltás, akkor itt igazán az volt! A 16 mm nagyságú Haldorádó Carp Master oldódó pellet - Magyar Betyár + 1 szem Haldorádó Feeder Master Hybrid lebegő pellet - Magyar Betyár adta az összes pontyomat!

A 16 mm nagyságú Magyar Betyár oldódó pellet + 1 szem Hybrid lebegő pellet csalikombinációnak köszönhetem az összes pontyomat!
Ennek nem tudtak a pontyok ellenállni!

Fogási összesítő

Ritka az ilyen változatos és gazdag halfaunával rendelkező tó. Ráadásul, mint fogásaim is bizonyítják, a dévérkeszegek és kárászok is átlagon felüli testméretekkel rendelkeznek. Eddig sehol nem találkoztam ennyire jó húsban lévő halakkal. Mind vaskos és erős volt, annyi tartalékot gyűjtöttek a télre készülve, amely nagyon kevés helyen tapasztalható. Valószínűleg nagyon jó a tó táplálékbázisa, úgy gondolom, hogy sok apró vándorkagyló és egyéb puhatestű biztosítja az átlagon felüli kondíciót.

Ilyen szép kárászokra öröm a horgászat az év minden időszakában

A nap folyamán 17 db halat fogtam, ebből 6 db ponty, 6 db ezüstkárász és 5 db dévérkeszeg alkotta a zsákmányom. Ezek összsúlya 52,21 kg volt. A legnagyobb ponty 11,42 kg-ot nyomott. Az eddigi legeredményesebb hely, annak ellenére, hogy a víz már hideg volt. Milyen lehet szezonban, amikor még aktívabbak a halak? Most már megértem, hogy miért dicsérik oly sokan Harsányt! Ide még biztosan visszatérek én is!!!

Köszönöm, barátaim!

Hasznos tapasztalatok

A sikeres horgászatom alapvetően három dolognak volt köszönhető:

1. Távoli (minimum 100 méter), pontos dobásoknak.
2. A csaliváltásnak.
3. És végül, de nem utolsósorban annak a felismerésnek, hogy ezen a vízen nem kellett ekkor semmilyen aromával keverni a magas halliszt tartalmú Pelletes Fekete etetőanyagot. Csak így lehetett szelektálni, kiválogatni a pontyokat a sok keszeg és kárász közül.

Ha a kosárba töltött etetőanyagba visszanyomjuk a csupasz horgot, garantáltan nem tekeredik fel a lágy horogelőke

A folytatás a Háziréti horgásztavon lesz. Hamarosan arról a horgászatról is megtudhattok minden apró részletet.

Ajánlom figyelmetekbe a videót, amely az eddig leírtakat még látványosabban mutatja be.

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly, Takács Péter, www.harsany-park.hu,
www.harsanyhorgasz.hu
www.carpmind.hu
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.