Mixer 4. rész - Por aromák

Mixer 4. rész - Por aromák

Az etetőanyagok többsége rendelkezik saját aromával, de kínálnak aroma nélküli etetőanyagokat is a kreatív, kísérletező horgászoknak. Természetesen a már gyárilag aromásított etetőanyagok esetében is jól használható egy-egy aroma! Etetőanyagunk ízét, illatát tehát mi magunk megválaszthatjuk, befolyásolhatjuk, ezzel illatosabb, ízesebb csalogató anyagot alakíthatunk ki! De hogyan is kell használni az aromákat, hogy biztosan eredményesebbek legyünk!?

Mielőtt még belemerülnénk az aromák és azon belül a por aromák tárgyalásába, nézzük meg, hogy a halak egyáltalán éreznek-e illatokat és ízeket? A parton a horgászokkal beszélgetve is gyakran felmerül ez a kérdés, ahogy az is, hogy melyik halra milyen aromával lehetünk sikeresek, és milyen mennyiségben tegyünk azokból az etetőanyagba?

A halak kemoreceptorait (a kémiai ingereket felfogó szerv) - a szárazföldi gerincesekkel ellentétben - nem lehet szó szerint ízérző és szaglószervekre különíteni, ugyanis mindkét esetben a vízben oldott vegyületek érzékeléséről van szó. A legtöbbször kontakt (ízérző) és távolsági (szagló) érzékszervekről beszélünk. A kontakt receptorok a teljes testfelületen megtalálhatók, bár többségük a szájnyílás környékén, a bajuszokon, a száj- és a garatüregben, továbbá az úszókon koncentrálódik. A távolsági kemoreceptor, a szaglószerv, az áramló víz által szállított vegyületeket érzékeli. Az ehhez tartozó érzéksejtek az orrnyálkahártyában vannak, felületüket nyálkaréteg fedi. A szaganyagok először ebben oldódnak, így fejtik ki hatásukat. Mindezek tudatában biztonsággal kijelenthetjük, hogy a halak az ízek és illatok érzékelésére egyaránt képesek. Erre a képességükre próbálunk hatni a különböző aromákkal.

A folyékony és a por aromák között az egyik különbség, hogy a folyékony aromák jól használhatóak 15 Celsius-foknál hidegebb vízben is. Ez azonban nem zárja ki használatukat a téli időszakon kívüli időben, sőt én magam is használok - elsősorban cukor bázisú folyékony aromákat - egész évben. Ilyenkor a por aroma mellé főleg édesítésnek adom az etetőanyaghoz. A folyékony aromákat bővebben az 5. részben mutatjuk be.

De akkor vajon melyiket használjuk?

Továbbiakban nézzünk meg néhány, a por aromák használatával kapcsolatban felmerülő fontos kérdést! Elsőként tekintsük át, mikortól és meddig érdemes használni őket, majd a használat módjait vegyük nagyító alá! Ezt követően megvizsgáljuk majd a keszegre és pontyra használatos por aromákat, és mindezek közben megpróbáljuk megkeresni a választ arra a kérdésre, hogy miért is lehet, vagy miért szükséges aromákat alkalmazni.

A por aromákat az előző részben már említett átmeneti időszaktól kezdődően használjuk. Ennek oka az, hogy az aromaporok vízben történő oldódása és terjedése, a hőmérséklettel szorosan összefügg. Hidegebb vizekben nagyon lassan, szinte alig oldódnak, ennek megfelelően a csalogató hatásuk is nagyon csekély. Ahogy azonban a vizeink elérik az átmeneti időszaknak megfelelő hőmérsékletet, a por aromák használatával már nagyban megnövelhetjük horgászatunk eredményességét. Melegebb vizekben a terjedésük gyors, robbanásszerű, ennek köszönhetően csalogató hatásukat nagyon gyorsan kifejtik. Az ősz beköszöntével és a vizek hűlésével a por aromák hatásossága újból csökken. Használatukat illetően ekkor is a már említett átmeneti időszaknak megfelelő, bűvös 15 Celsius-fokot vesszük figyelembe.

Az aromákat alkalmazhatjuk az etetőanyagunk, csalink és a használni kívánt föld ízesítésére, illatosítására. A por aromákat az etetőanyaghoz kétféle módon adhatjuk hozzá. Egyik lehetőség, hogy a még száraz összetevőkhöz keverjük hozzá, majd a homogénre elkevert etetőanyag és aroma keveréket nedvesítjük föl. A másik esetben a már készre, megfelelő állagúra készített etetőanyaghoz adagoljuk a por aromát, abban keverjük el egyenletesen. A két eljárás, bár lényegében nagyon hasonló, a végeredmény tekintetében mégis más. Lényeges különbség, hogy a minél később, a horgászat megkezdésének időpontjához minél közelebb kerül bele a por aroma az etetőanyagba, a hatása annál gyorsabb, intenzívebb lesz.

Hozzákeverhetjük a még száraz…
… vagy akár a megnedvesített keverékhez is!
Az aromaporokkal az etetőanyag színét is befolyásolhatjuk kissé!

Nagyobb intenzitásának köszönhetően, hatása rövidebb ideig tart, de halainkat sokkal hamarabb a meghorgászni kívánt helyre csalogatja. A különböző földek aromásítására is hasonló módon használjuk ezeket a termékeket. Azokon a horgászatokon azonban, amikor a keszegek érdeklődését földes szúnyoggal szeretnénk fenntartani, a különböző aromaporokat nem javaslom a földek megízesítésére, mert a só-, és cukortartalmuk megöli a lárvákat. Ugyanakkor a csonti és a pinki ízesítésére tökéletesen használhatóak ezek az aroma készítmények is. A csontira és a pinkire csak rá kell szórni kevéske keszeges vagy pontyos aromaport, és pár óráig hagyni kell, hogy bőrük átvegye az aroma illatát. Az ízesítésüket követően horogra tűzve nagyobb hatást érhetünk el velük, hiszen már nem csak mint izgő-mozgó proteinbomba kelti fel halaink érdeklődését, hanem mellette még illatukkal is csalogatnak.

Az élő anyag aromásítására is alkalmas…

Az etetőanyagunk aromásításakor azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy ezek a készítmények, amennyire vonzóak lehetnek a halak számára, annyira eredménytelenné is tehetik horgászatunkat. Ennek oka az aromák töménységében keresendő, melynek köszönhetően könnyen túladagolhatjuk azokat. Ezért amikor úgy döntünk, hogy valamilyen aromát használunk, vegyük figyelembe, hogy egy zacskó tartalma 3-5 kilogramm etetőanyag megízesítéséhez, aromásításához elegendő.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy esetlegesen egy ennél töményebb vagy hígabb próbálkozással nem lehetünk sikeresek. A versenybeszámolókat olvasgatva, az aromákkal kapcsolatban feltűnhet, hogy a versenyzők gyakran igen sok aromát használnak, de a hétköznapi horgászataink során ezt a nagy mennyiségű aromásítást semmi sem indokolja.

Egy tasak Sensas aroma 3 kg etetőanyaghoz elegendő!
Mindig nézzük meg az adagolási javaslatot!
A bojlis por aromákat is jól használhatjuk, ám ezek adagolásával nagyon óvatosnak kell lenni!
Találhatók igazán ígéretes fantázianevű készítmények is…

Végezetül nézzük meg, hogy milyen aromákat válasszunk pontyra és a keszegfélékre. E cikken belül ez okozta számunkra a legnagyobb „fejtörést”, hiszen ezen a téren egyénenként eltérőek lehetnek a tapasztalatok! Ezért nem is akarunk nagyon mélyen belemenni ennek tárgyalásába. Inkább saját megfigyeléseinket osztanánk meg veletek. Tapasztalataink alapján dévérre a fűszeres illatú, sós ízű aromák, míg ponty horgászatához az édes, gyümölcsös illatú, ízű aromaporok az eredményesebbek. Összességében azonban kijelenthető, hogy a különböző cégek által kínált termékek közül a ponty horgászatához készítettek pontyra, illetve a dévér horgászatához készítettek dévérre tökéletesen megfelelnek.

Remélem, ezek után mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet!

Írta: Hajagos-Tóth Tamás (Donald),
Futó Márton (Marci 88)
Fotók: Donald, Marci88

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.