Mellény nélkül esélytelen!

Mellény nélkül esélytelen!

Több mint 7 éve már annak, hogy szinte kizárólag csónakból kergetem a Tiszán a halakat. A téli szezonban azonban gyakorta eszembe jut egy rémisztő kérdés: mi történne, ha vízbe esnék??? Ennek jártam utána!

Érdekes kérdés ez, mert aki tud úszni, annak természetesnek tűnik az, hogy visszaúszik a csónakjához, és kész. De valóban ilyen egyszerű lenne? Ez a nap bebizonyította, hogy ez mennyire nem így van!
Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kipróbáljam azt, mi is történik akkor, amikor ruhástól vízbe esik valaki. Nem olyan régen egy környékbeli horgászt ért tragikus baleset, aminek első jele az volt, hogy a Tisza közepén állt egy horgászfelszereléssel teli lehorgonyzott csónak, ám üresen! Eltűnt a horgász belőle! Pár héttel később találták meg a testét ~ 35 km-rel lentebb. Vajon elkerülhető lett volna ez a tragédia? A körülmények pontos ismerete nélkül nem lehet kijelenteni, hogy igen, de hogy nem rontott volna az esélyeken egy viselt mentőmellény, abban biztos vagyok.

Ezek a felszerelések vártak próbára: LB mentőmellény, Mad Cat biztonsági mentőmellény

Az élet hozott össze a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület tagjaival, ugyanis megkerestek, hogy segítsek már átnézni a Humminbird Helix szonárjuk beállításait, mert most szerezték be pont azért, hogy segítsen az eszköz a már eltűntek felkutatásában víz alatt. Kaptam az alkalmon és összekötve a kellemest a hasznossal megkértem őket, hogy ha már a szonárteszt úgyis a Tiszán lesz, mi lenne, ha segítenének életben tartani, illetve elmondanák a tapasztalataikat is ebben a témában.
Alig pár nappal később már az ibrányi Tisza-parton ültem egy csónakban Vincellér Tiborral és Madarász Lajossal, az egyesület két vízi mentőjével és búvárjával. Utólag látva a tapasztalatokat, nagyon hasznos volt, hogy ott voltak velem, és ellenőrzött körülmények között sikerült elvégezni ezt a 3 tesztet, mert nélkülük igen kockázatos lett volna.
Ameddig előkészültünk, volt időnk beszélgetni. Ekkor tudtam meg, hogy nemcsak a csónakos horgászok kerülnek időnként veszélybe, hanem a folyópartokon meglepően gyakori az, hogy a parti horgász kerül bajba, aminél ez sokszor tragédiával is végződik, ha tud úszni, ha nem. Elég csak arra gondolni, hogy mi az első, amit felvesz a parti horgász, amikor bemegy a horgászhelyre a tiszai ártéren keresztül esős időszakban? Gumicsizma.

Egy síp is van az LB mentőmellényen
A fejet tartó résszel van ellátva ez a mellény, eszméletlen ember esetén fontos ez
Az automata mellények is egyre népszerűbbek a csónakosok körében, talán nem véletlenül

Tiborék elmondása alapján több áldozaton is találtak már gumicsizmát. Kipróbálva a csizma viselkedését vált nyilvánvalóvá a viselésének veszélyessége. A csizma ugyanis azonnal megtelik, ahogyan a vízből menekülni próbáló ember felfelé húzza a lábát, hogy aztán lefelé rúgó mozdulattal tolja magát a vízfelszín felé. Igen ám, de a felhúzás közben a csizma úgy viselkedik, mint egy fordított harang, ami a felfelé húzáskor pont ellentétes irányú mozgást vált ki szinte, tehát lefelé mozdítja a testet. De talán még veszélyesebb a combcsizma vagy a melles csizma, ami vízzel megtelve hatalmas plusz súlyt generál. Ennek kiemeléséhez már hatalmas erő kell. Az erő pedig csak fogy és fogy, minden egyes mozdulattal. Szintén látszódott már a tragédia helyszínén, a meredek, sáros folyóparton annak nyoma, hogy a szerencsétlenül járt horgász próbált még kimászni, de sajnos sikertelenül. Arról nem is beszélve, hogy ahol meredek a folyó partja, ott a víz is jóval mélyebb, hiszen rendszerint a part profilja folytatódik a mederben is. 
A neoprén anyagú melles csizma – mivel az „felfújt, puffasztott” anyag – felúszó jellegű, amitől a láb folyamatosan emelkedni akar majd, a felsőtest pedig emiatt lentebb billen, ezáltal még nehezebb benne a mozgás. Sáros felületen még inkább csúszik, tehát amikor horgászhelyet választunk a parton, akkor is járjunk el körültekintően!
No de visszatérve a csónakhoz, illetve a tesztekhez: ki akartuk próbálni, hogy mi is történik, ha teljes téli ruházatban vízbe esünk. Három változatot teszteltünk: mentőmellény nélkül, hagyományos mentőmellénnyel, illetve a mai, modernebb automata mentőmellény is próba alá került.

A mentőmellény nélküli teszthez Tibor felrakott rám egy biztosító kötelet, mellyel vész esetén visszahúztak volna

A próbát nem akartuk azzal nehezíteni, hogy mindez télen, 4-5 fokos vízhőfoknál történik, hiszen akkor ennek a felügyelt tesztnek nagyságrendekkel nőtt volna a kockázata. Így tehát maradt a 20 Celsius-fokos Tisza, illetve a téli ruházat a 30 fokos augusztus végi időjárásban.

Erre került fel a thermoruha kabátja

Miből is állt ez a ruházat? Téli, bélelt nadrág, alsónadrág, zokni, póló, polár pulcsi, polár kabát, kívül pedig thermoruha kantáros nadrág, illetve felső thermo nagykabát. A lábbeli pedig magas szárú, fűzős, nagy téli horgászcsizma.

Jöhetett a spontán vízbeesés
Több kameraszögből is megörökítettük
Hamar összecsaptak a hullámok felettem

A thermoruha az első percben még felfúvódó „úszógumiként” szolgált, de a levegő helyét pillanatokon belül átvette a víz, és az átázott ruha már húzott lefelé. Haladni kellett vissza a csónakhoz a lehető leggyorsabban. Igen ám, de addigra a ruha teljesen átázott, feltöltődött vízzel.

A pillanatnyi „úszógumi” hamar eltűnik
A lassú Tisza is tolt azért elfelé, és ennyi ruhában, nagy csizmában már nagyon nehéz volt az úszás
A csónakhoz érve jön a neheze, vissza kellene mászni
Ahogy a ruhában lévő kb. 30 liternyi vizet ki akarja emelni az ember, szinte lehetetlen, ha nincs mibe megkapaszkodni
Minél többször próbáljuk, annál jobban fogy az erő
Feladtam, bentről jött a segítség

FRISSÍTÉS: Itthon, a teszt napján történteken agyalva és a filmet visszanézve jutott eszembe egyetlen lehetséges megoldás: a horgonykötél szabad végét, ha sikerül elérni, abból kellene kötni egy 1-1,2 méteres hurkot a kötélrögzítő bika köré, ezt „lépcsőként” lehetne használni, hogy fentebb tudjam emelni azt a rengeteg vízzel megtelt ruhát.

Csak ömlött-ömlött belőlem a víz, alig bírtam állva maradni a súlytól
A következő mellény a hagyományos LB 90+ kg-os változata volt, ami átfordítja a vízbe esett testet, illetve kitartja a vízből a fejet
Csobbanás 2.0
A hatalmas felhajtóerőnek köszönhetően jóval kisebb volt a vízbe merülés
Mellúszással próbálkoztam, majd rájöttem, hogy a hátamra fordulva sokkal, de sokkal egyszerűbb úszás nélkül is fennmaradtam a felszínen
Megpróbáltam a levetkőzéssel
Levettem nagyon nehezen szinte minden ruhát
Ekkor mondták a mentő szakemberek, hogy ennyi idő alatt már kiértem volna biztonságosan a partra, de leöltözés közben a jéghideg vízben már kihűltem volna
Nem igaz, hogy nem bírom kitolni magam, de a sok úszás és erőlködés kivégezte az izmokat
Sikerült, bejutottam, de milyen áron, milyen kockázattal?
Harmadik próba a Mad Cat automata mentőmellénye volt
Ebben egy szén-dioxid patron biztosítja a felfújódást, amit egy pezsgőtabletta aktivál, ha utóbbit víz éri
Vízbe esés 3.0
Ezúttal a csónak nem volt lehorgonyozva
Tudtam, mi fog történni, mégis rémisztő az élmény
A vízbeérés pillanatától 2 mp-el később már fújódott felfelé a mellény, ahogy víz került a mellény alsó részébe
2 másodperc, és felfújódott, masszívan megtartotta a fejemet, esély nem volt hasra fordulni, vagy hogy a fejem víz alá kerüljön
Hátúszással irány a part
Nem is sejtettem, hogy ennyire erősen tartja a fejemet – a mellény felhajtóereje 150 N
Ott kell partra mászni, ahol sikerül. Inkább legyen sáros, karcos az ember, mintsem tragédia történjen
Mint egy birodalmi lépegető, ólomlábakon mászom partra a 30 kg túlsúlynyi vízzel
A mellény tökéletesen tette a dolgát!
Évek óta használtam ilyen mellényt, de sosem tudtam, működik-e valójában
Tibor mondata győzött meg: mindig kinyíltak az ilyen mellények, eddig sose volt negatív tapasztalatuk
Köszönöm a fiam segítségét is, aki segített elkészíteni ezt a filmet!
A rengeteg vizes ruha
Nagyon köszönöm a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület szakmai segítségét!

Íme, a kisfilm, amivel megörökítettük ezt a tesztet. Lehetett volna másképp is kivitelezni, más módszerekkel, de nekem akkor és ott ez jutott eszembe. Ne a hibákat keressék benne, hanem csak gondolkozzanak el egy picit, talán akkor már megérte ez a munka.
„Nem közhely, hogy a mentőmellény életet menthet!”

Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.