Közeleg a karácsony…

Közeleg a karácsony…

Ilyenkor - ha máskor nem is túl gyakran, sajnos - azért többen gondolnak arra, valami halétellel kellene az ünnepet kezdeni. A hagyományosnak mondható halászlé verziók mellé két hidegen tálalható ételt szeretnék megismertetni a kedves olvasókkal úgy, ahogy a családban készítjük (nem csak ünnepekre).

A karácsonyi készülődésben éppen elég időt szakítani a frissen főzött halászlé elkészítésére, főleg, ha a passzírozós verziót választjuk. Az általam javasolt ételek elkészítésében az a jó, hogy már néhány nappal a tálalás előtt elkészíthetjük, sőt a néhány nap csak segíti az ízek összeérését, kiteljesedését.

Elsőként egy harcsából készült ételt mutatok be:

Amire szükségünk lesz az étel elkészítésénél

Majonézes harcsaszeletek

Vegyünk elő a fagyasztóból egy darab harcsát, de az sem baj, ha most vásároltuk a piacon. Vágjuk le a halhúst a gerincről, majd a harcsafiléket szeljük fel kisebb darabokra.

Vágjuk kis darabokra a filéket

Készítsünk elő a zöldségeket - sárgarépát, karalábét, fehérrépát, zellert, egy kisebb vöröshagymát -, ezeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apró darabokra. Tegyük fel a zöldségeket főni néhány szem fekete bors, egy babérlevél és egy zöldségleveskocka kíséretében.

A zöldségeket daraboljuk fel…
… majd főzzük kicsit elő

Körülbelül 15 percet szoktam főzni, majd ebbe a zöldséges lébe kerülnek bele a harcsaszeletek. Felöntöm vízzel, hogy ellepje a halat és további fél órát főzöm. Vigyázzunk, hogy a felforrás után éppen csak gyöngyözzön, ne lobogva főjön, mert összetörhetnek a szeletek. Amikor a hal megfőtt, ebben a zöldséges lében hagyjuk kihűlni.

Lassú tűzön főzzük a zöldségekkel a halat, majd hagyjuk kihűlni az edényben

Készítsünk elő egy megfelelő méretű tálat, az aljába tegyünk majonézt, majd a kihűlt harcsaszeleteket fektessük rá.

Só, bors, majonéz és egy megfelelő méretű tál, amiben elrendezhetjük a szeleteket

Enyhén sózzuk meg, törjünk rá frissen kevés vegyes borsot, majd a lefektetett szeleteket vonjuk be majonézzel. Mindezt a rétegezést addig ismételjük, míg elfogy a hal.

Enyhén sózzuk, borsozzuk a szeleteket

Amikor az utolsó réteget is befedtük majonézzel, nem kell mást tennünk, mint lefóliázva a hűtőszekrényben tárolni fogyasztásig. A tálalás során adhatunk hozzá párolt rizst, megszórva kevés pirított mandulával.

A majonézzel fedett harcsafilék csak a tálalásra várnak

A családban elmaradhatatlan étel karácsonykor a halsaláta. Ennek is komoly előnye, hogy napokkal korábban elkészíthető, hidegen tálalható.

Halsaláta variációk

Az első lépésben készítsünk egy egyszerű franciasaláta alapot. Ennek legegyszerűbb módja, ha vásárolunk egy csomag gyorsfagyasztott salátaalapot, de a vállalkozó szelleműek elkészíthetik a megfelelő zöldségek megfőzésével is.

A saláta alapanyagai

Én az „időhatékonyabb” megoldást választottam, felettem főni egy erőleves kocka kíséretében a fagyasztott zöldségeket.

Az erőleveskocka kellemes ízt ad a zöldségeknek

Míg a zöldségek főttek, feldaraboltam egy almát és pár ecetes uborkát, mert ezek a saláta elengedhetetlen részei.

Pihenésképp feldaraboltam a nyers alkotórészeket

Elkészítettem a dresszinget is a salátához jó adag majonéz, egy kis pohár tejföl, 1-2 evőkanál mustár és 1-2 kávéskanál cukor összekeverésével.

Készül a dresszing

A megfőtt, kihűlt zöldségeket összekevertem az alma- és uborkakockákkal, majd az öntettel.

Elkészült a saláta, ami a halsalátáink alapját adja

A salátaalapot ezután 3 részre választottam, majd előkészítettem az ízesítésre szánt halakat. Gyakorlatilag csak rajtunk múlik, mennyire engedjük szabadjára fantáziánkat az alapanyagok kiválasztásánál. Nem árt azonban a család ízlését figyelembe venni!

A felaprított halak

Többek között apró darabokra vágtam néhány ruszlit az üvegben található hagymával együtt. Érdemes a halak gerincét eltávolítani a darabolás előtt.

A ruszlikat apró darabokra szeltem
Az hal mellett levő hagymából is kerül a salátába

Az ecetes hering meglehetősen markáns ízű hal, a salátánk ezt a markáns ízt kellemesen fogja tompítani.

Az elkészült ecetes heringsaláta

A másik adag salátaalapba fűszeres, mustáros makrélafilé került. A dobozból kivett filéket kissé összetörtem villával és kapott egy jó adag mustárt még, mert véleményem szerint nem volt elég határozott mustáros íze. Összekeverve az alappal nagyon kellemes, pikáns ízű salátát kaptam.

A mustáros makrélasaláta

A harmadik adag félretett salátát tonhaltörzs darabokkal ízesítettem szintén konzerv alapanyagból. Ezt is kissé összetörtem, de nem túl apróra, hogy azért jól kivehetők legyenek a haldarabok, még kapott egy jó adag citromlevet, majd alapos, de óvatos összeforgatás következett.

A citromos tonhalsaláta

Az elkészült saláták lefóliázva a hűtőszekrénybe kerültek felhasználásig. A tálalás előtt karikázzunk fel egy bagettet, pirítsuk meg kenyérpirítóban és azt kínáljuk a salátához.

A gyorsan elkészíthető, egyszerű, de ízletes halsaláták

Azzal, hogy előre tudunk dolgozni egy kicsit, nagyon sokat segíthetünk családunknak az ünnepi készülődésben, hiszen szeretteinkre tudjuk azt az időt fordítani, amit a konyhában sürgölődve töltenénk el.

Sok sikert az ételek elkészítéséhez, jó étvágyat az elfogyasztásukhoz!

Boldog Karácsonyt!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.