Mesterkonyha 14. - Nyerő csalik, aromák és etetőanyagok a hűlő vizekben

Mesterkonyha 14. - Nyerő csalik, aromák és etetőanyagok a hűlő vizekben

Kovács Kristóf, zagyvaszántói olvasónktól kaptam ezt a levelet: „Én egy 15 éves ifi horgász vagyok. 3 hektáros 0,5-2 m mélységű tavon (Selypi-tó) horgászom. Nyáron nekem ezen a vízen bejött az erősen halszagú 12 mm-es pellet, mellyel főleg a legnagyobb melegekben fogtam szép számmal az 1-2 kg-os pontyokat. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mit javasol őszre és a hideg hónapokra? Milyen pelletet és aromát használjak a lehűlő vízben?” Amiért kiemelt módon kezelem Kristóf levelét, annak oka, hogy ebben az időszakban a tőlem tanácsot kérők jelentős része ugyanezt kérdezi, csupán a vízterület nevét kellene kicserélni… Szóval mindenképpen megér egy különálló írást ez a rendkívül fontos kérdéskör!

Amikor a víz hőmérséklete 15 Celsius-fok alá hűl, új időszámítás kezdőik a horgászatban! A nyáron többnyire hatásos etetőanyagok és csalik már közel sem úgy működnek, mint néhány hónappal ezelőtt. Sőt, gyakorta még kapásig sem jutunk el ezekkel…

Amikor a sokadik, Kristóf által is feltett kérdést olvastam leveleim között, elhatároztam, hogy céltudatosan fogok horgászni, és több különböző csalit tesztelve próbálok meg friss és aktuális választ adni. Nagy szerencsém volt azzal is, hogy nem kellett túlságosan távolra utaznom, hiszen nemrég nyílt meg lakhelyem (Kiskunhalas) határában az Ezüst-tó Horgászcentrum, amelynek intenzíven telepített tava remek tesztpályának bizonyult!

Az Ezüst tó Horgászcentrum terültén található Kiskunhalas új, intenzíven telepített horgásztava
Egy remek tesztpályával gazdagodott az alföldi régió

Október elején került sor a próbahorgászatra, egy verőfényes őszi napon. A tesztbe bekapcsolódtak kollegáim is, így még több különböző típusú csalit és etetőanyagot próbálhattunk ki. A tó pontyai remek tesztalanyok voltak, és bizony igen egyértelműen és határozottan választották ki azokat a csalikat, amelyekkel - úgy vélem - az őszi időszakban érdemes próbálkozni.

Gyere csak!
Gyönyörű tükörpontyok…
… és egészséges tőpontyok lakják a vizet

Mielőtt a konkrét csalik listáját és a bevált etetőanyag receptet közkinccsé tenném, megosztanék néhány általános, de fontos jó tanácsot.

 1. Az őszi, kora tavaszi hónapokban mindenképpen felértékelődnek a gyümölcsös ízesítésű, édes aromájú etetőanyagok és csalik. A nagyon erősen halas, lassan oldódó, magas halolaj- és halliszt-tatalmú halcsemegék a legritkább esetben fogósak.

 2. Az olajos aromák helyett inkább az alkohol alapú változatokat javaslom ebben az időszakban. Lényegesen gyorsabban oldódnak, előbb kifejtik csalogatóhatásukat. Ráadásul a sűrűségük is nagyobb, mint a vízé, ezért a mederfenéken „laposan” terjednek. Tehát pont ott „dolgoznak”, ahol ilyenkor jellemzően a halak is tartózkodnak.

 3. Hatásosak ekkor a szintetikus (mesterséges), nagyon tömény poraromák is!

 4. Ha ragaszkodunk bevált nyári (halas) etetőnkhöz, vagy „tuti” csalinkhoz, nem minden esetben kell róla lemondani! Vegyítsük erősen gyümölcsös és alkoholos aromákkal vagy adalékanyagokkal, és máris használhatók maradnak!

 5. A legjobb és legaktívabb alkoholtartalmú adalékok a természetes növényi kivonatok. A CSL (Corn Steep Liquor), a hidegen sajtolt, erjesztett kukoricacsíra kivonat egyértelműen a leghatásosabb. Rendkívüli hatékonyságát magas, (erjedés során, természetes úton képződő) alkoholtartalmának is köszönheti! Ez a készítmény sokféle változatban kapható. A tömény sűrítmény remek adalék csalik (pl. pelletek) aromásítására, míg az újabban forgalomba került CSL Groundbait Mixerek a hideg vízi etetőanyagok csalogathatását növelik döbbenetes módon!

 6. A folyamatosan hűlő vizekben a halak étvágya is csökken, egyre óvatosabban és megfontoltabban táplálkoznak, ezért a csalik méretét is csökkenteni kell!

A teszthorgászat során többféle etetőanyaggal és csalival sikerült halat fogni. Ami nagyon meggyőző és látványos volt, hogy a folyékony Van Den Eynde CSL Liqui Mix (fruit ízesítésű) adalékkal kevert etetőkosaras kaják mindegyikével fogtunk halat!

Az őszi tesztnap eredménye

A teszt alapján a legfogósabbnak ez a recept bizonyult.

Nyerő őszi pontyos recept:

 • 1 kg Van Den Eynde SuperCarp Red Strawberry

 • 0,5 kg Van Den Eynde Active Feeder

 • 1-2 marék Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry 4 mm

 • 1 marék Van Den Eynde Kukorica Pellet

 • Fél doboz Van Den Eynde epres kukorica

A nyerő őszi pontyos recept alkotóelemei
Íme, a bekevert kaja…
… amely a VDE CSL Liqui Mixel még hatásosabb!

Íme, a legfogósabb őszi pelletek listája:

 • Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry (epres) 8 mm

 • Van Den Eynde Carp Pellet Fish (halas) 8 mm

 • Van Den Eynde Kukorica Pellet

 • Nutrabaits csalizó pellet CSL

 • Nutrabaits csalizó pellet Trigga Ice

VDE Carp Pellet Strawberry (epres) 8 mm
VDE Carp Pellet Fish (halas) 8 mm
VDE Kukorica pellet

Mindegyik pellet eredményesen kombinálható 2-3 szem csontival vagy akár 1 szem epres kukoricával.

Nutrabaits csalizó pellet CSL +csontival kombinálva
A ponty szája szélén még látszódik a csali, aminek nem tudott ellenállni, ez a VDE epres pellet

Bevált aromák pellet ízesítésére:

 • Van Den Eynde CSL Liqui Mix Fruit

 • Van Den Eynde Liquid Plus Strawberry (eper) Tutti Frutti (vegyes gyümölcs), Scopex (tejsav), Worm (giliszta)

 • Van Den Eynde Bio aroma Fruitcocktail (gyümölcskoktél), Strawberry (eper), Amandel (mandula)

Íme, a leghatásosabb, pellet ízesítésére is alkalmas aromák
A tömény, erős aromák (hidegben is!) gyorsan a csali mélyére hatolnak

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.