Kis mennyiség, nagy fogás!

Kis mennyiség, nagy fogás!

Amióta a feederbotos horgászat szele megcsapott és egyre mélyebbre ástam magam a témában, úgy kerültem kapcsolatba olyan hatékony alapanyagokkal, adalékokkal és aromákkal, amelyek kis mennyiségben is megdöbbentően hatásosak. A feeder vagy akár a hagyományos fenekező (etetőkosaras) technikánál is a legritkább esetben kerül sor alapozó etetésre. Így kizárólag egy kosárnyi, mindössze egy maroknyi etetőanyagnak kell a halak figyelmét felkelteni, és táplálkozásra bírni őket. Nos, ezt elmondani rendkívül egyszerű, megvalósítani azonban nagyon nehéz!

Mielőtt bárki újabb csodaszerek felfedezésének szenzációs hírére vár, sietve szeretném közölni, hogy arra még várhat egy kicsit…! Csodák ugyanis nincsenek, de csodálatos és megfelelő időben döbbenetes hatással bíró etetőanyagok, aromák és csalik viszont igen. A történet ott kezdődött, hogy állandóan kísérleteztem, kevertem, „kutyultam”, és teszem ezt most is majd minden nap. Soha nem nyugszom bele abba, ha sikerült egy garantáltan fogós keveréket vagy aromát találnom, mert annál mindig jobbat és még fogósabbat akarok! Hopp, itt álljunk meg egy pillanatra! Joggal merül fel a kérdés, meddig lehet ezt fokozni? Úgy vélem, hogy nincs felső határ, nincs olyan, hogy már nem lehet jobb és még csalogatóbb keveréket összeállítani. Manapság olyan különleges anyagok vannak a kezünkben, amelyek 100%-os kiismerésének és feltárásának csak a legelején tartunk.

Ahogy a feederbotos horgászatban egyre mélyebbre ástam magam, úgy kerültem kapcsoltba olyan anyagokkal, amelyek kis mennyiségben is rendkívül fogósak, ezek felhasználásával készülnek a HALDORÁDÓ csalik és etetőanyagok!

Amikor végleg elhatároztuk 2006-ban (a dátum nem elírás), hogy egy saját HALDORÁDÓ FEEDER MASTER névre keresztelt etetőanyag és csali kollekció megalkotásába kezdünk, kizárólag az motivált engem és lelkes munkatársaimat, hogy olyan termékeket hozzuk létre, amelyek kis mennyiségben is rendkívüli csalogatóhatással bírnak. 2008-ban (pont egy évvel ezelőtt) két év kísérletezés és tesztelés után került forgalomba a 4 tagból álló etetőanyag család. Az igazi tesztek azonban csak ezután következtek, hiszen ekkor vált a nagyközönség és sok ezer ember számára is elérhetővé a Haldorádó etetőanyag család. Egy év távlatában nyugodtan mondhatom, hogy megállták helyüket az etetőanyagok, hiszen nagyon sok pozitív és újabb keverékek kifejlesztésére ösztönző visszajelzést kaptunk. A család ettől az évtől két prémium kategóriás termékkel válik teljessé. A NAGY PONTY és a NAGY AMUR olyan magas minőségű, rendkívül tartalmas halcsalogató, amelyek különlegessége, hogy kiélezett helyzetben, akár versenykörülmények között is megállják helyüket. A NAGY PONTY nevű új etetőanyag 25 precízen adagolt összetevőből áll össze.

A csalik szelektáló hatása biztosítja, hogy céltudatosan a kiszemelt halfajra horgásszunk

A NAGY PONTY egy olyan tartalmas, szelektív hatású keverék, amely valóban a termetesebb halakat vonzza. Az elmúlt évben sok pontyos-feederebotos versenyen sikerült vele (akár 100 kilót meghaladó zsákmánnyal!) az első helyet elhódítanom. Kora tavasztól késő őszig eredményesen használható, de ahogy nő a víz hőfoka, úgy lesz egyre „agresszívebb” és fogósabb. A NAGY AMUR fantázianevű új keverék kifejezetten a nyári, meleg vizek szelektív csalogatóanyaga, amely különös csáberővel bír vizeink nagyra növő növényevő halaira.

A Haldorádó Feeder Master etetőanyag család már 6-féle változatban kapható

Az elmúlt év második felében az etetőanyagok mellett különleges aromákkal és módszerrel ízesített csalizó pellet családdal is a nyilvánosság elé léptünk. A szintén termetesebb halaknak szánt Carp Master Halibut Tuning (16 mm-es) és Feeder Master Red Tuning (12 mm-es) ízesített, fúrt pelletek nem csak a mi tapasztalataink alapján bizonyultak rendkívül fogósnak. Így szinte „kötelező” volt itt is két új ízzel, a NAGY PONTY és NAGY AMUR pellettel kibővíteni a választékot. Mindkettő alapjául a 12 mm-es Red Tuning fúrt pellet szolgált.

A különleges aromákkal és módszerrel ízesített csalizó pelletekkel rengeteg kapitális halat sikerült horogra csábítani
A család 2 új ízzel, a NAGY PONTY és a NAGY AMUR pellettel válik teljessé ebben az évben

A pellettel való horgászat egyre nagyobb térhódítása mellett mind a mai napig egyértelműen a kukorica bizonyul az univerzális, minden vízen és minden körülmények között legtöbb halat (főként pontyot és amurt) adó csalinak. Sokan kérték tőlünk, hogy a csalizó pelletekével azonos különleges aromákkal ízesítve készítsünk finom csalizó kukoricát is. Szívem szerint tettem volna pelletet is a kukorica mellé, de az aromás lé előbb vagy utóbb szétmarta volna, ezért pellet helyett mega mais (extra méretű „lófogú” kukorica) és tigrismogyoró került a csemegekukorica mellé.

Megvan!

Így, ha a kukorica kevésnek bizonyul, sok kisméretű halat ad, növeljük a csali méretét a mega mais használatával. Ha a kukorica túlságosan könnyű prédának bizonyulna, és a mohó apróságok minduntalan lecsipegetnék a horogról, próbálkozzunk a tigrismogyoró használatával. Így egyszerre akár 3 különböző csalival tehetünk próbát, ráadásul mindez egyetlen üvegben megtalálható! A HALDORÁDÓ KUKORICA TUNING névre keresztelt új csalikollekció 9 különböző ízben kerül forgalomba.

A Kukorica Tuning válogatott, egész csemegekukorica szemek mellett mega maist és tigrismogyorót is tartalmaz
A három különböző finom falattal számtalan csali-variációt készíthetünk. Íme néhány bevált praktika

A gyakorlott horgászok tudják jól, hogy egy egyszerű, de igen hatékony trükkel, a horogra tűzött csali meglebegtetésével (a fenékről történő elemelésével) már jelentősen növelhető annak fogóssága. Ez a megállapítás szinte minden csalifajtára igaz lehet. Ehhez legtöbben a Technopufit (ízesített, festett hungarocell golyócskát) használnak. Azonban mindig az a méret és szín hiányzik éppen, ami kellene… Én egy kerek, fedeles műanyagdobozkába öntöttem össze 15-20 különböző pufit, és azokból csemegézek. Az teljesen „normális”, hogy ami kell, az mindig a legalján van, és mindig akkor fúj a szél, amikor kinyitom, így jó esetben csak negyede, rosszabb esetben fele is odavész, de legalább gyorsan fogy… Elegem lett ebből a kaotikus állapotból! Mivel szeretem a rendet és az átláthatóságot, gyártattunk egy olyan speciális tartódobozt, amelyben összesen 20-féle csali fér el. A tartódoboz, hogy minél kisebb helyet foglaljon el, természetesen összehajtható. A kezelhetőséget maximálissá teszi, hogy a tartórekeszek mindegyike külön nyitható és zárható fedéllel van ellátva. Természetesen mindegyik cella feliratozott, így ha elfogyott a tartalma, külön is beszerezhető és újratölthető a HALDORÁDÓ LEBEGŐ CSALI SZETT.

A 20 különböző rekesszel ellátott „Lebegő csali szett” rendezett és áttekinthető megoldást kínál kedvenc lebegő csalijaink számára

Kollégáink és a Techno cég szakembereinek tapasztalatait figyelembe véve két különböző lebegő csali szettet hoztunk létre. Az egyik a FEEDER, amely mini és midi méretű Techopufikat tartalmaz, míg a másik a PONTYOZÓ, amely midi, maxi Technopufikat és lebegő szendvics csalikat tartalmaz. A 20-20 különböző csalit tartalmazó szett összeállítása során a legfogósabb színek és ízek kerültek kiválasztásra.

Sok horgászat, sok hal = sok tapasztalat, ezeket adom vissza írásaimban és a nevemmel fémjelzett termékekben!

Az érdekes újdonságok bemutatása azonban ezzel még nem ért véget, de ez már egy újabb cikk témája!

(X)
Döme Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.