Módosultak a szabályok, 2022-től Bács-Kiskun megye vizein is kötelező a pontymatrac használata!

Haskó Tamás 2022-01-25
Már megszokhattuk, hogy az új esztendő mindig hoz magával néhány újdonságot a horgászatban, folyamatosan formázzák, finomítják a horgászat szabályrendszerét a kor szellemének megfelelően. Szeretett megyénk ezekre mindig egy picit lassabban, megfontoltabban reagál, de örvendetes, hogy 2022-ben már nálunk is bekerült egy-két újdonság.
Videóval

Hogyan bánjunk a megfogott hallal?

Erdélyi Tamás 2019-11-11
Sokak számára talán már lerágott csont, de úgy gondolom, még mindig óriási hiányosságok vannak a kíméletes bánásmód kapcsán. Ameddig gyakori látvány az elfertőződött szájú, megtört úszójú, összevissza hempergetett hal – és legyen ez bármilyen faj –, addig nem lehet túlzásba vinni ezt a témát. Úgy éreztem, valamivel nekem is hozzá kell járulnom e halak védelméhez, és ha már 1 horgász is jobban odafigyel vagy az alábbi módon jár majd el, már megérte. Ezúton is kérek minden kedves sporttársat, hogy legyen körültekintőbb, hisz így mi marad a jövő generációjának? Nincs is annál szebb látvány, amikor a horgász egy szép, egészséges halat tud a fényképező elé tartani. Tekintsétek meg az alábbi kisfilmemet! Bízom benne, hogy ti is tudtok belőle hasznosítani néhány mozzanatot, amik segítenek megőrizni a megfogott halak épségét.
Videóval

Döme praktikák 14. rész - Fox Easy Mat, egy igazán praktikus pontymatrac!

Döme Gábor 2015-11-30
Egy modern pontyhorgász kelléktárának manapság már kötelező darabja a megfelelő méretű és minőségű pontymatrac. A hal védelme legalább olyan fontos, mint annak kifogása, és szerencsére ezt az elvet egyre többen osztják. Hosszú évek teltek már el, mióta első matracomat szétterítettem a vízparton. Azóta jó pár típusú és méretű matracot, bölcsőt használtam, ám mint minden, ez a horgászeszköz is folyamatosan fejlődött. egyre praktikusabb, strapabíróbb, a halnak kényelmesebb modellek láttak napvilágot, és immár bemutathatom azt a típust, amely számomra minden szempontból a legjobbnak bizonyult.

Egy töves tanítása

Fodor Norbert 2015-11-19
Ez a nem mai kis történet egy öreg tőponty segítségével próbál bemutatni egy másfajta mentalitást, gondolkodásmódot, életstílust! Ami érdekes, hogy az is sokat tanult, aki a halat megfogta, s talán a tónak állandó horgászai is, akik úgy néztek a bojlis horgászra, mint ördög a tömjénre. Sok nagytestű pikkelyest engedhettem már vissza, de ilyet, ami ilyen sokat tudott volna adni, egyet se…

A halvédelemről, etikusságról átfogóan…

Jávorka Dániel 2015-02-15
A téma igencsak időszerű, és talán több figyelmet is érdemelne/igényelne, mint amennyit valójában kap. A bojlis pontyhorgászat betörésével robbanásszerűen jelentek meg különböző cikkek a módszerhez társuló alapelvekről, illetve etikai sajátosságokról, azonban idővel ezek elcsendesedtek - a pontyhorgász társadalom döntő többsége talán úgy vélte, hogy e témában már nincsenek olyan plusz információk, amellyel érdemes lenne többet foglalkozni. Ezért is ragadtam ezúttal billentyűzetet, mert véleményem szerint ez nem egészen így van! Lássuk tehát a főbb mozzanatokat a kapás pillanatától egészen a legyőzött ellenfél visszaengedéséig…

Egy téma, amely fontosabb, mint valaha - A halvédelmi eszközök

Csörgő Tamás 2014-12-06
Nagyon sok témával foglalkoztunk már, de talán az egyik és legfontosabb dologról még nem nagyon, vagy csak kevésszer esett szó. Ez nem más, mint a halvédelem, és halkímélő eszközök használata. Sokaknak ezt nem kell bemutatni, de tapasztalataim szerint nagyon sokan nem fektetnek rá elegendő hangsúlyt, vagy nem kellően foglalkoznak a halkímélés témával.

A kocka el van vetve

Miklós Czender 2011-10-03
… már úgy értem, hogy a dolog - úgy tűnik - visszavonhatatlanul eldőlt. Az intenzíven telepített vizeknek, tetszik vagy nem, de helyük van a magyar horgászat meglehetősen színes palettáján. Ne féljen senki, nem kezdek moralizálni, nem áll szándékomban. Sokkal praktikusabb dolgokkal szeretnék foglalkozni. Szokásom szerint a kályhától indulok, de hamar el fogunk jutni a hasznos gondolatokig (remélem).

A „kispályás”

Szalai Gábor László 2011-01-20
2010 nagyszerű év volt a tokaji horgászok számára. A Bodrog és a Tisza bőven mutatott kincseiből és önzetlenül kényeztette Tokaj-hegyalja horgásztársadalmát. A békéshalak szerelmesei fogták a keszegeket, pontyokat, míg a rablóhalas horgászok a csukabőségnek örülhettek. A folyópartot ellepték a pecások; régen volt olyan pezsgés a vízen, mint tavaly. Az örömünk azonban nem lehet százszázalékos; sajnos úgy néz ki, minden jóban kell, hogy legyen valami rossz, valami baljós, ami rontja az összképet. Tavaly is szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy az emberek nehezen változnak - ha változnak egyáltalán -, és hogy élővizeink legnagyobb ellenségei még mindig mi magunk vagyunk: pontosabban azok a horgászok, akik nem ismernek határokat, nem gondolnak a jövőre és nem tisztelik a természetet.

A vándor pontyok nyomában… Virágkorát élő nagyponty-kereskedelem

Haldorádó Team 2010-10-16
E cikk eredetije a Pontyvilág Magazin 2010. szeptemberi számában jelent meg. Az újság főszerkesztővel, Bujáki Gézával való kiváló kapcsolatunknak köszönhetően lehetőséget kaptunk arra, hogy az írást változatlan formában leközöljük. Bízunk benne, hogy az előző részben sikerült felnyitni mindazok szemét, akik érintettek a hazai pontykereskedelemben, és hogy a pontyozók és vízkezelők hamarosan közösen lépnek fel a nagyponty-adásvétel ellen. Bízunk benne, hogy mindenki megérti: közös a cél, hiszen a pontyozás jövőjéről van szó!

Csak kíméletesen!

Kecskés Viktor 2010-09-23
Előző írásomhoz - többek között - egy olyan komment is érkezett, ami azt firtatta, hogy „szegény pontyot miért kellett a poros földre tenni?” A hozzászóló szerint a kopoltyú így szennyeződhet, ami akár a hal pusztulásához is vezethet, ezért minden halnak - még a kárászoknak is - a matracon a helye, és mindegyiknek fertőtleníteni kellene a száját… „TESSÉK VIGYÁZNI AZ ÖSSZES HALFAJRA ÉS ÓVJÁK MEG ŐKET!”

A vándor pontyok nyomában…

Haldorádó Team 2010-08-30
E cikk eredetije a Pontyvilág Magazin 2010. augusztusi számában jelent meg. Az újság főszerkesztővel, Bujáki Gázával való kiváló kapcsolatunknak köszönhetően lehetőséget kaptunk arra, hogy az írást változatlan formában leközöljük. Miért tartottuk ezt ennyire fontosnak, miről is szól valójában ez az írás? Arról a gátlástalan „halkereskedelemről”, amelyről mindenki tud, de mégsem merte eddig senki sem leírni! A termetes halak büntetlenül „vándorolnak” egyik tóból a másikba. Mikor lesz ennek vége, ki tudja megvédeni a nagy természetes vizek vagy gyenge halőrzéssel bíró horgászegyesületi tavak kapitális halait? Jelenleg senki! De haladjunk sorban és nézzük meg, mi a magyar valóság…!

Még egy indok, amiért „Catch & Release”

Nagy Csaba 2010-08-22
Mi, horgászok gyakran megtapasztaljuk, hogy vizeink halai bizony napról napra ravaszabbá, óvatosabbá válnak. Emlékeinkben még ott vannak szüleink durva, vastag damiljai, húskampónak titulált horgai, durung botjai, no és végül, de nem utolsósorban gyönyörű, kapitális fogásai. Ezzel szemben ma már a fluorokarbon (halak számára láthatatlan) horgászzsinórról, finom, formatervezett horgokról és leheletkönnyű, vékony botokról beszélünk felszerelésünk összeállítása közben. Mindez feleslegesnek tűnik, hiszen hiába finomodnak módszereink, a régi idők minden sikeres fogása már a múlté.

Vigyázz rám!

Döme Gábor 2009-11-29
A bojlis horgászoknak sokkal többet köszönhetünk, mint azt gondolnánk! Mondom mindezt úgy, hogy nem is bojlizok…! A halakkal való kultúrált és kíméletes bánásmód, az ehhez kötődő számos segédeszköz használata, megismertetése és mind szélesebb körben való elterjesztése, egyértelműen nekik köszönhető. Az évek folyamán a „golyósok” számos eszköze és technikája átszivárgott más horgászmódszerbe is. Ezek közül a legnagyobb elismerés a bojlis horgászokra nézve, hogy - horgászmódszertől függetlenül - már Magyarországon is nagyon sok vízterületen kötelező a pontymatrac, pontyzsák, pontymerítő és sebfertőtlenítő használata. Mind többen belátják, hogy ezek használatával sokszorosára nő a kifogott és visszaengedett halak túlélési esélye. A tavak törzsállományának védelme MINDEN HORGÁSZ kötelessége!!! Szerencsére, ha lassú léptekben is, de fejlődik a magyar horgászkultúra, egyre több ember számára természetes ezen eszközök használata.

Mibe rakjalak?

Döme Gábor 2009-11-08
Szerény becslések szerint is a hazánkban kifogott halak 90%-a konyhán végzi. Ha ezt végiggondoljuk, tulajdonképpen majdnem teljesen mindegy, hogy miben és milyen körülmények között tölti a „legyőzött zsákmány” az utolsó néhány óráját…, vagy talán még sem?! A horgászkultúra folyamatos fejlődésével szerencsére egyre többen figyelnek arra, hogy mibe helyezik a kifogott halakat. Ez a cikk egyfajta útmutató, amely segítséget próbál nyújtani a halak sorsát szívükön viselő horgászoknak.

Meríts meg!

Döme Gábor 2009-09-15
A legjobb csali és horgászfelszerelés sem ér semmit, ha a megakasztott és kifárasztott halat nem tudjuk partra segíteni. A horgászok nélkülözhetetlen kellékei a különböző halmerítők. Ezekről méltatlanul kevés szó esik a szaksajtókban, pedig - mint ahogy a következő írásból is látni fogjátok - nagyon sokféle változat kapható. A gyakorta zavarba ejtő kínálatból többnyire a horgász a neki tetszőt választja, mit sem törődve a halak igényeivel. Nyilván a halak nem beszélnek, így arról sem tudnak nyilatkozni, hogy nekik melyik lenne a megfelelő, helyettük most én próbálok ebben segíteni.

Gyilkos fegyver lesz belőle, ha rossz kezekbe kerül!

Döme Gábor 2007-09-24
Amikor ennek az írásnak az alapötlete megfogalmazódott bennünk, tudtuk, ha ez nyilvánosságra kerül, ismét belenyúlunk a méhkasba… Anélkül, hogy eltúloznánk szerepünket, tisztában vagyunk azzal, hogy Haldorádó Horgászportál az egyik olyan meghatározó Horgász Média, amely komoly közösségformáló szerepe mellett gyakorta nyújt követendő példát a felnövekvő nemzedéknek, a jövő nagy horgászainak (is). Felelősségünk óriási, ezért különösen nagy hangsúlyt helyezünk a tartalombővítés során a fotókon megjelenő halakra. Azok az írások, beszámolók és fotók (származzanak bárkitől!), amelyek nem a természet szeretetét, valamint a halakkal való kultúrált bánásmódot sugallják, NEM jelenhetnek meg!

A Fogási napló margójára

Döme Gábor 2007-05-17
A 2005-ös év karácsonyakor indult el a Haldorádó horgászportálon a Fogási napló. Azóta több mint 1700 halfogásról érkezett bejegyzés a horgászoktól. Az adatbázis fokozatosan bővül az olvasók jóvoltából, ám ezeken a jóváhagyott bejegyzéseken túl szerepel bőven olyan kép vagy bejegyzés, amire az oldal adminisztrátorai azt mondják: „Na, ezt nem!” Bár az oldal működéséről szóló írásban szerepelnek azok a fő szempontok, amik az adott kép megjelenésének feltételei, a fórum egyik rovatában mégis kisebb vita alakult ki akörül, hogy egy-egy képet miért nem hagynak jóvá az adminisztrátorok. Most negatív példákon keresztül bemutatnánk, hogy miért nem jelenhetnek meg egyes képek, fogások. FIGYELEM, az írás olyan képeket tartalmaz, ami alkalmas a nyugalom megzavarására! Az oldal teljes mértékben elzárkózik az ilyen jellegű fényképek propagálásától és kizárólag, mint negatív példát kívánja ezeket ebben az írásban bemutatni!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.