Királyi pontyok Mocsáról II. rész

Királyi pontyok Mocsáról II. rész

Előző írásomat úgy fejeztem be, hogy a történet még itt korántsem ért véget… bizony, hogy nem ért véget, mert még hazafelé megbeszéltük, hogy ha reggelre elmegy a vihar, akkor hajnalban visszaindulunk Mocsára és újra „üldözőbe” vesszük a Király Ponty Horgásztó gyönyörű pontyait. Nagy szerencsénk volt, éjfél után a vihar nagy része elvonult, elállt az eső, csak a felhők maradtak, így hajnali fél öt körül útnak indultunk…

Viharos szél és sötét felhők fogadtak minket, de azért a Nap kikacsintott a felhők mögül, mikor kezdett feljönni a horizontra.

Felhős, szeles napkelte fogadott minket

Ezúttal megint egy Pelletes Feketét, valamint egy Fluo Energy Ördögűző etetőanyagot vittem magammal. Az Ördögűző fantázianévre keresztelt etetőanyagnak rendkívül jó illata van, erős mandula és egy kis fokhagyma érződik rajta, a vízben intenzív fehér felhőt képez, jól felkelti a halak érdeklődését.

Az aznapra szánt etetőanyagok
A Fluo Energy etetőanyaghoz a csali 2 szem erjesztett kukorica és 2 szem fokhagymás SpéciCorn volt
A Pelletes Feketéhez dipben ázott Fekete Tintahal főzött bojli és ananászos Quatro Pop Up került a horogra

Az első füstölős kapásra körülbelül másfél órát kellett várnom. Már a fárasztás elején éreztem, hogy jó hal lesz, és valóban, több mint fél óra kellett, hogy a partra kényszerítsem a csodálatos, kapitális tőpontyot. Hatalmas öröm volt számomra, hogy a nap első hala egy ilyen gyönyörű példány volt.

Félórás fárasztás után került partra ez a csodálatos tőponty
A 12,5 kg-os hal a kukoricás kombinációra jött
A gyors fotók, a mérlegelés és a fertőtlenítés után gyorsan visszaengedtük a tóba

Sajnos a délelőtt további része kapás nélkül zajlott, pikkelyes barátainknak nem tetszett a borús, szeles időjárás.

Sajnos reggel 9 körül viharos erejű széllel nagyon csúnya felhők érkeztek
Sötét volt az ég, csak a szél és a nád susogó hangját lehetett hallani, a nyeletőfékekét nem…
A túlpart fölött is sötét fellegek gyülekeztek, reméltük legalább az eső elkerül minket
Volt időm a fotózásra, és a tavirózsák is kezdtek nyílni…
… így szebbnél szebb virágaikban gyönyörködhettünk
Talán valamelyik alatt egy hatalmas ponty rejtőzik?
Szerencsére dél körül a nagy szél elfújta a felhőket, kitisztult az idő

Hatalmas szerencsénkre dél körül a nagy szél elfújta a felhőket, kitisztult az idő, kezdett kisütni a Nap. Éppen Gyurival beszélgettem - szomorú volt, hogy még nem volt kapása -, mikor 360-as Carpfighter botja valósággal lerobbant a bottartóról, az orsó dobjáról pedig szélsebesen vitte a hal a zsinórt. Gyuri percekig nem tudott húzni semmit a halon, az szinte az összes zsinórt levitte a dobról. Aztán - negyedóra múlva - a hal már jött kicsit a part felé, de amikor már a közelbe ért, sajnos elindult balra… ahol kb. 100 m-re volt egy bedőlt fa. Ezt a hal meg is találta, a zsinór beakadt a fába, és a hal sajnos nem jött kifelé. Végső megoldásként Gyuri átadta a botot és elindult csónakért. Ahogy a botot fogtam, a hal egyszer csak megindult a tó közepe felé. A bot végét magasra tartottam, és valami hatalmas szerencsével a zsinór kiszabadult a fából és újból a túlpart felé vette az irányt. Visszaadtam Gyurinak a botot, aki még félórát küzdött, mire sikerült megszákolni ezt a gyönyörű, különleges színű és hatalmas, kapitális tőpontyot.

Küzdelmes fárasztás után sikerült megszákolni ezt a gyönyörű tőpontyot
Csodás feketés, sötétszürke színekben pompázott. Gyuri határtalanul boldog volt: nem sok reményt fűztünk hozzá, hogy meg tudjuk szákolni, de Fortuna velünk volt!
A mérleg 16,5 kilogrammot mutatott, ez Gyuri eddigi egyéni rekordja!
A fotók és szájfertőtlenítés után gyorsan, kíméletesen visszaengedte a tóba ezt a nagy harcost
Erre a fogásra sokáig emlékezni fog!

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Gyuri nagy hala után mindkettőnk elvesztett egy-egy biztosan tíz kiló feletti pontyot, mindkettőnké már partközelben volt, meg is mutatták magukat, gyönyörű, kapitális pontyok voltak, de sajnos megtalálták az akadót és sikerült meglépniük. Ha Fortuna velünk van, akkor négy kapitális halat tudtunk volna fogni, de persze nem bánkódtunk, örültünk az eddigi szép halaknak és újracsaliztunk.

Sajnos másfél-két óra megint kapás nélkül telt el, de hát mit is kívánhattunk volna még, hiszen mindkettőnk fogott ezen a napon egy-egy kapitális tövest, az előző napon volt szintén egy-egy, és ne felejtsük el, hogy mindez feederbottal egy frekventált bojlis vízen!

A hosszas várakozás végre kapást eredményezett: botom spicce ismét görbült, és a fárasztás végén partra segítettem egy hibátlan, csodás tükröst.

Hosszú kapástalanság után érkezett
Aztán nem sokkal később jött még egy kisebb potyka
Pár év múlva, remélem, találkozunk, kis barátom!
Gyuri utolsó hala ez a gyönyörű, öreg compó volt
Különleges érzés ilyen csodálatos, ritka halat kifogni, méltó lezárása volt a vasárnapnak és az egész hétvégének

Én már több éve horgászom, de hihetetlen, csodás élményt nyújtott számomra ez a hétvége Mocsán. Gyurinak, aki még kezdő horgász, ez volt a negyedik vagy ötödik pecája, elmondhatatlan örömöt okozott. Ilyen kapitális és gyönyörű halakat nem sok kezdő horgász tud fogni, így biztos, hogy sokáig emlékeinkben marad ez a túra. Alig várjuk, hogy újra horgászhassunk feederbotjainkkal ezen a csodás tavon!

Görbüljön!

Írta: Bakos Márk (bakos-mark)
Fotók: Karcsai Izabella és Bakos Márk

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.