Feederbottal NAGYpontyokra állóvízen - Döme Gábor filmajánlója

Feederbottal NAGYpontyokra állóvízen - Döme Gábor filmajánlója

A Feederbottal állóvízen és a Feederbottal folyóvízen c. filmjeim kellő alapot biztosítottak a gyakorlatlan, a feeder-technikával még csak ismerkedő horgászok számára álló- és folyóvízen egyaránt. Az alapok elsajátítása után elérkezett a speciális és a különböző halfajok céltudatos horgászatához szükséges technikák bemutatásának ideje. Ugyanis a feeder-techikával remekül lehet szelektálni a különböző halakat is! A speciális etetési, csalizási és fogási trükköket bemutató első filmemben a magyar horgászok elsőszámú kedvencét, a pontyot vettem üldözőbe. Ez a film kizárólag állóvízi körülmények között mutatja be, hogy miként lehet célzottan pontyra horgászni feederbottal, és hogyan lehet azok közül is kiválogatni a nagyját!

A film négy különböző helyszínen játszódik, kronológiai sorrendben ezek a következők.


Verba tanya Horgásztó - Nyíregyháza

Az itt megszerzett tapasztalatokról és remek fogásokról Takács Péter barátom a Feederbottal NAGYpontyokra! - Nyíregyházán c. írásában már részletesen beszámolt.

Nyíregyházán keményen megdolgoztatták botjaimat a halak
Egy csodás tükörponty a Verba tanya Horgásztóból


Balaton - Alsóörs

Az idei évben - köszönhetően talán a magas vízállásnak - különösen jó hírek érkeztek a Balaton felől. Barátaim, ismerőseim, akik itt horgásztak szokatlanul sok halról számoltak be, amelyek között nem volt ritka a termetes egyed sem. Elérkezettnek láttam az idejét, hogy utána járjak, mi igaz ebből. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismerkedtem össze az alsóörsi horgászegyesület elnökével, Csiszár Lehellel, aki természetesen megszállott balatoni horgász. Ő is, mint a helybéli horgászok döntő többsége, szinte kizárólag a sűrű nádasban horgászik csónakból vagy a nádas elé felállított stégjéről. Csak nagyritkán próbálkozik a nyílt vízterületen. Pedig érdemes!

A helybéliek zöme a partot övező sűrű nádasban horgászik, feederbottal pedig szinte soha. Pedig a Balaton az egyik legideálisabb terep a feeder-technikához!
A magyar tenger hatalmas, pont ezért nem könnyű a halakat a horgászhelyünk közelében koncentrálni, és közülük a pontyokat kiválogatni
A pellet granulátumnak és a csábító aromáknak még a balatoni halak sem tudtak ellenállni

Még vendéglátómat (a Balaton kiváló ismerőjét) is meglepte, hogy néhány napos folyamatos etetéssel mennyi pontyot lehet koncentrálni a nádastól távoli helyen. Három nap intenzív horgászat során (kizárólag nappal!) 29 pontyot fogtam (4+18+7). Bizony, ez a mennyiség egy halastónak is gyakorta a becsületére válna.

A feeder-technika nyújtotta finom horgászat és a speciális csalizási technika biztosította, hogy a rendkívül nagyszámú és mohó dévérkeszeg, karikakeszeg és termetes bodorka közül sikerült kiválogatni a zsákmány koronáját jelentő gyönyörű balatoni pontyokat. Kapitális egyed itt nem akadt horgomra, de a megszerzett tapasztalatok és az élmény egy életre szól. Ez az epizód azért is különösen értékes, mert egyértelmű bizonyítéka annak, hogy milyen gazdag és változatos a balatoni halfauna. Akik az utóbbi néhány évben folyamatosan a Balaton halálhírét keltetették, most kénytelen lesznek szembesülni a valósággal. A Balatonban igenis sok hal van!!!

A Balatonban nagyon sok a mohó, mindig éhes keszegféle…
…ezért akkora csalit kell felkínálni, amely már nem fér be a szájukba
Nagy csali nagy hal?!

Vendéglátómnak is megtetszett feeder-technika és annak eredményessége. A forgatás utáni napon ő is rápróbált az etetett helyre. Késő délután érkezett, így a horgászata belenyúlt az éjszakába. Kitartását egy 19 kilós balatoni ősponty jutalmazta. Ez a csodás tőponty házigazdám egyéni rekordja, amely a mérlegelés után visszakerült éltető elemébe! Amikor Lehel felhívott másnap reggel és a fantasztikus fogás híréről beszámolt, csak annyit mondott, hogy ezután gyakrabban próbálkozik, majd ő is a nyílt vízterületen…

Gyönyörű, egészséges, csupa izom balatoni pontyokkal sikerült megküzdeni!


Serhátzugi Holt-Tisza - Csongrád

A Csongrád határában elterülő, több mint 8 km hosszú gyönyörű Tisza holtág régóta híres a nagytestű amurjairól és pontyairól. A változatos medertérképű vízterület jelentős része nem túl mély, 1,6 - 2 méter. Ebben a viszonylag sekély, zajos (evezősök által gyakran felkavart) vízben napközben nem érzik magukat biztonságban a termetes halak, és a holtágat körülvevő sűrű nádasban várják a sötétség beköszöntét.

Napközben a termetes halak jelentős része a sűrű, part menti nádasban rejtőzködik
A csongrádi pontyok kedvence a főtt kukorica és tigrismogyoró keveréke, amely még fogósabb, ha finom aromában ázik
A feederbotok már az éjszakát várják

Amint a vízfelszín elcsendesedik és a sűrű, sötét éjszaka ráborul a vízre, egy csapásra megelevenedik az addig kihalt meder. (Hasonló dolog történik, mint amikor a biztonságot nyújtó sűrű erdőből, kimerészkednek a nagyvadak a környékbeli mezőkre.) A kitartó horgásznak ekkor már résen kell lennie, mert bizony bármikor meggörbülhet botspicce.

Ez az epizód igazán érdekes színfoltja a filmnek, ugyanis az éjszakai, eredményes feederbotos horgászatot mutatom be, hasznos tanácsokkal fűszerezve.

Amint besötétedik, megélénkül a víz
A jó helyre bevetett csali ekkor hamar gazdára talál
Talán ez nyurgaponty volt a legszebb a sok kifogott éjszakai látogató közül


Maconkai tározó - Bátonyterenye

Maconkán ugyanazzal a problémával szembesültem, mint a Balatonon. A hihetetlen mennyiségű keszegféle mindent felfal a termetesebb halak, pontyok megérkezése előtt. Ezért olyan csalogató anyagokat kellett használni, amelyek némiképp távol tartották a mohó apróságokat az etetéstől, de kellően vonzónak bizonyultak a pontyok számára.

Maconkán különösen látványos, szelektív horgászatot biztosított a különféle pelletek használata
Ezeket hallisztes etetőanyagba keverve kellett nagy távolságba…
… és minél pontosabban bejuttatni

Megoldást kerestem arra a problémára is, hogy nem csak az etetőanyagot, hanem a csalikat is úgy kellett összeválogatni, hogy szelektív hatásuk érvényesüljön. Méretüket addig kellett növelni, hogy a kiló feletti dévérek szájába se férjenek be. A szereléket is úgy hangoltam össze, hogy az aprónépnek már durva, de a pontyoknak még finom legyen.

Egy különösen eredményes csali kombináció…
… amelyet nagyra értékeltek a pontyok

Tulajdonképpen minden feltételnek sikerült maximálisan megfelelni, amelyre a kifogott halak száma és egyedsúlya volt a bizonyíték. A változatos időjárási körülmények között sok szép ponty került időlegesen hálóba. A legnagyobb pontyom súlya pedig meghaladta a 10 kilót!

Itt akadt horgomra a legtöbb NAGYponty
A legnagyobb súlya meghaladta a 10 kilót!

Néhány perces kedvcsináló a filmből, amely visszaadja a nem hétköznapi horgászat és a csodálatos halak kifogásának élményét:

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: