"Harcsapörkölt" egy kicsit másképp

Sajnos számomra az év elég szerény eredményt hozott, mármint ami a harcsafogást illeti. Ezért azon gondolkodtam, miként készíthetném el egyik kedvenc ételemet, a harcsapörköltet túrós csuszával - harcsa nélkül…

Harcsa hiányában egy ősszel fogott kb. 2 kg-os pontyra esett a választás.

A „szerencsés” kiválasztott…

A megtisztított pontyot 2-3 cm széles szeletekre szeljük. A patkók közepéről eltávolítjuk a gerincet, az így kicsontozott húst felkockázzuk, majd megsózzuk. A csontokat, uszonyokat kevés vízben feltesszük főni. Ez lesz az alaplé. Hozzáadunk egy kisebb felkockázott paradicsomot, egy paprikát, egy kisebb hagymát és egy kis fokhagymát.

Az alaplé

Az alaplét halászléhez hasonlóan szétfőzzük, majd átpasszírozzuk. Egy kis fej hagymát egy nagy átmérőjű serpenyőben kevés zsiradékon megfuttatunk, majd belehelyezzük az összekockázott halat, megszórjuk pirospaprikával és ráöntjük a korábban elkészített alaplevet. Ízlés szerint sózzuk, de tehetünk bele egy kis csípős paprikát is.

Hamarosan kész, de a fakanalat már ne használjuk!

Amíg a pörkölt a tűzön van, elkészítjük a túrós csuszát.

Egy kevés szalonnát megpirítunk…
… majd hozzáadjuk az elkészült túrós csuszához

Ha a hal teljesen megfőtt, már tálalhatjuk is.

Keressünk egy jófajta bort…
… aztán neki is láthatunk - jó étvágyat!

Remélem, hogy vállalkozó kedvű horgásztársaim között lesz, aki kipróbálja ezt a receptet, s bár annak ellenére, hogy nagyon finom, biztos nem egyenértékű egy igazi harcsapörkölttel, mint ahogy egy ismerősöm által csirkéből készült „halászlé” sem egyenértékű egy igazi tiszai halászlével.

Schmidt Gábor (smicaman)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.