Egy kosárnyi etetőanyag…

Egy kosárnyi etetőanyag…

A fenekező horgászat lényege, legyen szó a hagyományos etetőkosaras vagy a modern feeder technikáról, hogy többnyire egy maroknyi etetőanyaggal próbáljuk a halak figyelmét felkelteni, és a horgunk közelébe csalogatni őket. Gondoljunk csak bele, alig néhány dekagramm etetőanyagon múlik gyakorta a siker?!

Mi a siker titka?

Természetesen az sem elhanyagolható, hogy milyen az összeállított végszerelék és milyen csali kerül a horogra, de a legérzékenyebb, legjobb végszerelék sem ér semmit, ha nem tudjuk a közelébe csalogatni a halakat. A fenekező horgászatok sikerét döntő módon befolyásolja a kosárba töltött etetőanyag. Természetesen a horgászat eredményessége nagyobb mennyiségű csalogatóanyag bejuttatásával (gyakorta) tovább növelhető. Most azonban egy teljesen átlagos, néhány órás horgászatban gondolkozzunk, amikor nem biztos, hogy van értelme a jelentős alapozó etetésnek! Egy hétköznapi, „kiugrom a munka után horgászni, de vacsorára itthon vagyok…” szituációt képzeljünk el! Mint ahogyan ma Magyarországon a legtöbben horgásznak. Ekkor, ha jó napot fogunk ki, és kapás kapást ér, akkor sem tudunk 1 kilónál több etetőanyagot elhasználni, sőt az esetek döntő többségében még fél kilót sem! Tovább boncolgatva a dolgot: egy horgászat átlagos költségvetése még egy drága, jó minőségű etetőanyaggal számolva is (amely 600-800 Ft/kg áron kapható) 300-400 Ft körül mozog. Sajnos, gyakran már ez az összeg is soknak bizonyul jó néhány horgász számára, főleg ha egy héten több napot is szentelhet hobbijának. Ezért jó néhányan saját készítésű keverékekkel próbálják a költségvetést tovább csökkenteni. A ráfordított összeg valóban némiképp csökkenthető, de többnyire ezzel egyenes arányban csökken a kapások és a kifogott halak száma is. Jó néhány sikertelen próbálkozás után pedig joggal merül fel majd a kérdés, „most akkor mi is a drága?”. Szerintem az emberek elfecsérelt ideje a legdrágább! Én úgy vélem, hogy minimális áldozat nélkül nincs eredmény!!!

Egy marék etetőanyag - sokszor ezen múlik csupán a siker!

Mit válasszunk?

Ha elfogadják a gondolatmenetemet, és belátják, hogy minimális mértékben, de áldozni kell a horgászatra, máris szembesülnek az újabb kérdéssel: „melyik etetőanyag képes kis mennyiségben is jelentős csalogatóhatásra?”. Talán ez az írás segít ennek a kérdésnek a megválaszolásában is.

Kollegáimmal évek óta együtt teszteljük a különböző keverékeket. Mellettem (jobb oldalon) Pintér Zoltán

Az elhatározást tettet követték!

Lassan 30 éve, hogy horgászom, amely önmagában semmit nem jelent, hiszen sokan vannak, akik 50-60-70 év rutinnal rendelkeznek. Az élet úgy hozta, hogy a majd 3 évtized alatt nagyon sok dolgot kipróbálhattam, megtapasztalhattam. A megszerzett tapasztalat és rutin birtokában elérkezett az idő egy új etetőanyag család létrehozására.

Az új HALDORÁDÓ Feeder Master etetőanyag még nagyon friss!

Milyen módszerekhez ajánljuk az új etetőanyagokat?

A HALDORÁDÓ Feeder Master etetőanyagok a jól bevált, legsikeresebb receptjeim alapján kerültek összeállításra. Az évek óta folyó kísérletekbe és különböző tesztekbe a Haldorádó csapat tagjai, kiváló horgászai is bekapcsolódtak. Aki az új etetőanyagból vásárol, nemcsak egy egyszerű termékhez, hanem sok remek horgász - gyakorta megfizethetetlen - rutinjához és tapasztalatához is hozzájut! Mi segítünk, hogy Ön is sikeres legyen! A különösen tartalmas, magas tápértékű, rendkívül intenzív aromájú, garantáltan friss alapanyagból készült keverékek a céltudatos nagyhal-horgászatban bizonyították rendkívüli fogósságukat. A kollekció különböző tagjai főként a pontyok és amurok termetes egyedeire gyakorolnak ellenállhatatlan vonzerőt az év bármely időszakában! A keverékek mindegyikét úgy állítottuk össze, hogy kis mennyiségben, akár egy etetőkosárnyi adagban is hatásosak legyenek, ezért különösen ajánlottak a hagyományos fenekező és modern feeder technikához! A család (egyelőre) négy különböző tagból áll.

Fokozható a csalogatóhatás?

A leggyakrabban felmerülő kérdések, hogy mivel érdemes még az etetőanyagokat keverni, és hogy mivel fokozható a keverékek csalogatóhatása? Az etetőanyagokat úgy állítottuk össze, hogy gyakorlatilag csak vizet kell hozzákeverni, és bevetésre készen állnak. De azért van néhány remek adalékanyag, amely tovább fokozza az adott etetőanyag csalogató hatását. Ezekre a termékek bemutatásánál részletesen is kitérek.

Csapi Károly (a csapat ezermestere) feederbottal fogta ezt a gyönyörű pontyot

HALDORÁDÓ Feeder Master Ponty Piros

Ez a keverék a lehűlő vagy felmelegedő vizekben fejti ki legjobban a hatását. Tehát szeptembertől egészen május közepéig eredményesen használhatjuk termetes halak horgászatához. Nagyon finom, tiszta, érett szamóca illata és piros színe miatt azonnal magára vonja az etetés közelében tartózkodó halak figyelmét. A Feeder Master Ponty Piros etetőanyag nagy mennyiségű kemény epres ponty pelletet (6 mm) és piros angolmorzsát is tartalmaz. Többek között ezeknek az alkotóelemeknek köszönheti a keverék a hosszan tartó hatását, valamint azt, hogy a horgászat utolsó órájában is kellő „erőtartalékkal” rendelkezik. Tehát a nagyobb halak több óra elteltével is találnak az etetésen ínycsiklandó falatokat. A keverék további 13 alkotóelemmel válik teljes értékűvé. Melyek ezek? Pirított kukoricadara, extra kukoricadara (fehérjékben gazdag olasz alapanyag), csokis és édes keksz őrlemény, CSL pellet őrlemény, torten mais, napraforgó, kender, repce, carruba (szentjánoskenyér), mogyoró, préselt kukorica, tigrismogyoró + még néhány apró dolog, ami gyártási titok! Az 1 kg keverék 3-4 dl víz lassú hozzáadásával lesz tökéletes állagú.

HALDORÁDÓ Feeder Master Ponty Piros

Jó tudni, hogy a darabosabb részecskék miatt (pelletek, morzsák) ajánlatos horgászat előtt 1-2 órával bekeverni, így a nagy szemcsék is kellőképpen megszívják magukat vízzel, nem fognak liftezni az etetésen, aminek köszönhetően az etetőanyag nem csalja oda az apró keszegféléket, sneciket. Állagának köszönhetően rengeteg élő anyagot, pelletet és főtt magot tud felvenni. CSL likőrrel keverve - hideg vízben - kis túlzással csodákra képes. Hihetetlen módon megnöveli a keverék csalogató hatását.

Édesapám, Döme Imre a hagyományos fenekező horgászat híve. Eredményei meggyőzőek!

HALDORÁDÓ Feeder Pelletes Fekete

Kifejezetten a nagytestű halak - főként pontyok - céltudatos horgászata során vált be, miközben szinte menekülnek tőle a keszegek és a kárászok. Az intenzíven telepített, nagy halsűrűséggel rendelkező tavakban is képes a nagyját kiválogatni! Évszaktól függetlenül, minden időszakban rendkívül hatékony. Eredetileg egy nyári „döglött vizes” keveréknek szántuk, de megdöbbentő módon a jégolvadás utáni, alig néhány fokos vízben is messze felülmúlta hagyományos társait! Mi adja átlagon felüli vonzerejét, mitől ennyire „ütős” ez a keverék?

HALDORÁDÓ Feeder Pelletes Fekete

Az etetőanyag szaga és kinézete nem túl bizalomgerjesztő, de nem is az emberi orrnak kell, hogy tetsszen! A büdös, halas, koromfekete kaja nem a szokványos etetőanyagokat idézi. Értékes alkotóelemei közül mindenképpen ki kell emelni a nagy finomságú spanyol hallisztet. Ez nem más, mint egy lisztfinomságú, sötét tónusú proteinbomba, ami hihetetlenül jól terjed hideg és meleg vízben egyaránt! Ehhez finom szardínia olajat adagoltunk még. Ez a két meghatározó anyag további 10 precízen kimért alapanyaggal válik teljessé! Melyek ezek? Őrölt halibut pellet, őrölt CSL pellet, torten mais, extra kukoricadara, sós keksz őrlemény, napraforgó, kender, lenmag, ponty pellet 6 mm, master carp pellet 8 mm. Ezek a granulátumok akár csalizásra is tökéletesen alkalmasak, ha kéznél van egy szilikon karika vagy hajszálelőke. Az etetőanyag színe koromfekete, így teljes mértékben képes beleolvadni a mederfenékbe, amivel elérhető, hogy a legóvatosabb kapitális pontyokban se keltsen gyanakvást. Maximum 4-5 dl víz lassú hozzáadásával válik tökéletes állagúvá az 1 kg keverék. Ajánlatos a nagyobb szemcsék (pellet, torten mais, stb.) miatt 2-3 órával a horgászat megkezdése előtt megnedvesíteni. Ekkor kapjuk a legtökéletesebb állagot! Hideg vízben CSL likőrrel, míg melegben kevéske halibut olajjal növelhető a keverék csalogató hatása.

HALDORÁDÓ Feeder Master Ponty Sárga

Az etetőanyag család egyetlen, kifejezetten a nyári nagy melegre készített keveréke a PONTY SÁRGA. Az élénksárga szín a zavaros, nyári vizekben is remekül látszódik, és hívogatja a halakat. Az igazi különlegessége az, hogy természetes aromája a legmelegebb nyári vizekben is hatásos marad, és intenzíven dolgozik. Ha rátalálnak a halak, garantált, hogy sokáig időznek etetésünkön, hiszen olyan finom falatokra lelnek, amely mellett nem lehet csak úgy elúszni!

HALDORÁDÓ Feeder Master Ponty Sárga

Alapját a horgászok által már jól ismert olasz panettone kuglóf és az intenzív aromájú karamellás piskóta őrleménye adja. Ehhez még további 13 értékes alkotóelemet adagoltunk! Melyek ezek? Pirított kukoricadara, extra kukoricadara (fehérjében gazdag olasz alapanyag), sós keksz őrlemény, CSL pellet őrlemény, torten mais, napraforgó, kender, mogyoró, tigrismogyoró, repce, carruba (szentjánoskenyér), angolmorzsa, préselt kukorica + még néhány apró dolog, ami gyártási titok! Mindezt természetes alapanyagokból kivont citrom és vanília finom aromája teszi teljessé! A rendkívül tartalmas keverék sok élő anyagot, pelletet és főtt magot is fel tud venni, tovább fokozva csalogató hatását. Olyan helyen, ahol sok az aprótestű mohó keszegféle és kárász, ott a felmelegedő és lehűlő vizekben is érdemes vele próbálkozni, hiszen az élénksárga folt már önmagában is riasztó az apró halaknak, míg a nagyok (senkitől és semmitől nem félve) magabiztosan veszik birtokba az etetés helyét. Keverésénél feltétlenül ügyeljünk arra, hogy a kimért 5 dl vizet szakaszosan, folyamatos keverés mellett öntsük rá az 1 kg etetőanyagra. Ekkor kapjuk a legtökéletesebb állagot!

Haskó Tamás megszállott bojlis horgász, sok hasznos tippel szolgált ő is a tesztek során

HALDORÁDÓ Feeder Master Amur L\'amour

A HALDORÁDÓ FEEDER MASTER etetőanyag család egyetlen olyan tagja, amely célzatosan az amur horgászatára lett kifejlesztve. Az AMUR L\'AMOUR összetételét nézve annyiban tér el a hagyományos pontyos keverékektől, hogy nagy mennyiségű, az amurok számára rendkívül vonzó zöld lucernalisztet és préselt főtt kukoricát tartalmaz. Emellett egy olyan speciális aromakeverékkel tettük ellenállhatatlanná, amely a legóvatosabb amurt is az etetésünk közelébe csalja!

HALDORÁDÓ Feeder Master Amur L\'amour

A keverék további 7 precízen adagolt alkotóelemmel válik nem hétköznapi eledellé! Melyek ezek? Pirított kukoricadara, extra kukoricadara, sós keksz őrlemény, CSL pellet őrlemény, napraforgó, kender, tigrismogyoró + még néhány apró dolog, ami gyártási titok! A vízbejuttatás után gyorsan elkezd oldódni, miközben ellenállhatatlan zöld felhőt képez. Egyes etetőanyag szemcsék a keverékből kiválva lifteznek, felemelkednek, majd visszasüllyednek. Rendkívül fontos ez a többnyire vízközt mozgó termetes növényevők figyelmének felkeltése érdekében. Hatékonysága erjesztett mag mix-szel (búza, kukorica keverékével) jelentősen növelhető. Keverésénél feltétlen ügyeljünk arra, hogy a kimért, maximum 5 dl vizet (1 kg keverékhez) szakaszosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá.

Az Amur L’amur etetőanyag „áldozatai”
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.