Meríts meg!

Meríts meg!

A legjobb csali és horgászfelszerelés sem ér semmit, ha a megakasztott és kifárasztott halat nem tudjuk partra segíteni. A horgászok nélkülözhetetlen kellékei a különböző halmerítők. Ezekről méltatlanul kevés szó esik a szaksajtókban, pedig - mint ahogy a következő írásból is látni fogjátok - nagyon sokféle változat kapható. A gyakorta zavarba ejtő kínálatból többnyire a horgász a neki tetszőt választja, mit sem törődve a halak igényeivel. Nyilván a halak nem beszélnek, így arról sem tudnak nyilatkozni, hogy nekik melyik lenne a megfelelő, helyettük most én próbálok ebben segíteni.

Ha csupán ennek a cikknek a képanyagát áttekintjük, máris látjuk, hogy milyen sokféle halmerítő létezik. Ez pedig „csupán” a SPRO cég erősen szelektált, ezért nagyon szűk kínálata, amelyből szándékosan hagytam ki a hagyományos merítőket. A holland gyártó több mint 100-féle merítőt forgalmaz! Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy csak a magyar piacon több ezer különböző merítő kapható. Ember legyen a talpán, aki ebben eligazodik. A teljesség igénye nélkül, az általam leggyakrabban használt és kedvelt merítőket fogom most bemutatni.

Nagyon sokféle anyagból és lyukbőséggel készülnek a hálók, érdemes ezeket a vásárlás előtt közelebbről is megvizsgálni!

Spro Pontyos merítőfej (3273-100)

A sort az egyik legkedveltebb merítő bemutatásával kezdem. Természetesen mindenki nagy halat, főként pontyot szeretne fogni és meríteni. Ez a fej kedvező ára és paraméteri miatt az átlagos méretű, 1-4 kilós halakhoz ideális választás. Sűrű vízlepergetős műanyag hálóból készült, amelybe nehezen akad bele a hal bognártüskéje és úszóin a kemény úszósugarak, így a szákban vergődő, forgolódó hal sem tud kárt tenni magában. Anyaga a vizet nem tudja magába szívni, a szákfej könnyen mozgatható víz alatt is. Gyorsan és szagmentesen szárad.

Ajánlott halak: 1-4 kilós pontyok

Mérete: 57 x 46 cm

Háló maximális mélysége: 40 cm

Fejforma: ovális

Anyaga: könnyű és erős alumínium keret vízlepergetős hálóval

Nyél: nem jár hozzá, külön kell megvásárolni

Pontyos merítőfej átlagos méretű pontyoknak

Spro Big Carp Specialist merítőfej (3290-000)

Ha nem átlagos méretű halakra horgászunk, és gyakorta lehet számítani termetesebb, akár 5 kilót meghaladó súlyú pontyokra, amurokra, akkor ehhez illő méretű merítőfejet kell választanunk. Ez a kellően hosszú és széles fejű merítő megkönnyíti a termetesebb egyedek szákolását is. A háló lyukbősége és ügyes elosztása (oldalalt ritkább alul sűrűbb) biztosítja, hogy vízben nagy mérete ellenére is könnyen tolható. A háló kellően mély ahhoz, hogy még egy nyughatatlan amurt is megtartson. Az erős fémcső keret fekete színezést kapott, amely kettős szerepet tölt be. A nikkel keretekkel ellenétben kevésbé csillog (így nehezebben veszi észre, kevésbé riad meg tőle a hal), valamint rendkívül igényes, exkluzív benyomást kelt.

Ajánlott halak: 2-8 kilós pontyok, amurok

Mérete: 67 x 56 cm

Háló maximális mélysége: 50 cm

Fejforma: ovális

Anyaga: könnyű és erős alumínium keret vízlepergetős hálóval

Nyél: nem jár hozzá, külön kell megvásárolni

Big Carp Specialist merítőfej nagyobb méretű pontyoknak

Spro Merev keretes bojlis pontymerítő (3232-222)

Nos, ha az eddig felsorolt méretű hálókat is kevésnek éreztétek, akkor jöjjön egy igazi nagyágyú! Ezzel (mint ahogy a képen is látható) akár egy felnőtt ember is rabul ejthető. Az erős merev keret elengedhetetlen a vízi növényzettel sűrűn benőtt területeken, ahol a hagyományos bojlis pontymerítők nem képesek maguk elől eltolni a „zöldséget”, amely gátolja a hal gyors és biztonságos szákolását. Ilyen helyen ez a merítő megfizethetetlen előnyt ad! Óriási méreteivel, rendkívül masszív felépítményével nagyon meggyőző. Ráadásul hálója gumis védőréteget kapott. Ez kettős célt szolgál. Garantáltan vízhatlan marad, miközben rendkívül sima felületű, amely nem horzsolja, sérti meg a hal érzékeny pikkelyeit és a bőrt védő nyálkaréteget. Ezért „halmentőnek” is nevezik ezt a fajta hálót. A merítő egyetlen szépséghibája, hogy nehéz. Egyedül nehezen kezelhető.

Ajánlott halak: 10 kiló feletti pontyok, amurok

Mérete: 75 x 70 cm

Háló maximális mélysége: 90 cm

Fejforma: kerek

Anyaga: erős alumínium csőkeret műanyag bevonatú hálóval

Nyél: jár hozzá, amely teleszkópos, maximum 150 cm

A Merev keretes bojlis pontymerítő méretei így még jobban érzékelhetők
Kapitális halakhoz és vízi növényzettel benőtt vízterületen ajánlott

Spro Bojlis pontymerítő (3230-100)

A kapitális halak biztonságos szákolása csak a legnagyobb méretű hálókkal lehetséges. Ehhez készült az úgynevezett bojlis pontymerítő. Ez a kereken 100 cm szárhosszúságú, rendkívül mély hálóval rendelkező merítő bármekkora hal megfogásában segít. A kevésbé gyakorlott harcsahorgászok is gyakorta ilyen merítővel segítik partra nagy fogásukat. A mély hálóból a rendkívül fürge és vad harcos, az amur sem tud kiugrani. A háromszög alakú fej középső részét összekötő és kimerevítő madzag hínáros, vízi növényzettel benőtt helyen nehézkesen használható, itt a már előbb bemutatott merevkeretes merítő ajánlott!

Ajánlott halak: 10 kiló feletti pontyok, amurok

Mérete: 100 x 100 cm

Háló maximális mélysége: 120 cm

Fejforma: háromszög

Anyaga: üvegszálas merevítő rudazat, erős hálóval

Nyél: jár hozzá, amely 180 cm

A Bojlis pontymerítő nyílt vízen nélkülözhetetlen a kapitális pontyok és amurok biztonságos szákolása során

Spro Damilos ovális merítőfej normál és óriás (3278-100 és 3234-003)

Keszeghorgászok, finomszerelékes és versenyhorgászok nagy kedvence ez a merítőfej. Rendkívül könnyű, amely a háló anyagának és a speciális keretnek köszönhető. Az egyszálú damilból hurkolt háló szinte súlytalan és a vízben láthatatlan, de mégis kellően erős. Rendkívül könnyen és gyorsan tolható a vízben. Nincs időveszteség, nincs elszalasztott hal! Két méretben készül, normál és óriás változatban. Az óriás kifejezetten ajánlott termetes dévérek horgászata során.

Ajánlott halak: normál változat 0,5-2 kilós keszegekhez, pontyokhoz, míg az óriás fejjel akár 4-5 kilós halak kifogása sem jelent problémát!

Mérete: normál: 50 x 40 cm; óriás: 70 x 50 cm

Háló maximális mélysége: 30 és 40 cm

Fejforma: ovális

Anyaga: könnyű és erős alumínium keret damilos hálóval

Nyél: nem jár hozzá, külön kell megvásárolni

A Damilos ovális merítőfej a keszeg- és versenyhorgászok nagy kedvence

Spro Szögletes merítőfej (3278-200 és 3272-200)

Gyakorta felmerülő igény, főként folyóvízen az olyan merítőfej használata, amely minimális mennyiségű vizet fog, nem tolja el a víz sodrása, könnyedén alátolható a hirtelen irányt változtató halnak, mindemellett még kellően nagy és öblös is… Van ilyen? Igen! A horgászok igényeit figyelembe véve a Spro kettő ilyen speciális fejformájú merítővel is előrukkolt. A keret különlegessége, hogy nem kör vagy ovális. A képen jól látható, hogy az oválisan induló fej nem szűkül össze, sőt itt a keretet még lejjebb is hajlították. A kiszélesedő, de csapott elülső résznek akkor van jelentősége, amikor a hal alá toljuk, de az utolsó erejét összeszedve megugrik, fordul egyet. A szűk elülső résszel rendelkező fejből ilyenkor kifordul a hal, ebből azonban nem! Gyakran csak pont ennyin múlik, hogy miénk lesz a hal, vagy sem! A fej két különböző méretben, damilos és normál hálóval készül.

Ajánlott halak: damilos változatot 1-3 kilós keszeghez, márnákhoz, míg az Special fejjel akár 5-6 kilós halak kifogása sem jelent problémát!

Mérete: damilos: 50 x 45 cm; Special: 60 x 50 cm

Háló maximális mélysége: 35 és 50 cm

Fejforma: ovális

Anyaga: könnyű és erős alumínium keret damilos és normál hálóval

Nyél: nem jár hozzá, külön kell megvásárolni

A Szögletes merítőfej a termetes, gyors halakhoz ajánlott, főként folyóvízen
A damilos változata kedvenc márna-merítőm

Spro Blue Thunder merítőfej (3277-100)

Mindazoknak, akik egy egyszerű, univerzális, „mindenre jó” merítőfejet keresnek, ezt ajánlom! Mérete az univerzális 50 x 40 cm, amit a legtöbb átlagos méretű hal szákolásához jól tudunk használni. Az ovális fejformának köszönhetően könnyedén bele tudjuk terelni a szákolandó halunkat. A háló mélysége 30 cm, ami elég ahhoz, hogy ne ugorjon ki a hal, de még kényelmesen ki lehet venni belőle. Az igényes kék szinterezett keret könnyű alumíniumból készült és nagyon masszív.

Ajánlott halak: 1-3 kilós pontyok

Mérete: 50 x 40 cm

Háló maximális mélysége: 30 cm

Fejforma: ovális

Anyaga: könnyű és erős alumínium keret vízlepergetős hálóval

Nyél: nem jár hozzá, külön kell megvásárolni

A Blue Thunder fej azoknak ajánlott, akik egy univerzális, „mindenre jó” merítőt keresnek

Írta: Döme Gábor
Fotók: Döme Gábor, Csapi Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.