A megelőző halételes írásommal a távoli vizek halainak ízét kedvelők kedvében szerettem volna a járni. Ez alkalommal a hazai vizek két talán legismertebb lakójának felhasználásával készült étellel szeretnék inspirációt adni az ünnepi készülődéshez.
Sajttal, szalonnával tűzdelt ponty
A magyar horgászok és a magyar konyha talán legismertebb, legkedveltebb hala a ponty. Amikor halételről kerül szó, szinte mindenki elsőként erre a halra gondol. Elkészítésének számtalan módja ismert, a halászlétől az egyben sült vagy rántott, de akár a főtt aszpikos verzióig. Ebben az írásban egy nagyon egyszerűen elkészíthető, az ízek szabad kombinálását lehetővé tevő ételt mutatnék be.
A korábban megfogott pontyot - mivel akkor még nem ismert a felhasználási cél - általában beirdalva teszem a fagyasztóba. A kiolvasztott halat enyhén besóztam, ügyelve a só mennyiségére, mert a tűzdelésre használt anyagok is bőven tartalmaznak sót.
![Amire szükségünk lesz az étel elkészítésénél Amire szükségünk lesz az étel elkészítésénél](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Míg a hal egy órát állt a sóban, addig elkészítettem a köretet. Néhány kisebb burgonyát egy edényben feltettem főni, majd addig főztem, míg majdnem teljesen megpuhult. Leöntve a vizet róla, még forrón könnyedén le lehet húzni a burgonya héját. Egy megfelelő méretű tepsit kikentem kevés olajjal, majd a közben kihűlt burgonyát belekarikáztam. Néhány tekerés fekete borsot kapott ízesítésül. A karikákat szalonnaszeletekkel fedtem be, majd erre került a megtűzdelt ponty.
![A tepsibe a felkarikázott és egy kevés borssal fűszerezett főtt burgonya került A tepsibe a felkarikázott és egy kevés borssal fűszerezett főtt burgonya került](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Befedtem néhány szelet szalonnával Befedtem néhány szelet szalonnával](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Bacon szalonnát és füstölt sajtot vágtam akkora szeletekre, hogy stabilan el tudjam helyezni a jó mélyen beirdalt halba, mégpedig váltva: egy szelet sajt, egy szelet szalonna.
![Vékony szeletekre vágtam a szalonnát és a füstölt sajtot Vékony szeletekre vágtam a szalonnát és a füstölt sajtot](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Az irdalásba váltva került sajt és szalonna Az irdalásba váltva került sajt és szalonna](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Ezzel elkészülve kapott egy nagyon kevés halfűszert, ami már nem tartalmazott sót. A fűszerezésnél bátran engedjük szabadon a fantáziánkat! A hagyományos, megszokott ízektől egy kicsit elszakadva használhatunk akár különleges fűszereket is. Az általam használt és nagyon kellemes illatú keveréket egy törökországi piacon vásároltam.
![Kevés halfűszer került a halra Kevés halfűszer került a halra](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Egy zöldpaprikát és egy paradicsomot tettem még mellé, majd alufóliával letakarva 15 percre a sütőbe került. A negyed óra elteltével még további 10 percet immár fólia nélkül sütöttem, hogy a hal kapjon egy kis színt.
![Levéve a fóliát pirult egy kicsit a hal Levéve a fóliát pirult egy kicsit a hal](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Közben egy tálban kevés tejfölt főzőtejszínnel hígítottam, kevertem bele egy kávéskanál Piros Aranyat, majd ezzel a keverékkel végiglocsoltam a halat.
![Tejföl főzőtejszínnel hígítva, kevés Piros Arannyal ízesítve Tejföl főzőtejszínnel hígítva, kevés Piros Arannyal ízesítve](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Az öntettel befedett hal ismét visszakerült a forró sütőbe Az öntettel befedett hal ismét visszakerült a forró sütőbe](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Újból visszakerült a sütőbe, és pár perc alatt rápirítottam az ízesített tejfölt. Az eredmény nem csak szép lett, de finom is!
![Az ízletes, már csak tálalásra váró ponty Az ízletes, már csak tálalásra váró ponty](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Süllőfilé bakonyi módra
„A süllő akkor ízletes leginkább, ha magunk fogtuk”, mondhatja a horgászok ügyesebbje, de gyakorlatilag a tányéron nem látszik, ha akár a piacon vettük is.
![A legfontosabb alapanyagok A legfontosabb alapanyagok](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Egy szép süllőt lefiléztem, a filéket enyhén sóztam, majd egy órára pihenni a hűtőszekrénybe tettem.
![Az enyhén sózott filék a hűtőbe kerültek pihenni Az enyhén sózott filék a hűtőbe kerültek pihenni](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Közben nekiálltam és elkészítettem a mártást - ezen étel elkészítésében ez a leginkább időigényes rész.
![Felaprítottam a mártás kellékeit Felaprítottam a mártás kellékeit](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Egy serpenyőben kevés vajon elkezdtem megpirítani egy fél szál apróra vágott póréhagymát. Amikor üvegesre pirult, hozzáadtam a szeletekre vágott barna csiperkét. Fedő alatt pároltam néha megkeverve körülbelül 20 percet.
![Fedő alatt párolódott a csiperke Fedő alatt párolódott a csiperke](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Ezután felöntöttem főzőtejszínnel, amiben előzőleg egy kávéskanál finomlisztet kevertem el csomómentesen. A tejszínnel tovább pároltam a gombát. A csiperkének nem sok igazi gomba íze van, ezért a forrásban levő mártáshoz két jól megpúpozott evőkanál vargányaport kevertem.
![A vargányapor fantasztikus ízt és illatot adott a mártásnak A vargányapor fantasztikus ízt és illatot adott a mártásnak](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Ettől aztán teljessé vált a mártás, a vargánya adta az illatot és az íz jó részét, a csiperke a gomba látványt. Kevés borssal, sóval ízesítettem, majd mielőtt elkészült volna, egy jókora adag apróra vágott friss petrezselymet kevertem bele.
![A friss petrezselyem további ízzel gazdagította A friss petrezselyem további ízzel gazdagította](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
A halat közben a hűtőszekrényből kivéve lisztbe forgattam - előtte kapott a korábban említett fűszerből egy picit - majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöttem.
![Kevés halfűszer került a filékre… Kevés halfűszer került a filékre…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… majd forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütöttem … majd forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütöttem](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Már csak a tálalás maradt hátra. A süllőfilét kukoricás-zöldborsós rizzsel körítve a közben elkészült gombamártással nyakon öntve tálaltam mindenki elégedettségére.
![Az elkészült étel Az elkészült étel](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Remélem, sikerült kedvet csinálnom - akár - ennek a két nem túl bonyolult, de annál ízletesebb halétel elkészítéséhez.
Jó étvágyat!