A sült márna

Dajnics Ferenc 2014-12-20
Nemcsak horgászni szeretek márnára, hanem olykor-olykor az asztalra is kerül belőlük. No, nem viszek haza minden általam kifogott márnát, pusztán csak néhányat. Kétféleképpen szoktam elkészíteni a márnát: halászléként vagy sültként fogyasztom. Sokan átlag folyóvízi halnak és átlagos ízűnek tartják a márnát. Véleményem szerint különleges ízű hal, igazi ínyencség! Ebben az írásomban bemutatom, hogy miként készítem el a sült márnát. Egy nagyon egyszerű, otthoni sütési módot fogok bemutatni, amely nem vesz sok időt igénybe, így a hal bármikor, nagyon rövid idő alatt elkészíthető!

"Harcsapörkölt" egy kicsit másképp

Schmidt Gábor 2008-12-19
Sajnos számomra az év elég szerény eredményt hozott, mármint ami a harcsafogást illeti. Ezért azon gondolkodtam, miként készíthetném el egyik kedvenc ételemet, a harcsapörköltet túrós csuszával - harcsa nélkül…

Apa, csináljunk busafasírtot!

Kocsis László 2007-03-15
Az ember egyik legősibb tápláléka a hal, amióta van víz, azóta van hal. Mára azonban a halfogyasztás nagyban megváltozott. A távol-keleti és skandináv országokban mai is rengeteg - a hazai átlagfogyasztás többszörösét kitevő - halat esznek. Pedig a hazai halak is ízletesek, és a mai rohanó világban nem utolsó szempont, hogy gyors, egyszerű az elkészítésük.

Ponty, jóasszony módra

Polyák Csaba 2005-03-31
Hétvégén feltúrtuk a fagyasztót, hogy a régen hibernált dolgokból ebédet főzzünk. A dátumokat nézve a leghamarabb egy pontyot kellett tápértékké alakítani. Gondolkodtunk, milyen formában adjuk meg halunknak a végtisztességet. „Készítek egy pontyot, jóasszony módra!”-döntött feleségem. A filccel felírt számsorra pillantottam, ami a betárolás időpontját jelölte. Felsejlett egy nagyon kellemes horgászat, ahol ő is megfoghatta élete első pontyát. Amíg ő az ebéd megkomponálásával van elfoglalva, addig én mondatokba foglalom a felidézett emléket. Nekem tetszik ez a munkamegosztás.

Tejfölös tepsis keszeg

Balogh Róbert 2004-12-08
A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.

Göngyölt garda és pácolt küsz

Balogh Róbert 2004-09-08
Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.

Lecsós dévérkeszeg

Balogh Róbert 2004-09-02
A lecsós halat nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Én egy könnyen elkészíthető, laktatós változatot ismertetek. Lehet egy darab nagyobb halból vagy több kisebből készíteni. Mindenki a saját ízlése szerint, a nagyobb halat egyben hagyhatja vagy patkó alakú szeletekre vághatja.

Sült keszeg

Balogh Róbert 2004-08-26
Talán nyugodtan kijelenthetjük, túlzások nélkül, hogy a sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, nagyon sok ember kedvenc csemegéje. Az alábbiakban két sült keszeg receptet szeretnék közölni, két kedvencemet. Az egyik a fokhagymás-fűszeres keszeg, a másik pedig a rácson sült keszeg.

Együnk halat!

Tóth Ferenc
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.