Az oldal sütiket használ a megfelelő működés érdekében.
Nemcsak horgászni szeretek márnára, hanem olykor-olykor az asztalra is kerül belőlük. No, nem viszek haza minden általam kifogott márnát, pusztán csak néhányat. Kétféleképpen szoktam elkészíteni a márnát: halászléként vagy sültként fogyasztom. Sokan átlag folyóvízi halnak és átlagos ízűnek tartják a márnát. Véleményem szerint különleges ízű hal, igazi ínyencség! Ebben az írásomban bemutatom, hogy miként készítem el a sült márnát. Egy nagyon egyszerű, otthoni sütési módot fogok bemutatni, amely nem vesz sok időt igénybe, így a hal bármikor, nagyon rövid idő alatt elkészíthető!
Sajnos számomra az év elég szerény eredményt hozott, mármint ami a harcsafogást illeti. Ezért azon gondolkodtam, miként készíthetném el egyik kedvenc ételemet, a harcsapörköltet túrós csuszával - harcsa nélkül…
Az ember egyik legősibb tápláléka a hal, amióta van víz, azóta van hal. Mára azonban a halfogyasztás nagyban megváltozott. A távol-keleti és skandináv országokban mai is rengeteg - a hazai átlagfogyasztás többszörösét kitevő - halat esznek. Pedig a hazai halak is ízletesek, és a mai rohanó világban nem utolsó szempont, hogy gyors, egyszerű az elkészítésük.
Hétvégén feltúrtuk a fagyasztót, hogy a régen hibernált dolgokból ebédet főzzünk. A dátumokat nézve a leghamarabb egy pontyot kellett tápértékké alakítani. Gondolkodtunk, milyen formában adjuk meg halunknak a végtisztességet. „Készítek egy pontyot, jóasszony módra!”-döntött feleségem. A filccel felírt számsorra pillantottam, ami a betárolás időpontját jelölte. Felsejlett egy nagyon kellemes horgászat, ahol ő is megfoghatta élete első pontyát. Amíg ő az ebéd megkomponálásával van elfoglalva, addig én mondatokba foglalom a felidézett emléket. Nekem tetszik ez a munkamegosztás.
A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.
Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.
A lecsós halat nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Én egy könnyen elkészíthető, laktatós változatot ismertetek. Lehet egy darab nagyobb halból vagy több kisebből készíteni. Mindenki a saját ízlése szerint, a nagyobb halat egyben hagyhatja vagy patkó alakú szeletekre vághatja.
Talán nyugodtan kijelenthetjük, túlzások nélkül, hogy a sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, nagyon sok ember kedvenc csemegéje. Az alábbiakban két sült keszeg receptet szeretnék közölni, két kedvencemet. Az egyik a fokhagymás-fűszeres keszeg, a másik pedig a rácson sült keszeg.
Nemigen illik bele a manapság oly divatos „catch & release” koncepcióba a zsákmányul ejtett hal elfogyasztása. A véleményem szerint mindegyik lehetőségnek megvan a maga létjogosultsága. Ez az írás azoknak szól, akik nemcsak megfogni, de elkészíteni, sőt enni is szeretik a halat.